20 Септември, 2019 20:11 3 038 11

Валентин Николов: Ще спечелим 9 млрд. лв. от „Балкански поток“

  • балкански поток-
  • турски поток-
  • валентин николов

Умерен оптимизъм за реализацията на проекта АЕЦ "Белене"

Валентин Николов: Ще спечелим 9 млрд. лв. от „Балкански поток“ - 1

Очакваме България да получи от порядъка на 9 млрд. лева за около 20 години от проекта "Балкански поток". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Възвращаемостта на проекта е предвидена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако нямаше възвръщаемост, КЕВР нямаше да одобри проекта, добави той.

Когато Русия обяви спирането на "Южен поток" и даде началото на "Турски поток", започнахме да работим по газов хъб "Балкан". Част от идеята беше втората тръба да се захранва с газ от "Турски поток", посочи Николов.

По думите му Европейският съюз няма правови механизми за спирането на строежа на "Балкански поток". Всичко е направено по европейските правила. Тази инфраструктура е изцяло българска, заяви председателят на енергийната комисия. Борисов разкри защо вместо „Южен“ сега стартира "Балкански поток" за 1,1 млрд. евро Стойността на проекта е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни.

В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура. Николов увери, че страната ни няма да загуби транзитните такси от над 1 млрд. долара за осигуреното трасе за транзитиране на руски газ към Турция.

Той каза, че е умерен оптимист за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Виждаме голям интерес от големи компании. Този интерес трябва да се материализира, заяви Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    11 2 Отговор
    Именно че ВИЕ ДЪРЖАВАТА ще спечелите. А народа не се брои за България.
  • 2 tost

    19 8 Отговор
    Девет милиарда не е зле, обаче ко ша прай Украйна и Краварите взели украинската газопреносна система? Какво стана с газта от САШ?, нали беше по евтина от руската? Къде е газта от Азербайджан? Нали ББ искаше да е независим от Русия а сега ще лапа комисионни от транзита на руски газ и ще строи АЕЦ,, БЕЛЕНЕ,,. НЕЩО не разбирам логиката на бат Бойко. Ако може някой от козяк да ме светне къде е дълаверата за всички американски плужаци.

    Коментиран от #10

  • 3 Моисей

    4 0 Отговор
    Блазе ви!
  • 4 Явор

    14 3 Отговор
    Да се обзаложим,че печалбата от тръбата старателно ще бъде,, смукната " от една задокеанска страна под най-различна форма.
  • 5 Отец Прецакий

    12 5 Отговор
    Ние изтървахме първото раздаване,сега ще гоним Михаля. Нищо чудно да я врътнат през Гърция към западните Балкани,Австрия и Италия

    Коментиран от #6

  • 6 НАТО ВЕЦ

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Отец Прецакий":

    Няма да я врътнат, щото едни "герой" на капиталистическия труд тук, откраднаха едни пари за строежа на "Южен поток" и сега всички плащаме "ресто" на руснаците, за да не откъснат главите на тези "герои". Тръбата е с дебит, точно колкото трябва да е транзита за до Сърбия, където руснаците продължават тръбата по планирания маршрут на много по-ниска цена. От тая "тръба" газ за нас няма да има, а и ако след 20 години излезем на нула с парите, ще викаме "ура". А когато си лаком и тъп, няма газов хъб.
  • 7 Гнида

    11 6 Отговор
    Николов , колко загубихме от Южен поток !? Ти си една калинка , поставена за да подкрепя демагогията на тиквата !
  • 8 Алфа Вълкът

    5 4 Отговор
    Глупости вчера гледах + – и за 20г я сме на печалба, я не според Трайчо Трайков. Дори този който защитава турски паток не бе убедителен.
  • 9 ???

    2 2 Отговор
    Смях :Ако нямало възвращаемост КЕВР нямало да одобри проекта. Дали нещо зависи от тях.
  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Украйна вчера обяви официално тарифите за пренос , които може да ползва ВСЕКИ държавен или частен оператор за пренос на газ през нейна територия и те са най-ниските от всички държави в Европа ! И по-точно са между 2,56 и 3,21 долара за 1000 куб за 100 км ! И след решението ба съда за Опал , газа през Украйна не само няма да намалее , а ще се увеличи !! Той ВЕЧЕ се увеличи и то значително само за по-малко от месец след решението на съда !!! За ужас на всички русконадупени в България ! А газа който ще мине през България е под 30% от тоя дето вече НЯМА да минава през северните потоци !!
  • 11 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    ще има 9 милиарда ама друг път.тоя газопровод е поредната тъпотия на борисов ,дето сега по незнаини причини реанимира умрели руски проекти.ще правим нов газопровод от русия като старите изпълняват чудесно функциите си и тва било добре и надеждно?пълен смях.жалко обаче за германия.меркел се промени и с тази неина промяна европа ще страда.особено периферията и където сме ние!