Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 17:16 13 161 8

Масов фалит на авиокомпании

  • авиокомпании-
  • икономика-
  • фалит
Масов фалит на авиокомпании - 1
Снимка: Shutterstock

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са налице, а други тепърва ще виждаме. Авиацията е отрасълът, който през последните 10 години набра значителна скорост. Разви се най-вече в Азия, където за кратко време се появиха много на брой нискотарифни авиокомпании. В последно време обаче се наблюдава обратния процес – фалит на все повече компании. Последният доклад на Meждyнapoднoтo бюpo зa aвиaция (Іntеrnаtіоnаl Вurеаu оf Аvіаtіоn) към края на септември 17 авиокомпании са подали заявления за защита от кредитори, а последните дни това са направили и фpeнcĸитe Аіglе Аzur и ХL Аіrwауѕ, гepмaнcĸaтa Flуbmі и Аdrіа oт Cлoвeния.

Причината да се наблюдава такъв пик на фалитите именно през септември е, че летният сезон вече е отминал и компаниите се сблъскват с дълговата натовареност, спад на приходите, дефицит на паричните средства, повишаване цената на керосина, поскъпването на долара.

Силните авиокомпании пък се възползват от фалита на по-слабите и малките и изкупуват техните машини и лотове на по-ниски цени.

За фалита на част от авиокомпаниите фактор е и спирането от полети на самолетите Воеіng 737 МАХ в резултат на двете катастрофи на този модел. Част от превозвачите бяха заложили именно на него.

Спадът в авиационния сектор започна още в началото на 2018 г. Той най-вероятно ще изпадне в още по-тежка криза през идната година, като се има предвид спадът на световната икономика, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бе да

    25 11 Отговор
    Го духат
  • 2 Ernesto Guevara

    52 10 Отговор
    Щот си нямат Ф16 блок 70 ап.24
  • 3 Най-голямото летище

    14 4 Отговор
    Започва да взема жертви ..
  • 4 Moineau

    11 0 Отговор
    Щото са изхарчили спечеленото през лятото предварително. Интересно ще е да се разбере топ мениджмънта какви бонуси са си раздали....щото става тенденция шефоше на фалиращи компании да вземат бонуси в милиони.
  • 5 Анонимен

    11 0 Отговор
    Парите са най-голямото зло на земята!
    Какво са парите без хората?
    Всичко следи и гледа от държавните институции парите на хартия,защото те няма как да се проследят в наличност колко са и от там идва голямата лъжа и заблуда във всички хора.Отделно се замислете от последният случай,в който е убит доктор и полиция и спец отряд се вдигат да заловят един вероятен недоказан убиец.Кой плаща това във времето,в което са замесени много служители и какви разходи се правят и това не е единичен случай като пример.Ако откраднеш нещо и влезнеш в затвора ядеш три пъти на ден,а ако си извън затвора според това колко пари имаш и колко можеш да си позволиш.
    Системата е сбъркана много и от проблеми се печелят пари,а не от решенията им.
    До кога ще правим едни и същи действия и ще очакваме различни резултати?
  • 6 Гост

    14 0 Отговор
    Какво доказва поредната икономическа криза като се има предвид,че парите се печатат и не е ли редно да се замислим,че след като има цикличност на кризи,защо следваме правила и закони,от които резултатите са очевидни до какво ни водят?
  • 7 Приоритет в живота

    11 0 Отговор
    Хората явно се стремят да бъдат богати,но не и свободни,щастливи и здрави имайки предвид какво може да си купи човек с пари и какво не може.
    Всъщност надпреварата всеки ден е да се правят пари,защото е прието убеждебието,че без тях няма как да живеем,а е парадоксално колко много се разстна индустрията,нови технологии,хотели,храни от какво ши не естество,пиене също и т.н,но се оказва,че няма пари.
    И от това какви изводи можем да си извадим?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.