Last news in Fakti

23 Септември, 2019 11:43 6 539 49

Русия: по-лоши храни на все по-високи цени

  • русия-
  • цени-
  • стоки-
  • продукти

Преди пет години Русия забрани вноса на определени хранителни продукти от ЕС

Русия: по-лоши храни на все по-високи цени - 1
Снимка: Shutterstock.com

Вече пет години без френско сирене, полски ябълки и испански домати: през август 2014 Русия забрани вноса на месо, риба, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти от ЕС и други страни като контрамярка на западните санкции, наложени на Москва заради руската агресия в Украйна. В тази забрана Путин съзря шанс за Русия. Миналия декември той обяви, че това е дало безпрецедентен тласък на родното земеделие, а продажбите на вътрешния пазар се били увеличили 16 пъти.

И наистина - в търговската мрежа вече се предлагат много повече руски хранителни стоки, посочва по темата "Франкфуртер алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Някои от тях са с добро качество, като краставиците, морковите и червеното цвекло. Карфиол и броколи Русия внася междувременно от Иран и Ливан, ябълки - от Крим или Южна Америка, хубавите, скъпи домати идват от Азербайджан, а по-обикновените са руско производство.

Сирене от палмово масло?

При млечните продкути първоначално беше регистриран дефицит. Но впоследствие на пазара се появиха руски имитации на сирената Гауда и Пармезан. Основната им съставка обаче е палмово масло, тъй като Русия произвежда твърде малко мляко. Така производителите поддържат сравнително ниски цени на продуктите. Качеството им обаче е по-ниско, посочва ФАЦ.

"Мисля, че през тези пет години се промениха доста неща. Много от руските земеделски производители използваха санкциите, за да подобрят собствената си продукция", казва председателят на Руския съюз на млечните производители "Союзмолоко" Щефан Дюр, цитиран от германската телевизия n-tv.

Въпреки увеличеното собствено производство, експертите не потвърждават очакванията за пробив в земеделието. Едно проучване на консултантската компания KPMG, цитирано от ФАЦ, неотдавна показа, че след 2014 година единствено млечната промишленост се е разрастнала повече, отколкото ако не бяха въведени контрасанкциите. Що се отнася до месопреработвателната промишленост, в годините преди ембаргото тя е нараствала повече, отколкото след това, се казва в студията.

Според изследователи от Московския държавен университет "Ломоносов", не забраната за внос на хранителни стоки, а девалвацията на руската рубла през 2014 година е основната причина за драстичния спад на вноса до 2016 година. След като през 2017 рублата започна постепенно да се възстановява, вносът на хранителни продукти отново тръгна нагоре - макар и от страни, които не бяха засегнати от руските контрасанкции. Така например през 2017 Русия е внесла значително повече телешко месо, отколкото преди 2014 година. Като цяло обаче след 2014 Русия е повишила степента на самозадоволяване с месо до 93% от потребностите си, става ясно още от доклада на KPMG. При зърнените култури страната покрива със собствено производство дори 99% от нуждите си, а при захарта - 95%. Както преди ембаргото, така и днес Русия продължава да изнася зърнени и маслодайни култури. Всички останали продукции обаче не са конкурентни на международния пазар. Затова не е много ясно как Русия ще постигне зададената от президента Путин цел - до 2024 да се удвои износът на руска земеделска продукция, пише ФАЦ.

Руският потребител - големият губещ

Големият губещ от санкциите на Путин е руският потребител, четем на сайта на n-tv по същата тема. Гражданите са недоволни от растящите цени на хранителните стоки - при запазващо се или при някои дори спадащо ниво на доходите в страната. По данни на държавната статистическа служба "Росстат", месото и млечните продукти са поскъпнали с 30% през последните 5 години. Само за една година цената на яйцата и месото, вкл. птичето месо, се е увеличила с над 10%. Причината за поскъпването е липсващата конкуренция след въвеждането на вносното ембарго, посочва n-tv, цитирайки публикации в руските вестници "Известия" и "Независимая газета". Понеже вече нямат конкуренция от Европа, големите руски производители могат да диктуват цените на пазара, уточняват двете издания. При по-евтините хранителни стоки производителите са възприели друга тактика: вместо да вдигат цените, те намаляват грамажа, подчертава ФАЦ и допълва, че не става дума само за повишаване на цените, но и за влошаване на качеството.

