17 Септември, 2019 10:37 1 832 10

Паника по петролните пазари

  • петрол-
  • саудитска арабия-
  • дрон-
  • цена-
  • злато

Саудитската компания "Aramco" загуби продукция от около 5,7 милиона барела петрол - това са 5% от световните доставки

Паника по петролните пазари - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на суровия петрол скочиха временно с до 20 процента в началото на новата седмица. Постепенно те се успокоиха на нива с 10 процента над тези от края на миналата седмица: един барел (159 литра) от сорта Брент струваше 66,5 щатски долара - с 6,3 долара повече отколкото в петък, а увеличението при американския лек суров петрол (West Texas Intermediate) е с близо 5,3 долара за барел.

С това цената на двата основни сорта петрол достигна четиримесечен връх. Американският президент Доналд Тръмп дори разпореди да се деблокира стратегическия петролен резерв на САЩ. Дали действително ще бъдат ползвани количества от този резерв - не е сигурно, твърдят експерти.

Щетите от нападенията срещу петролните инсталации в Саудитска Арабия все още не са доуточнени окончателно. Те обаче са почти половината от производствените мощности на Саудитска Арабия. От друга страна обаче държавата разполага и с големи петролни запаси в чужбина.

Скочиха цените на петрола и на златото

Нарастващото напрежение в района на Персийския залив след нападенията срещу в Саудитска Арабия изнервя участниците на пазара. Това вдигна допълнително и цената на златото, което поскъпна с 1,6% - до 1 511,91 долара за тройунция.

Поскъпването на най-важната експортна стока - петрола - доведе до по-нататъшно обезценяване на националните валути на някои страните с бързо развиващи се икономики: един щатски долар вече се разменя срещу 5,7 турски лири и 71,6 индийски рупии.

Опасенията от възможно спиране на доставките след нападенията в Саудитска Арабия доведоха до паническо презапасяване. Скокът в акциите на суров петрол "Брент" от Северно море достигна най-високата си стойност от войната в Персийския залив през 1992 година насам , а американският лек суров петрол не е бил по-скъп от 2001 година насам.

В ранните сутрешни часове в събота няколко мощни експлозии разтърсиха най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия. Засегнатите съоръжения в комплекса на компанията "Aramco" произвеждат 5,7 милиона барела петрол дневно - това са близо 5% от световното производство.

Най-големи вносители на саудитски петрол са Китай и Япония. Покрай бума на шистовия петрол, САЩ напоследък намалиха чувствително вноса от Саудитска Арабия. Германия също почти не внася петрол от тази страна - само около 1 процент от общия обем на доставките през 2018 година. На този фон последиците за Германия от сегашното поскъпване на суровината на международните пазари няма да бъдат толкова сериозни, уверяват от Съюза на фирмите от петролната промишленост MWV.

А ако се стигне до война между Иран и САЩ?

Все пак едно по-сериозно поскъпване на суровината може да създаде главоболия и на Германия. "Ако петролът скочи трайно с 10 долара за барел, това може да вкара германската икономика в лека рецесия", казва главният икономист на Беренберг Банк Холгер Шмидинг.

Много по-сериозни ще бъдат последиците, ако се стигне до война между САЩ и Иран. "Това ще дестабилизира целия регион на Персийския залив", казва водещият икономист на Комерцбанк Йорг Кремер. Той припомня, че през Ормузкия проток сега преминават около 30 процента на световните петролни доставки по море. В такъв случай е възможно цената на суровия петрол да скочи двойно, твърдят експертите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Martin

    2 11 Отговор
    Съюзът Русия, Иран и Турция постигнаха някакъв временен успех, но скоро нещата ще се обърнат много рязко. 3-тата световна война няма да завърши добре за тях - за жалост и България ще пострада заради т пата география.

    Коментиран от #8

  • 2 аскеер

    11 1 Отговор
    " Скочиха цените на петрола и на златото"
    Ей най-после ,че то беше голямо мъртвило по тия пазари.
    Два дрона и работата се оправя,пазара се раздвижва.
  • 3 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПИЛИГРИМИТЕ -ЦИОНИСТИ СИ ХАПЯТ ЛАКТИТЕ !!!!!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Защо не пишете, че барела падна под 65$? Или нямате изгода от подобни новини?
  • 6 ултра

    0 1 Отговор
    Новината е остаряла, вече всичко си е по старому!
  • 7 Хасан

    1 0 Отговор
    Толкова много оръжие продадоха в Близкия изток ..да гният по складове ли ...намираш един балама принц ,караш го да купува оръжие,след това правиш някаква провокация,малко пропаганда и....повторни оръжейни поръчки и милиарди ....а за всичко е виновен бедния бедуин от пустинята който си пасе козите
  • 8 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Martin":

    Едва ли ще има Трета и едва ли Русия ще е губеща ...1939 г и Хитлер беше много модерно въоръжен ,имаше надъхана армия но края беше фатален
  • 9 Хасан

    1 0 Отговор
    САЩ казва на Русия че е победил СССР по точки ,но Путин не признава ..и затова търсят тепих да се боричкат ..опитаха в Грузия не стана ,в Украйна също ...сега се боричкат в Сирия ...САЩ директно не излиза на ринга а бута другите ...Обама се опита да бутне Ердоган срещу Русия в Сирия ,но Ердоган умело се изплъзна ....руснака иска мач и в Венецуела и Куба ...
  • 10 масовия консуматор

    0 0 Отговор
    Когато съобщят за покачване на цената на суровия петрол нашите "бизнесмени" от бензиностанциите вече са вдигнали цената след 1 час. Сякаш го преработиха суровия петрол. Когато цената падне по колонките се усеща чак след половин година и то едва-едва. И това не било спекула, не било корупция, нямало картел. Мда-а-а-а...