27 Октомври, 2019 17:05 6 186 23

Запорираха акции на строител на „Турски поток”

  • турски поток-
  • южен поток-
  • газпром-
  • акции-
  • запор
Запорираха акции на строител на „Турски поток” - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията „Южен поток”, която е дъщерна на руската „Газпром” е със 100% запорирани акции. Решението е на амстердамския окръжен съд. Компанията строи подводната част на газопровода „Турски поток”. Решението е в резултат на дело заведено от „Нафтогаз” Украйна срещу „Газпром“.

През декември 2017 г. и февруари 2018 г. арбитражен съд в Стокхолм задължи руската компания да изплати на украинската 2.56 млрд. USD. „Газпром“ обжалва и апелационен съд в Швеция назначи изслушването по делото за октомври тази година. Въпреки това през лятото на 2018 г. „Нафтогаз“ започна процес по принудително вземане на 2.56 млрд. USD чрез запор на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания, Холандия и Люксембург. „Газпром“ обжалва и тези решения.

„Южен поток“ заявява, че запорът на акциите ѝ няма да повлияе на строителството и експлоатацията на газопровода „Турски поток“. „Акциите остават собственост на „Газпром трансгаз Краснодар“. Към дадения момент се подготвяме за първите доставки на газ през газопреносната система „Турски поток“, които са планирани за края на 2019 г.”, посочват от строителната компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 20 Отговор
    Разправям им аз на русколизците , че строят потоци , че да ги подаряват после , ама не верват , хахах !!
  • 2 правилата

    12 7 Отговор
    Ако руснаците играеха по напълно правилата на ФАЩ и ЕС, то Те никога няма да постигнат целите си. Но ... те ги постигат. Украна води дела, в повечето от които следва политическа присъда срещу Русия на първа инстанция. Следват обжалвания, които обикновено Русия пичели, и отново Украна. Футболният мач продължава.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 гост

    5 6 Отговор
    Ами Газпром? Дали Газпром губи ролята си? Както се вижда, Газпром не може да направи нищо в бизнеса с втечнен газ (LNG). Неговото предприятие за втечнен газ (LNG), „Сахалин 2“ е на „Шел“. Нали знаете, как… Имаше голям административен натиск върху международния консорциум и те бяха принудени да продадат контролния пакет на Газпром. Сега Газпром иска да разшири предприятието, но не може. Всички проекти, планирани от Газпром са само идеи. Компанията може да произведе метан, да построи тръби и да продаде този метан в определен срок. Те нямат нефтохимичен бизнес или друг бизнес. Те са много примитивна компания, за да бъдем точни.
    Руският газ може би ще се насочи към Азия. Както знаете, няколко години обсъждахме тази ос и как Газпром ще стъпи там. Руският министър на енергетиката каза пред парламента, че знае, че газопроводът „Силата на Сибир“ изобщо не е търговски проект. В документите, с които разполагам – старото прединвестиционно проучване, се казва, че тридесет години няма да има никаква възвращаемост. В него се казва на руски – „не окупается“ („няма възвращаемост на инвестицията“ !!!!!!! ) при нито един сценарий, дори когато цената на петрола е 90 долара за барел – изчислили са и такъв сценарий.
    Що се отнася до ниските цени на газа, аз мисля, че те ще останат ниски дълго време, така че забравете „Силата на Сибир“, това не е търговски проект. Той не е незаменим за Китай. Преди три години говорих с китайците и ги попитах – какво очакват от „Силата на Сиб
  • 4 гост

    6 6 Отговор
    Преди три години говорих с китайците и ги попитах – какво очакват от „Силата на Сибир“. Те отговориха, че това е решение за спешни случаи – ако политическото и военното положение в Тихия океан се влоши и не могат да получат всички планирани доставки на втечнен газ (LNG), тогава ще купят евтин руски газ, тъй като цената, която са договорили, не е много висока. Съгласно китайската стратегия, те предпочитат да внасят собствен газ. По тази причина станаха член на консорциума за втечнен газ (LNG) „Ямал“. Така имат собствен газ, взимат си го и си го доставят в Китай, без да е необходимо да договарят каквото и да било с доставчици.
    Газпром наистина е подложен на натиск. Имам цинично обяснение за действията на Газпром през последните няколко години – механизъм за прехвърляне на държавни средства в джобовете на частните изпълнители по договори. Това е основната дейност на тази фирма, когато тя строи ненужни газопроводи, като „Сахалин – Хабаровск – Владивосток“, без газ и без потребление – празен газопровод; когато строят „Силата на Сибир“, който не е търговски, когато строят „Северен поток“ и „Южен поток“, независимо, че съществуващата инфраструктура е достатъчна да доставя в Европа количества газ, двойно по-големи от пренасяните в момента. Те са напълно ненужни. Сега тези изпълнители казват: “Няма какво повече да правим с Газпром и ще осребрим участието си в този сектор, като продадем строителните си фирми на Газпром.“ Това е същата схема, която руските олигарси
  • 5 гост

