Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 08:21 17 711 42

Когато парите не стигат: как живеят бедните германски пенсионери

  • пенсионер-
  • живот-
  • пари-
  • германия

За кафе или нови дрехи просто не остават пари

Когато парите не стигат: как живеят бедните германски пенсионери - 1
Снимка: Shutterstock

Ханс Рудолф В. е на 77 години. Откакто е пенсионер, прекарва по-голямата част от времето си вкъщи със съпругата си. Тежи му, че не може да си позволи да седне в някое заведение, да си поръча парче сладкиш и чаша кафе. Никога не е вярвал, че някой ден за него това ще се превърне в лукс. Той има зад гърба си почти 50 години трудов стаж. Първо е работил в банка, после като таксиметров шофьор, а накрая като домоуправител. Но днес пенсията му не стига за нищо.

Тя е точно 335 евро. А това е много под прага на бедността в Германия. Затова Ханс Рудолф В. получава 300 евро от държавата. Толкова се полагат и на съпругата му. Социалната служба поема и наема на двустайното им жилище в Бон. Така държавата запълва дупката между пенсиите им и екзистенц минимума. Всеки жител на Германия има право на тази финансова подкрепа - независимо колко пари е внесъл в социалната система на страната.

Все повече бедни пенсионери в Германия

По данни на Германския институт за икономически изследвания, почти 17% от пенсионерите в Германия са застрашени от бедност. А през следващите 20 години този процент може да нарасне до 21,6%.

За да предотврати подобен сценарий, широката коалиция в Берлин реши да въведе т.нар. базисна пенсия. От 2021 година нататък всички онези, които имат трудов стаж от 35 години, ще получават поне 10% над екзистенц минимума. Без значение какви са били осигурителните им вноски навремето. Годините, прекарани в грижи за деца или болни роднини, ще се водят като трудов стаж. Според временната председателка на Социалдемократическата партия Малу Драйер, от промените ще могат да се възползват около 1,5 милиона души.

Целта на проекта за въвеждане на т.нар. базисна пенсия е да помогне на хора като Ханс Рудолф В., които са работили цял живот, но не получават повече от онези, които не са внесли нито цент в социалната система на страната.

Сегашното правителство е третото поред, заложило темата в коалиционния си договор. Предишните опити за промяна на системата за изчисляване на най-ниските пенсии се проваляха поради различните виждания на християндемократите и социалдемократите. От ХДС/ХСС искаха да обвържат получаването на т.нар. базисна пенсия с нуждите на съответния човек. Те отстояваха тезата, че тези, които имат странични приходи от наем, натрупано лично богатство или пък заможен партньор, не бива да се възползват от т.нар. базисна пенсия. Социалдемократите обаче бяха против тези ограничения. В крайна сметка двете партии постигнаха компромис: доходът на пенсионерите ще бъде проверяван, но не и имуществото им и финансовото състояние на цялото домакинство.

"Първо ще отидем в центъра на града"

За Ханс Рудолф В. подобна проверка не е проблем. Той и сега е длъжен да предоставя информация за финансовото си положение на властите, за да може да получава социални помощи. Най-важното за него е това: да има малко повече пари в джоба си и да си спестява ходенето до социалната служба. Макар и средствата му да са ограничени, той все пак е щастлив. Защото, за разлика от хиляди други пенсионери, на него не му се налага да се храни в кухните за бедни. Когато се нуждае от нови дрехи или мебели обаче, е принуден да се обърне за помощ към социалните организации.

А какво е първото нещо, което Ханс Рудолф В. ще направи, когато въведат т.нар. базисна пенсия? "Ще отида със съпругата ми в центъра на града. Не сме били там отдавна", казва пенсионерът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    26 56 Отговор
    Тоя го е яд ме няма пари за кръчма, я да отиде малко по на изток и да види как мужиците измират от глад.

    Коментиран от #3, #5, #7, #8

  • 2 Коментар📝

    93 4 Отговор
    185€ ВЗИМА БАЩА МИ ПЛАЩА СИ ДАНЪЦИТЕ И СМЕТКИТЕ
    ЕТО ТОВА Е БЕДНОТИЯ НА ЦЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ.ДОХОД ЕДИН ОТ НАЙ НИСКИТЕ В СВЕТА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    52 13 Отговор
    ако не бяха са обединили можеше да емигрира в ГДР-то - да си има достойни старини
  • 5 Бачо Киро

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Не е нужно да ходи много на изток. До България да дойде стига. Той де факто живее като български пенсионер, като изключим социалното жилище и допълнителните пари за изравняване с екзистенциалния минимум де...
  • 6 Немската мечта

