Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 22:28 14 063 34

Експерт: Не вземайте бързи кредити

  • бързи кредити-
  • лихва-
  • кредит

Причината е бъдещата икономическа криза

Експерт: Не вземайте бързи кредити - 1

С оглед на разпространяващите се индикации за възможна евентуална бъдеща световна икономическа криза и рецесия съветваме потребителите да не прибързват с решението за бърз кредит за необмислени покупки, които биха утежнили сериозно финансовия ви бюджет. В противен случай може да бъдат изложени на риск от попадане в ръцете на колекторските фирми.

За това предупреждава председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Кредитите за домакинствата в България вече надхвърлят 23.212 млрд. лв., което е ръст от 8.8% спрямо миналата година. Жилищните кредити са 11.406 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 12.4 процента. Потребителските кредити възлизат на 9.893 млрд. лв. и се увеличават с 11.2 на сто, показват данните на БНБ.

Вече трaйнo ce нaлaгa прaктикaтa прocрoчиeтo, зaрaди кoeтo eдин дълг ce дaвa нa кoлeктoритe, дa e в рaмкитe нa 2-3 мeceцa. Прeди cъбирaчитe нa зaдължeния ce зaдeйcтвaхa cлeд шecт и пoвeчe мeceцa зaбaвянe нa плaщaния. Cлeд кaтo вeчe ce прoдaвaт нa кoлeктoрcкитe фирми дългoвe нa 2-3 мeceцa, тo тoгaвa възниквa въпрocът зaщo тeзи взeмaния нe ce прeдлaгaт зa изкупувaнe първo oт caмитe длъжиници. Ocвeн тoвa e публичнo извecтнo, чe кoлeктoритe плaщaт дo 20% oт cтoйнocттa нa дългoвeтe, кoитo изкупувaт. Блaгoдaрeниe нa тoвa, кoлeктoрcкитe кoмпaнии ce хвaлят, чe c 20% e cкoчил дeлът нa взeмaниятa нa фирмитe зa бързи крeдити, кoитo ca ce oбърнaли към тях. Oбикнoвeнo тoвa ca бeзрaбoтни хoрa или c ниcки зaплaти, изпaднaли в нуждa, кoитo чecтo ca принудeни дa взeмaт мaлки cуми oт пoрядъкa нa 200 дo 400 лв., зa дa плaтят c тях cмeтки и бoрчoвe. Впocлeдcтвиe нe мoгaт рeдoвнo дa cи плaщaт внocкитe и тaкa вceки дeн прocрoчиe буквaлнo прeвръщa тeзи мaлки крeдити в зaдължeния зa хиляди лeвoвe, кoитo тeзи хoрa нe мoгaт дa пoкрият. В oпит дa ce cпрaвят c прoблeмa, тe взимaт пaри oт други фирми зa бързи крeдити, зa дa пoгacят зaдължeниятa cи към първитe, нo вмecтo тoвa нa прaктикa пoтъвaт вce пoвeчe, припомня Пейо Майорски.

По отношение на банките, трябва да знаят, че в България вече има решение на БНБ за „Насоки за управление на необслужвани и преструктурирани експозиции“, издадени от Европейската централна банка и публикувани на официалната му страница, с които финансовите институции у нас трябва да се съобразяват. Те засягат погасяване на задълженията на кредитополучателите към кредитните институции, които касаят забавена вноска по кредит и влизането в черен списък и най-висок рисков профил за длъжника при необслужен заем. Това означава, че ако не сте в състояние да покривате вноската си за жилището или се затруднявате да платите кредита по лизинга за колата, съществува вероятност да попаднете в най-рисковия профил на банката си. Разбира се, това не трябва автоматично да ви паникьосва, тъй като трезорът трябва да ви предложи и посъветва за разумни варианти за излизане от възникналия финансов проблем, съветва Пейо Майорски.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко робовладелеца

    65 5 Отговор
    Покажете комбинация от три пръста на лихварите иначе сте роби главанаци на Вожда от Пунта Мара !
  • 2 Хаджи хаджи Българин

    70 3 Отговор
    Това го изпратете на Министър- председателя, а не на раята! Хората в Територията България, бяха изнудвани, да си продават земята по наследство, за да си закупят животоспасяващи лекарства!
  • 3 Траян

    74 3 Отговор
    Хората едвам оцеляват, те са принудени за съжаление да вземат да си покрият разходите и така се потъва все по надолу. Реални заплати на този етап трябва да са 1300 лева минимум на човек за оцеляване, но не искат да ги дават. Скоро време ще си работят сами, а това не е добре.

    Коментиран от #10

  • 4 Хаджи хаджи Българин

    30 2 Отговор
    „Насоки за управление на необслужвани и преструктурирани експозиции“,= кредитно робство! От 2,5% ипотечен заем по Татово време, стана 8-910% !

