16 825 42

Родопчанка изнася за цяла Европа трахана

Иновация за бизнес възможност

Родопчанка изнася за цяла Европа трахана
Снимка: 24Родопи

200 лева пенсия, но допълнителен доход от стотици левове. Така се справя една 70-годишна родопчанка. Баба Селвер "изнася“ за цяла Европа… трахана. И печели пари към скромната си пенсийка. Нейни клиенти са основно гурбетчии. Купуват килограми, а траханата ѝ чрез тях достига до топ икономиките в Европейския съюз.

Един на пръв поглед обикновен пазарен ден в Момчилград. Изложено е всичко, което предлага този сезон от годината – традиционните плодове и зеленчуци и още нещо… трахана. В найлонови торбички от по килограм.

"Домашна – сама си я правя от години, много я купуват“, казва 70-годишната Селвер от джебелското село Слънчоглед. А в това "много“ се съдържат стотици килограми, пътуващи към Западна Европа.

"Млади и стари, на когото му трябва взема. От района на Джебел и тука в Момчилград“, казва жената. На въпрос, купуват ли зад граница от автентичната за кърджалийска област трахана, отговаря: Много. От Германия, Австрия, Англия, Холандия, Белгия, навсякъде. От август месец досега съм продала над 300 килограма. Килото давам по пет лева. А вътре слагам много неща: моркови, чушки, червен пипер, домати".

Произвежда я от години. Парите от този продукт са допълнителен доход, нужен, предвид скромната ѝ пенсия от 200 лв. Превърнала се е в майстор на траханата, обяснява и здравословните ползи от консумацията ѝ. Само на метри от Селвер, се намира друг търговец, производител на тикви, пише "24 Родопи".

Не пожелава да каже името си, но пък рекламира стоката си доста оживено: Хубави тикви, сухи, чернобели и много корави…“.

Ето такава е атмосферата на пазара в Момчилград – жива и много автентична. Преливаща от призиви на различни търговци, техните раздумки и усмивки, а стоката им, много ценна, популярна дори в Западна Европа.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Този коментар е премахнат от модератор

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор

  • 3 Ами

    43 20 Отговор
    Хахах и тикви ли продават,сухи,чернобели и много корави!Ама тях никой не купува,още по-малко изнася ,те са за ...държавно ползване!А ...суджуци на тоз пазар нямаше ли,или суджуците са при тиквите!?Е,странни са днешните гастрономични ппредпочитания!
  • 4 ***********

    95 5 Отговор
    Траханата е много вкусна Бог да прости прабаба и баба те правеха тази вкусотия. Тя се прави от брашно, домати, мая може и чушка. Самото приготвяне е трудно и дълго отнема около две или повече седмици защото се суши и стрива но резултата си заслужава. След това се слага 2с л. от траханата в 200мл вода и се вари става на кашичка ръси се със сирене кротони за пържени в масло с червен пипер и се залива. Ако си болен те вдига веднага пробвайте.

    Коментиран от #16, #40

  • 5 Последния софиянец

    130 17 Отговор
    В Банкя има една 150 килограмова тиква. Бързо я пратете в чужбина че да си отдъхне народа.

    Коментиран от #33

  • 6 Баш който трябва с главно Б

    57 16 Отговор
    Бабо Силвер, ако не пратиш едно торбе с пари месечно, където трябва, ще ти вземем бизнеса.

  • 7 траханар

    72 2 Отговор
    майко НАП да не чуват ...

    Коментиран от #8

  • 8 Последния софиянец

    80 9 Отговор

    До коментар #7 от "траханар":

    От НАП ще се маскират като тикви и ще заловят бабичката. А грешка!! Те са си тикви. Нямат нужда от маскировка.
  • 9 Учуден

    21 61 Отговор
    Какво е това трахана??? Явно някакъв помашки специалитет ??? Аз пък по нашия край правя путарана и го изнасям за Пайнер... 😂😂😂

    Коментиран от #13, #21, #23, #30, #32

  • 10 Само така

    92 2 Отговор
    Тези хора трябва да се стимулират всячески. От супермаркетите ядем холандски домати, дето ги гледат без пръст. Садят ги в стъклена вата и ги поливат с химикали. Леля ми работи това. Не сме индустриализирана страна, вече и аграрна не сме, не знам каква сме. Само такива хора ни останаха, от които може да се купува истинска храна и парите да остават тук.
  • 11 Бабке

    8 48 Отговор
    ти данъци плащаш ли?
  • 12 Путкин

    24 30 Отговор
    Българската кухня е една от най разнообразните на земята, но ни я окрадоха гърци, турци и др претендират за чисто Български специалитети, че уж били тяхни. Всичко ни окрадоха тез а да не казвам и руснаците кво са ни окрали, че там трябва да пиша много.
  • 13 стоян георгиев

    43 5 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    вид качамак.в родопите и южен пирин се прави предварително за разлика от традиционния качамак,а и се ползват зеленчуци и брашно докато качамака се прави основно от царевично брашно.слагат се в траханата и трохи от сух хляб.заготовката впоследствие се готви пак във вид подобен на качамака.може да се прави с месо или само с вода,като попара.има и други варианти.бабата се е ориентирала много добре.предвид че правенето на въпросната заготовка е трудуемко ,а и изисква време.хората от родопите които живеят в чужбина със сигурност ще купуват.предвид че лесно се съхранява и бързо се приготвя,а и е вкусна.

