431 5

80% от компаниите няма да увеличават броя на служителите си до края на годината

Бизнесът чака резултатите от изборите

80% от компаниите няма да увеличават броя на служителите си до края на годината

Едва 11% от 621 анкетирани работодатели в България очакват да увеличат нивата на заетост през следващите три месеца, 5% предвиждат намаление на числеността на служителите и 4% не са сигурни за плановете си за наемане, докато 80% не обмислят да променят настоящата си работна сила в периода октомври-декември. След като сезонните колебания бъдат отстранени от данните, нетната прогноза за заетостта е +7%. Намеренията за наемане остават без промяна в сравнение с предишното тримесечие и намаляват с един процентен пункт на годишна база.

„Работодателите в България споделят предпазлив оптимизъм по отношение на пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 г. Скромните им намерения за наемане на служители отразяват забавения икономически растеж, както и многоочакваните резултати от предстоящите избори. От друга страна, 11% от работодателите в страната планират да увеличат работната си сила през следващите три месеца и тази положителна тенденция се отнася за всички пет региона и за почти всеки индустриален сектор. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани служители надвишава предлагането и виждаме как борбата за специфични таланти се увеличава всеки ден в редица сектори,” коментира Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани.

Между октомври и декември се предвижда увеличение на персонала във всички пет региона. За второ поредно тримесечие Варна очаква най-силния пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +12%. Работодателите в Пловдив и София планират значително увеличение на работните места с прогноза от +8%, а прогнозата за Бургас е +5%. За разлика от предишното тримесечие търсещите работа в Русе могат да очакват благоприятен климат на наемане, предвид че прогнозата на работодателите регистрира най-голямото увеличение на тримесечна база и стига +4%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗАЕТОСТТА

Q4 18

Q3 19

Q4 19

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+7%

+7%

БУРГАС

+9%

+5%

+5%

ПЛОВДИВ

+6%

+6%

+8%

РУСЕ

+11%

+0%

+4%

СОФИЯ

+7%

+8%

+8%

ВАРНА

+16%

+12%

+12%

Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални сектора предвиждат да увеличат заетостта до края на годината. За второ поредно тримесечие сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ очаква най-силното темпо на наемане на служители с прогноза от +14%. Както сектор „Производство“, така и сектор „Транспорт, складове и комуникации“ отчитат прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три сектора – „Електричество, газ и вода“, „Публичен и социален сектор“ и „Търговия на едро и дребно“, е +8%, докато секторите „Минно дело“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ очакват застинал пазар на труда.

В сравнение с предишното тримесечие очакванията за заетостта значително се увеличават в секторите „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ и „Строителство“ със съответно 7 и 6 процентни пункта. Сектор „Производство“ отчита ръст от три процентни пункта на тримесечна база, докато плановете за наемане в сектор „Търговия на едро и дребно“ се подобряват с 4 процентни пункта. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. перспективите за наемане се увеличават в шест от десетте индустриални сектора.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗАЕТОСТТА

Q4_18

Q3_19

Q4_19

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+8%

+7%

+7%

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

+10%

+4%%

+11%

СТРОИТЕЛСТВО

+3%

+7%

+13%

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

+6%

+11%

+8%

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

+11%

+16%

+14%

ПРОИЗВОДСТВО

+20%

+7%

+10%

МИННО ДЕЛО

+6%

-2%

0%

ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

+3%

+6%

+8%

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

+5%

0%

0%

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

+8%

+10%

+10%

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

+13%

+4%

+8%

В периода октомври-декември се очаква нивата на заетостта да се увеличат във всички четири според размера си организации. За второ поредно тримесечие работодателите от големите предприятия (250+ служители) отчитат най-активния пазар на труда с прогноза от +20%. Намеренията за наемане на работодателите от малките предприятия (10-49 служители) се подобряват с един процентен пункт в сравнение с предишното тримесечие и прогноза от +7%, а работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) отчитат прогноза от +6%.На тримесечна база работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) отчитат най-значителното подобрение от пет процентни пункта и прогноза от +6%.

Нетната прогноза за заетостта се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които предвиждат намаляване на заетостта.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  6 0 Отговор
  на статистика всичко е точно :)
 • 2 Ввв

  9 0 Отговор
  Бизнесът ще види зор,хора не останаха в БГ да работят за 800 лв.,нещастници такива,последният да загаси лампата и да прибере знамето!
 • 3 Аааa

  4 0 Отговор
  Айде стига с вашите малоумни статистики - има всякакви кадри, но хората искат нормални заплати . Вече никой не иска да работи за 600-700лв. Докато "бизнеса" не развърже кесията , ще има "недостиг " на кадри .
 • 4 Ал та фанах Атаопънах

  2 0 Отговор
  Ми за какво да увеличаваш служителите си, като можеш дори да ги намалиш и да ги накараш да вършат и повече работа пак за същата заплата. То на това се крепи българският "бизнес" години наред.
 • 5 Поредното

  1 0 Отговор
  зле написано пасквилче.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.