Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 20:11 28 244 55

Икономическото чудо на Ердоган

  • турция-
  • икономика-
  • работна сила

Числата, които цитира Ердоган са впечатляващи: по време на управлението му били създадени 9 млн. нови работни места

Икономическото чудо на Ердоган - 1
Снимка: М. Богданова ©

Икономическата и валутната криза в Турция още не е съвсем отминала, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново изтъква постиженията на своята партия в сферата на икономиката. В реч пред парламентаристи на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), той представи своята „Равносметка на успеха" за последните 17 години, откакто тази партия е на власт. В речта той подчерта и достиженията в сферата на заетостта и намаляването на безработицата.

Турският президент спомена, че през последните 17 години е успял "да открие девет милиона работни места" - и така повишил общата заетост до 29 милиона. Ердоган говореше за „история на успеха", с което обърка опозицията - защото това твърдение изобщо не се покрива с усещанията на турското население.

Девет милиона нови работни места?

Дойче Веле анализира данни на Турската статистическа служба (TPIK), за да провери истинността на това твърдение. И установи, че от началото на управлението на ПСР през 2002 год. броят на заетите е нараснал от 21,4 на 28,5 милиона през юни 2019 - т.е. увеличението е от около 7,2 милиона. Според експертите обаче този ръст се дължи на това, че за същия период турското население като цяло се е увеличило с 13,5 милиона души: броят на хората в трудоспособна възраст е нараснал от 48 на 61,5 милиона души.

Икономистът професор Сердар Сайен не е убеден, че Ердоган има право да говори за някакъв успех: "Не е решаващо дали е нараснал броят на заетите - той е показателен само при положение, че увеличението е пропорционално на ръста на населението", казва той. Т. е. броят на заетите би трябвало да се е увеличил с 12 или 13 милиона, а не с девет, за да може да се говори за успех, посочва Сайен. Освен това той казва, че увеличението на заетите не е непременно свързано с провеждането на добра икономическа политика. "Благодарение на ръста на населението като цяло, трудоспособното население се увеличава автоматично със 750 000 до 800 000 души." Експертът твърди още, че през въпросния период най-големите проблеми на турския пазар на труда са се влошили допълнително.

На същото мнение е и говорителят на "Платформата за младежка безработица" Мурат Кубилай. Безработицата е едно от най-големите предизвикателства пред страна, чието население бързо нараства. "Дори заетостта да се увеличава, трябва да се има предвид, че ръстът на населението допълнително влошава условията за живот на хората" - затова е още по-важно да се улесни достъпът до трудовия пазар. Освен това Кубилай отправя критики към това, че потреблението се насърчава чрез отпускането на нови кредити: "Потреблението укрепи сектора на услугите, но този сектор не гарантира устойчивостта на пазара на труда", казва той.

Младежката безработица си остава нерешен проблем

Експертите смятат, че на жените и на младите хора им е особено трудно да си намерят работа. Безработицата при турците на възраст между 15 и 24 години е 20,7%, а във възрастовата група между 15 и 34 години е 19,5%. Според Хакан Ерджан от Техническия университет в Анкара, най-същественият проблем е именно достъпът на младите хора и на жените до пазара на труда. "Ако погледнем какъв е процентът на младежката безработица, както и делът на заетите жени, не виждаме никакво значимо подобрение в дългосрочен план." Ерджан подчертава, че в сравнение с Европа условията на турския пазар на труда за тези две групи са направо катастрофални. "В никоя друга европейска страна броят на младите хора, които са завършили училище и са безработни, не е по-висок."

Безработицата не е единственият сериозен проблем на турската икономика. И задлъжнялостта, и стремителната инфлация допринасят за това, че икономиката отдавна е в тежка криза и се съвзема твърде бавно. Фактът, че турският президент говори за своите "успехи" точно в тези времена, е учудващ за много от икономическите експерти. "Ако погледнем младежката безработица, то ще е по-уместно да говорим за "неуспех". Обичайно след тежка криза младежката безработица намалява, докато тук в Турция нищо не спада", обяснява Сардар Сайен.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом

    98 64 Отговор
    Дойче веле риве за турската икономика,значи наистина има възход.

    Коментиран от #14

  • 2 мали мали

    23 13 Отговор
    Еш така се прави
  • 3 КАСАПИНА

    52 82 Отговор
    Ама то у Анадола икономика ли имало...
    Муа ха ха ха!