    Коментиран от #31

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор

  • 15 МАРС

    36 2 Отговор
    БРАВО БАБО БРАВО
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "***********":

    прав сте така е ГОСПОЖО ИЛИ ГОСПОДИНЕ
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "0898481401":

    ЩО ЗА НЕВЬСПИТАНИЕ ИМАТЕ ЧОВЕЧЕ ЗЛОБНО
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 3 Отговор
    БРАВО ГОСПОЖО
  • 19 Pompev

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "0898481401":

    Аве тука пишат за тархана ве,ходи другаде да ги търсиш да ти я ядат
  • 20 Файда!?

    60 1 Отговор
    Да е жива и здрава жената. Хора като нея пазят такива традиции живи. Жалко е, че се докарахме до положение да плюем и презираме скромните стъпки на собственото си израстване. Във времена, в които всеки втори журналист е пишман готвач, пардон.. 'шеффф', хора като тази баба са онези тънки нишки, които като по чудо все още ни държат живи и насищат ежедневието ни със смисъл, радост и удовлетворение , поднасяйки частица благинка в озъбеното ежедневие. Бабо, Аз ти Благодаря!
  • 21 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Глупав си .
  • 22 ДеЖаВу

    6 2 Отговор
    Венци! Ходи изпий един айран или изжяш една шкембе чорба! Малко да се усвестиш! Тази същата новина я имаше преди 2-3 дена и то в този вестник!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор

  • 24 Айде бе !

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "БАРС":

    Не е лошо да слагате някоя запетая ,да разделяте отделните думи !
  • 25 Алекс

    16 1 Отговор
    Къде може да се купи от тази оригинална вкусотия? Кой може да предложи това в София?
  • 26 Реалист

    26 2 Отговор
    Е след тази статия смятайте, че са я налазили данъчни проверки - фирма, касов апарат, ХЕИ, контрол на храните и какви ли не още служби и службици. Отиде и бизнесът на женицата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор

  • 28 Стоян

    18 1 Отговор
    В Югоизточна България - село Богданово / старото име - Алаген / това траханата много я ядяхме - макар и с друго наименование / трийница/, но се приготвяше по по - особен начин - също се правеха т.нар. кротони / запържени хапки хляб, полято с олио с червен пипер / като запръжка/ , но зимата се овкусяваше със зелева чорба - малиии- каква вкуснотия - почти всяка сутрин тормозех баба ми да ми прави такова нещо...

    Коментиран от #29

  • 29 Баба Вуна

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Стоян":

    Стоянчо баба, много от малък си започнал със зелевата чорба за закуска!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор

  • 31 Мустафа

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Стояне всичко което пишеш е вярно, но не е точно качамак а повече прилича на тестените изделия/различните видове макаронени/.
  • 32 pantata

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Drevna Türksko-Tatarska suha çorba na okolo 3000 godişna traditsiya vkusna , praktiçna i pitatelna imato ie tarhana ama na Bılgarski estanala trahana...NASA oşte predi 40 godini vze ratseptata za kosmiçeska hrana na Mars

    Коментиран от #41

  • 33 никой

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    малей толкоз ли сме я оранили,брей брей брей
  • 34 чичо от село

    6 1 Отговор
    някои бъркат трахана и триеница....!!

  • 35 Траханата

    2 7 Отговор
    е вид тестено изделие, подобно на кус-кус. Малки зрънца. Какви домати, чушки и др. После може и с печен вол да я ядеш, както искаш.

    Коментиран от #36

  • 36 Ммммммм

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Траханата":

    Да, малки зрънца са, но се правят от брашно, домати и чушки, които придават и леко червеникаво- розовия цвят на тарханата

    Коментиран от #38

  • 37 Bubbles

    7 1 Отговор
    Трахана? Да не е Тахрана това?

    Коментиран от #39

  • 38 pantata

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ммммммм":

    ...Osnovata e kiselo mleko , izvara ..podpravka Tarhana (divo rasteşt hrast) ima okolo 50 vida s domati, çuşki , bulgur ...v ALTAY dori çay smestvat, Mongoltsite isuşena ovça loy izpolzvat...İndiyantsite ot Dakota slagat isuşeni yagodi i bizonovo meso...praBılgarite sışto sa poznavali tarhanata ama Trakiytsite sa zabravili...
  • 39 али баба

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Bubbles":

    Да така е,ТАХРАНА или по другите краища,ТАРХАНА,но не бях чувал за трахана
  • 40 Ти сега като си стара

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "***********":

    С какво се занимаваш, трахана не правиш ли...?! Въпреки, че траханата е турска супа и вкусна...!
  • 41 Сони

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "pantata":

    Не е ли на кокал не ми го хвалете
  • 42 Ооо дядовците

    3 0 Отговор
    Много обичат трахана, оти нямат зъби, пък и бабите..!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.