Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 14:53 2 044 1

"Еврохолд" иска да купува още енергийни активи на Балканите

  • еврохолд-
  • чез

Придобиването на активите на ЧЕЗ у нас ще струва на "Еврохолд", която има приходи от над 1,3 милиарда лева през миналата година, €335 милиона

"Еврохолд" иска да купува още енергийни активи на Балканите - 1

Българският публичен холдинг "Еврохолд", който сключи сделка за активите на чешкото енергийно дружество ЧЕЗ в страната ни, има интерес към енергийни активи и в съседни държави, потвърди Асен Христов, председател на Надзорния съвет. Конкретно бяха посочени активите на ЧЕЗ в Румъния, където започна процедурата по търсене на купувач. Такива се очакват и в други страни от Балканите. Евентуалното им придобиване е част от стратегията на "Еврохолд" за създаване на енергиен холдинг, по подобие на застрахователния бизнес на най-голямото по приходи публично дружество в България.

От компанията съобщиха още, че очакват регулаторни одобрения от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране до края на годината и приключване на сделката най-късно в началото на следващата година. Самият Христов посочи, че няма причина КЗК да откаже придобиването, тъй като "Еврохолд" не притежава други енергийни активи. И дори заяви, че подобен ход би бил "национално предателство", тъй като е по-лесно да бъде контролирана българска компания, отколкото чуждестранна.

Самите ЧЕЗ вече заявиха, че ако и тази сделка бъде провалена от регулаторите, дружеството ще се откаже от продажбата, припомня money.bg.

Пред журналисти и енергийни експерти в централата на дружество Христов намекна, че "има структури и извън България, които се стремят да попречат на сделката" и посочи, че успехът им зависи от това дали в България има "достатъчно предатели", като отказа повече подробности. И единствено заяви, че от сделката за ЧЕЗ зависят и други енергийни сделки.

Христов се закани още, че ще има дела, ако сделката бъде блокирана.

Покупката на българските активи ще бъде осъществено чрез регистрираната наскоро в Холандия Eastern European Electric Company B.V, която е 100 процента собственост на "Еврохолд". Избирането на европейската държава за регистриране на компания там е било по съвет на двете банки, които участват с финансиране в сделката. По неофициална информация това са гepмaнcĸaтa Dеutѕсhе Ваnk и люĸceмбypгcĸият ĸлoн нa япoнcĸaтa Nоmurа Ваnk. Васил Стефанов, директор "Сливания и придобивания" в "Еврохолд", посочи още, че по този начин компанията избягва "политическия риск". И към момента част от дружествата на ЧЕЗ, които оперират у нас, са регистрирани в Холандия, припомни още той.

Придобиването на активите на ЧЕЗ у нас ще струва на "Еврохолд", която има приходи от над 1,3 милиарда лева през миналата година, €335 милиона. Финансирането вече е осигурено, посочи Христов, въпреки че Комисията за финансов надзор все още не е одобрила планираното увеличение на капитала на "Еврохолд", с което трябваше да бъде съфинансирана сделката. Средствата са осигурени от двата най-големи акционера в холдинга - "Старком Холдинг" АД, в която собственици са Асен Христов, Кирил Бошов и Велисав Христов, както и от люксембургския фонд KJK, зад който стоят редица скандинавски пенсионни фондове.

От компанията посочиха, че около 120 експерта работят по приключване на сделката - адвокати, икономисти, енергетици и други.

След приключване на сделката, "Еврохолд" ще цели намаляване на техническите загуби на ток, както и на кражбите, чрез обновяване на мрежата. Експертът Георги Миков, който е част от новосъздадения Енергиен борд, който ще помага на "Еврохолд" със своята експертиза, посочи, че ще се работи за задържане на настоящите цени на тока. Според Гари Левсли, друг член на борда, има огромни възможности за подобряване на ефективността на енергийното дружество, като дори, по думите му, сегашният мениджмънт е признал, че през последните три години компанията е била в "парализа" и има редица изпуснати възможности, които сега ще бъдат въведени. Според одобрения от КЕВР инвестиционен план, до 2023 г. ще бъдат инвестирани поне €260 милиона.

Инвестиционната програма ще бъде насочена към четири основни стълба: обслужване на клиенти, обновяване и управление на мрежата, възобновяема енергия и енергийна ефективност и иновации и технологии, като сред основните цели са намаляване на времето и честотата на аварийте, намаляването на загубите на електрическа енергия и други. Компанията ще подготви и мрежата за навлизането на електромобилите, които ще имат нужда от зарядни станции.

От "Еврохолд" вече обявиха, че ще запазят настоящия висш мениджмънт на ЧЕЗ в България, като така ще бъде запазен опитът и екипът на компанията. Тримата членове на Енергийния борд в бъдеще ще влязат и в Надзорния съвет на дружеството, стана ясно още днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ

    5 1 Отговор
    България е наша колония и то от най-бедните ще разположим още някоя и друга база в България населението ще го заразим с болести Рак не се превърне в територията е кочина то е ясно