Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 23:25 4 263 36

Палмовото масло убива родното мляко

  • палмово масло-
  • мляко

Ядем менте сирене и кашкавал

Палмовото масло убива родното мляко - 1

Истинското сурово мляко, добито от животновъдите, продължава да губи позиции под натиска на палмовото масло и други по-евтини заместители. Мандрите у нас увеличават производството на имитиращи продукти с вложени растителни мазнини, като в същото време намаляват изкупуването на истинско краве мляко, показват нови данни на аграрната статистика, цитирани от в. "Земя".

От началото на тази година до края на август преработвателите у нас са изкупили с близо 2 млн. литра по-малко краве мляко. Количествата спадат от 444 млн. литра на 442 млн. литра. Стопани обясняват, че основният проблем са ниските изкупни цени и недостатъчната финансова подкрепа.

Въпреки че държавата предприе редица мерки срещу така наречените имитиращи продукти, производството им през тази година се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. В същото време количествата краве сирене от истинско мляко са намалели с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    41 1 Отговор
    Браво бе открихте топлата вода, брей че сте бързи
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    35 4 Отговор
    Млякото ни никой не го убива, просто всичкото се изнася.
  • 3 нема контрол

    44 0 Отговор
    Я да вкарат в затвора хванат в измама - 'мандраджия', и останалите ще се замислят дали да ползват палмова или други заместващи мазнини и креда в сиренето!
  • 4 Забранете хидрогенирането

    61 0 Отговор
    Хидрогенираното палмово масло убива не просто родното мляко, а всички хора, които го консумират. Трябва да се наказва като убийство добавянето на хидрогенирани мазнини, без това да е означено на етикета на продукта.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 СЕЯНИН

    44 0 Отговор
    Който може на село си гледа по една две козички, или си купува истинско краве мляко за 1.50 литъра. Ако не го мързи си взима повече мляко и си подквасва кисело, прави си сиренце или кашкавал, та дори и масло може да си избие с миксера. А хората дето гледат животинки( не тия със субсидиите), ги гледат само от любов, а не по сметка, защото финансово са на загуба, но от човешка гледна точка са на печалба, че хем си гледат животинките, хем знаят какво ядат.

    Коментиран от #17, #20

  • 6 Рошко

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Забранете хидрогенирането":

    Вярваш ли си това да се случи тук в бегето, тцтцтц в България сме съд, ко туй

    Коментиран от #8

  • 7 007

    4 11 Отговор
    Бългaрите заминахме маnг@лите - все гледаме в чуждата пaница и злобеем :-(
  • 8 007

    1 11 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Искаш ли два дoмата и една крaсtавица?
  • 9 Държава менте!!

    22 1 Отговор
    Държавата предприема мерки като дава едни пари на едни хора, с които после ги делят. Тала решават проблемите! БДС стандарта е пълен с ментета! Едно мляко 3.6% с оранжева опаковка е по БДС, а е толкова разредено и неестествено, особено през лятото, че чак мляко не усещаш да има
  • 10 Порожановия

    16 1 Отговор
    Това е държавната политика.
  • 11 гост

    22 1 Отговор
    Ами спрете да купувате ерзац боклуците на т.нар. БГ бизнесмени и нещата ще си дойдат по местата...елементарно е, но българина няма културата на масов потребител...ако ние сами не накажем измамниците, няма кой друг...на държавата не чакайте, тя има сметка от такива, щото прибира добър% като данъци и акцизи от такива стоки.Все пак има светлина в тунела...това което се случва в туризмът по черноморието трябва да стане с всеки един отрасъл, най-вече с хранителните стоки от първа необходимост.Всеки гледа за джоба си и никой не го интересува здравето на хората и децата ни най-вече. Къде го онова кисело мляко от стъклените бурканчета...с нож да го режеш...или прочутото овче сирене ...а за телешкия или най-обикновен хамбургски салам само ще си спомняме..
  • 12 Мили дебили

    4 13 Отговор
    Разхождам се по улиците и постоянно се препъвам в трупове на убити от Палмовото Масло, а около мен ухилени соросоиди, които са си прибрали грантовете от US производители на соя!

    Коментиран от #19

  • 13 Мишел от съпротивата

    26 0 Отговор
    Държавата е по-силна от всички мафиоти, ако поиска. Този проблем може да се реши само за 1 ден. Забранява се вноса на палмово масло и готово. Който наруши забраната - затвор от 10 г. нагоре. Който вложи палмово масло в хранителен продукт - затвор от 15 г. нагоре. Това е решението.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел от съпротивата":

    Aма ти сериозно ли чакаш на държавата, т.е на мутрите...има да чакаш...наш кви кинти падат от,, таа даравера''
  • 15 Баш бащицата

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел от съпротивата":

    Половината население и всички пенсионери ще умрат от глад. В буквален смисъл. Нещо трябва да се яде. Пари за качествена храна те нямат.
  • 16 Така е !!