    Коментиран от #16

  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    54 1 Отговор
    Ако беше експерт щеше да каже: не взимайте никакви кредити.
  • 6 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    41 2 Отговор
    Тази статия е тенденциозна ,хич не ги слушайте тия ко пишат ,а си теглете парички като ви трябват ние с Б.Б сме ви ги осигурили искаме само да плащате редовно разбира се с лихвите , и да бачкате на 3 места 24часа в денонощието и да гласувате за пп-гроб ,
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фейсбук

    7 1 Отговор
    Какво са него 400 паунда...?!
  • 9 Обърках редовете

    15 0 Отговор
    Ни бързи, ни бавни кредити, а мързелив. едва работи на една работа, че ще работи на три... пък и то едва се намира една работа, за да изплащаш кредит...!
  • 10 Боб

    18 24 Отговор

    До коментар #3 от "Траян":

    Кой не иска да ги дава?! Аз работя в частна фирма. В момента търсим шфьор, заварчик, счетоводител. Няма под 1500лв възнаграждение. Пускаме обяви - идват само луди, неквалифицирани хора. Нямат категории, тапии, умения, нищо! Работа има! Хора няма!

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Libre comme air

    41 1 Отговор
    До Боб

    1500лв. Ако е чисто става... но тя е брутната и остават към 1100лв. Квартира в голям град поне 500лв. Ток и вода още поне 100.. и какво остава за човека от провинцията.. остава му един голям и дебел.... и бачкане по 10 или 12часа..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    37 2 Отговор

    До коментар #10 от "Боб":

    Няма и да има. Защото допреди 5 г. си мислехти че много чакат на вратата и се подигравахте с работниците и умните и можещите заминаха където се оценява трудът.

    Коментиран от #25

  • 14 Заварчик

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Боб":

    Ти на това заплата ли му казваш! Кадърните заварчици ги вземахме преди 8-9 години, с цените от тогава да доста по- високи. За тези пари няма да има други....
  • 15 Заварчик

    38 3 Отговор
    У нас трябва фирмите да престанат " да дават" , хората си заработват парите! Даването е нещо даром . За това няма хора защото си мислите, че ни ги подарявате тези пари, без да разбирате работата по същество. При калкулацията на един продукт се залагат 8- 20 % за труд,доствно- складови 10-12%и т.н.винаги материалите са изходна база. Материалите у нас са на цени от световната борса, следователно калкулацията у нас и в Германия за труд би трябвало да е една и съща. Разликата е , че БГ работодателите " дават" колкото и другите... Защото когато калкулират и видят резултатите си казват защо да ги "давам " тези пари като може да си ги сложа в джоба.
  • 16 Читател

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хаджи хаджи Българин":

    В момента ипотечните кредити са м/у 2 и 3.5%... От банките. Не от "Здравей... аз съм..."
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 охлюви

    1 1 Отговор
    А бавни има ли?
  • 20 Работотдател

    21 1 Отговор
    Преди три дни на мой адрес пристигна писмо от ЧСИ. В него имаше няколко листа, а именно:
    -Едно придружително писмо до мен
    -Два броя "покани за доброволно плащане" от мой работник-длъжник
    -два броя някакви си неща, дето трябва да ги подпиша аз и моят работник в уверение, че съм му предал "поканите"
    Така. От поканите за плащане разбирам ,че моят работник е теглил преди 2 години кредит от 6000лв. на които за това време са начислени лихви 1200лв. Но!! Но, по дело едикое си има да плаща едни 570 зьа нещо си, 480 за друго нещо си, почти 6000лв. разноски по делото и още 6800лв. такса към камарата на ЧСИ.
    Е, кажете ми това какво е ако не е обир?
    За лихвите съм съгласен, за тия, неясни за мен две по около 500 лв. и за тях, защото може нещо да не разбирам. Ама какви са тия 12000лв разноски по дело и такса към ЧСИ???????

    Коментиран от #21, #26, #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Юлия

    9 0 Отговор
    Аз си търся за счетоводител работа къде ги дават тия 1500лв да кандидатствам?

    Коментиран от #24

  • 23 По голям експерт

    6 0 Отговор
    Не взимате никви кредити
  • 24 В стриптийз клубовете

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Юлия":

    Може и да ги дават
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 киро

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Работотдател":

    тепаниеее
  • 27 Дедо1

    3 0 Отговор
    Да ми ядете мадетата кисели,образован или кфалифициран кадар няма как да работи за тия пари,киселите ми мадета да ядете
  • 28 Дедо1

    3 0 Отговор
    Деди е учил и работи за1200лв отговорна работа на смени.Деди е дрът и тепърва нема каде да ходи.Младите ми колеги взимат болнични като луди и работят частно----и така не е ли по добре да са платени а не да бият яко болнични?Затова няма кой да ви работи за без пари и винаги опираме до киселите ми мадета
  • 29 Ивайло Пенев

