Last news in Fakti

11 Септември, 2019 11:33 847 5

80% от компаниите няма да увеличават броя на служителите си до края на годината

  • работа-
  • работодатели-
  • бизнес-
  • служители-
  • наемане-
  • анкета

Бизнесът чака резултатите от изборите

80% от компаниите няма да увеличават броя на служителите си до края на годината - 1

Едва 11% от 621 анкетирани работодатели в България очакват да увеличат нивата на заетост през следващите три месеца, 5% предвиждат намаление на числеността на служителите и 4% не са сигурни за плановете си за наемане, докато 80% не обмислят да променят настоящата си работна сила в периода октомври-декември. След като сезонните колебания бъдат отстранени от данните, нетната прогноза за заетостта е +7%. Намеренията за наемане остават без промяна в сравнение с предишното тримесечие и намаляват с един процентен пункт на годишна база.

„Работодателите в България споделят предпазлив оптимизъм по отношение на пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 г. Скромните им намерения за наемане на служители отразяват забавения икономически растеж, както и многоочакваните резултати от предстоящите избори. От друга страна, 11% от работодателите в страната планират да увеличат работната си сила през следващите три месеца и тази положителна тенденция се отнася за всички пет региона и за почти всеки индустриален сектор. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани служители надвишава предлагането и виждаме как борбата за специфични таланти се увеличава всеки ден в редица сектори,” коментира Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани.

Между октомври и декември се предвижда увеличение на персонала във всички пет региона. За второ поредно тримесечие Варна очаква най-силния пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +12%. Работодателите в Пловдив и София планират значително увеличение на работните места с прогноза от +8%, а прогнозата за Бургас е +5%. За разлика от предишното тримесечие търсещите работа в Русе могат да очакват благоприятен климат на наемане, предвид че прогнозата на работодателите регистрира най-голямото увеличение на тримесечна база и стига +4%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗАЕТОСТТА

Q4 18

Q3 19

Q4 19

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+7%

+7%

БУРГАС

+9%

+5%

+5%

ПЛОВДИВ

+6%

+6%

+8%

РУСЕ

+11%

+0%

+4%

СОФИЯ

+7%

+8%

+8%

ВАРНА

+16%

+12%

+12%

Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални сектора предвиждат да увеличат заетостта до края на годината. За второ поредно тримесечие сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ очаква най-силното темпо на наемане на служители с прогноза от +14%. Както сектор „Производство“, така и сектор „Транспорт, складове и комуникации“ отчитат прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три сектора – „Електричество, газ и вода“, „Публичен и социален сектор“ и „Търговия на едро и дребно“, е +8%, докато секторите „Минно дело“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ очакват застинал пазар на труда.

В сравнение с предишното тримесечие очакванията за заетостта значително се увеличават в секторите „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ и „Строителство“ със съответно 7 и 6 процентни пункта. Сектор „Производство“ отчита ръст от три процентни пункта на тримесечна база, докато плановете за наемане в сектор „Търговия на едро и дребно“ се подобряват с 4 процентни пункта. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. перспективите за наемане се увеличават в шест от десетте индустриални сектора.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗАЕТОСТТА

Q4_18

Q3_19

Q4_19

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+7%

+7%

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

+10%

+4%%

+11%

СТРОИТЕЛСТВО

+3%

+7%

+13%

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

+6%

+11%

+8%

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

+11%

+16%

+14%

ПРОИЗВОДСТВО

+20%

+7%

+10%

МИННО ДЕЛО

+6%

-2%

0%

ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

+3%

+6%

+8%

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

+5%

0%

0%

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

+8%

+10%

+10%

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

+13%

+4%

+8%

В периода октомври-декември се очаква нивата на заетостта да се увеличат във всички четири според размера си организации. За второ поредно тримесечие работодателите от големите предприятия (250+ служители) отчитат най-активния пазар на труда с прогноза от +20%. Намеренията за наемане на работодателите от малките предприятия (10-49 служители) се подобряват с един процентен пункт в сравнение с предишното тримесечие и прогноза от +7%, а работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) отчитат прогноза от +6%.На тримесечна база работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) отчитат най-значителното подобрение от пет процентни пункта и прогноза от +6%.

Нетната прогноза за заетостта се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които предвиждат намаляване на заетостта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 0 Отговор
    на статистика всичко е точно :)
  • 2 Ввв

    9 0 Отговор
    Бизнесът ще види зор,хора не останаха в БГ да работят за 800 лв.,нещастници такива,последният да загаси лампата и да прибере знамето!
  • 3 Аааa

    4 0 Отговор
    Айде стига с вашите малоумни статистики - има всякакви кадри, но хората искат нормални заплати . Вече никой не иска да работи за 600-700лв. Докато "бизнеса" не развърже кесията , ще има "недостиг " на кадри .
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    2 0 Отговор
    Ми за какво да увеличаваш служителите си, като можеш дори да ги намалиш и да ги накараш да вършат и повече работа пак за същата заплата. То на това се крепи българският "бизнес" години наред.
  • 5 Поредното

    1 0 Отговор
    зле написано пасквилче.