11 Септември, 2019 17:49 1 141 5

2% от данъка върху доходите да отиват в общините

  • данък-
  • общини-
  • пари

Промяната във финансирането на общините се налага, защото въпреки увеличението на местните данъци и новите данъчни правомощия на местната власт, структурата на общинските бюджети остава една и съща

2% от данъка върху доходите да отиват в общините - 1

Два процента от данъка върху доходите на физическите лица, които постъпват в бюджета, да се преотстъпват на общините. Предложението е на икономисти от Института за пазарна икономика и е подкрепено от Сдружението на общините в България. То ще бъде представено на премиера Бойко Борисов след местните избори, защото този проблем не е чисто финансов, обясни икономистът Петър Ганев.

Изчисленията показват, че преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети би увеличило ресурса им с близо 800 млн. лв. за 2019 г., пресмята в. „Труд“.

Промяната във финансирането на общините се налага, защото въпреки увеличението на местните данъци и новите данъчни правомощия на местната власт, структурата на общинските бюджети остава една и съща. Общините остават в капана на трансферите и субсидиите и трудно могат да провеждат адекватна местна политика, посочи Ганев. Той даде за пример Община Враца, която е сред отличниците по усвояване на пари от ЕС, но болницата ѝ е пред фалит, защото общината няма пари да я поддържа и чака средства от изпълнителната власт.

Картината на общинските бюджети изглежда привидно добра през последните 10 години - има ръст на бюджетите, в последните 3 години дори има излишък. Ако към общинските бюджети бъдат прибавени европейските средства по различни оперативни програми се вижда, че ресурсът е по-голям с 1 млрд. лв. за 2018 г., отчете Петър Ганев.

По думите му София-град няма достатъчно пари да изгради инфраструктурата на новите квартали. Курортните общини обаче имат по-голяма финансова самостоятелност, защото имат много сделки чрез имотния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    6 0 Отговор
    В заглавието 2%,а по надолу 20% ?!?!?!?!!!???
  • 2 fasd

    3 2 Отговор
    Трябва да стане 60% за да не спре грабежа на ГЕРБ!!!
  • 3 fasd

    4 0 Отговор
    .. за ДА СПРЕ исках да кажа.
  • 4 Ама

    0 1 Отговор
    Нови 2% ли ще ни отдържат или ще ги взимат от тези които сега ни отдържат. Тоест от парите ни за здравеопазване и пенсия. Пак ще вземат от бедните за да може да си покрият разходите.
  • 5 #########

    3 0 Отговор
    Ще имат пари когато спрът да крадът, и да взимат големите бонуси. И 20%да ни взимат пак няма да имат пари.