29 Октомври, 2019 14:07 3 024 18

Владимиров: "Балкански поток" е пиарски трик

  • балкански поток-
  • турски поток

България ще замени газовата зависимост от Украйна с подобна от Турция, прогнозира Мартин Владимиров

Владимиров: "Балкански поток" е пиарски трик - 1

Има едно неписано правило – трябва да имаме минимум три различни източника на природен газ, за да знаем, че системата ще е сигурна при спиране на най-важния източник, в случая Русия. България в момента не изпълнява това правило, макар че започнаха малки доставки на втечнен природен газ през Гърция. Това коментира енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всичко зависи от предоговарянето на дългосрочното споразумение на "Булгаргаз" с "Газпром", което изтича през 2022 г., според което ние получаваме по 3 млрд. кубични метра. “Ако тези количества не се намалят, то тогава "Булгаргаз" ще е задължен да купува не само руския, но и азерския газ, без да има опции да препродава този газ в региона”, смята Владимиров.

Той е на мнение, че регионалният пазар още не е готов и има още много регулаторни пречки пред свободната търговия.

“Ще е много трудно на "Булгаргаз" да реализира един млрд. кубични метра повече, отколкото е местното потребление", прогнозира експертът. Той обаче е на мнение, че фактът, че България ще купува 1-1,5 млрд. кубични метра газ от 2020 г., дава на “Булгаргаз” много по-силна позиция да преговаря с "Газпром", “защото вече имаме възможности за диверсификация".

Владимиров подчерта, че е важно да се постигнат три неща. “На първо място премахване на клаузата take-or-pay, според която задължително купуваме минимум 80% от договорените количества. Второ е отвързване на цената на газа от тази на петрола, а тя да се определя от конкуренцията и да се свърже с цената на някоя от европейските газови борси. Третото условие е да се намалят количествата от три на два милиарда кубични метра газ годишно", препоръча енергийният експерт.

Той смята, че "Булгаргаз" остава 100% монополист на пазара в България.

“Не е ясно кой ще купува на газовата борса. Има страхове, че може да се повтори ситуацията с борсата за електрическа енергия", посочи още Владимиров, който заяви, че „Балкански поток” е пиарски трик да не се наричат нещата с истинските им имена.

“А истината е, че това е тръбопоровод на "Газпром". Той ще бъде финансиран от "Газпром" и построен от фирми, близки до "Газпром" и ние ще платим сметката, за да може компанията да диверсифицира своите пътища за доставка на газ към Европа, убеден е специалистът по енергийни въпроси. – Този проект се оценява на 3,6 млрд. лева, без да се включват таксите за обслужване в размер на 100 млн. лева годишно. Този проект ще разклати финансовата стабилност на цялата енергетика."

Владимиров е категоричен, че „решенията в сектор енергетика се взимат без анализ, под политически натиск и в полза на конкретни икономически интереси – това е, което се нарича завладяна държава“.

Той е убеден, че България ще замени зависимостта от Украйна с подобна от Турция. “Ако има повторение на кризата между Русия и Турция от 2015 г., то много е вероятно и повторение на газовата криза от 2009 г.", припомни фактите Мартин Владимиров.

Според него Украйна не може да бъде игнорирана като фактор в преноса и съхранението на газ и "Газпром", защото тя „отлично знае това”.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хаджи хаджи Българин

    20 7 Отговор
    Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. До тук прочетох статията и ми стана ясно, що за " експерт " е този!

    Коментиран от #4

  • 3 смок

    13 4 Отговор
    Умник! Ама ще зависиш от 2-ма, а това вече е съвсем друго.

    Коментиран от #14

  • 4 гост

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджи хаджи Българин":

    Нали , къде ще се мери с тебе и дружинката путиноиди !!! А иначе бъди спокоен , с експерти или без , по европейското законодателство България е ДЛЪЖНА да диверсифицира доставчиците си до 2021 г , тоест никой от тях не може да държи повече от 35% от доставките !! И да ги предлага на борсова цена !!

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Знаещ

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Да разбирам ли, че тогава ако единия доставчик дава по-ниска цена от другите двама ние няма да имаме право да купуваме само от него, а ще ни задължат да купуваме и от другите двама, въпреки че продават на по-високи цени? Няма логика.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Мнение

    6 1 Отговор
    Газ. Все едно е да искаш, бутилка пресно млеко в магазина, да е от една крава. Газ, но от три находища? Те да не са стадо.
  • 7 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    Всъщност има мноого добра логика , ама не за путиноиди !! Щото тия дето ще предлагат цената ща са не трима , апоне тридесет !! Щото това не ти е Раша , дето само една фирма има достъп до тръбата , да не говорим пък за втечнения газ , дето на един терминал може да получиш газ от ВСИЧКИ търговци в света !!! И затова цената на борсата от една година е НАПОЛОВИНА на руската , казва се конкуренция , ама в Кремъл не я обичат тая система !! Можеш да провериш в Турция и в Гърция кой трябва да сваля цени , за да продаде нещо !! И не знам що си мислиш , че руснаците въобще трябва да са един от тримата , като трима може да дойдат само от един терминал в Гърция или Турция , да не говорим , че скоро поне трима ще са и доставчиците по ТАНАП , Азербайджан Турция и Туркменистан !!

