Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 21:37 14 949 20

Нова мода при ракията

  • ракия-
  • коктейл-
  • тенденции-
  • българия-
  • чужбина

При коктейлите с ракия алкохолът изпъква още повече

Нова мода при ракията - 1
Снимки: М. Богданова ©

Безспорно българинът е сред нациите, които са най-големи ценители на ракията. Едно от доказателствата за това не е само количеството, което консумира, но и фактът, че си произвежда сам високоградусната напитка. Защо обаче е по-добре да се пие ракия от линезиран производител, а не такава домашно производство? „Въпросът с производството на ракия е много деликатен. Ракията произведена по технология е по-добра, защото тя е така направена, че изолира метиловия от етиловия алкохол, съответно токсичният алкохол се изолира от производството. Някои производители са успели да постигнат този ефект и в домашни условия, но въпреки всичко се препоръчва консумацията на ракия произведена по технология, за да няма рискове за здравето”, казват специалисти пред ФАКТИ.

Модерните тенденции, които завладяват част от алкохолния бранш не подминават и ракията. Напоследък все повече се популяризират коктейлите. За ценителите това може да прозвучи странно, но в действителност коктейлът подчертава, а не подтиска вкусовите усещания на ракията. В някои от топ баровете на столицата все по-често се презентират коктейлите с този концентрат. „Особеното при коктейлите с ракия е да се балансира вкусът на самата ракия, в зависимост от предпочитанията на клиента – гроздова, кайсиева, дюлева и други. Както могат да се правят коктейли с водка, джин, уиски, така може и с ракия. Дори с ракия стават много по-добре, защото тя е алкохол с безброй вкусови качества, богата е на различни асортименти”, казва коктейл майсторът на тазгодишното издание на „Ракия фест”.

Сред най-удачните коктейли с ракия е този с гроздова ракия, сироп от ябълки, белтък, индрише, шафран и фреш лимон. Също така отлична напитка е отново с гроздова ракия с продукт подобен на пестил, в който има карамел, вино, оцет, сол, черен пипер и редица други подправки.

При 300 мл коктейл се слагат 50 мл твърд алкохол, добавя се 20 мл сладък агент (сироп) и двойно на него киселина (фреш от лимон или грейпфрут). Повечето консуматори са скептично настроени към сладкото, но в действителност ако сладкото е извън самия дестилат и не е дестилирано със захар, той помага да се усвои алкохолът. „Всеки се лъже, че като се пият коктейли човек по-лесно се напива. Точно обратното е – ако пиете коктейл, в който има твърд алкохол и до него някакъв сладък агент, това ви помага да усвоите алкохола по-трудно. Киселото в полза на сладкото е 2:1”, обяснява за читателите на ФАКТИ коктейл майсторът.

На българския пазар все по-успешно се котират и някои екзотични ракии, като например такива произведени в Китай. Най-популярната китайска ракия е 53 градуса. За да се усетят колкото се може повече от 1300-та ѝ вкуса има специална технология на дегустиране. „То започва със събирането на слюнка, след което се отпива от напитката. Хубаво се облива небцето и езика, държи се до три и се преглъща. Идва най-важната част – след като се преглътне се издиша бавно и хубаво, за да може тези 53 градуса вместо да заседнат на носоглътката да излязат навън и остатъкът на ароматите омами да останат върху небцето и езика и да се усети палитрата от вкусове на самата напитка. Отново се поема въздух през носа и отново се издишва, за да се усети още по-ясно вкусът.

При китайската ракия всичко се случва под земята. „Ферментацията е естествена. Няма захар, което е плюс, тъй като няма да ви боли главата. Въпросът е да се пие разумно”, напомнят специалисти. Особеното при китайската ракия е, че процесът на производство трае над 1 година. Докато при българските може да се приготви и за 48 часа.

Високо алкохолните напитки с анасонов също придобиват все по-голяма популярност у нас, най-вече благодарение на факта, че много българи редовно посещават Гърция. Турската ракия обаче също набира популярност. Всички ракии там са анасонови и семената му се добавят по време на втората дестилация. Всички турски ракии са поне два пъти дестилирани. Някои от тях и три пъти. Използва се едногодишен тревист анасон. Интересно е да се отбележи, че гроздето след като се събере се суши на рогозки на полето, а не в сушилни. Сушенето продължава докато зърното стафидира. Най-високият клас турска ракия се прави само от стафиди. Процентът на алкохолност е между 45 и 47.5 градуса.

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията

Нова мода при ракията


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    34 5 Отговор
    Ии сега ще хвъргам домашната каисиева 52 градуса и ще пия какво,кво ми налее не мерси това е за баровци 37 градуса нека си го пият да им е честито то поне бандерол има хахахаха

    Коментиран от #3

  • 2 Миро

    24 4 Отговор
    Такива бъркочи - да си ги пият (веднага се сещам за пина-колада от миналото). Или натурално (по възможност - самоделно, да знам аз какво съм си сложил и как съм го направил), ако трябва с отделен разредител, или нищо.
  • 3 Бай Ставри

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    Ако продаваш пиши ЛС. Мани ги тия професионалните. Като доматите в магазина - пластмаса. Я имам домати у градината. Летото ще сме квит
  • 4 Мдааа

    50 5 Отговор
    Напишете, че статията е платена реклама, така ще е честно. А не да ни обяснявате, че тая химия която е правят е ракия. То вярно, че 80% са олигофрени ама има 20 % които не са. Според тази ваша платена статия купешката химия която уж наричате ракия е по-добра от домашна ракия двоен препек. ДООООООБРЕ, ПООООВЕРВАХМЕ ВИ.
  • 5 dan4o73

