Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 22:31 16 018 17

"Автомагистрали" получи празен чек за 480 млн. лв.

  • автомагистрали-
  • чек-
  • магистрала

Парадоксът е, че за пореден път се залага на приходи от все още неработещата тол система за тежките камиони

"Автомагистрали" получи празен чек за 480 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Държавното дружество "Автомагистрали" получава нов празен чек от държавата. В края на миналата година вече му бяха преведени 1.35 млрд. лв. за строежа на магистрала "Хемус". Сега фирмата ще сключи нов договор с Агенция "Пътна инфраструктура" за почти 480 млн. лв. без ДДС. Те ще отидат за укрепване на няколко десетки свлачища и срутища. По този начин се избягва процедурата по обявяване на обществени поръчки и евентуалното им обжалване, тъй като дружеството може да сключва договори за изпълнение директно с избрани от него фирми. Сумата, налята в "Автомагистрали", вече надхвърля 2 милиарда лева въпреки известния факт, че фирмата няма капацитет да изпълни проектите.

Парадоксът е, че за пореден път се залага на приходи от все още неработещата тол система за тежките камиони. Тя трябва да тръгне от март догодина, но след няколко досегашни отлагания не е ясно дали и този срок ще бъде спазен. Още през септември правителството одобри допълнителни 31 млн. лв. разходи по бюджета на регионалното министерство именно за укрепване на проблемни места по републиканската мрежа за следващите три години. Останалите близо 430 млн. лв. би трябвало да дойдат от все още несъществуващите тол такси в периода 2020-2021 година.

Вече отпуснатите 31 млн. лв. трябва да бъдат изхарчени до края на 2019 г. според разчетите на бюджета. Най-вероятно "Автомагистрали" ще превъзложи някои дейности на добре познати и близки до властта строителни фирми. Както беше и при "Хемус", АПИ възлага изпълнението на всички дейности - проучване, проект и строителство, единствено на "Автомагистрали", вместо да се "раздробят" на по-малки обществени поръчки, които да се изпълнят от повече фирми, за да са по-прозрачни харчовете.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    48 8 Отговор
    "Автомагистрали"........са с по 3 ленти + аварийна ! Гладки и добра настилка.........не ,като стълбищата на главанако ! Сега , като наслага и касиерки през 30км......съвсем ще опустеят :)

    Коментиран от #2, #6

  • 2 El Torro

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    От къде го излови това определение за магистрала?!.

    Коментиран от #4

  • 3 И така

    20 0 Отговор
    Това си е чиста дискриминация.И аз искам такъв чек е ако са на зор може и наполовината да се съглася.
  • 4 SAAB

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "El Torro":

    Е .....и на мен ми се иска :) обаче иронията беше в посока качесто !
    Защото разликата от " поне две ленти " с качесто на стълбище се нуждаят от трета .....:)
  • 5 ШОП

    30 0 Отговор
    Чека ако е празен нема да има 480000000 в него. Автора явно не е запознат с чековете и как те работат. Ако некой ти даде подписан празен чек означава че ти сам си пишеш сумата която искаш да ти бъде изплатена.
  • 6 Домакин

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Автомагистралата е път, който не пресича пътища, железопътни и трамвайни линии и пешеходни пътеки на едно ниво, обозначени в началото и края със съответните знаци. Автомагистралата е път с най-малко две самостоятелни ленти в една посока и със специална лента за аварийно спиране.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    4 26 Отговор

    До коментар #6 от "Домакин":

    НА КОЙ МУ ПУКА какво е Определението по Закон за "Магистрала",след като Задача ном.1 на такива като Трол ном.1 е ДА НЕГЛИЖИРАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО и да внушат безапелационно НА Ридовия Български избирател,че УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА не прави нищо и дреме а ако пък направи Нещо,то си оставя ръцете в него!Такава е и Русофилската Идея:Научно доказване на верността на твърдението "Бе хубава работа,ама Български",като НЕЗАБАВНО този Извод трябва да бъде заменен с "Хубава работа,защото е РУСКА"!А пътят към тия Благини е ясно начернат- Излизане от ЕС и НАТО,за да може "ДЯДО ИВАН"/заместван от Дядо Путин/ да влезе безпрепятствено и на Бял Кон в Бившата и евентуално Бъдеща Губерния "България".

    Коментиран от #17

  • 8 Novus ordo seclorum

    22 2 Отговор
    Какъв празен чек за 500 000 ? Вие слабоумни ли работите по тия сайтове? Хем празен, хем със точна сума? А утре ще превалява слънчево време , слънцето ще е особено силно през нощта , а мъглата ще бъде ясна и с идеална видимост! Безхаберници мръсни!
  • 9 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    17 1 Отговор
    Това е един от "законните" начини на герберунгите и борисоф да крадат от бюджета!
  • 10 Европа

    18 0 Отговор
    Цялата държава е един парадокс!!!
  • 11 Бонго от Конго

    2 1 Отговор
    Аналлизатори секакви
  • 12 Европа

    9 0 Отговор
    г-н Михайлов, празен чек се нарича такъв, който няма написана сума в полето. Този тук се нарича БЕЗ ПОКРИТИЕ. Няма ги парите, които уж са дадени с него.
  • 13 Калистрат

    1 1 Отговор
    До западналата Европа под №12:
    То ще им лъснат в най-скоро време "голите задници"
    на управляващата ни вече 10-та година хунта, когато
    Русия спре течното гориво в тръбите преминаващи през
    Украйна и Русия на 01.01.2020 год. в 10 часа сутринта !
  • 14 Лекар БГ

    2 0 Отговор
    Колко трогателно и показателно!
    Фирмата НЯМАЛА капацитет да извърши дейността.....
    И Обществена поръчка нямало....
    Просто се НАЛИВАТ и"усвояват"едни милиарди.....
    А нЕкои хора,стават все по-дебели от уяждане и преяждане!
    Наглост неземна!
  • 15 Христо

    0 0 Отговор
    Правилно е посочил колегата ,фактурата е без покритие.Съгласно сключения договор между държавата и фантомната фирма на която и липсва опит и капацитет всичко е законно имай вече нормално.няма проектно сметна документация да посочат индикативната стойност на пътно строителната дейност.Всичко е на ангро.Но до края на годината 31милиона ще постъпят в касата на фирмата. Пари има но са от нашия бюджет бюджета на родния данъкоплатец а не от ЕВРОПА.ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРПСА .Защо ЕВРОПА не дава пари за ХЕМУС.ПАЗАРНА ИКОНОМИКС.ЗАБРАВЕТЕ.за КОРУПЦИЯТА ПОМИСЛЕТР.
  • 16 Чистка е нужна в държавата

    1 0 Отговор
    Само в БГ не могат да пусната тол системата. Некадърниците трябва да бъдат сменени до един, цялот АПИ да се изрине. Неадекватни заплатаджии!
  • 17 Лабас

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Оня, иди в първи клас и се научи на правопис и тогава пиши.