Проучване на близък до властта социологически институт сочи, че 19% от руснаците смятат за грешка наложените контрасанкции срещу Запада - двойно повече, отколкото през 2016 година. Проф. Наталия Волчкова от Московското висше училище по икономика е изчислила, че от 2014 до 2016 година контрасанкциите са стрували на всеки руснак средно по около по 30 евро на година.

Авторите на изследването от KPMG си обясняват поскъпването с голямата зависимост на руските производители: оборудването и техниката, както и посевите и фуражът основно се внасят отвън. А без държавните субсидии земеделският сектор изобщо не би бил печеливш.

И ако вносното ембарго отпадне, много местни производства ще се окажат неконкурентоспособни - и най-вече това важи за руската млечна промишленост, посочват още експертите от международната консултантска компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 NikNay

    61 21 Отговор
    Хайде да си видим какво е положението в нашата паница. . . .

    Коментиран от #4, #15, #48

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    32 55 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Ние сме си добре,населението ни е 6-7 милиона.По-малко отколкото в Москва.Недей сравнява малка България с огромната пустош наречена Русия,каскет!!!

    Коментиран от #29

  • 5 Алфа Вълкът

    20 12 Отговор
    Много лесно ще кажат, че се е удвоила земеделската продукция като вдигнат добива на фуражите. Евтинко е фуражното зърно, но за сметка това тежи!
  • 6 Коментар📝

    53 23 Отговор
    Ахахохохахх САМО КАТО ПРОЧЕТОХ ЗАГЛАВИЕТО ВИКАМ ТОВА Е САМО D.W. И БЯХ ПРАВ.

    Коментиран от #17

  • 7 Санкция

    54 26 Отговор
    В Русия е забранено да се внасят, отглеждат и продават ГМО продукти. Това се води биотероризъм там. Ако от дойче веле (собственост на Сорос) искат да внасят подобни продукти там, да имат впредвид че това се наказва с 15 години затвор. А, отделно от това, в момента тече процедура за забрана на D.W. в Русия

    Коментиран от #11, #30

  • 8 КДС

    30 19 Отговор
    ТЪПА СОРОСОИДНА ДОЙЧЗЕЛЕ ИМА ДА ЧАКАТЕ ДА ВИ ПАДНАТ САНКЦИИТЕКОЛКО И ДА РИВЕТЕ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ссср генерал

    29 18 Отговор
    Да минат към традиционното си хранене Картошки Боршове и Рассольник
  • 11 Манкция

    24 36 Отговор

    До коментар #7 от "Санкция":

    Страхотно! Ей сега вече ще цъфнат и вържат. Да продължават в тоя дух и скоро ще изпреварят Северна Корея.
  • 12 лице в лице

    11 5 Отговор
    Къде е шаманът?
  • 13 САП

    35 13 Отговор
    Защо това ми звучи познато.
    Ха ми то и при нас е същото и то без санкции.
    Тръгнали разни специалисти да ми твърдят, че реалната цена сиренето е над 11-12 лева при положение че го купуват на цена 50-60 стотинки. И, че 1 килограм сирене се прави от 8 литра мляко. Глупости на търкалета. Прави се от толкова мляко, когато си му изкарал доста от съставките.
    Дори и да приемем 8 литра при цена 60 стотинки (рядко взимат такава производителите)на литър става 4,2 лева за, какво са останалите пари.

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Манкция

    9 23 Отговор

    До коментар #13 от "САП":

    Ами хайде започвай производство и разбий пазара! Ама под "разбий", не разбирай да започнеш да обираш мандри, като духовните си учители.

