Близо 14% от всички плодове и зеленчуци, които се произвеждат в света, се губят по пътя от момента на събирането им до доставката им в магазина, сочи доклад на Организацията за храните и земеделието към ООН. Анализаторите, изготвили проучването, са проследили на кои стадии и поради какви причини на различните етапи от производство и консумирането им стават загубите и как решаването на този проблем може да спомогне за намаляване на града в различни региони на света.
Централна и Източна Азия е на първо място по загуба на хранителни продукти. Там от събирането на продукцията до доставката ѝ в търговската мрежа се губят 20%.В африканските държави, на юг от пустинята Сахара, загубите на плодове и зеленчуци достигат до 50%.
Най-висок – 25%, е процентът на загуби при кореноплодните, грудкови и маслодайни култури, а най-малки – 8%, при зърнените храни и бобовите растения.
„Значителна част на загубите се дължат на погрешно определени дати на събиране на реколтата, климатичните условия, методите на събиране и обработка на продукцията. Значителна част от загубите е свързана и с неправилното съхранение на продукцията. По отношение на потреблението, там загубите се дължат на неправилното планиране колко често и какво количество плодове и зеленчуци да се доставят в магазините, както и неправилно разбиране на маркировките „най-добър до” и „да се консумира до”” се посочва още в доклада.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Зеленчукопроизводител
20:48 22.10.2019