Истинското сурово мляко, добито от животновъдите, продължава да губи позиции под натиска на палмовото масло и други по-евтини заместители. Мандрите у нас увеличават производството на имитиращи продукти с вложени растителни мазнини, като в същото време намаляват изкупуването на истинско краве мляко, показват нови данни на аграрната статистика, цитирани от в. "Земя".
От началото на тази година до края на август преработвателите у нас са изкупили с близо 2 млн. литра по-малко краве мляко. Количествата спадат от 444 млн. литра на 442 млн. литра. Стопани обясняват, че основният проблем са ниските изкупни цени и недостатъчната финансова подкрепа.
Въпреки че държавата предприе редица мерки срещу така наречените имитиращи продукти, производството им през тази година се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. В същото време количествата краве сирене от истинско мляко са намалели с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Рошко
23:33 07.10.2019
2 Ал та фанах Атаопънах
23:39 07.10.2019
3 нема контрол
23:40 07.10.2019
4 Забранете хидрогенирането
Коментиран от #6, #16
23:41 07.10.2019
5 СЕЯНИН
Коментиран от #17, #20
23:42 07.10.2019
6 Рошко
До коментар #4 от "Забранете хидрогенирането":
Вярваш ли си това да се случи тук в бегето, тцтцтц в България сме съд, ко туйКоментиран от #8
23:46 07.10.2019
7 007
23:47 07.10.2019
8 007
До коментар #6 от "Рошко":
Искаш ли два дoмата и една крaсtавица?23:50 07.10.2019
9 Държава менте!!
00:12 08.10.2019
10 Порожановия
00:15 08.10.2019
11 гост
00:48 08.10.2019
12 Мили дебили
Коментиран от #19
01:06 08.10.2019
13 Мишел от съпротивата
Коментиран от #14, #15
04:08 08.10.2019
14 гост
До коментар #13 от "Мишел от съпротивата":
Aма ти сериозно ли чакаш на държавата, т.е на мутрите...има да чакаш...наш кви кинти падат от,, таа даравера''04:20 08.10.2019
15 Баш бащицата
До коментар #13 от "Мишел от съпротивата":
Половината население и всички пенсионери ще умрат от глад. В буквален смисъл. Нещо трябва да се яде. Пари за качествена храна те нямат.06:54 08.10.2019
16 Така е !!
До коментар #4 от "Забранете хидрогенирането":
Но главния убиец на млякото са гербаджиите.Това го казвам като животновъд и потърпевш от тая пасмина.
Никога до сегане сме били толкова притискани да се откажем от животните си.
Това не са документи, изисквания .Просто нямам думи
07:01 08.10.2019
17 Прав си
До коментар #5 от "СЕЯНИН":
Тоя занаят е на пълна загуба.ИМам 30 бр.и ядат повече отколкото даватТука е ролята на подпомагането от държавата.