    Коментиран от #21

  • 15 onq s konq

    17 30 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Ами добре - "хайде да видим какво е положението в нашата паница".И какво виждаме?Ами виждаме ЧЕ ТЯ Е 2 ПЪТИ И КУСУР ПО-ПЪЛНА ОТ РУСКАТА!А ЗАЩО е така?Ами защото у нас МРЗ е с точно толкова пъти по-висока от Руската,което РЕСПЕКТИВНО значи,че и Средната раб. заплата е също толкова по-висока.Олигарсите няма да си мерим с руските обаче,щото...ще стане досадно:)

    Коментиран от #31

  • 16 Еееее

    1 7 Отговор
    D W 😂😂😂👍👍👍
  • 17 плевен

    35 10 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    Отпечатайте за разнообразие нещо от ВВС. Нали ви е партньор. Блудкавото ДВ знае само три неща. "Мразим Русия. Мразим Тръмп. Мразим Брекзит." "Обичаме черните. Обичаме Истанбулската. Обичаме Хилъри." Хитлер е лош, ама ние сме се поправили! И да сме наясно: Русия не внася ябълки от Крим, а си ги произвежда в Крим.
  • 18 Всичко е вярно...!

    18 5 Отговор
    И не само руския потребител, купуваме скъпи неща за лошо качество...!
  • 19 Балконский

    33 16 Отговор
    В момента в Русия хранителнуте стоки са много по качествени от българските. Голяма част от тях са местно производство. И по евтини. Като например: телешко месо 2 пъти, домати, краставици 5 пъти. Говорим за хубави домати. Млякото е същото, като асортимента е в пъти по голям. Има закон да отделят с палмивото на отделни щандове. За рибите отделно. Не е евтини, но дива кета се продава по 6 евро. Можете да я сравнете с цената на канадската дива сьомга в БГ. Там въобще разликата е убийствена. Професорите от ВЕШ са соросоиди. Не ги слушайте.Бях в Русия това лято и видях с очите си всичко, за което пиша.
  • 20 гост

    15 16 Отговор

    До коментар #13 от "САП":

    А всъщност се оказа , че храната им е най-малкия проблем на руснаците !!! Щото се оказва , че "безкрайните" ресурси на "великая и могучая" всъщност са доста крайни и при това доста ЕВТИНИ !!!!
    Mиниcтepcтвoтo нa пpиpoднитe pecypcи пpeoцeни зaпacитe oт пoлeзни изĸoпaeми в Pycия в ĸpaя нa 2018 гoдинa. Цeнaтa нa пeтpoлни pecypcи е дo 74,5 тpилиoнa pyбли (Baлyтeн ĸypc днec - 64,43 pyбли зa дoлap и 71,24 pyбли зa eвpo, бeл. peд.). Oбщaтa cтoйнocт нa пpиpoднитe pecypcи в cтpaнaтa ce oцeнявa нa близo 100 тpилиoнa pyбли, инфopмиpa aгeнция PБK.
    Зa втopи път в иcтopиятa Mиниcтepcтвoтo нa пpиpoднитe pecypcи и eĸoлoгиятa oцeни пaзapнaтa cтoйнocт нa зaпacитe oт пpиpoдни изĸoпaeми - нeфт, гaз, въглищa, злaтo, мeд, жeлязнa pyдa и диaмaнти. Oбщaтa им cтoйнocт в ĸpaя нa 2018 г. дocтигнa 93,4 тpилиoнa pyбли , cлeдвa oт дaннитe нa вeдoмcтвoтo, aĸтyaлизиpaни нa 17 ceптeмвpи.
    Πo-гoлямaтa чacт oт pecypcнoтo бoгaтcтвo нa cтpaнaтa ce пaдa нa пeтpoлнитe зaпacи - 74,5 тpилиoнa pyбли.
    Тоест главния ресурс на Раша - петрола и то всичкия се оказва съвсем малко повече от 1,1 трилиона долара , а с ВСИЧКИ останали , 1,5 трилиона долара !!!! Хахахаххах !!! И това при положение , че се очаква нов голям срив на петрола още догодина , което ще намали стойността на запасите поне наполовина !!! Тоест ЦЕЛИЯ запас на изкопаеми на Раша ще е доста под трилион долара !!!! И те чакали да "забогатяват" от това , ахахаххаххаха !!!

