Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 23:30 2 134 1

„Сребърният фонд“ остава на депозит в БНБ

  • сребърен фонд-
  • лев-
  • пенсии-
  • депозит-
  • бнб

Правителството запазва досегашния консервативен подход за управление на активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система

„Сребърният фонд“ остава на депозит в БНБ - 1

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на „Сребърния фонд“ е да останат на депозит в Българската народна банка или вложени в други инструменти по сметки в нея.

Това решиха министрите за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, т.нар „Сребърен фонд“, предаде правителствената информационна служба.

Министерският съвет прие дългосрочна инвестиционна политика за средствата на Фонда, предложени от управителния му съвет. Ръководството на "Сребърния фонд" предвижда да се запази прилаганият досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.

Одобреният днес от правителството консервативен подход гарантира минимизиране на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари. Това, от своя страна, съответства на текущата пазарна среда и води до избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, което е неприемливо от гледна точка на основната му функция.

Двата стратегически документа ще бъдат актуализирани всяка година, в съответствие с тенденциите на финансовите пазари и при оценка на риска. Този подход позволява своевременното и адекватно предефиниране на инвестиционната политика и средносрочната стратегия на Фонда при настъпили промени в пазарната среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    9 0 Отговор
    Имам усещането че фонда е издухан и новите 2.2 млрд лв са за там