Last news in Fakti

23 Октомври, 2019 10:21 26 089 42

Германия увеличава възрастта за пенсиониране

  • пенсия-
  • възраст-
  • промяна-
  • германия

Предложението на Бундесбанк е да се работи до 69.3 години

Германия увеличава възрастта за пенсиониране - 1

Германската федерална банка (Бундесбанк) предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране в страната до 69,3 години, но само гражданите, родени през 2001 г. или по-късно, могат да бъдат засегнати от новите правила.

Бундесбанк изрази това предложение в месечния си доклад за октомври тази година. Банковите експерти отбелязват, че през последните години ситуацията с пенсионното осигуряване остава относително "спокойна“, уточнява Канал 3. Причините за това са реформите, провеждани от правителството, пауза в демографските промени и добрата динамика на пазара на труда. "Вноските намаляха, а плащанията бяха разширени.", се казва в документа.

Но в бъдеще "демографските промени ще окажат натиск върху пенсиите“. "Очаква се продължителността на живота да се увеличи и много хора ще бъдат пенсионери през средата на 2020-те. Федералното правителство възнамерява да проведе пенсионна реформа в дългосрочен план", казват в анализа на банката.

Експертите припомнят, че до началото на 2030-те години (от 2031 г.) възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 години (хората, които са родени не по-рано от 1964 г., ще започнат да се пенсионират).

"Началото на реформата може да бъде по-нататъшно обвързване (на възрастта за пенсиониране) в съответствие с увеличаването на продължителността на живота. Това се препоръчва от международни организации. Това би позволило увеличаването на възрастта за пенсиониране, така че балансът между възрастта за пенсиониране и работното време да остане стабилен. Увеличаването на продължителността на живота може след това да бъде обвързано с по-дълъг трудов стаж, но в същото време ще се увеличи пенсионната възраст до 69,3 години", се казва в доклада.

В резултат периодът на заетост ще бъде удължен, което ще има положителен ефект върху социалните осигуровки и данъчната система, а самата пенсия ще се увеличи поради по-дългия срок за изплащане на пенсионни вноски.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    175 6 Отговор
    Няма пари за пенсии, гостите на Бабата само чакат на помощи и не работят.
  • 2 bg1

    184 4 Отговор
    Разбира се, че има положителен ефект върху осигурителната система едно 70 % няма да доживеят до пенсия, което е крайната цел.
  • 3 Бай Благой

    82 5 Отговор
    Майчице мила...
  • 4 Гост

    160 1 Отговор
    Да му мислят Ханс и Гертруда! За Хасан и Айше това не важи! За тях има социални помощи! Лошото е, че голяма част от младите западноевропейци взеха да се усещат и те стават като Хасан и Айше!
  • 5 Анонимен

    108 2 Отговор
    Става им ясно че кърлежите ще се увеличават.
  • 6 Европеец

    116 2 Отговор
    То мани швабите, ами и нас ще натресат по този начин д.ба тяхната мама.Не ме разбирайте погрешно.Аз съм за ЕС, но това вече не е нормално.
  • 7 Гост

    71 0 Отговор
    Ще вдигат, докато на работещите германци им писне да хранят Сульо и Пульо и ще стане някоя беля! Добре, че все още има желаещи от Източният блок да работят там, та що годе и горе долу закрепват положението! То затова и няма интерес за развитие на този блок, защото младите ще си останат по родните места и там съвсем ще я закъсат!
  • 8 Патриот

    112 17 Отговор
    И те ще мрът на работните се места като в България - пенсия на 60 и няколко години при средна продължителност на живота 59години.
    А като малък баба и дядо(лека им пръст) работеха във фабрика. Пенсионираха се и двамата ме водеха на почивки -1 или 2 пъти.
    ХА честит капитализъм, европейски просперитет и светло бъдеще!!!