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    И само да те светна още нещо , щото от Москва и от Позитано няма да ти го кажат ! В Турция в момента има над 30-35 млд ИЗЛИШЕН газ от Иран , Азебайджан , втечнен и т.н. , който тя иска да ИЗНАСЯ на север и запад и единствения път за това е през България , че даже има и готова тръба , тая дето умниците от Кремъл "освободиха" от следващата година ! И тя е капацитет над 20 млд кубика и освен за Украйна и Полша на север , може да изнася и за Румъния , Унгария и Австрия на запад през интерконектора с Румъния , който е съвсем отделен ! И Турция може да предложи дори по-ниска от руснаците цена или плащане с газ за транзит , което направо да стъжни сметките на газпромовци ! Другите доставчици отделно !!
  • 9 Гостенин

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Щото,Тия,Апоне??????? и по-нататък няма
    нужда да чета....:

    Коментиран от #11

  • 10 Въпрос

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    А аз бих желал да споделиш мнението си по въпроса . Диверсификация от 3 източника - чудесно, просто фантастиш . Но ако получим от Азербайджан 1 000 000 000 кб ПГ , а Азербайджан внася големи количества ПГ от Газпром , то дали това е диверсификация , или продажба на газ през посредник , и по друг маршрут . Или ,ако американски кораб разтовари ВПГ закупен от руските терминали за втечнен пр. газ на терминала в Александрополис и ни го продаде с подходящата надценка на нас , то дали това е диверсификация , или данък облагане , за да спечелят от това някои , много пари.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гостенин":

    Ами недей , нали поне намери с какво да се "успокоиш" , хахахха !! А ако искаш може и нещо по темата да прочетеш и напишеш , а по правопис ще се състезаваме после ! Интересно защо не ти прави впечатление , когато русколизците тук пишат като каруцари , а ??
  • 12 Ко.ко

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    Ко шъ им обясняваш на Апоните бре.
    90 процента от газта пак ще идва от една точка.
    Втечнена или не по 10 тръби да е пак ще да е от 1 точка.
    Краварите че карат втечнен газ от тях,но май че ни излезе златна .
    Аха ко им обясняваш.

    Коментиран от #17

  • 13 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    когато експертите говорят местните трудоваци почват да псуват.така че другари почваите ...къв е тоя джендър дето нищо не разбира?та дадох тон другото го измислете сами.няма значение че сега ще ни напуснат едни нови 3,5 млрд ,без реална възвращаемост.
  • 14 Дедо ви

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "смок":

    Да, умник. Ще зависиш от двама. От Русия и от Русия. Което и съвсем друго от това да зависиш само от Русия, умничкият ми !
  • 15 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    Ех ,че хубавооо звучи в путиноидните ушички , как да не повярваш , хахахха !! Ще кажа само едно , СТАРИ ОПОРКИ за наивни русколизци , хахаха !!! Първо "Публикувано във факти.бг: Азербайджан внася големи количества ПГ от Газпром " !! Да , ама не !! Минало свършило !! Точно обратното , в момента Раша внася газ от Азербайджан и Туркменистан , та да си свали малко цените на микса , щото "арктическия" газ бая соленичко ляга , за ваше съжаление !!! Второ , ТАНАП е свързана с ЕДНО ЕДИНСТВЕНО находище , Шах Дениз , разработено и експлоатирано от Бритиш Бетролеум и СОКАР и това беше задължително условие за европейското финансиране на проекта и няма никаква връзка с газопроводната мрежа на Азербайджан !!! Тоест в него физически не е възможно да попадне руски газ , дори Азербайджан да реши да внесе такъв !!! Единствената връзка , която е планирана е с бъдещия транскаспийски газопровод от Туркменистан , който хвърля в откровен ужас дружинката в Кремъл , щото хем ще утрои количествата газ , ще свали и още много и без това мнооого по-ниската от газпромовската цена !! Втората опорка за "руския" втечнен газ ! Такъв просто НЯМА !!! Поне три пъти вече писах тук , ако не си прочел , че терминала в Ямал НЕ Е РУСКИ !!! Там собствеността е 20 % френска , 30% китайска и 50 % на частната фирма Новатек , от която 50% имат същите французи и китайци !!!! Раша има 0 (НУЛА) % , а благодарение на дружките на вожда , участващи в Новатек като ФИЗИЧЕСКИ лица , консорциума е НАПЪЛНО ОСВ

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    НАПЪЛНО ОСВОБОДЕН от данъци , включително върху газа , който добива !! Тоест практически тоя газ им е подарен от Раша и от продажбата ми в нея не влиза НИТО КОПЕЙКА !!! И даже и да дойде газ оттам , той трябва да е на БОРСОВА цена , която в момента е НАПОЛОВИНА на газпромовската и да знаят , че ако решат да я вдигнат дори с долар , 100 други чакат на опашка да ги сменят на момента !! Ако така ви устройва , да заповядат , хахаххах !!

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ко.ко":

    И за теб коментар 15 , а за "едната точка " какво да кажа освен , ееееееех мечти , мечти неосъществими и безнадеждни , хахаххаха !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.