1 712 1

14% от храната се губи докато стигне до магазина

Най-големи са загубите в Африка

14% от храната се губи докато стигне до магазина
Снимка: Shutterstock

Близо 14% от всички плодове и зеленчуци, които се произвеждат в света, се губят по пътя от момента на събирането им до доставката им в магазина, сочи доклад на Организацията за храните и земеделието към ООН. Анализаторите, изготвили проучването, са проследили на кои стадии и поради какви причини на различните етапи от производство и консумирането им стават загубите и как решаването на този проблем може да спомогне за намаляване на града в различни региони на света.

Централна и Източна Азия е на първо място по загуба на хранителни продукти. Там от събирането на продукцията до доставката ѝ в търговската мрежа се губят 20%.В африканските държави, на юг от пустинята Сахара, загубите на плодове и зеленчуци достигат до 50%.

Най-висок – 25%, е процентът на загуби при кореноплодните, грудкови и маслодайни култури, а най-малки – 8%, при зърнените храни и бобовите растения.

„Значителна част на загубите се дължат на погрешно определени дати на събиране на реколтата, климатичните условия, методите на събиране и обработка на продукцията. Значителна част от загубите е свързана и с неправилното съхранение на продукцията. По отношение на потреблението, там загубите се дължат на неправилното планиране колко често и какво количество плодове и зеленчуци да се доставят в магазините, както и неправилно разбиране на маркировките „най-добър до” и „да се консумира до”” се посочва още в доклада.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Зеленчукопроизводител

    6 0 Отговор
    При нас много често продукцията се губи още от полето

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.