    Коментиран от #20, #31, #42

  • 9 волен сидеров

    82 6 Отговор
    Трябва да стане световна война ,иначе няма лечение за тези еврейски банкери
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Снайперист

    44 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #13

  • 12 Troy

    116 1 Отговор
    Да си ги прибира социалните разходи още Баба Мерк. Американците са хитряги, пускат Зелена карта и прибират само хора с образование , защото докери си имат достатъчно. Европа се пълни с необразовани и мързеливи Афро-Азиатци и си мисли, че ще работят, а те само се плодят и живеят на помощи. Сега на образования работещ във Франция и Германия ще му вдигнат пенсионната възраст и осигуровки , защото трябва да се изхранват мързеливите "нуждаещи се". Но това ще е до време , защото на хората ще им писне.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чочо

    72 2 Отговор
    Тези напълно са изтрещели, нека си на значат 70 годишни старци за шофьори на служебните автомобили и тогава да ги чуя каква песен ще запеят.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мДа

    89 1 Отговор
    Хаха, европейската мечта - от завода в ковчега направо.
  • 17 Maika wi

    30 0 Отговор
    Da eba
  • 18 дйхфбф

    68 1 Отговор
    Целта е възрастните хора да не могат да се пенсионират. Продължителността на живот се увеличава, но хората са болни. Раждат се болни, здравите се разболяват рано, с вдигане на пенсионната възраст им се отнема правото да получават пенсия. До 69г. могат да работят само чиновниците на бюро. Работещите в производството и селското стопанство не могат да издържат до 69г. на работа.
  • 19 Дража Вълчева

    54 0 Отговор
    Цитат: "Пенсиониране - след на.иране". Новото е добре забравеното старо... По-добре направо да спрат плащанията.
  • 20 Иво

    7 64 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    - патриот - , предлагам ти решение за почивките - пренеси се при баба си и дядо си - да продължат да те водят 1 или 2 пъти на почивки , като не можеш да си ги осигуриш тук ! А там може и с каскета Живков да се срещнете, и с много други червени отрепки! Щастливо прекарване ти пожелавам!

    Коментиран от #30

  • 21 електорална 1

    19 3 Отговор
    Бойко да вземе пенсинерите на ръчно управление. Да даде едни пари там, да направи пенсиите по 5000 лв. и възрастта 89 г.
  • 22 историк

    31 26 Отговор
    Че вие какво искате ,това да не ви е комунизма, та да се пенсионирате на 55.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Buongiorno

    23 1 Отговор
    Ха ха 69г автобусен колега си представям как ще ги вози като картофи и!!! Ужасно много има и други браншове които не са за подценяване!
  • 26 Гост

    31 3 Отговор
    А в Русия мои наборки 1960 вече пенсионери. Жени 55 г. , мъже 60 г.
  • 27 Шаран БГ

    12 2 Отговор
    На № 7 "Гост" Каква "беля" може да стане, ако решат да го пенсионират хер Мюлер дори на 80 годишна възраст ? За "западния" дойчо имаше алтернатива, докато имаше оттатък " източен"..... със съветските щикове. И обратната зависимост - естествено!!! Сега всичко е под чепика на янките. Защо германски самолети бомбардираха Сърбия? Нали имат Конституция...? Колкото българският работник може, и , претендира за някакви социални облаги, точно толкова ще може да предендира и немския.Навсякъде в Европа имаме повсеместен КАПИТАЛИЗЪМ и капиталът е този, който ще диктува живота на хората. Ама млади или стари умирали или се пенсионирали .......На кого му пука ?!? Важно е, златото да тече като река в нечии джобове. Става страшно, но и ние го искахме и скачахме по площадите ...НАЛИ ???
  • 28 Djoko

    5 0 Отговор
    Естествено, никъде не се споменава че винаги има възможност да се пенсионират по рано,при определени условия,като малко по ниска пенсия и др.Също и че като ти е ниска пенсията,получаваш освен нея, задължително помощи от държавата,не ги гледай германците, въпреки че и при тях не всичко,което хвърчи се яде
  • 29 Да им

    13 0 Отговор
    Е.м. и на нашите също! И тук след 10 години само черни търтеи ще са останали. А сега представете си коя от тези красти ще плаща социални осигуровки за да има пенсии на тези дето днес са им изработили бирата и кебапчетата! Горките ни българи! Цял живот хрантутят кръвопийци и за сбогом с живота миризливците ще им се подиграват колко са били прости. Трагедията на един изяден от кърлежи народ!
  • 30 Jack Bauer

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иво":