    Коментиран от #13, #20, #23, #44, #45

  • 4 ели

    71 24 Отговор
    За откритите нови работни места не знам, но знам както дойде на власт броят на джамиите е достигнал 87 хиляди ( официална статистика) и като се има предвит един имам ( ходжа около 6.000 TL ) получава 3 пъти повече отколкото от един учител без стаж (завършил и започнал на работа).

    Коментиран от #16

  • 5 Последния софиянец

    41 20 Отговор
    Като открият завода на фолксваген безработицата ще намалее.

    Коментиран от #10

  • 6 Иван

    47 20 Отговор
    Този и той като ББ не си е пил хапчетата.
  • 7 Хахахаха

    27 16 Отговор
    9 милиона кюрди напуснаха турция за 10 години и се открили 9 милиона местанза други кюрди. Справка Федерална Агенция Бежанци и Миграция-Bundes Agentur für Migration und Flüchtlinge (BAMF) Berlin Stadt град Берлин
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Боярышник

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Не е ясно...
  • 11 Чоко

    13 29 Отговор
    Пенсионната им система е лоша

    Коментиран от #17

  • 12 Хасан

    71 30 Отговор
    Турция е икономика която произвежда ..от игла до конец ..имат и млади ..и това плаши немеца ..и за разлика от немеца нямат рестрикции в оръжейната промишленост

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рошко

    22 12 Отговор

    До коментар #1 от "Щом":

    Че то зелето винаги реве срещу туркието
  • 15 Рошко

    26 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Плаши немските евреи ,не немеца
  • 16 Нещо математиката ви куца

    38 13 Отговор

    До коментар #4 от "ели":

    3 пъти по малко от 6000 е 2000. Т.е.учителят взема под минималната заплата в Турция която за 2019 г. е2400 лири. Истината е, че начинаещ учител в Турция започва със заплата от 5600 лири.
  • 17 Лоша е, да

    34 14 Отговор

    До коментар #11 от "Чоко":

    Минимална пенсия равна минималната заплата от 2400 лири. Твоята пенсия в българия колко е? Стана ли 200 лв минималната вече?

    Коментиран от #47

  • 18 Баба Вуна

    27 18 Отговор
    Диарбекир е новото име на Булгаристана :) Много сме зле! Ама много!!!

    Коментиран от #21

  • 19 бай Даньо

    42 27 Отговор
    Абе страшна икономика като видиш по улицата в Одрин прави и здрави мъже да продават чорапи по улицата и ти става ясно колко е велика турската икономика и какво произвежда ... Уж проивеждат произвеждат а нещастна България ( която според масовите нагласи нищо ама нищо ти казвам не произвжда) все има положително търговско салдо с великата ТурцияТоест изнасяме повече (и то машини , химия и електротехническа продукция ) а внасяме по малко - предимно лека индистрия и зеленчуци ... страшна е туршийска икономика.

    Коментиран от #24, #30, #40

  • 20 Гост

    31 14 Отговор

    До коментар #3 от "КАСАПИНА":

    Ти не се подигравай. В България безработицата намалява стремглаво, зашото трудоспособните просто напускат страната. Ако бяхме станали едни 8-10 млн, щяхме да умираме от глад. Анадола щеше да богата...
  • 21 onq s konq

    19 27 Отговор

    До коментар #18 от "Баба Вуна":

    Упорито отказваш да разбереш че ЦЕЛТА е ДА СТАВАТЕ още по-зле,което ДА ВИ ПРЪЖДОСА от България!Казвам го това като истински БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ,който НЕ ЖЕЛАЕ присъствие на ПРО-РУСКИ ЛУМПЕНИ в България,чиято единствена цел е СВАЛЯНЕ на Демократичното Правителство,идване на Власт на Проруско такова и ПОДНАСЯНЕ НА ДЪРЖАВАТА "на тепсия" на Русия!Нагло Използване на Демократичните дадености в БГ от "Възраждане","Боец" и "Бивол" за "клатене на Властта чрез всяване на Хаос и Терор над ежедневието в България ли?!Бе я ВСИЧКИ ГРУПОВО в "Какамангата" ТОЧНО "по руски лиценз"!Ама така сте намерили тука - да ви хрантути Държавата чрез ВСЕВЪЗМОЖНИ Помощи от Данъците на ЧИТАВИТЕ ХОРА,а вие ДА МЪРЗЕЛУВАТЕ И ДА ХАПЕТЕ РЪКАТА КОЯТО ВИ ХРАНИ...Както и да е - ВЕЧЕ УСЕЩАТЕ,но ТЕПЪРВА ЩЕ ПОЧУВСТВАТЕ от къде духа вятъра и КОЛКО Е СИЛЕН.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сони

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "КАСАПИНА":

    Ами отиди да видиш как живеят,уахаха
  • 24 Беше беше така едно време

    24 11 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Вече салдото ни с Турция е отрицателно. Нещо опорките ти са грешни.