    3 4 Отговор
    Това е същата схема, която руските олигарси, както казват, прилагат от години. Може би си спомняте фирмата „Сибнефт“. Няколко момчета придобиват тази фирма за 150 милиона долара, които заемат от държавата. След като 10 години капитализират фирмата и прибират печалбите й, я продават на Газпром за 13 милиарда долара.
    Затова мисля – това е интересна хипотеза – че може би тези изпълнители ще купят нещо, когато Газпром бъде разделен на части и ликвидиран, и бъде превърнат може би в компания за пренос на газ, в независим оператор, управляван от държавата, също като „Транснефт“ за преноса на нефт. Та, може би тези изпълнители ще купят някои много доходоносни парчета от Газпром, например на полуостров Ямал, където има добри изгледи за производство на втечнен газ (LNG). Тези момчета могат да станат новите собственици на стария Газпром, като го придобиват част по част.
  • 6 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "правилата":

    Я да ни светнеш кои точно "обжалвания" е спечелила Раша , че сигурно са дълбоко законспирирани от КГБ , щото никой никъде не е чул за тях , хахаххаха !!!
  • 7 Реалист

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "правилата":

    Абе първо ще си платят едни 2.5 милиарда долара, не рубли...и после могат пак да си обжалват. А след арбитража всеки долар който имат във неруска банка може да им бъде запориран. ЧЕСТИТО!!!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Те 2,5 милиарда отдавна станаха 3 , щото текат лихви !! Ама те вече са дреболия , щото новите искове на Нафтогаз минаха 12 (дванадесет) милиарда и са точно по новото законодателство на ЕС за злоупотреба с монополно положение !!! Та на газпромовци може да не им стигнат и южните и северните потоци , то не че джуджето му пука , той неговите комисионни от "строителите" отдавна са препрани !!

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БПФ

    6 3 Отговор
    ...е пълна смешка. Именно проектът Ямал го доказва най-добре - защото САМО цената на заводът за втечняване е 20 милиарда долара, при цена на целият Северен поток 2 - 12 милиарда. После идват разходите за танкерен флот (и то много голям, Китай е огромен клиент), за инфраструктура за разтоварване и прием на LNG, разходите за целия процес (втечняване и т.н.). .. докато при тръбния газ значимите разходи на практика свършват с построяването на газопровода. И няма как Китай да има "собствен газ" в руска компания - те си имат техен добив на тяхна територия, но той не им стига доникъде. В момента внасят втечнен от далечни дестинации (основно Австралия), но нито цените им стигат, нито цените (по горните причини) ги задоволяват.
    Тъкмо тръбния газ може да поддържа ниски цени и да печели и при тях, което се видя и това лято в Европа, където поради ниските цени САЩ се видяха да продават жалките количества LNG, които продават на загуба, защото никой не им ги искаше.. и си го признаха... а ако Газпром снижи цените с още 15-20%, което той може да си позволи, особено като се отърве от рекетът на украинските безочливи мерзавци?
  • 11 БПФ

    5 4 Отговор
    Истината е, че Газпром е изключително печеливша и рентабилна компания, която никой нито може да ликвидира, нито е луд да го направи. Фактите говорят повече и по-точно от всичко на света. Печалбата и продажбите на Газпром имат силен ръст години наред, цената на акциите също (преди година на Франкфурската борса АДР-ите на Газпром струваха 3.90 евро, сега струват 6.90) - и това са публично търгувани акции, които всеки може да си купи !!! Отделно дивидентът нарастна от 8.04 (през 2018 година) на 16.66 рубли на акция тази година... а Турски поток, Силата на Сибир и Северен поток 2 тръгват буквално до месеци !!!
    (Апропо - самият израз, че китайците предпочитали да ВНАСЯТ СОБСТВЕН ГАЗ е толкова нелепа, че може да буди единствено смях.
  • 12 БПФ

    4 4 Отговор
    Отделно има противоречие в твърденията, че 1. Газпром злоупотребявал с монополно положение и 2. - че Газпром губел позиции и всеки можел да го измести. Кое е вярното? - Очевидно е, че Газпром няма как да забрани на европейските страни или на който и да е друг, да купува газ от САЩ, Австралия, Норвегия или който си поиска, тоест за какъв монопол говорим? Такъв видимо няма, просто Газпром има възможност да бие всеки конкурент с цена и най-вече със сигурност на доставките - което никой закон не може да забрани.
    Някакъв смешен неспециализиран съд в трета държава запорирал някакви акции, които Газпром така или иначе няма никакво намерение да продава, което буди само присмех. Каква е всъщност санкцията?
    Напротив - украйна злоупотребява с географското си положение - защото тезата на тая мръсна държавица реално е, че Газпром няма право да продава СВОЯ газ през инфраструктура, непреминаваща през украйна - но напротив - длъжен е да и плаща рекет... за своя газ? Моля, я пак? Това е все едно Люксембург (например) да се опита да заповяда на Мерцедес: да прекарва всички свои новопроизведени автомобили през люксембургска територия, за да събира пътни такси от тях. Откъде-накъде? Щом изтече договорът с украйна и нафтогаз, Газпром ще си прекарва природния газ откъдето си поиска според сключените със съответните юридически лица договори и никой не може да направи нищо по тоя въпрос.
  • 13 БПФ

