Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 23:32 2 326 13

И Румъния иска новия завод на Volkswagen

  • volkswagen-
  • румъния-
  • завод

Балкански гамбит за германска инвестиция

И Румъния иска новия завод на Volkswagen - 1

Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод на германската група Volkswagen.

Турция рискува икономически санкции за военната си намеса срещу кюрдите в Сирия.

Но Румъния трябва да се придвижи бързо, за да хване възможността. Букурещ трябва да се обърне директно към германската компания и да предостави оферта в съответствие с регламентите на Европейския съюз, посочи ръководителят на Румънската асоциация на автомобилните производители (ACAROM) Габриел Сико.

"Ще направим всичко възможно да убедим Volkswagen", заяви премиерът Виорика Данчила за всекидневника "Зиарул Финанчиар".

Volkswagen Group отложи окончателното решение за изграждане на автомобилен завод в Турция. Според Automotive News Europe това е продиктувано от турските военни операции в Сирия. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че е информирала турския президент Тайип Ердоган, че военната офанзива трябва да бъде прекратена.

В бъдещия завод на Volkswagen ще се произвежда следващото поколение VW Passat и бъдещата Skoda Superb, в годишни обеми от около 300 000 единици. Стартирането на производството е планирано за 2022 година, припомня news.bg.

Германският автомобилен производител избра Турция за фабриката заради "положителни макроикономически условия", включително 80-милионно население, което съперничи по големина и местоположение на Германия на фона на пазарите на растеж, коментира Automotive News Europe.

Volkswagen също така разгледа обекти в България, Сърбия, Румъния и Северна Африка за местоположението на завода.

В момента Румъния има две автомобилни фабрики, разположени в южната част на страната: Dacia (Renault) в Питещ и Ford в Крайова. И двете са на място на бивши фабрики за автомобили, построени по време на комунистическия режим. Румъния не успя да привлече инвестиции в този сегмент, въпреки развитието на местната автомобилна индустрия като цяло.

По този начин, при липса на трети производител, румънското производство на автомобили няма да надвишава 700 000 единици.

Румъния беше осмият по големина производител на автомобили в Европейския съюз през 2018 г. с близо 472 000 бройки, далеч зад Чехия (1,4 милиона единици) и Словакия (1,03 милиона единици), но пред Унгария (461 000 единици) и Полша (365 000 единици). Унгария обаче може да надмине Румъния в бъдеще, след като привлече нов завод BMW.

Освен това Унгария произвежда по-скъпи автомобили като Audi, Mercedes и Suzuki с по-висока добавена стойност.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🚙 🚗

    15 0 Отговор
    Побъркахте се вече.

    Коментиран от #13

  • 2 Роро

    19 3 Отговор
    Браво на румънците! Ние имаме фабрики за мутри, батки, чалги, кифли и калинки. Нека опитат да ни настигнат на свтовното по чоплене на нос или чесане на езици )))

    Коментиран от #5

  • 3 Чичо Манчо

    17 1 Отговор
    Днес в Турция,утре в България,вдругиден в Румъния.Егати завода,егати чудото.Що не го направят на колела и да си го разнасяме по комшийски,та белким си решим проблемите.
  • 4 Тръмп

    6 0 Отговор
    Венецуела и Северна Корея защо ги изключвате от Цирка на ФВ???:):):)Срамота!!!:):):)
  • 5 Голф 2

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Роро":

    Всеки иска ама дали ще го огрее е друг въпрос
  • 6 ЕКСПЕРТА

    4 3 Отговор
    1-но е ясно НЯМА ДА Е В ТУРЦИЯ
  • 7 Усмивката

    3 1 Отговор
    Радоста ни бе за кратко.Остана само спомена за една хубава мисъл.А хвалебственитв слова,къстче намачкано листче в левия или десен джоб на лажерно разкопчана бяла риза
  • 8 ???

    6 0 Отговор
    До 27 октомври ще е в България. После ще видим.
  • 9 Анонимен

    8 1 Отговор
    България беше само за пълнеж в списъка, ако искаха да ни изберат, сега беше момента да го направят, щом добавят и Румъния, значи там ще е новия завод. При корупция и беззаконие, на никой не му се инвестира .
  • 10 пръдливия Ханс

    2 0 Отговор
    От остров Тумбукту също са изявили желание
  • 11 Плевньо

    2 0 Отговор
    Искат, но не разполагат с моята вълшебна уста. Отделно съм изключително добър на пасивна. Румънците нямат шанс. Освен това ще им осигуря 4000 балами да им работят за 300 евро на месец
  • 12 Грую

    1 0 Отговор
    Да не вземат да объркат да лепат на фолветата емблеми на Дачия, че ще стане разправия голяма!
  • 13 направо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🚙 🚗":

    Наистина откачиха. Сякаш всички българи ще намажем нещо, а не само Фолксваген