    Ти от какво си недоволен - сега с нормална работа повечето хора гладуват, с далаверки и кражби живееш добре, преди с нормална работа ходиш по 2-3 пъти за по 1-2 седмици на почивка, с далаверки и кражби ходиш само до Белене. Сега всеки иска да е "инфлуенсър", да ходи по почивки и друг да плаща за това, но някой трябва с труда си да вади пари, добавена стойност, печалба ... И тези хора трябва да живеят добре и да бъдат най-уважавани.
  • 31 A de

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    Така е ,но сегашните млади не искат да работят във фабрика на смени. Искат на комп. да са във фейса и да си клатят краката , а да взимат заплата за космонавти.
  • 32 Хер пенсионер

    4 1 Отговор
    За държавните чиновници -хрантутници паразити и на 80 години е ОК да се пенсионират, но какво се случва с копачите и хамалите?
  • 33 разликата

    3 1 Отговор
    между предложение и увеличение има доста значителна разлика.
    Защо ли се пише по този начин.
  • 34 българина

    9 2 Отговор
    ще ви кажа къде не я вдигат и няма да я вдигат. Норвегия! и знате ли защо? защото имат най големия пенсионен фонд в света над 1 трлн долара на 5.4 млн души! няма грешка в нито една цифра! а знате ли защо 5.4 млн не много образовани и високотехнологични норвежци, полурибари полу европейци имат толккова пари за пенсии и се пенсионират на 62 макс или след 40 г стаж? защото тъпите норвежци не направиха две грешки, не влязоха в ЕС и НАТО и процент от всички подземни погатства влизат в този фонд, не касата на ДПС ГЕРБ американски юдейски или турски фонд, а в норвежкия пенсионен фонд и така 60 г дами и господа, обръгнал балкански матриал. кой каквото си направи и БОГ не може! защо изнасям злато мед волфрам зърно пшеница слънчоглед без тук да оства нищо! зърнто го субсидираме, подземните богатства срещу 1.5%! тази държава кара като симсон с 50 гр бензин, сиреч на изпарения от въздуха и всеки момент ще спре на баира пред Тира Турция или друг боздуган. резултата е явен, демографско и икономическо размазване. германия е същия боклук като нас но с повече бензин все още
  • 35 тттт

    3 2 Отговор
    Един ден, понятия като "пенсия", "минимална работна заплата", "социално и здравно осигуряване" ще бъдат спомен от пост-комунистическото минало и светът ще бъде едно много по-добро място за живеене. "Дайте да дадем" винаги свършва по-един и същ начин - с тотален крах.
  • 36 син заек

    0 1 Отговор
    Да живее капитализъма!
  • 37 ОПитен

    4 1 Отговор
    Каква наглост. Банката го предложила . Социално министерство няма ли ? И ако има , то меси ли се в определянето на лихвите на банката ?

    Банкстерите настъпват много нахално . Не е проблема в политиците , а в банките . Скоро ще горят банкови клонове !!!
  • 38 Пената

    0 0 Отговор
    направо до 100, без помилване ....
  • 39 гост

    3 1 Отговор
    Колко глупави бяхме че искахме ЕС!!! Очевидно системата преди Първата и Втората световни войни е била най-добра, за това тя отпадна и много далновидни, но за съжаление зли гении са предвидили събитията от началото на новото хилядолетие и за това системата на единна, но не обединена под едно управление Европа като едно време не съществува. Обединена Европа е голяма грешка, защото лесно се прокарват модели за цялата територия и в тези модели лесно се допускат интереси на определени хора, касаещи цялата територия и население, държавите губят индивидуалност в решенията си, тези на върха успяват да договорят по между си неща, които явно им се налагат от задкулисни личности, които никога не са известни и се стига до положение, което на никой от обикновените, но мислещи хора не харесва. Сами си го направихме … Кой каквото си е надробил, ще си го сърба!
  • 40 наци

    1 7 Отговор
    пълни глупости! Аз съм на 60 и вече съм пенсионер. Верно, с малка пенсия-1450 Евро , но някак си свързваме двата края. Че и началото. Мрете в България с тиквата.
  • 41 Galya

    1 0 Отговор
    Ние 60 годишните и по младите които не можем да се пенсионираме в скоро време По един памперс и бастуня и по неколко за пампетса за подмяна птез деня докато работим 40 години работя. На крак цял живот що за Живот е това не е ли Грехота .Немците. Наистина не могат да мислят .Господ да ни е на Помощ Амин
  • 42 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    Браво.Това се казва,точно и вярно!!!