    22 8 Отговор
    Един ден да заведе жена си до центъра на града ахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахсхагсгсхсгсхс
  • 7 бойко

    50 4 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    ти остави тоя германец и мужиците.Помисли ти каква пенсия ще вземеш след като цял ден висиш и плюеш срещу стотинки.Но това е днес.Утре кофите за смет ще бъдат трапезарията ти.
  • 8 СССР

    40 14 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Незнам ги мужиците как умират от глад, ама като чета статията оставам с впечатлението, че това се случва по-скоро в любимият ти запад, а не на изток, на където плюеш всекидневно.
    Чудя се как не ти омръзва това занимание!? Толкова ли ти е нисък коефициента, та не можеш да измислиш нещо друго, по-интересно, ми все едни и същи ги повтаряш.
    Изглежда мисленето не ти е силна страна, но не се притеснявай! По строежите има нужда от хора да бърката и носят вар например.
    Поработи малко! Трудът ще те направи свободен.

    Коментиран от #12, #29

  • 9 гост

    65 5 Отговор
    Много"беден"бе,триста и кусур евро пенсия и още триста от държавата, и жена му също получава толкова,даже и наема им плаща държавата...еххеее...къде сме "ние"ако те са "бедни"...???
  • 10 Анонимен

    74 0 Отговор
    Когато държавата предпочита да храни мигранти вместо пенсионерите които дефакто са работили през целия си живот в полза на държавата се получава това. Все пак какво да каже баба ми, която взима 300лв пенсия. Тя не е ходила до града от години, да не говорим да отиде на кафе или сладкарница. В хладилника и има хляб, маргарин и дерби кола. Много тъжно

    Коментиран от #36

  • 11 Дидо

    55 6 Отговор
    А стига писахте простотии бе ..... аз живея в Италия един колега се пенсионира сега има около 18г като шофьор и около 5г някъде другаде не знам точно къде но е осигуряван сега ще взима 1000-1100 Е пенсия !!! Тоя с 50г в Германия ще взима 330Е .... той един тука излезе на борсата и взимаше по 1900Е хахахха значи Италия е по напред от Германия икономически

    Коментиран от #15, #19

  • 12 СссереМ

    24 16 Отговор

    До коментар #8 от "СССР":

    То затова по нашето черноморие е бъкано с немски пенсионери, виж такива от матушка не съм виждал.

    Коментиран от #24, #27

  • 13 софия

    28 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ме разплака :) ..... а Факти ме разсмя .....
  • 14 Економист

    45 5 Отговор
    Такава...значи 335 + 300 + 300 (ако жена му бе взима пенсия) = 935 без разходи за жилище (ток вода парно)...хм при цени на храната по-ниски от България и след като си плати лизинга за Ауди А3, почивката на круиз на Карибите, верно не остават пари за кафе и сладкиш...

    Коментиран от #18

  • 15 Ицо

    40 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дидо":

    Да, Дойче веле искат съчувствие и да изкарат немците страдащи с почти 2500 на месец ЧИСТИ без други разходи. Сорос верно ни мисли за бавно развиващите се
  • 16 боцмана

    32 4 Отговор
    Баш ме боли нещо за Ханс , де и ние да бяхме бедни като него.
  • 17 боцмана

    22 3 Отговор
    Баш ме боли нещо за Ханс , де и ние да бяхме бедни като него.
  • 18 321

    35 9 Отговор

    До коментар #14 от "Економист":

    Абе дали сте толкова тъпи или се правите?
    Всички данъци и услуги в Германия между 5 и 10 пъти по-високи. Само храната в супермаркета и то некачествената е колкото в България. Билетчето за градския транспорт е 5 лева в едната посока. Карта за целия ден е 15 лева в голям германски град. Да се подстрижеш в Бг струва 3-4 лева, а в Германия е поне 10-15 евро. Простата месна биричка, която тук е 2 лева там е 5 евро в заведение. Лизинга на Аудито?!?! Какво Ауди - а данък автомобил, а застраховката Каско, а ГО. Нали се сещаш, че последната не е 150 евро като в България. С тия хиляда евро двамата са почти умрели от глад, точно както го пише. Обаче местният идиот гледа само прихода и цената на соевия салам и тебеширеното сирене. Глупаво и завистливо племе сме...