    Коментиран от #49, #50

  • 25 Хахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #22 от "Путкин":

    Това в дойчето ли го прочете? Хахаха
  • 26 Тодор Тодоров

    13 10 Отговор
    Да истина е всички мои приятели с които работя отдавна работят доста по-зле получават по-ниско заплащане. Само като си помислиш че лирата от едно и пет вече е пет и седем спрямо долара и става ясно какво им е икономическото положение

    Коментиран от #27

  • 27 Хасан

    14 9 Отговор

    До коментар #26 от "Тодор Тодоров":

    Значи във всяка икономика има едни пари ...тях ги харчат или домакинствата фирмите или държавата ...в момента Турция харчи пари за развитие на военната си промишленост и затова домакинствата имат по малко пари за вносни коли,вносни стоки и услуги
  • 28 Хасан

    17 18 Отговор
    Турция не е демократична страна за това трябва 4-те милиона сирийци от там да се настанят в европейска България.
  • 29 1:1

    28 22 Отговор
    Младите турчета са полуграмотни. Езици не знаят. Работят в сферата на търговията за жълти стотинки. Бедни хора продават минерална вода по тротоарите за печалба от 10 стотинки. Около хотелите измамници обират туристите. Това ли е възход? Бай Доган говори за семейството си, а не за народа!

    Коментиран от #31

  • 30 Новичок

    30 9 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Даньо даньо,много си писал нищо не си казал.Да не си журналист под прикритие?Та комшиите не ги мисли,в Одрин викаш.Ако тук сме толкова добре! Какво дириш в Одрин??? За евтини чорапи,прах за пране,локум и др.
  • 31 Хасан

    30 7 Отговор

    До коментар #29 от "1:1":

    Не е ли по добре да продават вода отколкото да са джебчии,просяци и проститутки???

    Коментиран от #32

  • 32 Драго

    15 25 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Турците сте мразени навсякъде. Каквото и както да кажеш сте все едни и същи. Хубава работа ама турска.
  • 33 АБРИВИАТУРА

    21 10 Отговор
    Драги Драго пак за омраза пишеш.Те затова в Европа предпочитат други вместо нас.Защото ние все мразим и завиждаме.Хубава работа ама...

    Коментиран от #43

  • 34 балкан хайку

    7 11 Отговор
    грузинският еничарин
    съдбата препродава
    на скоросъшития пачуърк
    наречен турска нация
    историческа ирония
    балканска провокация
  • 35 Reptile

    11 6 Отговор
    Дойче Веле е пълно с И*ДИОТИ! Броят на населението се увеличил с 13 милиона за 17 години?! Е, те да не са се родили всички 2002, че сега да са в трудоспособна възраст!? Та дори и тогава да се родени - сега са на 17 години. Важно е колко са излезли от трудоспособна възраст и колко са влезли, а не колко се е увеличило населението. Както и да се смята Ердоган е успял да намери работа за всикчи НОВОДОШЛИ, а това при режим на санкции е грандиозен успех... разбира се!
  • 36 Jack Bauer

    4 4 Отговор
    За 17 години населението се е увеличило с 13 млн. души (~+16%) !!!
  • 37 АВС

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Abv":

    Ha Турция външният дълг е над 500 000 000 милиона евро, един кг агнешки котлети е 140 лири едно ново ауди а4 струва 150 000 евро
  • 38 ттт

    6 4 Отговор
    Колко хора се е увеличило населението в работоспособна възраст, ясно. Защо не пишете, колко туркини след като създадат семейство не работят, а се посвещават изцяло на него. Така, че прираста, трябва да го разделите на две, тогава всичко си идва на мястото!
  • 39 опала

    10 14 Отговор
    вие не разбирате, че България отдавана е обещана на Турция. Симеон-Хасан е следващия "цар", а след него ще дойде султан Хасан. Хората в Турция нарастват с 1 млн всяка година, там няма как да има място за всички до безкрай и в един момент ще прелеят насам.

