15 Ноември, 2019 22:30 3 931 11

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

  • бнб-
  • лихва-
  • лихви

Промяната ѝ минава през структурни реформи в икономиката, а не през парична политика

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите - 1
Снимка: БГНЕС

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд, уточнява в. „Монитор“.

Това поставя в изцяло нова среда банките, но промяната ѝ минава през структурни реформи в икономиката, а не през парична политика, категоричен е Христов. По думите му проблемите у нас и в Еврозоната са идентични - застаряващо население и свиваща се работна сила. През следващата година безработицата няма да се увеличава, заплатите ще растат, спестяванията на домакинствата също ще се увеличат.

Българската банкова система е силно ликвидна, а икономическият растеж и инфлацията от последните няколко години със сигурност не отговарят на изключително ниските лихви, заяви председателят на банковата асоциация Петър Андронов. „Общо взето се вижда, че през последните години на ниски лихви в банковия сектор се натрупва много голямо напрежение. Той се мъчи да компенсира спадащите маржове с много по-големи обеми, но тези големи обеми водят до няколко риска", каза той.

А именно - да се отпускат кредити на клиенти, които не е сигурно, че ще успеят да ги възстановят или да се навлезе в сфери, които са считани за небанкируеми, смята Андронов. Според него в България няма банка, която би си позволила да въведе отрицателни лихви по спестяванията. „Лихвените проценти са нула по депозитите на граждани, за фирми - отрицателни. Вероятността, поне моята оценка, за граждани да станат отрицателни клони към нула, защото това би убило модела на финансиране на нашата банкова система, която се финансира основно с депозити от граждани", каза и Христов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 0 Отговор
    Да бе няма, а за едно листче извлечение от банковата ти сметка иска 10/десет/ лева!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Е ква ми е ползата

    28 0 Отговор
    Да внасям пари по депозит като нямам печалба а банката си разиграва тя парите и тя печели?я по добре да скрия парата нейде но да не я давам на юдейте в банката да играят на борсите и да лапкат пари с мойте пари
  • 3 filo

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Коя е тая банка бе? Айде стига лъжи.

    Коментиран от #7

  • 4 Питам

    32 0 Отговор
    А таксите за обслужване на депозитите защо не се споменават ?
  • 5 А също

    33 0 Отговор
    Таксите за теглене на повече от 2 000 лева от депозита , а ?
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Само така : ЕС , ограбва собственото си население .Яжте и пийте !!!! Взимайте й харче .
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "filo":

    Незаконно е да ти кажа коя е тази банка, но е вярно!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не спестявайте

    4 1 Отговор
    Може някой ден да изкарат закон, че който има пари в банка трябва да му се отнемат в полза на държавата и правителството, защото щом ги е внесъл, значи са му били излишни. Гласувано и потвърдено от конст. съд. Край. Точка. Честито! Ура!
  • 10 БезБанков

    3 0 Отговор
    Мутро-политиканстващите БанкСтери КАРТЕЛНО са договорили и "даваните" ЛИХВИ, и "спечелените" КОМИСИОННИ, и събираните ТАКСИ, ..... Мундарите от БНБ не покзават едно сравнение на българските ЛИХВИ, КОМИСИОННИ, ТАКСИ, ..... с същите такива в Германия, Франция, Чехия, ..... защото ще лъсне МАРОДЕРСТВО над българите! А най-големите и стабилни европейски банки НЯМАТ клонове в мутро-милиционерска БКП+КДСарска България!
  • 11 Обраха народа

    1 0 Отговор
    Кви отрицателни лихви. По добре теглете пари от чужди банки в чужбина отколкото от булгаристански в Бг.