Last news in Fakti

18 Октомври, 2019 22:29 3 929 28

744 предприятия движат икономиката

  • нси-
  • бвп-
  • работници

Доходите на хората нарастват, но броят на магазините през последните години намалява

744 предприятия движат икономиката - 1

Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са фирмите, в които работят по над 250 души. Именно тези големи компании дават работа на над 25% от заетите в страната, сочат данните на Националния статистически институт. 406 хил. е общият брой на нефинансовите дружества. От тях над 92%, или 375 хил. фирми имат до 9 души персонал. Като в много от тях няма нито един зает работник, а са семейни фирми, в които всички от домакинството помагат, уточнява в. „Труд“.

Над 35% от най-малките фирми, или 134 хил. дружества, работят в сектора на търговията и ремонта на автомобили. За огромния брой на малките търговски фирми допринася това, че много хора, които останат без работа, се опитват да стартират собствен бизнес в тази сфера. Но не всички успяват да се задържат на пазара. Въпреки, че доходите на хората нарастват, броят на магазините през последните години намалява, сочат данните на НСИ. Като намалява броят както на магазините за храни, така и на тези за нехранителни стоки. Това се дължи както на ръста на онлайн продажбите, така и на разрастването на големите търговски вериги.

На следващо място по брой са най-малките фирми в областта на професионалните дейности - над 44 хил., като това основно са майстори, занаятчии и хора, които предоставят различни услуги. Голям е и делът на най-малките фирми, които работят в сферата на хотелиерството и ресторантьорството - над 24 хил. Сериозен е и делът на малките фирми в сектора на преработващата промишленост, като броят им също е над 24 хил.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да а а

    39 4 Отговор
    "ХОРА ,ПЪТИЩА, АВТОМОБИЛИ.."
    СКЛАДОВЕ, ТИРове , АВТОМОБИЛНИ ГРОБИЩА, ПРОСТОТИЯ , НЕМОТИЯ И ЗАПУСТЕЛИ СЕЛА, КАТАСТРОФИ , УБИЙСТВА И НЕГРАМОТНОСТ...!
  • 4 Еб'ти иконимиката

    17 11 Отговор
    Колкото един истанбулски мол...
  • 5 Безкомпромисно

    26 5 Отговор
    Във всяко семейство има по 2 до 3 емигранти или гурбетчии, които вкарват отвън, като цяло ви хранят смешната държава и не си плащат пенсиите тука. По-лошото е, че някои не ги плащат и навън. Берекет версин на статистиките, хахаххаххах!

    Коментиран от #15

  • 6 Добитък

    29 7 Отговор
    Скоро и българска храна в магазините няма да има и ще си я внасяме от вън. Браво на Бойко унищожителя на Булгария.

    Коментиран от #13

  • 7 Ахмат Сила

    12 3 Отговор
    А колко са кухи фирми,колко са на Б.б на Цв.Цв. и други герои от бсп-дпс-нфсб-герб...пфу че сте много...
  • 8 Новичок

    16 9 Отговор
    Нещо не излизат сметките 750 предприятия по 1000 човека персонал са 750 000.И после имаш 375 000 по 9 още 3375000.Откъде толкова работещи??? Аз само айляци виждам по пейките да пият бири.А като сложиш и надутата администрация или там бюджетни.И пенсионери,деца.Излиза ,че сме над 10 милиона с емигриралите 15.Ей като дойдат избори и се оливате бре.
  • 9 Асан

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грауч.":

    Калашника искаш само
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 onq s konq

    6 3 Отговор
    Тия Фирми ПЪРВО:Са на не повече от 100-200 българи и ВТОРО:Бат Боъко тр до ти обложи с ДАНЪЦИ "както пише по книгите",щото Те...заслужават:)
  • 13 Eistee

    11 21 Отговор

    До коментар #6 от "Добитък":

