Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 23:31 2 020 15

Всяка втора фирма дава коледен бонус

  • заплата-
  • бонус-
  • коледа

Причина за това е, че компаниите са ориентирани към поощряване на доброто представяне

Всяка втора фирма дава коледен бонус - 1
Снимка: Shutterstock

Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но не с големината на 13-а заплата. Това показва проучване на Adecco България сред 100 български и международни компании от IT секторите, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив, обобщава в. „Монитор“.

Причина за това е, че компаниите са ориентирани към поощряване на доброто представяне и предпочитат да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници. Вероятно това обяснява и защо великденските бонуси са още по-малко популярни и се срещат при едва 20% от компаниите.

„Проучването показва, че заплатата е най-важният елемент в привличането и задържането на служители, но далеч не е единственият. Работодателят се стреми да диверсифицира пакета от социални придобивки и компенсации, които предлага на служителите си, за да отговори на по-комплексните им потребности", коментира Константинос Милонас, изп. директор на Adecco Group за България.

Финансовият пакет на служителите включва както заплата, така и бонуси, ваучери, комисиони. Повече от половината от компаниите предлагат ваучери за храна, обикновено за 60 лева на месец, което е необлагаемият максимум. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули. В над 1/3 от компаниите се дават карти за градски транспорт. Почти всички анкетирани работодатели плащат мобилните планове и телефони, а в половината от тях се предоставят и служебни лаптопи, като това варира според позициите на служителите. В 2/3 от компаниите се предоставят и служебни автомобили, но за специфични позиции.

Друг тип възнаграждение за служителите е предоставянето на различни услуги, стойността на които може да е изцяло поета от компанията или е с участие на служителите. Такова е например допълнителното здравно осигуряване, което виждаме при почти 100% от компаниите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл

    26 1 Отговор
    Аз пак ли работя в първата🤪

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пламен

    6 2 Отговор
    А 13 и14та заплата?
  • 4 Пламен

    1 2 Отговор
    А 13 и14та заплата?
  • 5 Въпрос

    19 2 Отговор
    За този бизнес който не иска да плаща болнични ли става дума в статията?
  • 6 Atilla

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хайл":

    Не си само ти и аз съм там, и много други като нас,всичко е пунта мара.
  • 7 555

    8 1 Отговор
    А някои фирми Коледни съкращения!
  • 8 Да бе да

    9 2 Отговор
    А при нас вместо бонус шефа ни купува работно облекло, цицията му с циция.
  • 9 Kubeto

    11 1 Отговор
    Моята ф-ма няма да дава пари по коледа, защото не правела така в другите държави където я има. Тази година няма да има коледно парти/банкет защото не покриваме заложения бюджет, но разбира се ни имаме ръст на печалбата с около 10% спрямо предходната.Е мнооо е яко!! ***и работим с Адеко
  • 10 Сиси

    5 1 Отговор
    Да ама няма изследване колко е? Обикновено е 20,50 или 100 лв, което е смешно.
  • 11 гост

    8 1 Отговор
    И как все се пада, че аз и моите познати работим в първата? В България много голяма част от заплащането се извършва/неизвършва само счетоводно, но не и реално. Имам познати, които взимат на фиш минималната заплата и отделно на ръка още два пъти по толкова. Други, които се разписват на двойно повече, а им дават половината само. Трети са подписали договри на 1200лв, а получават 300лв и другото щели да имат да взимат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Василка

    3 1 Отговор
    Аз давам 50лв на моя персонал
  • 14 Дедов Мраз

    6 0 Отговор
    Wikipedia - Коледен бонус са пари, които сте заработили през годината, но са ви дадени чак на Коледа - Хо хо хо
  • 15 някой

    6 1 Отговор
    Някои ще дадат 20лв, други- 40лв, трети- нищо. Това са "големите" бонуси от бизнеса.