    3 4 Отговор
    ...напротив - нафтогаз ще бъде осъдена и смачкана, най-малкото задето се осмелява да заграбва чужда собственост ДОКАТО тече дело и обжалване. Както обясних и по-горе, техният иск не само, че няма правни основания, но е и напълно абсурден - защото на базата на такъв прецедент, всеки може да поиска от всекиго да ме плаща дял от печалбите или доходите си - просто ей-така - за всякаква непоискана и нескрепена с никакъв договор услуга !!! По същата логика русофобчето, писало тия безумия може да поиска от Пешо от горния етаж, прибирайки се от къщи, задължително да минава през неговия дом и да оножда жена му... и да си плаща за това.

    Коментиран от #14, #15, #16, #17, #18, #19, #20

  • 14 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    Еееех , де да ставаше със клетви на русколозци , ама ядец , хахахах !! Първо всичко показано от мен по-горе не са мои думи , а буквален цитат на най-добрия независим РУСКИ енергиен експерт , който уважават дори в Кремъл !! Името му е Михаил Крутихин ако не знаеш и всяка негова дума е неоспорим ФАКТ !!! Второ за "печелившата и рентабилна компания " Газпром , ахахаххахаххахха !!! Чети и реви !!!

    Високите цени на газа ще помогнат на „Газпром“ да стане за 10 години най-скъпата компания в света с капитализация от 1 трилион долара, убеден е председателят на управителния съвет на концерна Алексей Милер, пише „Ведомости“.

    Бих желал „Газпром“ да стане най-скъпата компания в света, заяви на миналогодишното събрание на акционерите руският президент Дмитрий Медведев, който тогава оглавяваше съвета на директорите на компанията. Неговото желание ще се сбъдне след 7-10 години, обеща вчера Милер, цитиран от БГНЕС.

    „Борсовата капитализация ще достигне ниво от 1 трилион долара и ние ще станем най-голямата в света компания не само в енергийния сектор“, каза той на Европейския бизнес конгрес. Затова ще помогнат високите цени на петрола и газа. Даже самият „Газпром“ недооценява потенциала на цените на газа, убеждаваше вчера Милер. 11 .06 . 2008 г !!!!!!!!!!!!
  • 15 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    Руския концерн Газпром е изхарчил 2,4 милиарда долара за нерентабилни проекти , които не се търсят и нямат никаква или прекалено малка възвращаемост , пише руския вестник Ведомости . Компанията се канеше да добие през 2015 година над 615 млд кубика газ , но реалния добив ще е с над 30% по-нисък - 404 млд. кубика . Това е най-ниския показател в цялата история на Газпром , изтъква вестника и напомня обещанията на шефа му Алексей Милер да го направи най-голямата компания в света .

    „Газпром” – най-голямата руска компания преживява тежки дни и вероятно ще бъде принудена да направи още отстъпки на потребителите в Европа, става ясно от репортаж на Ройтерс.
    Зоя Данилина, която притежава 700 акции от „Газпром”, казва, че инвеститорите не трябва да гледат надалеч, за да разберат, че компанията е изгубила пътя. Тя си спомня, че преди акциите й са стрували по 300 рубли, сега – около 100 рубли. ”Имаше по-добри дни, когато сервираха черен и червен хайвер”, казва тя в кулоарите по време на годишното събрание на „Газпром” в петък, като посочва платата от варена елда.
    В ерата на хайвера, ръководителят на „Газпром” Алексей Милер, близък съратник на Владимир Путин, бе обещал да повиши пазарната капитализация от 360 млрд. долара през 2007 г. на 1 трилиона долара. Сега компанията, която все още е най-големият производител на газ в света и притежава 15% от газовите резерви, струва 77 млрд. долара.

    Най-големият удар дойде от революцията на шистовия газ, която откри го
  • 16 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    Най-големият удар дойде от революцията на шистовия газ, която откри големи резерви в САЩ. Цените там паднаха, затваряйки Америка като перспективен пазар за „Газпром”, а излишният евтин втечнен газ се изнася за Европа, с което САЩ подкопа позициите на руската компания на основния й пазар.
    “Преди няколко седмици се завъртя скандал – анализатор на дъщерно инвестиционно дружество на Сбербанк написа критичен отчет за “Газпром” и бе уволнен. След това бе уволнен и началникът му. А после ръководителят на Сбербанк Херман Греф му се наложи да звънне на един от обидените директори на “Газпром” и да се извини.”