    Коментиран от #41

  • 40 ттт

    9 8 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Българският износ за Турция не може да се опре само на вноса на уреди БЕКО от Турция.
  • 41 дсса

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "опала":

    Не цар, а валия. Колониите нямат царе.
  • 42 Пената

    2 4 Отговор
    Дойче Зеле да слагат ЗЕЛЕТО !!! Коледа наближава ....
  • 43 Хасан

    7 8 Отговор

    До коментар #33 от "АБРИВИАТУРА":

    А кой обича българина ??? Обичат само ако е в догустайл
  • 44 А у булгаристана човеци ли живяли😂😂

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "КАСАПИНА":

    Държава ли имало😂😂😂😂територия с диваци сте
  • 45 бизнес

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "КАСАПИНА":

    Не бе ! Това да не ти е българия с икономика само на думи и фалшива статистика
  • 46 балкан хайку

    2 6 Отговор
    прабалканската следа
    белее върху храсталака
    пред зеещата пещера
    на турските майки
    те забравиха от де са
    и кълнат като чайки
  • 47 факти

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лоша е, да":

    Турските пенсионери също очакват увеличения на пенсиите, които според предварителните разчети ще са от около 10-11%. Това означава, че пенсионерите, които сега получават най-ниските пенсии от 1021 турски лири (166 евро), вече ще взимат по 1130 турски лири (184 евро).
  • 48 944

    7 0 Отговор
    Глупости.....онзи ден се върнах от Истанбул.Там се запознах със един изселник от 90те.Та тои ми каза откакто е Доган положението се влошавало със всяка година.Човекът работи във заведение за бързо хранене нещо като салонен управител.700лв му и заплатата без бакшишите а наемът за жилището му двустаино е около 350лв.Не е много но е на 30км от работата му.Добре че метрото и храната му е супер евтина.
  • 49 бай Даньо

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Беше беше така едно време":

    Верно е. За 2019 вече има отрицателно търговско салдо от 220,5 млн и това е защото Турция е в криза и много стоки станаха доста по евтини в Одрин околкото в Пловдив. Но тенденцията до тук ( от близо 20 години вече) се вижда от данните за 2018 година преди да влезете в икономическия Маелстрьом... За 2018 България има положително търговско салдо от 382.5 млн лева с Турция. В икономическата наука икономиката с положително търговско салдо се смята за по-конкурентната от друга. Точка. Ай бегайте да точите локуми и да копате лука шалварите...
  • 50 бай Даньо

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Беше беше така едно време":

    А забравих линка от Националния статистически институт може да е от полза на много заблудени души у нас, но жалко че ще го изтрият в сайта на руско-турската дружба


    https://www.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8
  • 51 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 2 Отговор
    НЕ СА ДЕВЕТ,А САМО 7.8 МИЛИОНА. А У НАС,ПРИ БОКО НА ТРИ ЗАКРИТИ,ЕДНО ОТКРИТО ЗА МИН. ЗАПЛАТА. ДОБРЕ,ЧЕ НАД ДВА МИЛИОНА ИЗБЯГАХА ПРЕЗ ТЕЗИ ДЕСЕТ ГОДИНИ НАВЪН ДА РАБОТЯТ.
  • 52 BORKO

    1 5 Отговор
    boklugaria e po zle daje vece na blızo ste pocne da vınasıyame ot romanya ı sırbıya ı gırcıya hlab nese boyte na blızoe patrıotı salva boje boklugarıa

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 бай Даньо

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "BORKO":

    Борко, няма да стане тая дето се надяваш. България има положително търговско салдо с Гърция, Румъния и Сърбия , че и с Германия ... А както обясних в предния пост икономика която изнася повече е по-конкурентна от друга която внася... изводи? Много сме зле в България!? Много сте зле мангало-турците и раша-антибългарите и ще ви става все по-зле колкото вървим към богатия свят. По добре си стройте кротко на посраните задници в европейска България че туршията по такова надолнище е тръгнала че ...
  • 55 Марк Енгелс

    2 0 Отговор
    Не Знам колко е минималната пенсия в Македония, Турция, Сърбия, Румъния. Македония 6000 долара БВП на глава, номинални, Турция 9300 долара, Сърбия 7200 долара, Румъния 12300 долара, България 9300 долара. И не че има много пенсионери, напротив. Коефициентът на икономическа активност е делът на населението на възраст от 15 и повече години, всички хора, които предлагат труд за производството на стоки и услуги през определен период. Германия 46%, Турция 32%, България 46%, Румъния 43%, Македония 39%,