Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 23:28 4 129 8

Темида бойкотира държавния бюджет

  • всс-
  • темида-
  • бюджет

Съдебната власт трябва да получи 88 млн. лв. по-малко от поисканото

Темида бойкотира държавния бюджет - 1
Снимка: Shutterstock

Пленумът на ВСС отказа да съгласува проекта на МС за бюджета на съдебната власт за 2020 г., който е част от държавния бюджет, пише в. "Монитор".

Единодушно с 19 гласа „за" и нито един „против" кадровиците на Темида гласуваха да не подкрепят предложението на министъра на финансите съдебната власт да получи 88 млн. лв. по-малко от поисканото. На заседанието на пленума не присъства главният прокурор Сотир Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на комисията „Бюджет и финанси" в съвета докладва пред пленума, че в проектобюджета на Темида за 2020 г. са заложени 859 300 000 лв. разходи, а в проектобюджета на държавата те са 771 317 000 лв., т.е. със 88 млн.лв. по-малко.

„В такъв случай няма да има средства за обезпечаването на 110 нови щатни бройки за съдебни служители, финансова обезпеченост на незаети щатни бройки за 6 месеца, 33 млн.лв. за основни ремонти и придобиване на сгради, за увеличаване на заплатите на съдебните служители, за допълнително възнаграждение на натоварените магистрати, както и 15 млн.лв. за информационни технологии и електронно управление", обясни Магдалинчев. Той напомни на кадровиците, че продължава трайната тенденция да намаляват приходите на съдебната власт. От началото на годината до края на септември са събрани 5 млн. и 66 хил.лв. по-малко от заложените, а в края на декември се очаква дупката в бюджета да е 6 млн. и 800 хил.лв., т.е. приходите намаляват средно със 563 000 лв. на месец.

Приходите идват от събирането на съдебни такси, глоби, санкции и т.н.

По време на обсъждането стана ясно, че в писмото от министерство на финансите до ВСС с проект на решение за държавния бюджет за 2020 г. е записано, че приоритет е образованието. Кадровиците на Темида адмирираха това. „Виждам, че е записан 1 млрд. и 200 млн. лв. бюджетен излишък към 5 октомври 2019 г. За какво се харчат?", попита Даниела Марчева. „Ние няма какво повече да дадем на МФ като информация, всичко, което имаме като обосновка на поискания бюджет, е внесено там. Народното събрание в крайна сметка ще каже кое ще възприеме и кое не", заяви Магдалинчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 1 Отговор
    Чудя се за какво им е бюджет на тези неподкупни прокурари, съдии, адвокати и др., а сетих се, - за чистачките...
  • 2 Jesus

    9 0 Отговор
    Какво Темида, ние сме православна държава, а се кланяме и си правиме идоли на някакви темиди. То затова и правосъдието ни е такова като православието(попове агенти) Темида е древнотръцка богиня. Еди кой си изнасилил баба и го оправдали пред Темида. То бива заблуда и простотия ама тоя народ съвсем изтрещя.
  • 3 Кой68

    18 0 Отговор
    Като гледам колко сте милостиви и загрижени за убийци,изнасилвачи и присъдите им.И това ви е много.......

    Коментиран от #8

  • 4 Атанас

    12 0 Отговор
    Да се дават пари за нереформирани сектори, каквато е съдебната система , все едно се налива ВОС в пясък! .....и никога няма да са достатъчни тия средства !!!
  • 5 Атанас

    5 0 Отговор
    Да се дават пари за нереформирани сектори, каквато е съдебната система , все едно се налива вода в пясък! .....и никога няма да са достатъчни тия средства !!!
  • 6 Пародия

    3 0 Отговор
    Тея па имат наглостта осрани от Суджук и пари да искат.
  • 7 ВИЗИЯ БГ

    4 0 Отговор
    ... Полша БВП на човек (ном.) $14 468, минимална заплата е $595 долара, ние с минимална заплата 320 долара при 9000 долара БВП, Румъния БВП на човек (ном.) $12 506 с мин. запл $508. Турция БВП на човек (ном.) $8,715 минимална заплата $441, ... ... 180 евро е най-ниската пенсия в Турция. При ном. БВП, БВП на човек (ном.) $8,715 (2018) Турция, БВП на човек (ном.) $9314 България. Коефициентът на икономическа активност е делът на населението на възраст от 15 и повече години, което е икономически активно: всички хора, които предлагат труд за производството на стоки и услуги през определен период. Германия 46%, Турция 32%, България 46%, САЩ 46%, Япония 43%, Китай 44%, Чехия 44%, Полша 45%, Швейцария 46%. Холандия 46%. ... Пенсията в Холандия е колкото минималната заплата, плюс минус 20%. България от 130лв до 1200пв, разлика 9 пъти, ... сега. Владимир Живков се пенсионира с максималната пенсия, от БАН. Значи тук дават държавна пенсия и на богати, работещи, и дори на милионери. А в НРБ дори нямаше вноски за пенсия. До момента най-високият дял работещи на непълно работно време е бил наблюдаван през 2016 г. в Нидерландия (46,6 %), като на следващите места се нареждат Австрия, Германия, Белгия, Обединеното кралство, Швеция, Дания и Ирландия, в които повече от една пета от заетите лица работят на непълно работно време. За разлика от тях работата на непълно работно време е била сравнително нетипична в България (1,9 % от броя на заетите лица), както и в Унгария
  • 8 мали мали

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кой68":

    Затворите са пълни за това трябва да се строят нови,ако ги осъдят де ще идат сигурно в някои пансион открит тип и да избегнат,нема пари деистваите