Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 10:48 7 670

Как се справя Delasport с намирането на кадри?

  • delasport-
  • персонал-
  • кадри-
  • интервю-
  • обяви за работа-
  • hr

"Кандидатите все повече сравняват - какво ми предлага компания А и какво компания Б," казва Екатерина Томова

Как се справя Delasport с намирането на кадри? - 1

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Безспорен е и фактът, че за по-голяма част от тях, е важен и специфичният набор от умения, които потенциалният кандидат трябва да притежава (начин на мислене, начин на изразяване, какви са неговите занимания и интереси). По какви начини се справят с трудностите работодателите при намирането на служители, попитахме HR- и и мениджъри на водещи компании. На въпросите ни отговаря Екатерина Томова, експерт по подбор на персонала в Delasport.

- Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

- Не бих казала, че липсват качествени служители, има такива които не са с релевантен опит за нашата компания и такива, които не пасват на екипа, с който ще работят.

Предстои ни откриване на офис в гр. София, в който ще работят само софтуерни специалисти.

Трудностите идват от това, че се намираме в големите градове - София и Пловдив, където има голяма конкуренция, а подготвените и опитни хора са вече заети в други компании или със собствени проекти. От друга страна младите софтуерни специалисти, които завършват обучението си от университет или квалификационни курсове, са много, но нямат практически опит, а ние не сме компания, която има опция за практика или продължително практическо обучение.

За другите ни обяви не срещаме трудности, бързо намираме подходящи служители. Използваме много вътрешни кампании за препоръка на приятел.

- Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви стигат до интервю?

- Това е различно като процент, в зависимост от позициите. По някои от обявите ни почти 50% от хората стигат до интервю. Като компания, в която работят много млади хора, ние даваме възможност на току-що завършили студенти или все още учащи се да работят в контактните ни центрове, стига да владеят отлично английски език. Опциите за работа на смени и гъвкавия график, който предлагаме са добра опция и за тях самите.

За други от обявените позиции обаче до интервю стигат малък процент кандидати - липса на достатъчно аналогичен опит е най-честата причина.

- С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

- Кандидатите все повече сравняват - какво ми предлага компания А и какво компания Б. Къде дават повече - нямам предвид само като възнаграждение, а и като допълнителни социални придобивки, офис среда, внимание към служителя и неговото семейство. Няма го желанието да се докажат, първо да покажат какво могат, че са конкурентноспособни и тогава да поискат. Започват с изискванията си от самото начало, което не прави добро впечатление на работодателя. Но като че ли и ние самите като работодатели сме си „виновни“ за създалата се ситуация, защото се надпреварваме кой какво в повече да осигури и даде на своите служители.

- Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

- Гъвкавост, комбинативност - както от страна на компаниите, така и на кандидатите за работа.

Все повече изнесени работни места и home office- тип работа.

Запазване на инвестициите на чужди компании у нас.

За Пловдив - задържане на ниското ниво на безработица.

За някои райони на страната обаче прогнозата ми не е добра - несъответствие между нуждите на бизнеса и това, което може да им предложи пазара на труд.

- Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

- В съвременния свят е изключително важно компаниите да бъдат гъвкави и адаптивни към средата. Отчасти застъпих отговорът на този въпрос вече, но мога да добавя, че ще се предлагат все повече социални придобивки и интересни пакети, които според мен трябва да са насочени все повече към дългогодишните, отдадени и ключови служители и да се направи по-голяма диференциация, а не да бъдат за всички по равно. Работим в тази посока и ние като компания.

Виж актуалните предложения за работа от Delasport.

Как се справя Delasport с намирането на кадри?



Свързани новини