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Забранете хидрогенирането":

    Но главния убиец на млякото са гербаджиите.
    Това го казвам като животновъд и потърпевш от тая пасмина.
    Никога до сегане сме били толкова притискани да се откажем от животните си.
    Това не са документи, изисквания .Просто нямам думи
  • 17 Прав си

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "СЕЯНИН":

    Тоя занаят е на пълна загуба.ИМам 30 бр.и ядат повече отколкото дават
    Тука е ролята на подпомагането от държавата.
    Само че тя не дава на нас а дава на ония с 5000бр.и с ферма за 5 милиона.Сещащ се на кои дава

    Коментиран от #22

  • 18 До Гешев

    3 2 Отговор
    Дочух , че все още се печатат фалшиви евра в България. Няма ли най - накрая да се справите с тези измамници?
  • 19 Той

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мили дебили":

    Ти си брокер, нали?! Той влака бил пълен с хора, а те викат, че нацията се стопява - на кого да вярваш?! Сигурно продаваш имоти...
  • 20 пирончо

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "СЕЯНИН":

    Само от любов гледали животинките :) и после и от любов сигурно ги колят и ги ядат задружно цялата рода, голяма любов. Ей, много се вживявате, чак се изпедерастявате

    Коментиран от #23

  • 21 Петко

    4 0 Отговор
    Убиваме го ние , българите ядем боклуци , а германци истинско българско , срам ме , че съм се родил българин.
  • 22 Сеянин

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Прав си":

    То се знае, че субсидиите отиват по предназначение за"наще" хора. И че си на загуба е ясно, но трябва да намериш начин да си докараш пари поне за храната на животните. "Гражданите" като се хукнат през уикенда и празниците на село, все търсят еко, био, домашно. И за едно яйце 50ст. ще платят, стига да е от щастлива кокошка, хранена без ГМО. Ориентирай се, защото на "държавата" не можеш да разчиташ.
  • 23 Сеянин

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "пирончо":

    Явно никога не си гледал каквото и да било животно, дори коте. Всяко животно, което гледаш ти е като дете– даваш му име, страдаш когато е болно, храниш го и се грижиш за него. Та не мисли, че е лесно да го заколиш, но поне знаеш какво ядат децата ти, а не ГМО–то от магазина. Същото важи за плодовете и зеленчуците, които сам си произведеш. Не са лъскави като тези от магазина, но са чисти и са произведени благодарение на собствения ти труд. Като не ти харесва, паси трева, но и нея някойтрябва да я обгрижва.

    Коментиран от #25

  • 24 гощо

    4 0 Отговор
    ПВЦ продукти с разнообразни вкусове и миризми! От питиета до мезета!
  • 25 пирончо

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "Сеянин":

    И това, че си дал име на животинчето ти дава право да го заколиш и изядеш ли??? Двуличници, уж гледало животинчето като свое дете, но забележете после го изяждало, с една дума ненормалници.

    Коментиран от #26

  • 26 СЕЯНИН

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "пирончо":

    Паси трева и хрупай клонки, но и те са живи!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Биоробот

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пламен":

    Да, палмовото масло има отлични качества ...на убиец. Това негово свойство да остава полутвърдо при стайна температура и недостатъчно течно на температурата на човешкото тяло пречи на организма да го изхвърли. Тая мазнина се натрупва в организма и запушва всичко в което попадне.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Пламен

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Биоробот":

    Палмовото масло се добива от сърцевината на плода на палмата от вида Elaeis guineensis Jacq., срещаща се в Африка, Югоизточна Азия и Латинска Америка. Неговият натурален цвят е бледожълт до оранжево-червен, поради високото съдържание на каротин, а температурата му на топене е 25° до 50°C. Характеризира се с типичен орехов вкус и приятен мирис. Поради 50%-овото си насищане, палмовото масло е полутвърдо при стайна температура.

    Устойчивостта му на окисляване и продължителното издържане на високи температури го прави идеален компонент за пържилни смеси. Това е 100%-ов заместител на всички хидрогенирани мазнини за пържене, при това с най-ниска цена. Трайността на продуктите, приготвени с палмово масло, е по-голяма, не се попива мазнината при пържене, липсва димене при температури над 180°C.

    Поради своето естествено полутвърдо състояние, палмовото масло е подходяща мазнина за приготовление на захарни изделия, бисквити, хляб и хлебни изделия. Производството на маргарин от палмово масло е особено удобно, поради почти никаквата нужда от допълнително хидрогениране, поради естественото му полутвърдо състояние. Палмовото масло намира приложение също и за направата на сладолед, сухи и консервирани супи. Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е и каротин, придава на палмовото масло уникални полезни свойства. В Полинезия го използват от хилядолетия. Предполага се, че хората са го консумирали още преди 5000 г., но индустриалното му производство започва
  • 30 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Биоробот":

    Когато си необразован, не лошо да мълчиш повече, така можеш да заблудиш хората ... когато говориш, ще затвърдиш впечатлението
  • 31 Пламен

    0 0 Отговор
    Наситените мазнини, независимо дали са от животински или растителен произход, се метаболизират в човешкия организъм чрез съответните ензими а не чрез температурата на тялото....
  • 32 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    нпо ,бхк и други българоубийци,дали са загрижени за българско здраве..., или ги интересуват само цигани,татилибанска "бежанска" сган или пол фрийман-убиеца.

    Коментиран от #33

  • 33 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "соросоидни кърлежи":

    Можеш ли да четеш?
  • 34 Кенсерогенно - РАКово образуващо !

    1 0 Отговор
    Натрупва се в организма . За малки деца 1/2 гр. За възрастни 1 гр. И честито вие имате Кенсер - сиреч РАК. Народа не е нужен ,. Запада има нужда от земята ни но без нас ! До кога ще сме овци ! Убиват ни а ние блеем.

    Коментиран от #36

  • 35 Под съд и най-строга мярка но кога ?

    1 0 Отговор
    Нито една партия не е НАРОДНА !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.