26 Ноември, 2019 11:32 2 688 10

Fibank пусна първата платформа за open banking в България

  • fibank-
  • open banking-
  • българия

Приложението е изцяло базирано на директивата PSD2

Fibank пусна първата платформа за open banking в България - 1
Снимка: Fibank

Клиентите на Първа инвестиционна банка са първите, които могат да се възползват от предимствата на open banking („отвореното банкиране“), разработено на основата на възможностите, предоставени от директивата PSD2 на ЕС, която влезе в сила през септември 2019 г. Потребителите вече имат възможност да добавят сметките си от друга банка към мобилното приложение My Fibank.

През My Fibank за Android OS, а впоследствие и iOS, и интернет банкирането, клиентите на Fibank могат да извършват следните операции със сметките си в друга банка:

Добавяне на сметка от друга банка;

Проверка на наличност;

Нареждане на преводи;

Справки за движенията по сметките си в други банки.

Сметки от други банки могат да бъдат добавяни само когато тези банки са технически готови и отговарят на всички регулаторни стандарти и изисквания. Към момента новата функционалност предоставя възможност за добавяне на сметки от една банка, оперираща на българския пазар, а впоследствие обхватът на услугата ще бъде разширен. Новите функционалности са достъпни за клиентите физически лица.

Посредством надграждането на My Fibank, клиентите могат да банкират удобно и сигурно със сметките си в различни банки, само с използването на едно приложение. My Fibank се характеризира с лесен и интуитивен интерфейс и множество полезни функционалности.

При разработването на решението за open banking, Fibank отговаря напълно на всички регулаторни изисквания и етични стандарти. Първа инвестиционна банка затвърждава своето име като синоним на надеждност, качествено обслужване и внедряване на иновативни високотехнологични решения за своите клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оля

    8 6 Отговор
    Поредната иновация от Fibank. Така трябва - да вървят в крак с времето и да се развиват. Живеем в свят, в който технологиите се развиват с много бързи темпове и това засяга банковите услуги съвсем пряко.
  • 2 Потребител

    8 6 Отговор
    Странно но открай време ФиБанк са първи в новите технологии в онлайн банкирането. Освен при тях имам сметки и в други големи международни банки у нас, но платформите им са смотани за разлика от тази на ФиБанк.

    Коментиран от #5

  • 3 клиент

    4 7 Отговор
    За съжаление, ще ви разочаровам първи в тази иновация са ОББ.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Малко информиран

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "клиент":

    Първи попринцип пуснаха услугата Сосиете Женерал - оше миналата година, като тя използваше т.нар. скрапинг. Аналогична беше и услугата от ОББ оповестена преди няколко месеца. Според мен съгласно изискванията на втората платежна директива ( PSD2) първи са ПИБ, но скоро на пазара ще се появят и други компании / различни от вашата обслужвща банка / които ще ви предоставят услугата. Искате ли банкка А да знае коко пари имате в банка Б ?:)
  • 5 Коментара

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Потребител":

    Не знам дали са първи ,но платформата им е наистина на светлинни години пред конкуренцията! В момента получавам парите си в друга банка, но се възползвам от опция за един безплатен междубанков превод месечно и така си прехвърлям автоматично повечето месечни средства в FiBank. Малко е извратено, но в пъти по-лесно оперирам с месечните си доходи.
  • 6 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "клиент":

    Не си прав, Fibank пускат първи в България платформа за отворено банкиране, която е изцяло базирана на директивата PSD2. Това е платформа, която е разработена въз основа на възможностите, които са предоставено от директивата на ЕС – PSD2, която влезе сила едва през септември тази година.
  • 7 Сашо Стефанов

    2 0 Отговор
    Поздравявам Фибанк за open banking и мисля веднага да се възползвам. Аз съм на принципа, че всяка иновация трябва да се пробва, за да бъдеш в час. Иначе изоставаш и живееш в миналото, докато другите напредват. Така е във всяка сфера, всичко е динамично, постоянно променящо се.

    Коментиран от #8

  • 8 Novus ordo seclorum

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сашо Стефанов":

    Пробвай чеп отзад , джендърите са иновация. Трол банкерски.
  • 9 Пишете истина, не фалшиви реклами

    0 0 Отговор
    Глупости. ЦКБ са първата банка, която го предлага поне от лятото. Техен клиент съм и съм сигурен в това. Стига с тия реклами на ПИБ. Вчера прочетох пък друга статия пак с фалшива реклама на ОББ, в която се твърди че пък тази банка е първа.
  • 10 Петър

    0 0 Отговор
    От дълги години съм клиент на банката и винаги са в крак с европейските и световни тенденции.