21 Октомври, 2019 14:27 1 376 0

КЗК няма право да забрани сделката с ЧЕЗ и трябва да я разреши

  • чез-
  • кзк-
  • еврохолд

Концентрацията е полезна за бизнеса, смята адвокат Христо Копаранов

КЗК няма право да забрани сделката с ЧЕЗ и трябва да я разреши - 1

В началото на месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва „задълбочено проучване“ за намерението на „Еврохолд България“ АД да придобие активите на ЧЕЗ в България. Това значи, че регулаторът може да не излезе с решение до 25 дни, както очакваше ръководството на финансовия холдинг. Стандартната ускорена процедура трае до един месец, а задълбочената може да продължи до 4 месеца.

ФАКТИ се обърна към адвокат Христо Копаранов за коментар за казуса.

Той отбеляза, че основна идея на контрола върху концентрации е, че забраната им се прави в краен случай. Това може да стане след като е установен техния вреден ефект (винаги след “задълбочено проучване”), след като са обсъдени възможните положителни ефекти и след като не са намерени (не са предложено от обединяващите се предприятия, нито са идентифицирани от оценяващото ведомство – ЕК, КЗК) подходящи мерки за изменение на сделката или за въздействие върху засегнатите пазари, които да преодолеят негативните ефекти на концентрацията, посочи адв. Христо Копаранов.

Сега регламент 139/2004 предвижда, че “Концентрация, която не би възпрепятствала съществено конкуренцията в рамките на общия пазар или на значителна част от него, в частност в резултат на създаването или засилването на господстващо положение, се обявява за съвместима с общия пазар. Концентрация, която би възпрепятствала съществено конкуренцията в рамките на общия пазар или на значителна част от него, в частност в резултат на създаването или засилването на господстващо положение, се обявява за несъвместима с общия пазар”. Според чл. 26, ал. 1 от българският Закон за защита на конкуренцията, “Комисията разрешава концентрацията, ако тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.”

Практически българският закон, макар да е приет през 2008 г. т.е. след приемането на Регламент 139/2004 г. възприема почти буквално формулировката на Регламент 4064/89 т.е. възприема стария “тест на доминацията”, за това предупреждава адв. Христо Копаранов.

Ако преди сделката не е съществувало господстващо положение и тя не води до такова, КЗК няма право да забрани сделката, нито да налага условия и трябва да я разреши, заключи адв. Христо Копаранов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА