Last news in Fakti

22 Септември, 2019 23:32 4 267 19

200 млн. паунда биха спасили Thomas Cook

  • томас кук-
  • туроператор-
  • thomas cook

През миналия месец пионерът в пакетните туристически обиколки договори ключови условия на план за рекапитализация

200 млн. паунда биха спасили Thomas Cook - 1

В петък британската компания Thomas Cook търси спешно допълнително 200 млн. паунда (около 251 млн. долара), за да задоволи своите кредитори и да осигури оцеляването на най-старата в света туристическа компания, съобщи „Ройтерс“.

През миналия месец пионерът в пакетните туристически обиколки договори ключови условия на план за рекапитализация на стойност 900 млн. британски лири с китайския международен инвестиционен конгломерат Fosun International Ltd. и с някои банки.

Компанията Thomas Cook, в която работят 21 хил. души в 16 държави, предупреди в петък, че това може да означава, че нейните акционери ще загубят цялата си инвестиция, пресмята БНР.

След изявлението акциите на Thomas Cook се сринаха на Лондонската борса за кратко към рекордно дъно от 3,22 пенса за една акция, преди да възстановяват част от загубените позиции. Въпреки това акциите на британския туроператор се търгуват със спад от над 21% към 3,50 пенса.

"Очаква се рекапитализацията да доведе до значително намаляване на интересите на съществуващите акционери, със значителен риск да не бъдат възвърнати техните инвестиции", посочиха от туристическият гигант.

Кредиторите изискват допълнително още 200 млн. паунда милиона за подпомагане на Thomas Cook през зимния туристически сезон, когато по принцип кешовата наличност на компанията е по-слаба.

Компанията Thomas Cook, която има около 600 хил. клиенти на почивка в Европа, се бори от доста време с конкуренцията при популярни дестинации, с високите нива на дълг и с необичайно горещо лято през 2018-а година, което намали резервациите в последния момент.

Източник, близък до дискусиите, каза в четвъртък пред Ройтерс, че банката Royal Bank of Scotland (RBS) е нанесла удар на Thomas Cook с искането за допълнително финансиране в последния момент, добавяйки, че ситуацията "става все по-критична".

Според първоначалните условия на плана, Fosun - чиято "китайска шапка" притежава ваканционната компания Club Med - би донесъл 450 млн. паунда свежи пари в замяна на поне 75% от бизнеса на британския туроператор и 25% от авиокомпанията на групата (Thomas Cook Airlines).

Банките, предоставили кредити, както и притежателите на облигации на Thomas Cook, трябваше "да се изръсят" с още 450 милиона лири и да конвертират съществуващия дълг в ценни книжа, което да им предостави общо около 75% от авиокомпанията Thomas Cook Airlines и до 25% в туроператорския бизнес, заявиха от туристическата компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    20 5 Отговор
    Джендърнята копае дъното неуморно ден и нощ.
  • 2 Driving pleasure

    22 5 Отговор
    и те така бавно, но сигурно китай изкупува велика европа! Добре, че поне китайската храна е вкусна лесно ще привикнем ;)
  • 3 РЗС

    13 0 Отговор
    мноого са им високи цените, доста са алчни, затова биете катинарите сега и чалллллллл
  • 4 Робот

    16 3 Отговор
    Крадливите негодници , търсят глупаци, които да им наливат още пари! Естествено пак Путин ще им е виновен!
  • 5 хомос мук

    4 1 Отговор
    Ясно, Бачо Томас Куката откак го метнаа пакетно на Църноморието и опа... спешно нужда от кеш... Ай ем ловинг кеш бейби, ай ем ловинг кешшш....

    Коментиран от #9

  • 6 тук там

    18 1 Отговор
    Все по-малко баламурници кълват на тур агенции! В времената на Букинг, Еър Би ен би и подобни и нискотарифки, . когато сам можеш с няколко клика да се организираш без да те товарят поне 100% отгоре няма, как такива закостенели туристически структури да не се гътнат ! Естествено китайците единствени и имат интерес, но те са милиарди и там баламурниците са поне няколко стотин милиона ;)

    Коментиран от #7

  • 7 РЗС

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "тук там":

    една друга известна фирма и тя алчнее, щот написали price match guaranteed и звъня аз и казват, същия хотел същото време в друг сайт със 100 по-малко, намалете ми цената както обещавате и взимам от вас(щот ги ползвах веднъж). Тоя ми вика прати снимка, пратих му, след малко ми връща можем само 30 да ти намалим, е добре де това да изравните цената, изравнена ли е с тая която намерих. Ми ок букнах си с другите, и заради 70 разлика загубиха 2000, прости та прости. Ей такива търсят по 200 милиона след време.
  • 8 Борисов

    5 0 Отговор
    Ама тези защо не ми се обаждат. Аз тази книга съм я отварял. Не съм я чел като Винету, но имаше интересни картинки. Та да се обадят аз колко милион съм раздал ей така, та на тях ли няма да дам.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Павлин

    9 4 Отговор
    Всичката пазарна икономика е построена на това, да вземем пари на заем от едно място, за да върнем дългове на друго място. Само пълен слепец и бунак няма да види това. Капиталиста иска да печели от името на фирмата, от известноста и и много други, такива неща. Той не иска да влага и да се труди. Поради тая алчност, западния свят си разруши индустрията, а сега реват, че ще мрат от глад и Китай ще ги пори като риби. Няма как на една стока да се начисляват още 1000%(хиляда, не сто) за "бренд" и това да продължи вечно. Няма глупави хора вече и по тая причина капитализма умира.
  • 11 Dir

