19 Ноември, 2019 08:30 1 344 2

Фондация „Мate Кitchen“ се бори с разхищението на храна

  • храна-
  • фондация-
  • разхищение

В Деня на хранително-вкусовата промишленост в България основателите ѝ ни призовават „Да седнем на една маса“ и да спрем да изхвърляме годна за консумация храна

Фондация „Мate Кitchen“ се бори с разхищението на храна - 1
Снимка: БГНЕС

Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата. Всеки пети българин живее под прага на бедността. Все данни и статистики, които толкова много сме чували, че вече не ни докосват. „Затова създадохме Mate Kitchen – за да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им. А по нашите ширини уютът се ражда на маса“, казва Николета Абрашева, съосновател на фондация „Mate Kitchen”.

Група приятели (англ. mates) се сплотяват покрай работата си в комуникационно ателие Mate Bulgaria и се обединяват около идеята за собствен проект. „Всеки от нас искаше да се развива в посока, която е не само професионална, но и чисто човешка. Така дойде идеята за фондацията – защото всеки човек се стреми да осмисли живота си по един или друг начин. Фондация „Mate Kitchen” е нашият начин“, добавят от екипа.

Екипът си поставя тежката мисия да преобърне нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. „На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които преживяват на хляб и кисело мляко, отказваме да приемем факта, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители.“

Целта е да се пренасочат ресурсите на онези, които имат в излишък, към тези, които живеят в недостиг.

Започната е вече работа по силна информационна кампания. За изпълнение на своите цели екипът създава кулинарната платформа за видео рецепти www.matekitchen.com . Там потребителите могат да открият и специална секция с полезни съвети за правилно съхранение на храната, за разумно планиране на пазара, за бюджетиране и съхранение на ресурсите, както и идеи за приготвяне на т.нар. „остатъци“. Старите домати са прекрасен продукт за миш-маш или домашен кетчуп, a презрелите банани се превръщат в чуден кекс, твърдят създателите.

Към момента Фондация „Mate Kitchen” е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации.

Следващите стъпки, по които предстои да се работи, са даряването на храна и закупуването на компостиращи кофи за хранителни отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 E как

    5 0 Отговор
    Българска фондация с име на чужд език звучи като чужденци да ти изядат храната. Е, няма как да ви подкрепя.
  • 2 Защо

    0 0 Отговор
    Да разбираме ли , че ще правят от отпадъци някакви неща за бедни ? И какво значи пренасочване на храна ??? И какво значи - изхвърляме тонове храна , това къде става , в америка или другаде ?????? Какви са тези дeбилизми все пак ? Изобщо кой и защо ги пуска тези булшитове ???????