    Коментиран от #20, #25, #37

  • 19 321

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Дидо":

    Потвърждаваш тезата ми, че голяма част от емигрантите са мързеливи и тъпи, поради което не са успели да се реализират в България и затова са в чужбина да мият чинии там или въртят геврека или нещо подобно, за което е нужно максимум средно образование и така поне да получават повече от минималната заплата в България. Пенсията зависи на каква заплата си се осигурявал. Нали се сещаш, че в Германия има също хора, които получават по 1000 евро, та и по 3000 евро пенсии. Но, ако си работил цял живот на минималната заплата и отчитайки инфлацията сега пенсията ти е почти колкото социалната. Не, че и в България е по-различно. Борсата няма нищо общо с пенсията. Като е много хубаво в чужбина и стандарта е много висок, защото се лекувате и си оправяте зъбите в България.

    Коментиран от #38

  • 20 Николай

    20 6 Отговор

    До коментар #18 от "321":

    Ти вярваш ли си е въпросът. Аз живея е Нюрнберг. Да дневните картината толкова, но годишната карта за пенсионери е 100 лв!!!! Взимат "бедните" 2000 лв без разходи, което е ДВА пъти повече от България и нека тогава бирата, кафето, постройката, да са на двойна или тройна цена. Да не могат да си позволят Ауди, ГО, автомивка или круизи... голяма ирония
  • 21 Леле

    26 7 Отговор
    Няма такъв пенсионергерманец повярвате ми поне аз живея там !!!!
  • 22 шопендар

    25 5 Отговор
    престанете да манипулирате хората,в германия за почистване на септична яма се плаща 500евро,и задници да бършеш пак ще взимаш 5пъти повече отколкото тук.в германия пенсионер да си.лечение безплатно=оооооевро,лекарства 1оо% безплатно ,транспорт безплатен,и т.н.не познавам немски пенсионер,който в 16 часа да не пие кафе с кухен/сладкиш./,след което излиза на разходка за 1-2 часа.
  • 23 Ханс

    23 3 Отговор
    Пълна фантасмагория.Какви 300 евро пенсия.Трябва да си глупак ,за да вярваш .Просто пак ни манипулират.Ще вдигнат пенсиите на нашите родители и ........
  • 24 Поморие

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Явно не те водят на море , а сам не можеш .
  • 25 Бай ти

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "321":

    Ти свои ли започна да обиждаш за да се правиш на знаещ. Българка ли те е откърмила за да окачествяваш нашите като тъпаци, вземи се осъзнай!
    От мен имаш безрезервна поткрепа за статуетката на златния шаран!
  • 26 димитрова

    18 0 Отговор
    защо не пишете за българските пенсионери ,а сте се загрижили за немските........какво да правят те със 150€........
  • 27 от морето

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Ако ти платят за тъпотиите,които пишеш,иди на морето и там ще видиш,че е точно обратно.
  • 28 Libre comme air

    17 3 Отговор
    Пак лъжа...горките бедни германски пенсионери ами да им помогнат богатите български пенсионери от по 130 евро пенсии
  • 29 Ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "СССР":

    Много я обичат тая фраза трудът прави свободен...едни по други германци
  • 30 Чук

    13 2 Отговор
    Абсолютно пропагандна статия в стил балканска тиква
  • 31 Шааро

    2 0 Отговор
    Явно в България вече е тенденция да си простят. И хора , дето се дръгнат през гащите по оная работа , от страх да не хванат некой грип , е модерно да коментират знайни и незнайни глупости . А иначе е хубаво , че го има фейса , защото нормален човек на такива изклесяци , внимание не обръща .
  • 32 Гост

    6 1 Отговор
    Цялата работа опира до там, вижте и немските пенсионери са бедни а Боко вдига пенсията с 4 лева. Демек стига сте ревали "лош материал"
  • 33 Киселец

    4 0 Отговор
    Представата за бедност в Германия и у нас е съвсем различна... Иначе ми е странно, как има пълен стаж и такава ниска пенсия, но това е друга тема. ....
    Вижте обаче как са живели пенсионерите у нас при соца (цитираните тук са "средни" а не бедни пенсионери) : https://kiselec1.blogspot.com/2019/06/80.html
  • 34 брей

    6 0 Отговор
    Каква стана тя.Да си пенсионер в Гемания е ужасно.Как ходят на почивка по нашето черноморие като нямат пари за храна.Освем да ги приберем тук при нас не виждам друг изход.Те са се научили да гладуват така че няма да има никакъв проблем.
  • 35 пълни лъжи

    6 0 Отговор
    Кое му е ужасното бе??????
    Не плащат наем, той и жена му имат общо 1400 евро за ядене!!!!!!!
    Освен наема, държавата му плаща и разходите за ток и вода.
    Храната в германския лидъл е по евтина от тази в българския!!!!!!!
  • 36 Илина

