Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 23:29 1 920 12

545 милиона лева взеха банките от такси

  • банки-
  • такси-
  • условия

Продължителното задържане на лихвите на ниски равнища ограничава нарастването на приходите от лихви

545 милиона лева взеха банките от такси - 1

Доходът на банките от такси и комисионни нарасна с 5,2% и достигна 545 млн. лв. през първата половина на годината, сочат данните на БНБ. Ниските лихви също имат положителна роля за печалбите на банките. Към края на юни нетният лихвен доход на трезорите е 1,4 млрд. лв., което е ръст с 33 млн. лв. (2,4%) на годишна база.

Продължителното задържане на лихвите на ниски равнища ограничава нарастването на приходите от лихви, но оказва и положителни ефекти върху доходността на кредитните институции, посочват от БНБ. Ниските лихви дават възможностите на банките да привличат финансови ресурси на ниска цена, а наред с това създават условия за повишено търсене на кредити и подпомагат коректното обслужването на съществуващите задължения. Наред със сериозния ръст на приходите банките са свили административните си разходи, където влизат и парите за заплати, с 0,8%. В резултат към края на юни печалбата на банките достига рекордните 918 млн. лв. През следващите месеци трезорите също имат добри резултати като към края на август печалбата им е 1,2 млрд. лв., което е ръст с 11,4% на годишна база.

Отпуснатите от банките кредити към края на юни са в размер на 63,1 млрд. лв., като през второто тримесечие се увеличиха с 1,4 млрд. лв. (2,2%). Най-голям ръст в абсолютен размер имаха заемите за домакинства (с 568 млн. лв.) и за нефинансови предприятия (с 496 млн. лв.). Като най-висок растеж има при жилищните и потребителските кредити.

От април до юни продължи тенденцията към намаляване на лошите заеми. Бяха извършени отписвания на вземания и продължиха продажбите на кредити, посочват от БНБ. За тримесечието лошите заеми намаляха с 233 млн. лв. (3,5%) и достигнаха 6,5 млрд. лв. В края на юни делът на необслужваните кредити се сви до 7,2% от всички заеми, при 7,4% в края на март. От БНБ обаче предупреждават, че по принцип има риск за повишение на лихвите при евентуални неблагоприятни икономически и пазарни условия дори при запазване на настоящите ниски нива на лихвите на Европейската централна банка, защото е възможно да се повишат рисковите премии, които са включени в лихвите по кредитите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФатмакЪ

    37 1 Отговор
    Да са проклети те и онези, които ги покровитестват!
  • 2 ВАТМАН

    26 0 Отговор
    ПОЛИЦИЯ!ДРЪЖТЕ КРАДЦИТЕ!
  • 3 Оня с рикията

    30 0 Отговор
    Кръвопийци
  • 4 Енчо

    27 0 Отговор
    Кръвопийци, паразити, негодници!
  • 5 мани мани

    22 1 Отговор
    демек сме обеднели с 600млн. лв, които можехме да дадем по големи празници на нуждаещи се ... тия милиони влезнаха в частни джобчета и още някакви си милиарди лв, евро, долар все тая понеже валутите са си изравнени :) и вместо да отиват в бнб, а оттам из държавни структури, то заминават в чужбина и тук в бг за едрите капиталисти олигарси и тем подобна измет... всеки месец 2лв. ни отдържат, пф!
    но зарибяването с безплатното свърши :) вече ще е така, че и по-зле ще става... предстои тепърва чипиране за щяло и нещяло! за 20г. разбраха, че номера им минава и ни чипосаха с гсм-те и банковите карти, лични карти и т.н. ама те животните пломбираха за ушите, та хората ли няма :)

    Коментиран от #10

  • 6 Телефончету

    9 0 Отговор
    Шефовете на банките са с едни мазни и ехидни усмивки и се чудят, кой да привлекат в,, капана си,,.....!!!!
  • 7 VVasilev

    2 5 Отговор
    Чудно ми е, как си представяте,че трябва да печелят банките? Заплатите на хората там от къде трябва да дойдат? Да ви се дават пари, а в замяна да не ви се търсят лихви и отговорности така ли? И аз искам така..... Никой не ви е опрял пистолет в главата да ходите да дрънчите пари. Който плаща, той поръчва музиката са казали хората. Ако не ви изнася, не теглите пари и толкова. А като теглите, четете условията.
  • 8 БулГАр

    6 0 Отговор
    Всичките им такси са незаконни и измислени, само в Булгаристан това е възможно. На никой не му стиска да се оплаче пред Европейския съд.
  • 9 Александър Димитров

    3 1 Отговор
    Половин милиард на вятъра...
  • 10 Дано да пломбират прозтак..

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    И тебе...!
  • 11 Димитър

    1 1 Отговор
    В ада да горите
  • 12 Голем успех

    0 0 Отговор
    Повече от половината печалба от такси и комисионни. Превръщат се от бизнес в норалиуси, адвокати, ЧСИ и др. презирани от хората професии.