    Коментиран от #32

  • 21 САП

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "Манкция":

    За разлика от много други съм гледал животни и знам от кое как и колко се получава.
    Не знам кои са ти духовните наставници, но аз нямам такива, че да са правели нещо друго.
    Апропо взима си много отдавна домашно сирене и е много по добро от това за по 15 лева килото на магазина. Цената му е по ниска.
    Просто мразя да излизат хора по телевизията и да ме правят на глупак с "девиза вервай те ми"
  • 22 Анти милиционер

    12 4 Отговор
    Соросссс.... лъжи и прочаганда 100000 пъти по-мощна от севернокорейската.
  • 23 Българин

    19 13 Отговор
    Браво на Путин!
    Преди 5г. забрани вноса на храни, хранителни продукти, посев, посевни материали и др. със съдържание на ГМО. Сега руснаците се хранят с чиста храна!..а дойче веле си ги знаем на кого робуват.
  • 24 Кауфхуйланд

    7 3 Отговор
    Ес са ги внася тук
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГОШО

    5 5 Отговор
    Па ли ревнахме на руски гробищата Французите вече сирене в Русия ще придадат колкото италианския магазин на съборна продава в София
  • 27 БГто е Швейцария на балканите но на цени

    14 4 Отговор
    храните в бегето най не качествени в ес и в африка и най скъпи все едно че сме швейцария но само че заплатите африкански че даже и под африканските
  • 28 Гостилничаря

    12 4 Отговор
    Че тук да не е по-различно!!!??? Същите боклуци ги има и тук! Сирене без мляко, колбаси без месо, бира със спирт и консерванти и какво ли още не!!! В държава от Третия свят това са съвсем нормални неща (визирам нас, де!)......
  • 29 Тук

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    мизерията е пълна и повсеместна, а животновъдството като поминък е унищожено, Троле.
  • 30 В България

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Санкция":

    кога ще я изритат "Дойче веле" за фалшивите новини, които тиражира?
  • 31 Халюцинации

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    ли имаш? Пълни са паниците само на некадърните калинки в България, обикновения човек живее в мизерия и недоимък и е на предела на оцеляването.

    Коментиран от #34

  • 32 Не ти ли

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    омръзна да пишеш глупости и небивалици?

    Коментиран от #36, #38

  • 33 Хахаха

    7 6 Отговор
    Всичко това се пиши за неграмотните които не знаят нищо за Русия, т.к. Не обладават алтернативна информация за нея. Хора, това, което за руснаците е зле, за вас е бленувана мечта, повярвайте.
  • 34 onq s konq

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "Халюцинации":

    Аз ти посочвам ОФИЦИАЛНИ ДАННИ декларирани от Всяка държава по МЕЖДУНАРОДНО УТВЪРДЕНА СХЕМА НА ИЗЧИСЛЕНИЯ,ти ми приказваш колко бил беден "АРАШ ФУКАРАТА беши сиган от маалата,и Бурдяга бееши и кърдееши"/Любимото ми "Черно фередже"/.Ама НЕ МИ ОПОНИРАЙТЕ ТАКИВА със ЛУМПЕНСКИ СПОСОБНОСТИ НА МИСЛЕНЕ БЕЕЕ!...Дето дето изливате Злобата си от нещастното си съществуване от "Матушка Рус"...ДИРЕКТНО ПО ЖИЦАТА,а ако се подвизавате в БГ,то САМО ЛЪЖЕТЕ че "всеки момент" се изнасяте през "Терминал- 2:)
  • 35 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    САМО ДА СЕ ПОСМЕЕМ НА ТЪПОТИЯТА !!! КОЙ ОТ НАС БЪЛГАРИ ИСКА ДА ЯДЕ ЗАПАДНИ ХРАНИ ИЛИ ---ТУРКИШ -АНАДОЛ -ПРОДУКШЪН !?!? ИСКАМЕ СИ БУЛГАРИШЕ ,СРЪБСКО ,ПА И МАКЕДОНСКО -ПАПО !!!
  • 36 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Не ти ли":

