Last news in Fakti

10 Септември, 2019 22:05 1 691 7

Дончев: Подготвя се закон за индустриалните зони

  • индустриални зони-
  • томислав дончев

Вицепремиерът откри Център за професионално обучение "Тракия"

Няколко държавни ведомства в момента подготвят Закон за индустриалните зони. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, след като откри Център за професионално обучение "Тракия".

„Целта е да се съкратят и облекчат процедурите за предприемачите, тъй като в момента се налага да изчакват с години”.

На въпрос от журналисти какъв сектор очаква да получи България в Европейската комисия Томислав Дончев отговори: „Силен. С голямо значение за целия Европейски съюз, който да позволи на нашия кандидат за комисар да разгърне целия си потенциал”.

В Индустриална зона "Раковски", част от Тракия икономическа зона, отвори врати Център за професионално обучение "Тракия". Той е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона и в него ще се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Той бе открит в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, областният управител Здравко Димитров и кметовете на общини, които го подкрепят Центърът за професионално обучение "Тракия" е първият по рода си в страната, който се намира в и ще обслужва фирмите от индустриалната зона. По предварителни разчети в него ще се обучават над 600 души годишно, които ще могат да повишат професионалните си способности чрез супермодерно оборудване и висококвалифицирани преподаватели, каза ръководителят на образователната инфраструктура инж. Марко Иванов.

Центърът ще подпомага изграждането на знания и умения в областите пневматиката, вакуум техниката и технологията, електроника и електротехника, електрически двигатели, индустриални контролери. Ще се обучават и в обслужването и проектирането на мехатронни системи със средна и висока степен на автоматизация, локално и отдалечено управление на индустриални процеси и други. Центърът за професионално обучение "Тракия" е създаден с финансовата подкрепа на ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Смисълът на този център е да подпомогне дуалното и професионално обучение и да е допълнителна връзка между бизнеса и хората, които искат да работят тази работа, добави заместник-кметът по образование в община Пловдив Стефан Стоянов.

След официалното откриване на центъра бе подписано споразумение между Тракия икономическа зона, седемте общини, които го подкрепят и шест професионални училища от областта.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    17 1 Отговор
    Това пак ли е в полза на ДЕБЕЛИЯ чичко с S-класата?
  • 2 Яжо Секвоев

    7 0 Отговор
    Аре Кради бееее. Глупаци сме! Заслужаваме си го.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 баба от село златарево

    4 1 Отговор
    Томчо баба, кво прай държавата в тия частни индустриални зони?! Нещо баба не мое ви разбЕре и затуй опитва баба да ви попитпва... На кой паричките харчите и се опиптвате да ги инвестирате, само попитвам бабиното... отговори!
  • 5 Георги

    3 0 Отговор
    Има вид на бавноразвиващ се.
  • 6 Малоумник

    2 0 Отговор
    Ако ще всеки ден да вкарваш закони за индустрията, не ги ли спазваш, няма ли пазарна конкуренция, няма ли държавно стимулиране за всички, а не само за наши хора, няма и да има индустрия, няма да има изност и няма от къде да влизат свежи пари в държавата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.