Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 23:00 7 323 26

НАП: Над 150 000 потребители „на лов“ за фалшиви касови бележки

  • нап-
  • фалшиви бележки

Мобилното приложение на Приходната агенция е безплатно и се предлага за iOS и Android устройства

НАП: Над 150 000 потребители „на лов“ за фалшиви касови бележки - 1

Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката. Повечето касови апарати вече печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат задължителен реквизит за всеки касов бон.

За по-малко от година чрез приложението са инспектирани над 300 000 бележки, като нито една от тях не е била фалшива.

Проверката е в 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС.

Мобилното приложение на НАП е безплатно и се предлага за iOS и Android устройства.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    70 9 Отговор
    ДС е жива,доносниците се множат.
  • 2 Гост

    35 0 Отговор
    И освен всичко е писано от шестокласник - забива, не мащабира като хората и т.н. Важно е че са усвоени едни пари!
  • 3 Димитър

    59 6 Отговор
    Навремето това се наричаше донос. Днес практиката продължава, но думичката е друга - наричат доносниците информатори. Дали ще са обикновенни хорица донасящи за фалшиви касови бележки, или министри ежеседмично посещаващи американското посолство няма значение, за мен са еднакво омерзителни.

    Коментиран от #12

  • 4 Хаджи хаджи Българин

    42 1 Отговор
    МАО събира за самолетчета и стари корита на НАТО! Но когато не останат деца и жители в БГ от кого ще събират глоби?
  • 5 Льокрем

    36 2 Отговор
    Как сте с аритметиката? 150 000 пoтрeбитeли eжeднeвнo прoвeрявaт касовитe бeлeжки, но за 300 000 бeлeжки им е трябвало почти година.
  • 6 audi a8

    19 2 Отговор
    комунизъм явно не е паднал и няма да падне

    Коментиран от #8

  • 7 Гост2

    29 1 Отговор
    Стика с тези "касови бележки" , в закота за ДДС правилният термин е Фискален бон!!
    А относно фискалните бонове....има една голяма верига хранителни хипермаркети- никога не е издавала и не издава Фискални бонове. Камо ли с QR кодд. Ако не вярвате- погледнете си "бележките".
    В тая "Държава" е така.....

    Коментиран от #26

  • 8 Сеянин

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "audi a8":

    Карай си Ауди-то и не се напрягай да мислиш!

    Коментиран от #15

  • 9 НАП

    21 6 Отговор
    150 000 доносници.
  • 10 Еооо

    15 2 Отговор
    Не можеш да се разминеш от боклуци !
  • 11 Гледач

    15 0 Отговор
    Държавата загива.И вместо да пуснат края на малкия . И да хванат големите маркети.Това са белезите по който ще познаете че вече тук няма ДЪРЖАВА. А само родина.
  • 12 Тпт

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Димитър":

    Не е истина че има хора които мислят като теб !!! Ако някой ограби теб и го издадеш на полицията това донос ли е

    Коментиран от #13

  • 13 любо

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тпт":

    За съвсем друго става въпрос.....!!!
  • 14 jjjjj

    3 0 Отговор
    Огин да ви изгори.
  • 15 audi a8

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сеянин":

    нещо да не се притесни колега
  • 16 audi a8

    0 2 Отговор
    факт е че комунизма не е паднал ама ще дойде и това време да заревете кански комунисти мръсни
  • 17 Държавата загива........

    5 0 Отговор
    А те пак мислят как да ти съдерат кожата от гърба.
  • 18 Баба Яга

    2 1 Отговор
    По добре да проверяват колко %500,%1000 джаскат печалба а не касови бележки

    Коментиран от #21

  • 19 onq s konq

    7 0 Отговор
    Разликата е че едно време им плащаха а сега не, само ги зарибяват с някакво приложени и те се изживяват като "великите контрольори" раздаващи справедливост.
  • 20 gnom

    11 0 Отговор
    Тоталната простотия в България няма край! Само глоби, данъци, рекет, повишаване на всякакви цени и тотален тормоз от всякакви инстанции! И се чудят, що има 90 милиарда мъртви в банките и никой не иска да тегли заеми и прави бизнес! Защо да го прави? КАКВО Е НАПРАВИЛА ДЪРЖАВАТА ЗА ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС????? Започнеш ли да правиш и създаваш нещо в тази държава, автоматично се превръщаш в престъпник, който трябва да бъде следен, притискан, рекетиран и задължен на всички за всичко, а за него само бачкане, тормоз и един голЕм Х@@!
  • 21 Буко Баламата

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Баба Яга":

    Прави фирма и джаскай и ти!
  • 22 въпроси

    3 1 Отговор
    А как се бори НАП с тези, които въобще не издават бележки? Явно е, че проблемът на сивата икономика не са фалшивите бончета нито QR кодаи с новата наредба за касовите апарати как точно ще "уловят" тези, които по принцип не маркират и не отчитат на държавата нищо? Пак ли всичко ще се прехвърли на работещите изрядно и плащащите????
  • 23 Читател

    0 4 Отговор
    Къде е разликата м/у "доносник" и човек с "гражданска позиция"?

    Когато си свидетел на престъпление, логично е да свидетелстваш за да има възмездие за престъпника. Това "донос" ли е, или "гражданска позиция".

    Обръщам се към тези, които наричат това "донос". Момченца и момиченца, наричам ви така, защото мозъчното ви е развитие не е на зрели хора. Ако вие бъдете нападнати на улицата и аз съм свидетел, да се намеся ли пряко и да извикам полиция или да пасувам. Доносник ли ще бъда или Човек?
  • 24 Пепо

    0 2 Отговор
    Аз винаши съм се кефел на една дюнерджийница на Дом Орбита във ВарнЯ. Там каквото и да си поръчаш ти чукат фискален бон за Айран - 1лв. )))) Работата е там, че е възможно бона да е действителен, но как ще докажеш, че си купил 4 кутии дюнер и 2 коли?!
  • 25 Гост

    1 1 Отговор
    А можеше без всичките малоумни изцепки в наредба 18 да направят така че не 150 хиляди а 5 милиона да са на лов за фалшиви касови бележки - нямаше да струва нито лев на фирмите, нямаше да има нови касови апарати, нямаше да има нищо - само едно приложение - снимаш бележката, въвеждаш номер на ФП, дата и сума и накрая на годината държавата ти връща 1% от регистрираните бележки. Обаче нали НАП са си уригофлени и комунета си карат по старому - с тоягата а не с моркова.
  • 26 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост2":

    Това че ти не си чел Наредба 18 и частта за ИАСУТД не ти дава право да с*реш в темата. Има си законова уредба за тези системи ама мисля че си твърде пр*ст за да я разбереш