„Въпреки, че цената на свинското месо поевтинява през октомври с около лев, в сравнение с месец септември, когато отчетохме увеличение с около 45%, не е изключено на места да има спекулативно увеличение на цената на този продукт.“ – коментира за „Радио Благоевград“ на БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
По думите му, към момента, равнището на свинското месо е около 8.27 лв на едро за килограм, което е на половината като увеличение, което е отчетено през септември. Т.е. има намаляване с около 1.30 на кг. свинско месо на едро. „Друга интересна тенденция е, че цените на едро почти се сляха с цените на дребно, това е вследствие на предлагането във веригите. Като цяло, наблюдаваме малко дефицит на свинско месо и от там идва това колебание в цените. В момента, нямаме стабилна цена и това се дължи на голямото потребление от Китай, което се оформя и на големия износ от Европа, който върви към Китай. От гледна точка на българското свинско месо, наблюдавахме едно покачване на цените от 2.20 до 2.70 на живо тегло с ДДС, като поскъпването е с около 1 лев за крайния потребител, според разфасовката.“ – уточни Владимир Иванов. Според него, към момента в някои търговски вериги се предлага испанско свинско месо с цена под 7 лв. за кг, което е под себестойността на едро, това е ненормална пазарна тенденция, но е факт.
Владимир Иванов, прогнозира, че до Нова година не се очаква сериозно поскъпване на свинското месо, най-вероятно ще се запазят сегашните нива, дори месеци след коледно-новогодишните празници. Той обаче, не отрече опити за спекулативно вдигане на цените на свинското месо в някои търговски обекти, заради африканската чума по свинете.
„По отношение на останалите стоки се наблюдава стабилизиране на цените. Към днешна дата, „потребителската кошница“ е около 66 лева, при 64 лева миналата година. Цените на основните хранителни продукти в сравнение с 1989 година, са много по-ниски към днешна дата.“ – коментира още Владимир Иванов.
„Цените на свинското месо в Благоевград се повишиха през последните седмици и причината за това е, че намаляват животните.“ – категоричен е Борислав Киройчев, месопроизводител и месопреработвател от Благоевград. По думите му, това няма да е последното увеличение, очаква се подобно след няколко седмици или месец.
Борислав Киройчев не отрече, че от чужбина може да се внесе месо, „но от така наречените „парени животни“ с кожата – това месо е повече за преработка, но само ние и гърците в Европа дерем животните. Друго е драно, друго е парено и самите клиенти знаят много добре, какво означава това.“ – допълни месопреработвателят.
„Ние работим само с прясно месо, замразено не се влага, но за другите не мога да кажа. Там, където цената е по-ниска, качеството е под съмнение. Има хора, които заради цената са съгласни да жертват и себе си.“ – категоричен е Борислав Киройчев.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Беър Грилс
23:43 01.11.2019
2 Свинар
00:06 02.11.2019
3 Целта
03:34 02.11.2019
4 Varna
08:27 02.11.2019
5 Добро утро!
08:40 02.11.2019
6 Господа герберунги
09:08 02.11.2019
7 Бокууу
13:50 02.11.2019
8 Townboy
14:35 04.11.2019
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Боктулум
09:44 05.11.2019