    33 5 Отговор
    Които си е правил сам ракия , знае за какво става дума.След като започнах сам да си правя ракия разбрах , че тези изказвания са за лапни - шарани.Аромата и вкуса на домашната ракия не могат да се сравняват с тези на заводската.Истината е ясна за тези които са пили добре направена домашна ракия.
  • 6 JPower

    27 4 Отговор
    Нова мода в шоплука, ракия с боза... Баш коктейл за столичани!!
  • 7 Казанджиев

    40 3 Отговор
    Ако сметнем ,че литър ракия се получава от седем килограма грозде , излиза 7 х 0.60 ст.= 4.20 лв. за грозде.Слагаме още 3 лв. производствени разходи за дестилация ,заплати и др.Става 7.20 лв.Добавяме около 6 лв. акциз и получаваме 13.20 лв.Към тази сума има надценка от 10% за търговеца на едро и 20% за магазините , или общо 30%.Става 17.20 лв.Добавяме и ДДС 20% и получаваме 21.60 лв за литър.Или около 17.30 за бутилка от 700 грама, като тук не влиза цената на стъклото и бутилирането.Айде да ми обясни някой как бутилка ракия в магазина е 10-12 лв.Юай трябва да сложат и табелка ,,Имитиращ продукт" както при сиренето.

    Коментиран от #8, #20

  • 8 Tumba

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Казанджиев":

    Не е имитиращ, бъркаш със сметката в акциза и ДДС-то съответно. Защо според теб има 2 много големи компании на пазара с такива цени а те случайно са и най-големите бенефиценти на фонд земеделие?
    Чиста случайност е най-вероятно.
    Миню реши да заработва соло от цигарки.
    Винпрома обаче го беше прехвърлил месец преди да го окаушат.

    Коментиран от #9

  • 9 Казанджиев

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Tumba":

    От нета намерих , че акциза за 700 гр ракия е 3.80. Може и да не е съвсем точно.Извинявам се.Но има и ракия по 8-9 лв.Нещо не се връзва тази цена с прехваленото заводско качество.
  • 10 Извратеняка

    17 3 Отговор
    Няма да чета коментарите под статията, но ще попитам:
    Тоя, дето написа тая статия в БГ ли живее или ако само присъства тук, да не би да е сънувал нещо? Изобщо, тая статия за пЕЕЕраси и инфлуенсъри ли е направена или цели да направи нормалните хора такива ?
  • 11 ВЪЗРАСТЕН

    32 2 Отговор
    ВИНПРОМА ПРОИЗВЕЖДА РАКИЯТА ОТ СПИРТ И АРОМАТИ ! ДОМАШНАТА СИ Я ПРАВИМ ОТ ГРОЗДЕ , ТАКА ЧЕ КРЪЧМАРСКИ РАКИИ НЕ ВКУСВАМ ,ОЩЕ ПО МАЛКО ТИЯ БЪРКОЧИ !
  • 12 Рошко

    14 1 Отговор
    Платена статия, пълна лъжа, за будали че вимпромоъе и държавната мафия да печели
  • 13 гост

    15 3 Отговор
    Ами аз нямам възможност да си варя , въпреки че мога .Затова си купувам от Гърция домашно наливно ципро по 8€ литъра...ами ко да кажа --на светлинни години е по-добро от тия ментета, дето сте ги наблъскали по фотосите...веднаж дваж си взимах домашна от нашенец, ама на третия път баят я бе удавил та се отказах.Взема си 20л туба като ходя на риба по гръчко и ми е мирна главата..а и сутрин съм кукуряк.Хората правят ципрото от гроздова пращина без да правят вино а не като у нас -до Нова година изпие качето с вино, после сипе вода и яко захар за второ и едва после от киселяка прави ракия.Та затова сутрин лочим вода на чешмата като морен кон и после бегом в шкембеджииницата...А иначе от купешкия спирт с китайска есенция съм се отказал много отдавна, още от първите ''демократични години'' .
  • 14 Чочо

    4 0 Отговор
    Не разваляйте ракията бе идиоти ще пиете някакви булумачи
  • 15 Студент

    5 3 Отговор
    Я спиртосмукачите кво се радват, друсате ли се със спирт наркоманчета ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Готин ама не съвсем

    16 1 Отговор
    На времето продаваха едни хубави 200 литрови сини варели от спирт. Бяха от големите "производители" на алкохол в България. Таман реших да си купя и изчезнаха. Питам представителите им, какво става, а те ми викат: Ами вече спирта от Холандия не го вкарваме във варели а в цистерни! Та това продават "големите" производители, че искат и да им го пием! Явно съм дефектен, но и 50 грама купешко да изпия и на другия ден ме цепи главата, а от моята нищо ми няма, даже ми е кеф! И много сме прости, като управляващи и държава! В Германия има над 3500 пивовари и бирарии. И има такива, които си произвеждат за дадената кръчма или населено място и хората обикалят, като луди, за да пият и сравняват различните видове и качество. И ние, вместо да направим, като белите хора, и да привличаме туристи и пиячи с различни видове ракии, в различни населени места, то само се чудят, как да убият малкия и дребен и традиционен поминък в държавата! А видове ракия бол. Кеф ти гроздова, дюлева, сливова, розова, кайсиева, плодова, смокинена, ябълкова, крушова, джанкова и каквото се сетите още! И туристите доволни и обикновените домакини по селата, хотели и къщи, с поминък и бизнес!
  • 18 само домашна

    4 1 Отговор
    Ракия цар киро не пия,щото после сичко ми е наопаки...
  • 19 кючук чобан Калитко

    2 9 Отговор
    Аре стига с тия ракии-мракии!

    Пийте уиски с шопска салата!!!
  • 20 афериста

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Казанджиев":

    а сега това го пресметни вместо с ракия,със спирт и есенция и виж каква ще е сметката