Last news in Fakti

26 Септември, 2019 20:20 1 550 7

Бизнесът ще продължава да плаща първите 3 дни болничен

  • болничен-
  • бизнес

Предложените промени засега не са приети от Тристранния съвет

Бизнесът ще продължава да плаща първите 3 дни болничен - 1
Снимка: БГНЕС

Не е ясно дали ще има промени в изплащането на болничните догодина. Това обясни социалният министър Бисер Петков след заседание на Тристранния съвет.

Засега обаче социалните партньори не приеха предложението на партия ВОЛЯ първите три дни да се поемат изцяло от Националния осигурителен институт. В момента НОИ изплаща болничните от четвъртия ден, а първите три дни са за сметка на бизнеса.

Работодателите подкрепиха идеята държавата да плаща всичко, съобщи Нова ТВ. Синдикатите и държавата обаче предупредиха, че това би означавало още 200 милиона лева дефицит в осигурителната система.

"Така формулирано, предложението ще натовари с 200 млн., затова направихме алтернативно предложение - първите три дни да не се изплаща обезщетение от никой", каза заместник-началникът на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

"Заедно да направим така, че да подобрим контрола - иначе публична тайна е, че работодателят стимулира в трудни времена да се ползват болнични, но това не е мотив да подкрепим тази инициатива", каза още националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

"Започването на плащането от първия ден би натоварило бюджета с около 200 млн. годишно, съществуват редица други предложения, които смятам, че ще бъдат обсъдени, но не мога да се ангажирам дали ще има промяна и каква ще бъде тя", заяви социалният министър Бисер Петков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДО

    22 7 Отговор
    Стига е ревал бизнеса...плаща 70% за първите три дни болнични ! Всички крият печалбата ,точат пари с измислени/фалшиви/ разходи , не дават прилични заплати , а те извиват за двама !!! Всички шефове богаташи, а някои милионери от нашия труд , няма да обеднеят с плащането на болничните !! Това което искат, болният да остане без пари , когато е болен и има големи разходи за лекарства е повече от наглост !!!

    Коментиран от #6

  • 2 БНСРП

    9 15 Отговор
    Причината, е че има много симуланти и си вземат болнични когато е най належащо да са на работа.Трябва да се върне една стара практика болнични да се издават не от личен лекар, а от медицински център определен от работодателя с който е сключил договор и след това джипито да го заверява иначе няма как да стане. И сега има фирми, които имат договор с МЦ и не признават болнични от личен лекар. Преди болничните се издаваха от работнически поликлиники и Медицинското лице на Предприятието в което работи лицето.

    Коментиран от #5

  • 3 Мили дебили

    12 4 Отговор
    Робовладелците искат робите сами да си плащат заплатите, така ще акумулират средства за нови инвестиции в ......бентлитата! С болните роби могат да си хранят кучетата и синдикатите няма да имат нищо против!
  • 4 мозъчко

    12 0 Отговор
    Бизнеса гарантирано и абсолютно не ги плаща тези три дни - плащат ги бачкаторите за сметка на по-ниските си заплати... помислете! Колкото повече скубете бизнеса, толкова повече страдат бачкаторите, като последната инстанция удобна за скубане... Изненадани?!
  • 5 Напълно

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "БНСРП":

    си прав, така ще се пресече масовата злоупотреба с болнични листи. Също с болничния лист да се представя рецепта и касов бон за закупени лекарства.
  • 6 Баварец

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "РАДО":

    В Сърбия, първите 30 (тридесет) дни, никой не ги плаща!!! И болнични, реално няма, няма далавери и всичко върви. А с това мислене драги ми Смехурко, ти ще бъдеш заменен скоро, я с Молдовец, я с машина. Честито!
  • 7 Nmz

    5 0 Отговор
    Пак глупости....чудят се вече за какво да се захванат в тая държава оправия няма да има!
    Не казвам, че няма хора които лъжат с болнични,но защо отново трябва всички да страдат...повечето хора не взимат детски надбавки...не взимат първоначална помощ за деца в 1ви клас...защо? За това че се изписва сумата,която ние всъщност не взимаме..издържат ни толкова пари къде отиват?работим като луди за нищооо.Сега да не плащат и болничните,ще е "супер"
    А някой замисли ли се какво да се прави с хората които дори и болни се принуждават да ходят на работа как да бъдат възнаградени..за това че болни работят?