    Хахаха, тролче. Бойко бил унищожителят на България, така ли? Човекът който стабилизира икономиката? Който напълни хазната (заедно с Дянков)? Който започна да акумулира данъчните сборове? Който пусна спрените евро-фондове? Човекът при който заплатите скочиха два и половина пъти? При когото вече не само ромите, но и в семействата на културните и високообразованите започнаха да се раждат деца? Човекът, който изправи на крака страната, срината от 3 комунистически правителства? Човекът, който спря изстъпленията на мутрите? Пич, не вървиш тук. Хората тук имат памет и могат да си спомнят мрачния ужас на управлението на БСП - убийства, кражби, разхищения, злоупотреби, корупция. Не че всичко това е спряло. Просто от както ГЕРБ е на власт нормалните хора могат да си отдъхнат и понеже не се влачи и разхищава ВСИЧКО, както БСП и ДПС правеха, остава по нещо за улици, детски градини, култура, инвестиционни проекти. Хора, само заради това, че ДПС вече не е решаващият фактор в политиката и не коли и не беси по министерствата, паметник трябва да вдигнете на Бойко Борисов. Ама, не, чакайте... вие сте взели едни пари за да го плюете по форумите. Е, продължавайте тогава, кои сме ние, че да ви посягаме на поминъка. Продължавайте с националното си предателство за копейчици.

    Коментиран от #16

  • 14 БГто има икономика достойна за

    9 4 Отговор
    Африканската стокова борза
  • 15 Кажи на тия хора

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Безкомпромисно":

    Как продължава да оцелява този народ с пари от вън. Че иначе е невъзможно с честен труд. А нечестни труд си го държът определени хора.
  • 16 Стабилизира икономиката хахаха

    20 3 Отговор

    До коментар #13 от "Eistee":

    Кви са тия вицове бе тролове. Коя икономика е стабилна?! То има ли неква икономика изобщо в БГто
  • 17 Само Полфриймън

    3 1 Отговор
    Ще ви оправи.
  • 18 Иве

    5 14 Отговор
    Добре че беше Кабинета Герб и Европредседателството та да си довършим магистрала Хемус и куп други неща. Смешното Бсп и Дпс какво направи освен да мутрее и да се перчи.
  • 19 Червената шайка-терористи,

    2 8 Отговор
    БеСеПедерас.ите са организирана престъпна група. Тези бандити трябва да се обявят извън закона и арестувани. БСП-партията на милиардерите-капиталисти, заграбили алчно на човека труда. И затова половин България емигрира. Заради 50 години "комунизъм", сме 200 години назад.

    Коментиран от #24

  • 20 още нещо

    4 0 Отговор
    това е интересно само на статистеката!
    защо не покажат приноса в пари къмБВП и бюджета и пенсионна и здравна с-ми??
  • 21 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    Аха ,ясно е защо едва кретаме!!!А да си спомним как имахме над 6000 ........Е тогава бяхме на 25 място в света /180 държави!!!?...пък сега сме на 60 място от 250 държави
  • 22 Цецо Цветанов

    2 1 Отговор
    Бойко е велик
  • 23 Да го подържиш

    8 0 Отговор
    А Дека отиват печалбите от тези 744фирми и чия собственост са бре политически подлоги?
  • 24 Гошо

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Червената шайка-терористи,":

    Само дето комунизъм в България не е ИМАЛО никога. Държавата я окраде мутрата наркотрафикант от Банкя, и продължава да граби от изнемощелия народ

    Коментиран от #26

  • 25 Икономиката в Бг е въздух под налягане

    4 0 Отговор
    Като чесните ни бизнесмени
  • 26 Е защо казваш така за човека

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гошо":

    Имаш ли доказателства,)
  • 27 Тоци

    1 4 Отговор
    Не го харесвате Бацето, но той по-добре си върши работата.Върнат ли се БСП-то.....,ще заприличаме на Белорусия,Молдова и др.
  • 28 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Според мен това е доста зле. "Гръбнака" на една икономика трябва да е т.н. "средна класа" която явно все повече изчезва. Фирмите с над 250 човека са в групата "големи" предприятия, не "средни", не "малки" не "микро". Така че направо се връщаме във феодалния строй в който няколко големи феодала притежават цялата държава, а останалите са роби.