29 Ноември, 2019 23:34 6 586 3

Българинът залага на златни кюлчета

  • злато-
  • борса-
  • tavex-
  • тавекс

Нашенци използват златни кюлчета повече за подаръци, отколкото за инвестиция

Българинът залага на златни кюлчета - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години все повече се инвестира в злато. Ръстът достига 15%, съобщават от българската борса за злато и сребро Tavex.

Цената му нараства в последните няколко години, а най-често закупуваните продукти са тези от една унция, както и кюлчетата от 50 и 100 грама.

В момента най-предпочитаният продукт е абонаментното, еднограмово златно кюлче. В рамките на две години то се превърна в един от най-популярните златни продукти, закупувани в България. Към момента има над 2500 активни абонамента на това кюлче и се бележи увеличение след всеки изминал месец.

Традиционно периодите, в които има по-високо търсене на злато са или свързани с празниците – Коледа, Нова година, Великден, когато се купуват и златни монети и кюлчета за подарък, или при по-големи вариации в цената.

Една от причините хората да инвестират в дългосрочен план чрез закупуване на злато, е икономическата стабилност през последните години. Доклади БНБ показват, че българинът и българските бизнеси имат в дебитните си сметки около 53 милиарда лева, индикатор, че българина има възможност да спести част от месечните си доходи.

Същевременно все по-честите новини за нова предстояща икономическа криза и скока на златото над 1500 долара за унция, накара мнозина нашенци да си купят от жълтия метал.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дядо Иван

    6 0 Отговор
    Моите авери от пенсионерския клуб, всичките в злато инвестират. И аз започвам! Ама в кюлчета от една унция. Какво е това "кюлче от един грам". Че то е все едно да събираш стотинки в детска касичка.
  • 3 ASD

    1 0 Отговор
    След като кабинета Борисов въведе данък върху депозитите, реално отпадна банковата тайна! Така всеки, който събере малко повече парички /над 5 000 месечно/ става интересен за данъчните. Вложението в злато е напълно АНОНИМНО!