    10 0 Отговор
    Така е като разчитат само на името си. Същото е на път да се случи и със Сони . Пазарите вече се развиват на друго ниво и ако такива големи брандове не го разберат и не се променят ги чакат яко фалити. Малките фирми са по-гъвкави и иновативни и решеният се вземат по-бързо, а в големите все се чака решението на един мениджър, после друг, след това борда... , а малките за това време вече са дръпнали процент от клиентите им. Мениджмънта трябва да се промени и да се премахнат старите йерархични вертикални структури. Трябва да се обърне внимание на свободата на решения при регионалните структури. Примерно , общ пазарен подход на целия ЕС не е добър, защото макар и обединени в ЕС , всяка държава членка на ЕС си има свои пазарни специфики. Големите не го разбират или по скоро огромната менъджерска структура не го приема , защото много хора дето се водят ръководители и си бъркат в носа цял ден , но за сметка на това вземат огромни заплати и бонуси трябва да си ходи.

    Коментиран от #12

  • 12 Sor

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Dir":

    Така е! И в България всяка фирма с над 20 човека персонал има един куп началници. И се случва така, че 1 Бай Иван изкарва заплатите на 3-ма началници + печалба за фирмата. Това е наследство от комунизма , да има пълен контрол . Принципа трябва да е на 20 Бай Иван да има 1 началник и тогава ще можеше да даваш по-големи заплати и хората да са солидарни с фирмата и дават по-добри резултати. Сега Бай Иван работи и като ги гледа тия 3-ма"мениджъри" как вземат неговата заплата х5, ползват служебно последен модел смартфони /не че са им нужни толкова/, нови коли, лаптопи ... чакай го да се напряга и да е лоялен към фирмата, а и след като знае , че ако напусне и тия тримата и те трябва да си ходят...

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Хахаха

    4 4 Отговор
    Томас Кук вече е в ликвидация.
    Тепърва ще има нови фалити в туризма по цял свят.
    Но с Брекзит нещата ще са драматични, не само за британците. И в ЕС маса компании ще се гътнат.
    Турбо лъжата за социалната държава фалира.
    Забележете, цял свят се тресе, дори Китай, само САЩ имат ръст на икономиката.
    Но там няма социална държава, турболиберални глупотевини, но има демокрация и ред

    Коментиран от #14, #15

  • 14 FBI

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Голям ред, няма що. Тъкмо изкараш първия милион и отидеш да почерпиш и нахлува един с пушка и почва да пуца . Социални държави като Норвегия, Финландия, Швеция , Дания,Германия... от скучност какво да си правят парите вече взеха да се джендердосват. Ти не ги мисли малките компании в Европа, те ще си останат защото Брекзита няма да ги сбърка. Брекзита не е полезен за Англия , Европа е разбрала, че на Острова няма как да се разчита и е взела мерки. След Брекзит ще има голямо натоварване на бюджета и кралицата да се моли Общността на нациите да е добър помощник, защото ако Шотландия се отдели, а Канада,Австралия, Н.Зеландия и ЮАР се направят на глухи и не чули ...
  • 15 Я не дрънкай

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    врели-некипели, а виж растежа на икономиката на Китай колко % е и тогава ми разправя, че само Говедария има ръст. Аман от измамници соросоиди.
  • 16 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Sor":

    Коя е тази фирма с повече началници, отколкото работници и при това частна? Дай една поне. Може и да не е с 20 човека, каквато и да е.
  • 17 Коmapak

    0 0 Отговор
    Има такава повярвай ми! Не мога да цитирам името по обясними причини, но ако имаш монопол всичко ти е разрешено. Апропо е немска фирма на българския пазар. Администрацията е 60%......
  • 18 Грую

    0 0 Отговор
    Това не е Европейската Централна Банка да печати евра и да купува борчове! Това е БРЕКЗИТ!!!!!!! Като свършиш парите - ФАЛИТ ........ и чао бамбино сори! Ей сега разбрахте ли смисълът на БРЕКЗИТА - англичаните не щат да плащат чужди борчове. Вие искате ли? Ако искате дайте 200 милиона на Томас Кук или пък му ги напечатайте!
  • 19 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Sor":

    Абе, донякъде си прав, при това не само за България, но 1 "Бай Иван" да изкарва заплатите на 3-ма мениджъри, това трудно бих го повярвал! Да предположим, че 1 "Бай Иван" получава 1500 лв. заплата, а 3-мата мениджъра получават по 2500 всеки. Т.е. 1 "Бай Иван" месечно изкарва за фирмата 9 000 лв за заплати (за да го държат) и отделно някакъв % печалба, за да има смисъл да работи самата фирма. Някак си ми е трудно да го повярвам, освен ако не става дума за търговия и фирма на "наши хора", но принцип бих се съгласил, познавайки шуробаджанащината в България. Шуробаджанаците си се подкрепят взаимно и си "точат" фирмата както си знаят - бонуси, извънредни заплати, дивиденти за акционерите, безлихвени кредити за всеки работещ, служебни автомобили, пета и шеста седмица платен годишен отпуск, премии за всякакви глупости, премии за всяка година стаж във фирмата... Познато ми е!