    Не думай , значи даже официални данни на РУСКОТО МИНИСТЕРСТВО на природните ресурси са глупости и небивалици ???? Хахахаххахах !!! Няма да се учудя скоро путиноидите от вашата дружинка да обявят и всички институции в Раша за "соросоиди" , щото не поддържат опорките им , хахахахах !!!!
  • 37 Иванов

    10 7 Отговор
    1988 г. бях в Москва, с очите си видях опашка за кренвирши , дълга над 50 метра и то шрока от по няколко човека.Беше в един магазин подобен на ЦУМ. А дори не беше паднал социализма още. Бяха пълна трагедия. И тва най-великата сила в света. Танкове и самолети бол, хората нямат какво да ядат.

    Коментиран от #40

  • 38 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Не ти ли":

    Още малко лоши новини за теб и дружинката !!
    Международната сертификационна компания, която работи и като енергиен консултант публикува новата си Прогноза за енергийната трансформация и като цяло визията за развитие на енергетиката до 2050 г. (Energy Transition Outlook 2019).
    Пикът на потребление на петрол според авторите на доклада ще настъпи през 2022 година, а пикът на природния газ – през 2033 година, като до края на прогнозния период (до 2050 г.) газа ще остане най-големият източник на първична енергия. Пикът на глобалното крайно потребление на енергия се очаква също така през 2033 година да е на ниво от 12 % над днешното.
    Нали ти е ясно какво се случва след преминаване на пика на петрола ?? Сега при излишък от 1-2% се налага изключително силно ограничаване на производството за да не падне на 15-20 долара , а тогава излишъка ще е десет - двайсет ПЪТИ по-голям , щото всеки ще гледа да продаде като за последно !!
  • 39 Триацетат

    10 3 Отговор
    Много смешно и колко типично за лумпените. Когато факти.бг пише за Путин, "великите" оръжия на Русия, "непобедимата и легендарната" и прочие бози, рубладжийската паплач изпада в телешки възторг и получава оргазъм. Когато обаче факти.бг публикуват някоя нелицеприятна истина за Русия, тогава лумпенското съсловие полива екипа с тонове помия. Манталитет на селяшка запалянковщина.
  • 40 Шопо

    12 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иванов":

    В Москва съм виждал опашки по два километра за водка, пред т.н. "Ликеро-Водочной Магазин". Тогава моят приятел московчнин Евгений Тарасич ме учеше - "Ако има опашка - реди се и не потай за какво е. Със сигурност ще си струва. Ако опашка няма, въобще не спирай пред магазина.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 кисело мляко нанай

    2 5 Отговор
    Също като у нас! Всички млечни продукти - от мляко на прах, палмово масло и консерванти. А цените им са по-високи от тези в Европа!
  • 43 Марио

    4 3 Отговор
    Държавата на абсурдите. Никога няма да имат висок жизнен стандарт.
  • 44 ссср старшинка

    2 1 Отговор
    Като няма какво да ядът да почват да си ядът ракетите и бомбите пък и радияцията храни Стига само се жалвали
  • 45 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    1 2 Отговор
    Русия има доста извратена представа за развитието и благоденствието. Там днешния ден е стотици пъти по-добър от утрешния. Нещастници.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Димитър

    3 0 Отговор
    Жалка работа сте, факти. Колкото и да триете няма да промените този простичък факт :D
    За шепа сребърници давате трибуна на откровени демагози и пропагандисти, с нищо не се различавате от тях. Хайде трийте, до утре трийте, съвестта си вече изтрихте, време е да триете и истините.
  • 48 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    ми то републиканските диетолози казаха : храните ли си децата от лидл или кауфланд децата ви ще останат недоразвити!?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.