18 Октомври, 2019 11:38 1 033 17

Печалбата на банковата система за първото 6-месечие е близо 1 млрд. лв.

  • банка-
  • банкова система-
  • бнб

Активите са достигнали 108.6 млрд. лв. в края на юни

Печалбата на банковата система за първото 6-месечие е близо 1 млрд. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Печалбата на банковата система за първите шест месеца на годината е възлязла на 918 млн. лв., което е с 14.6% (117 млн. лв.) повече спрямо отчетената към 30 юни 2018 г. Показателят за възвръщаемост на активите (ROA) бе 1.69 процента, а на възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) - 12.98 процента. Това пише в тримесечното издание на БНБ "Банките в България", публикувано на Интернет страницата на Централната банка.

Активите на банковата система са достигнали 108.6 млрд. лв. в края на юни, като се увеличават с 0.3 на сто (332 млн. лв.) през второто тримесечие на годината. Делът в активите на петте най-големи банки в края на юни е бил 59.9 процента. В общите активи на банковата система към края на юни делът на дъщерните банки от ЕС е бил 72.2 на сто, а на клонове от ЕС - 2.9 на сто. Пазарният дял на банките с местен акционерен капитал се е запазил (21.5 на сто). Делът на клоновете на банки извън ЕС (0.1 на сто) също не се променя, а този на банките извън ЕС е бил 3.2 на сто.

Брутният кредитен портфейл (в който не се включват кредитите и авансите за секторите "централни банки" и "кредитни институции") в края на второто тримесечие на 2019 г. е достигнал 63.1 млрд. лв., като се е увеличил с 1.4 млрд. лв. (2.2 на сто) през тримесечието. Най-голямо увеличение в абсолютен размер са имали кредитите за домакинства (с 568 млн. лв.) и за нефинансови предприятия (с 496 млн. лв.).

Във валутната структура се е повишил делът на кредитите и авансите в левове до 56.1 на сто (при 55.5 на сто три месеца по-рано), а делът на кредитите, деноминирани в евро, се е понижил (от 38.7 на сто до 38.1 на сто). През второто тримесечие делът на кредитите и авансите в други валути се е запазил на 5.8 на сто.

През второто тримесечие на 2019 г. депозитите в банковата система са нараснали с 316 млн. лв. (0.3 на сто) и са достигнали 91.8 млрд. лв. в края на юни. През периода април - юни са намалели депозитите на сектори "държавно управление" (със 132 млн. лв., 4.8 на сто), "кредитни институции" (с 241 млн. лв., 4.3 на сто) и "нефинансови предприятия" (със 107 млн. лв., 0.4 на сто). Увеличили са се привлечените средства от други финансови предприятия (със 152 млн. лв., 4.3 на сто ) и от домакинствата (с 644 млн. лв., 1.2 на сто).

Ликвидната позиция на банковия сектор е стабилна, като съотношението на ликвидните активи е значително над стойността на регулаторното изискване от 100 процента. Независимо от това кредитните институции трябва да продължат да управляват внимателно ликвидните си потоци предвид значителния дял на овърнайт депозитите в привлечените средства и произтичащото от това задълбочаване на различията в матуритетната структура на активите и пасивите.

В качеството на активите през периода април - юни продължава тенденцията към намаляване на размера и на дела на брутните необслужвани кредити и аванси. През периода са били извършени отписвания на вземания за сметка на провизии и са продължили продажбите на кредити. Брутните необслужвани кредити и аванси са намалели с 233 млн. лв. (3.5 на сто) до 6.5 млрд. лв. в края на юни. В края на юни делът на брутните необслужвани кредити и аванси в общите кредити и аванси възлезе на 7.2 на сто от общия им размер (7.4 на сто в края на март 2019 г.), допълват още от БНБ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    15 0 Отговор
    А ПЕЧАЛБАТА ИДВА ОТ НАРОДА.КОЛКО ТЪЖНО БОГАТИТЕ ПО БОГАТИ БЕДНИТЕ ПО БЕДНИ

    Коментиран от #13

  • 2 Сиромаха

    13 0 Отговор
    Да пукнат ДАНО!!!!!!
  • 3 Сиромаха

    6 0 Отговор
    Рак да ги хване всички!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хампарцумян

    2 11 Отговор
    Така ще е , трябва всеки да си знае мястото във хранителната верига

    Коментиран от #7

  • 6 Сиромаха

    8 0 Отговор
    Всичко лошо да им се случи, Парите да не им помагат!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мани мани

    13 0 Отговор
    Всеки месец те взимат от нас 2лв за картите, стинки и лв за транзакциите, лихви не дават и стана тъй, че ние печалба от тях нямаме, но те имат. Преди не беше тъй и получавахме лихва що годе добра. Сега имаме само задължения към тях. Те не плащат данъци! Всичко отива в частни джобове. БНБ няма!
  • 9 Мартин

    3 0 Отговор
    Интересно ми е да разбера колко е печалбата от обмяна на лев-евро и обратното. За мен това е една голяма измама - не приемаме еврото, ама се във валутен борд с него т.е. левът е изцяло зависим от еврото, а българите само плащаме за да обменяме.
  • 10 Що няма

    3 0 Отговор
    информация за банковите текси и комисионни! Ясно е че лихви по депозитите няма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Качват си лихвите както си искат

    2 0 Отговор
    И се управдават с въображаеми кредитни рейтинги да им го набия
  • 13 Не е така. Планът им е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Богатите стават по богати а бедните умират.
  • 14 БОГАТИТЕ СТАВАТ ПОБОГАТИ АБЕДНИТЕ УМИРАТ

    2 0 Отговор
    Затова поредният българин и семейството му ще емигрира.
  • 15 Да го подържиш

    2 0 Отговор
    Къде го спасителя наш да изгони лихварите от храма?Явно го нема и е оставил тази мръсна работа за нас, ама ще я свършим с кеф!
  • 16 Дръж го целия

    3 0 Отговор
    Банките са измамници и спецялно ДСК
  • 17 ДСК

    1 0 Отговор
    Очакваме ви бъдещи Софянци да теглите едно голямо кредитче