Само че тя не дава на нас а дава на ония с 5000бр.и с ферма за 5 милиона.Сещащ се на кои дава
Коментиран от #22
07:05 08.10.2019
18 До Гешев
07:43 08.10.2019
19 Той
До коментар #12 от "Мили дебили":
Ти си брокер, нали?! Той влака бил пълен с хора, а те викат, че нацията се стопява - на кого да вярваш?! Сигурно продаваш имоти...08:06 08.10.2019
20 пирончо
До коментар #5 от "СЕЯНИН":
Само от любов гледали животинките :) и после и от любов сигурно ги колят и ги ядат задружно цялата рода, голяма любов. Ей, много се вживявате, чак се изпедерастяватеКоментиран от #23
08:14 08.10.2019
21 Петко
08:27 08.10.2019
22 Сеянин
До коментар #17 от "Прав си":
То се знае, че субсидиите отиват по предназначение за"наще" хора. И че си на загуба е ясно, но трябва да намериш начин да си докараш пари поне за храната на животните. "Гражданите" като се хукнат през уикенда и празниците на село, все търсят еко, био, домашно. И за едно яйце 50ст. ще платят, стига да е от щастлива кокошка, хранена без ГМО. Ориентирай се, защото на "държавата" не можеш да разчиташ.10:23 08.10.2019
23 Сеянин
До коментар #20 от "пирончо":
Явно никога не си гледал каквото и да било животно, дори коте. Всяко животно, което гледаш ти е като дете– даваш му име, страдаш когато е болно, храниш го и се грижиш за него. Та не мисли, че е лесно да го заколиш, но поне знаеш какво ядат децата ти, а не ГМО–то от магазина. Същото важи за плодовете и зеленчуците, които сам си произведеш. Не са лъскави като тези от магазина, но са чисти и са произведени благодарение на собствения ти труд. Като не ти харесва, паси трева, но и нея някойтрябва да я обгрижва.Коментиран от #25
10:34 08.10.2019
24 гощо
11:23 08.10.2019
25 пирончо
До коментар #23 от "Сеянин":
И това, че си дал име на животинчето ти дава право да го заколиш и изядеш ли??? Двуличници, уж гледало животинчето като свое дете, но забележете после го изяждало, с една дума ненормалници.Коментиран от #26
11:24 08.10.2019
26 СЕЯНИН
До коментар #25 от "пирончо":
Паси трева и хрупай клонки, но и те са живи!11:29 08.10.2019
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Биоробот
До коментар #27 от "Пламен":
Да, палмовото масло има отлични качества ...на убиец. Това негово свойство да остава полутвърдо при стайна температура и недостатъчно течно на температурата на човешкото тяло пречи на организма да го изхвърли. Тая мазнина се натрупва в организма и запушва всичко в което попадне.Коментиран от #29, #30
13:41 08.10.2019
29 Пламен
До коментар #28 от "Биоробот":
Палмовото масло се добива от сърцевината на плода на палмата от вида Elaeis guineensis Jacq., срещаща се в Африка, Югоизточна Азия и Латинска Америка. Неговият натурален цвят е бледожълт до оранжево-червен, поради високото съдържание на каротин, а температурата му на топене е 25° до 50°C. Характеризира се с типичен орехов вкус и приятен мирис. Поради 50%-овото си насищане, палмовото масло е полутвърдо при стайна температура.Устойчивостта му на окисляване и продължителното издържане на високи температури го прави идеален компонент за пържилни смеси. Това е 100%-ов заместител на всички хидрогенирани мазнини за пържене, при това с най-ниска цена. Трайността на продуктите, приготвени с палмово масло, е по-голяма, не се попива мазнината при пържене, липсва димене при температури над 180°C.
Поради своето естествено полутвърдо състояние, палмовото масло е подходяща мазнина за приготовление на захарни изделия, бисквити, хляб и хлебни изделия. Производството на маргарин от палмово масло е особено удобно, поради почти никаквата нужда от допълнително хидрогениране, поради естественото му полутвърдо състояние. Палмовото масло намира приложение също и за направата на сладолед, сухи и консервирани супи. Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е и каротин, придава на палмовото масло уникални полезни свойства. В Полинезия го използват от хилядолетия. Предполага се, че хората са го консумирали още преди 5000 г., но индустриалното му производство започва
20:31 09.10.2019
30 Пламен
До коментар #28 от "Биоробот":
Когато си необразован, не лошо да мълчиш повече, така можеш да заблудиш хората ... когато говориш, ще затвърдиш впечатлението20:35 09.10.2019
31 Пламен
20:38 09.10.2019
32 соросоидни кърлежи
Коментиран от #33
09:56 10.10.2019
33 Пламен
До коментар #32 от "соросоидни кърлежи":
Можеш ли да четеш?14:21 10.10.2019
34 Кенсерогенно - РАКово образуващо !
Коментиран от #36
01:51 11.10.2019
35 Под съд и най-строга мярка но кога ?
01:53 11.10.2019
36 Този коментар е премахнат от модератор.