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Работотдател":

    Бих съчувствувал на този твой работник, но за да се занимават с него и да търсят подобни суми, това означава, че не е плащал поне 3-4 месеца и са го осъдил за неплащане. Обикновено се начисляват глоби от финансовата институция, отпуснала кредита, ЧСИ също имат такси за "услугата" и твоят човек ще си ги плати като поп, за да не му продадат имуществото на търг! Но вината е изцяло негова!!!!! Трябвало е да потърси контакт с предоставилия кредита, да го уведоми, че не е в състояние да плати месец-два, да се опита да предговор и някои условия, да потърси роднини да помогнат с някой лев. А той просто престанал да плаща и го осъдил. После пищи: "Ох, обират ме!". Нима?!
  • 30 митето

    8 0 Отговор
    Работих в фирма за бързи кредити ,с чисто сърце мога да кажа ,че е най голямата на българския пазар, и има и клонове в доста държави от източния блок.Компанията е коректна като цяло към клиентите си ,като изключим ,че кредитите който отпуска са масово от 300 до 800лв с лихва забележете 120% шефовете ни правиха в буквалния смисъл на МАЙМУНИ ,искат денонощно да се търсят нови и нови балъци който да теглят и естествено и да връщат парите който са взели. Всякъкви начини са разрешени стига това да донесе пари на фирмата.Основната ми заплата беше 900лв като ми сложат данъци и осигуровки чисто получавах 715лв е с тия пари може ли да се живее?А в същото време сложили някви ЧОБАНИ на ръководни позиции с по 6-7 и дори 12-15хиляди лв основна заплата като към тях има и допълнителни бонус
    и , и тръгнал единия чобанин да ми се кара защо аджеба някъв си клиент си бил забавил седмичната вноска с 5 дена и кога щял да плаща ,защо не съм го посетил на домашния адрес или на месторабота?Не си заслужава нито да теглите такива кредити нито да работите в такива фирми просто ви заминава здравето за жълти стотинки.СПРЕТЕ СЕ ХОРА НИКЪДЕ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА БЪРЗИ КРЕДИТИ С ЛИХВА 120% СТАВАТЕ РОБИ НА ЛИХВАРИ И НЯМА ИЗМЪКВАНЕ ОТ ТОЯ КАПАН ДО ЖИВОТ...
  • 31 ЛУД СЪМ И НЕ МИ ДРЕМЕ

    14 0 Отговор
    Аз пък съм минах през всички фирми за бързи кредити като почнеш от изи кредит тях ги пляснах 1000лв ,вива кредит -дадоха ми само 300лв ама от сърце ,кеш кредит 500лв ,сити кеш 500лв ,фератум 800лв ,кредисимо 500лв ,провидент -600лв--тия вече не съществуват,профи кредит 800лв,кредихелп -800лв, бяла карта- 200лв,тби- 2500лв тук беше най големия удар,бмп париба 2000лв,вивус 400лв ,нет кредит 500лв ,микро кредит 500лв ,държа да отбележа ,че никога преди това не бях теглил пари работих в доста голяма фирма с 800лв заплата накрая ми писна продадох всичко което имах купих си една кола за 4000лв и духнах за Германия -ВНОСКИ НА НИКОЙ НИЩО НЕ СЪМ ПЛАЩАЛ ,ЗВЪНЯХА МИ ПЛАШИХА МЕ КАЗАХ ИМ ДА ДОЙДАТ В ГЕРМАНИЯ В ГРАД ФРАНКФУРТ НА УЛ БРЮНЕРЩРАБЕ 16 И ЩЕ ИМ ПЛАТЯ АМА НИКОЙ НЕ ИДВА ,ВЕЧЕ 4ГОДИНИ,ТЪЙ ЧЕ АЗ ГИ ОГРАБИХ И ХИЧ НЕ МИ ПУКА ЗА ТЪПИТЕ ИМ КРЕДИТИ.
  • 32 eustasio

    2 1 Отговор
    Трябва да си рядко тъп,за да теглиш кредит в България!Но цървулите са точно това...зер трябва да живеят На София,па ако ще хляб и сол да набиват.Е,изплащат трийсетина години,но внуците му стават "граждани"!
  • 33 Джими Фалтерсак

    0 0 Отговор
    Уважаеми господине / госпожо,
    Имате ли нужда от заем? Предлагаме малки, средни и големи заеми с краткосрочна гаранция със ставка 2% годишно. Заинтересованите лица трябва да се свържат за допълнителна информация и заявления чрез
    Имейл: [email protected]
    [email protected]
    Тел: +1 {480} 582-4571
    Whatsapp: +1 {480} 582-4571
    С Най-Добри Пожелания!
    Джими Фалтерсак
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.