16 Септември, 2019 11:48 4 608 20

БГ гурбетчии на работа в Саудитска Арабия за 400 лева

  • саудитска арабия-
  • гурбет-
  • командировка

Освен от обидно ниските заплати, те се оплакват още, че са били оставени на произвола на съдбата

На гурбет в Саудитска Арабия срещу месечно възнаграждение от 400 лева. Толкова твърдят, че са получавали работници от благоевградска фирма, които на хиляди километри от България поставяли слънчеви панели, съобщава Нова ТВ.

Освен от обидно ниските заплати, те се оплакват още, че са били оставени на произвола на съдбата. И болни и бедстващи е трябвало да оцеляват в азиатската страна.

„Ние имахме устна договорка. На всеки един беше определена различна ставка. На мен ми беше определено 8,50 долара на час, които не ми бяха преведени. Първо на мен ми беше преведена минимална заплата от 473 лева след натиск от консула в Риад. На всички ни бяха преведени толкова ”, коментира един от ощетените работници.

Колегите му заявиха, че условията на труд в страната били изключително лоши и са били оставени дори без вода. „Беше обещано минимална ставка 8 до 10 долара на час”, коментира друг от ощетените.

„Нашите вече бивши служители са назначени на работа в нашата фирма с трудови договори според българското законодателство. Командировани са в Саудитска Арабия съгласно българското законодателство. Твърденията, че не им е оказано медицинско лечение са абсолютно неверни. Те са застраховани. Възнаграждението е минималното за длъжността. Ние сме им плащали командировъчни средства”, обясни Георги Мавродиев, собственик на фирмата работодател.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    34 6 Отговор
    Хахаха на тиквата бизнес отношенията с камиларите 😂 и теглото на неговите гласоподаватели 😂
  • 2 Покемон Пикачу

    27 3 Отговор
    Лъжат хирата като отидат в С.А е вече късно! 473лв.вече и на чистачките не се плаща! Масово в България работниците се назначават на 4 часа и върху тези 4 часа им се плащат осигуровки за пенсия, а реално работят по 12-15часа!
  • 3 Мишо Бирата

    29 6 Отговор
    И толкова са им много - прост човек и вързано куче го апе !
  • 4 Философа

    11 2 Отговор
    Навсякъде в цивилизацията им браншово заплащане. Като е законова норматирано 10 лв. на час за монтажници няма как да ти плаща 500лв.заплата!що се дърпат от Народното събрание лобистите?
  • 5 никой няма да ви плати толкова малко

    36 0 Отговор
    колкото Ганьо бизнесмена. По всички европейски критерии тези заплати са еквивалентни на робски труд. На българите не им трябват чужди поробители, те самите се поробват един друг.
  • 6 1234

    14 0 Отговор
    Това е резултата от бизнеса със СА, бач без пари
  • 7 Никой

    16 0 Отговор
    Първо и винаги едно на ум в друга страна на седмица искаш да ти плащат,може на 15-я ден дори искаш авансово да ти предплатят щом имаш договор.И като почнат с номерата.. другата, седмица чакал превод стискаш зъби, на другия ден се докопваш до квото можеш да изкараш пари и си биеш маратонката но си си взел и документите!
    Докато има будали да вярват на обещания ще продължава така приказката е ясна (никой не може да ти даде това което аз ще ти обещая)
  • 8 Nyakoj

    21 1 Отговор
    Каква е тази устна договорка - вие луди ли сте?
    Как така ще работите в чужбина(особено в държави като СА) без писмен договор?
    Никой не ви е виновен, спасявайте се, както си знаете.

    Коментиран от #18, #19

  • 9 Townboy

    16 1 Отговор
    Преди 20 години заплата от 250-300$ беше добре за нашия стандарт. Вероятно и сега е толкова там, само че у нас стандартът вече е друг. Ние нямаме място в оня регион при "чаршафите".
  • 10 Васил

    9 2 Отговор
    А Боко открива завод след завод как ще ни стигнат Китайците
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мечо Пух

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мечо Пух":

    А, забравих да кажа защо сами сте си виновни... ЗАЩОТО ОЩЕ ГИ ТЪРПИТЕ ТИЯ, ЗАТОВА !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Миризлив пор

    3 0 Отговор
    Всичко е според закона, ама на нашенеца като му кажат "ми тука да не плащаш осигуровки ще те пишем на минималката" и той разписва. След 3 месеца установява че му плащат точно толкова колкото е разписал а устната договорка е забравена. Прибират се, но в това време вече има друга регистрирана фирма от абсолютно същите тарикати които са набрали другата порция "бели роби" по същата схема. Друга вариация на темата е... кога фирмата е регистрирана на някой "малоимотен" и ще се плати цялата сума като се приберат - прибират се и намират че трябва да съдят човек който не може да чете и пише и въобще не знае че има фирма.

    Коментиран от #20

  • 15 Джейми Карагър

    0 0 Отговор
    Те са си виновни, защото се доверяват на устна договора! Договорът трябваше да е писмен и там ясно да е написано словом и цифром колко ще се получава за ден, месец или извършена работа. Заминават хората и си мислят за всичко друго, само не за това, за което основно трябва. Разбира се, ако са цяла групичка от отделни работници, могат да спретнат едно дело спрямо работодателя, който е българска фирма, защото всичките да не са разбрали, че ще получават 400 лв./мес. е невъзможно. Основният проблем е дали има смисъл. Работодателя може да е фирма с 2 лв. капитал, да няма застраховка "Професионална отговорност", фирмата лесно сменя собствениците и управителите с едно просто прехвърляне на малоимотно лице, та... Тежко е в България... Но и друго е трудно - да се докаже, че са им обещавани големи суми и конкретния размер на тези суми... Навремето се мъчехме така с Великобритания и другите европейски държави, що народ изгоря със студентски бригади, наред с онези, които си оправиха живота с няколко излизания...
  • 16 дон чичо

    0 1 Отговор
    гледайте какво подписвате, а после ...нали знаете ...ушета ! знаем ви , нали в Бг ще се върнете , а? Как ви се струва
  • 17 дон чичо

    0 0 Отговор
    и в Португалия...а
  • 18 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Nyakoj":

    току що се върнах от катавата , прав си
  • 19 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Nyakoj":

    ти си от мусомище н, нали, дрльяч неедин , сети ли се
  • 20 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    такъв и ще останеш , миризлив ... на какво ... не е ясно... знам ли ? Може и да се изясни, баа ли