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Ами ти как може да допуснеш баба ти да има в хладилника само маргарин и т.н. Нали затова са внуците и децата. При нашите условия, ако те не се грижат за възрастните си роднини...
  • 37 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "321":

    Е точно на този ако не е правил катастрофи през последните 10 години ГО-то му е колкото и твоето в БГ - 250 Евро. За картите за ГТ за пенсионери вече ти казаха. Месечната карта в Берлин за АБ зоната / изключва се транспорта до съседните селца демек / е 27 евро за хора които получават социални помощи / като дядото в статията /. Нормален ресторант за 2-ма възрастни без пиенето в Берлин от 40 до 80 евро. Нямал бил пари. Айде у лево. Сядаме трима млади любители на яденето в индийски ресторант и не можем да изядем всичко което сме поръчали - 52 евро. Сядаме в гръцки ресторант - уж че имат салати. Ядохме трима за 85 евро защото поръчахме риби и узо. Цените са в Берлин!
  • 38 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "321":

    Има хора които са бели хора и се лекуват в страната която живеят.да те открехна-във Франция цените на зъболекарските услуги са като в България,НО има една тънка подробност.Здравната каса ти ВРЪЩА 70% от стойноста.Та за какво да се лекувам в България ????
  • 39 Домакин

    3 0 Отговор
    Тя e тoчнo 335 eврo. A тoвa e мнoгo пoд прaгa нa бeднocттa в Гeрмaния. Зaтoвa Хaнc Рудoлф В. пoлучaвa 300 eврo oт държaвaтa. Тoлкoвa ce пoлaгaт и нa cъпругaтa му. Coциaлнaтa cлужбa пoeмa и нaeмa нa двуcтaйнoтo им жилищe в Бoн. Тaкa държaвaтa зaпълвa дупкaтa мeжду пeнcиитe им и eкзиcтeнц минимумa. Вceки житeл нa Гeрмaния имa прaвo нa тaзи финaнcoвa пoдкрeпa - нeзaвиcимo кoлкo пaри получава.
    ==============================================================
    Ако някой у нас ми дава пенсия 335 евра, плюс още 300, а ми плаща и квартирата, плюс още толкова за жената, ще вечеряме всяка вечер в механа.
  • 40 Хосе

    3 0 Отговор
    Има нещо гнило с осигуровките и стажа му. Няма как с 50 години осигурителен стаж да си спенсия 335 €. Или много дълго време не се е осигурявал, или си е изтеглил парите по някое време, или фондът му е фалирал. Има голяма разлика между нашата и германската осигурителна система и видовете пенсиониране. Там всеки отговаря за себе си като решения и последствия. Не могат да се сравняват нашите и германските пенсии.
  • 41 незнайко

    1 1 Отговор
    Това е защото Меркел извика цялата измет на юг от Турция !!!
  • 42 Емигрант в Нететал

    0 0 Отговор
    Здравейте от култувия град Нететал! Тоя Ханс с 50 години стаж и 335 да не е работил почасово през целия си живот (немски хумор). Така,40 години стаж по горе-долу чисто 40 евро на година=~ 1560 до към 1600 евро немска пенсия! Ако пък живееш в Словакия,Унгария,Турция или бг си ЦАР с тия пари. И за Ауди или БМВ седмак даже остават,че даже и на круйз! Бон ,бившата столица на ФРГ,,50 години стаж и ,,умрпомрачителните" 335 евро със сигурност Ханси е палувал навремето и е изтеглил всичките си удържани пари за пенсия,че и жена му също. Дойчовците са луди на тема пари,само това ги вълнува. Облекло,дрехи,часовници,бижута ....няма братче,само кътат пари като еврей. И къде ,ще ги носят,в гроба ще ги погребът с тях ли? Откачалки! ! ! Карам си Ф10 БМВ бензин ,копувам си дрехи,часовник 800 евро швейцарски,смокинг и тн. Като отида на ресторант ме гледат все едно съм мъжкия вариянт на Хайди Клум! Българите може да сме всякакви,но никой не може да каже,че не знаем как да живеем. А тия, кътат пари,и като се гътнат ,кво друг ги харчи? Шадофкласе 5,застраховка на Хук 430 евро,данък беше 220 евро. Обаче ,сега съм с БГ номер и ме хващат за опинците! Само БГ регистрация и да видиш,швабите как се пазят,че даже и шамийте дето се гъзареят с GLA Мерцедеси. Фереджетата пък са егати и шофьорите,качили са се на Мерц и надули вътре немско-турски рап и леле,ела ме вижте?! Къде и бе Шебекиньо,бавареца ми е 300 коня близо,тръгнал да ми се прай на отворингяс!