    Така започва разказът за разследването на Фонда за борба с корупцията за “Газпром” – компания, чиито активи предвид огромните руски залежи и почти екслузивния ѝ внос за Източна и Централна Европа, както и към страни като Китай би следвало да е голяма колкото Apple, казват от фонда, а наместо това тя е по-малка от веригата за кафенета Starbucks.
  • 17 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    Това засяга и въпросният доклад, изготвен от Александър Фек, който анализира подробно и трите проекта готвени от руския газов гигант – “Северен поток II”, “Турски поток” и “Сибирска сила”. И трите, сочи анализът, с трагични перспективи.

    И идват болезнените данни на анализа – през 2008 г. стойността на “Газпром” се е изчислявала на $367 млрд. – най-добрата година в нейната история, която Путин е обещавал да е начало на нейния възход, който през 2016 г. – казва той – ще кулминира в това компанията вече да струва трилион щ.д.

    Е, десет години по-късно компанията не струва трилион, напротив – от $367 млрд., които е струвала през 2008 г. през 2017 г., тя се е сринала до 54 млрд. щ.д. – един и половина пъти по-малко от мрежата кафенета Starbucks, заядливо отбелязват от фонда . Тройно по-малко от Netflix ( $160 млрд) и Disney ($150 млрд.) и на светлини години от Apple, която струвайки $945 млрд. “Газпром” е трябвало да задмине по изчисления на Кремъл, а сега е 18 пъти по-малка.
  • 18 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    И тук идват трите проекта, които Сбербанк анализира – “Северен поток II”, “Турски поток” и “Сибирска сила”.
    I. “Северен поток II” – който цели да достави директен газ до Германия
    Икономически проектът е нерентабилен, заключава анализът. Проектът се оценява на $17 млрд, от които една трета от разходите ще бъде поета за строежа на руска земя (без конкурс, директно тази задача е възложена на компанията на руския олигарх Генадий Тимченко “Стройтранснефтегаз”).

    Но по-лошото е, че оценките за проекта са, че той ще може да избие вложените в него пари за 20 години – но нетната стойност отново е отрицателна и равна на $6 млрд.

    С други думи – проектът не действа на пазарен принцип, но за сметка на това обслужба две цели – да финансира фирмата на руски олигарх и на второ място да обслужи геополитическия интерес на Русия да заобиколи Украйна при доставката на газ.
  • 19 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    II. “Турски поток” Този проект е дори още по-скъп – $21 млрд – и отново не отваря “Газпром” за никой пазар, а единствено цели да заобиколи Украйна. Но изчисленията показват, че проектът ще избие цената си за 50 години и отново с отрицателна нетна стойност от -$13 млрд. “Дори той да работи половин век, е по-изгодно той просто да не е бил построен.”
  • 20 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "БПФ":

    III. “Сибирска сила” – проект, който ще доставя газ за Китай .
    И тук идва най-изумителният по своята стойност проект.

    Тръбопроводът до Китай “Сибирска сила” е на стойност $60 млрд. – повече от себестойността на “Газпром”.

    Цената на проекта изненадващо набъбва, след като първоначално той заменя шест пъти по-евтиния проект “Алтайски път”, който е трябвало да доставя газ за Китай и е щял да струва $10 млрд. Цената за “Сибирска сила” нараства шестократно.

    И ако изплащането на “Северен поток II” и “Турски поток” може да отнеме от 20 години до половин век, то за “Сибирска сила” може да се изплати единствено ако цената на нефта е по-голяма от $110 за барел. Не само че цената не е такава от 2014 г. насам, но дори ако петролът отново се върне към тези цени, то тогава за Китай ще е по-изгодно да си купува газ от Централна Азия, пише в анализа.

    Ахахахаххахахха !!! Ако имаш още въпроси , ще се радвам да ти отворя залепените от путиноидство зъркели !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хаджи хаджи Българин

    1 1 Отговор
    Абе дали Джо Брайън има пръст в тези спорове? Нали синчето му " случайно" купи част от украинската газопреносна мрежа! Сигурно е искал да удари едно рамо на украинците! И дали този няма пръст в спирането на Южен Поток през България, като си мислеха, че са хванали кранчето за Европа и ще извиват ръцете на Газпром! Ха ха ха! Владко отново ги постави в шах! А между другото Украйна дължи 30млрд $ на РФ! Там пък какви лихви текът!

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хаджи хаджи Българин":

    Брех , не думай !! А да покажеш кой съд ги е отсъдил тия "30 милиарда" или и това е законспирирано от КГБ ?? Ххахаххаха !!