Last news in Fakti

3 Декември, 2019 18:05 7 385 49

Българинът не обича да си връща борчовете

  • колекторски фирми-
  • дългове-
  • българин-
  • заем

Изпада в несъстоятелност, поради липса на финансова култура

Българинът не обича да си връща борчовете - 1
Снимка: Shutterstock

Едва 20% от взелите бързи кредити и не успели да ги върнат в срок, го правят доброволно Всички останали 80% чакат да получат призовка от съда и чак тогава се „сещат” че са били търсени от колекторските фирми. Специалисти съветват кредитополучателите да не чакат частен съдебен изпълнител по съдебен път да прибягва до изискване на дължимата от тях сума, тъй като това значително ще оскъпи заема. На този краен етап длъжникът не само ще връща главница плюс наказателна лихва, която е в рамките на 10% на година, но ще трябва да плати таксата на частния съдебен изпълнител, а ако се стигне до гледане на делото и на адвокати и всички останали разходи по делото.

Кои са най-некоректните платци?

Профилът на средностатистическият длъжник е лице в трудоспоспособна възраст между 40 и 49 години. От всички просрочени кредити на тях се падат 31%. На второ място са лицата на възраст от 30 до 39 години – 25%, а трети с 21% са хората в предпенсионна възраст – между 50 и 59 години. По отношение на пол, съотношението е 60:40 в полза на силния пол. „Мъжете, освен че представляват по-голям потребителски дял, задлъжняват и за по-големи суми. Средният размер на техните задължения е близо 2500 лв., докато дамите изпитват затруднения със средна сума от малко над 2000 лв.”, казва Лилия Димитрова, заместник-председател на Асоциацията на колекторските агенции (АКАБГ).

Българинът не обича да си връща борчовете

Каква е средната сума на задлъжнялост?

Трудно е да се направи средна сума за сраната, тъй като разликата по региони е много голяма. Изненадващо на първо място е Варна, където средната дължима сума, която е просрочена, е 5441 лв. Столицата, независимо, че в нея живее най-голям дял от населението на страната, остава на второ място с дължима средна сума от 4467 лв. Третото място си разделят Бургас и Плевен. Там средно се дължи около 3600 лв.

В кои региони българите са задлъжнели най-много?

„Въпреки относително малкия си брой жители, част от населените места в Северозападна България демонстрират висок дял на изпаднали в просрочие граждани, съизмерим с този в големите градове. В тези зони трябва да се работи усилено за повишаване на финансовата култура и знания на населението. Мерките биха били безрезултатни, ако бизнесът и образованието не вървят заедно в посока откриване на нови работни места в региона”, обяснява Димитрова.

Според нея, подобряването на информираността в сектора е наложително и по друга причина. „В действителност невъзможността за плащане е основание за относително малък дял от потребителите. Нежеланието за покриване на дълга е по-честата причина за изпадане в просрочие. Повечето потребители опитват да избегнат изобщо връщането на изтеглената сума. На практика те губят възможността всички разходи по събирането да останат за сметка на кредитора”.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комунист болшевик

    8 13 Отговор
    Абсолютно,НЕВЕРНО!
  • 2 Кой

    10 1 Отговор
    Обича? :-)
  • 3 ???

    30 4 Отговор
    Някои хора даже си нямат и понятие,че имат задължения. И фирмите като вземат да ги търсят за някакви мършави 10 лева и да те притесняват с разни анаболни шмешници ти идва да си извадиш пистолета и ги опънеш като прани гащи.
  • 4 Сиромаха

    23 3 Отговор
    болест да ви изяде всички
  • 5 criminal

    18 6 Отговор
    Ами като едвам вързва 2 та края как да ги връща........той от хубаво е взел пари назаем.....всеки си има проблеми и обикновенно в безизходицата взима най глупавото решение......
  • 6 Кабагайдаров

    36 5 Отговор
    От всякъде ни заливат реклами за заеми и всеки казва тегли ,тегли ,тегли......................обаче никой не казва как се връщат тези заеми. Мисля че тези реклами трябва да бъдат ограничени

    Коментиран от #7, #42

  • 7 Иванчо

    25 11 Отговор

    До коментар #6 от "Кабагайдаров":

    Не с виновни тези, които си рекламират бизнеса, за това, че Ганьо е тъп.

    Коментиран от #14, #17

  • 8 Казуар

    18 4 Отговор
    Невръщането на кредит е вид кражба. Едва ли не някои не знаели че парите трябва да се връщат. В крайна сметка парите се връщат за сметка на добросъвестните платци доколкото може с по високите лихви.

    Коментиран от #18

  • 9 Някой

    19 1 Отговор
    1985г.направих застраховка на децата в ДЗИ и плащах пет години, накрая ми се изсмяха в лицето.

    Коментиран от #31

  • 10 Анонимен 123

    17 1 Отговор
    Българина чисто и просто си е беден. На запад дават 5%от доходите си за месечни сметки, а ние работещите бедни около 40-50% и това без наем за апартамент над 500 лева.

    Коментиран от #38

  • 11 Българин

    22 3 Отговор
    Кръв повръщам, пари не връщам
  • 12 червен тумор

    9 10 Отговор
    Най много мразят да плащат комунетата,те само лапат.

    Коментиран от #16

  • 13 Щото БГ мутрите

    11 1 Отговор
    Мн си ги връщат, или пък САЩ с 20 трилиона дълг!
  • 14 Гостилничаря

    6 8 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    Правилно! Номер 6 пак търси под вола теле - постоянна тенденция тук. Значи щом Ганчо няма елементарна финансова култура, да се забранят рекламите на фирмите за бързи кредити! Само се чуй приятелю какви ги дрънкаш! Явно и твоя багаж (6) е толкова......

    Коментиран от #15

  • 15 мали мали

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гостилничаря":

    Значи парното у софия да си търси дължимото къде не плащат сигурно е милиард има хора не са плащали 15_20 години съдия изпълнител идва и ти взема панелката а после що така сметките са за това да се плащат ама не това онова нема работа,алоууу уж как плащам всичко ток,вода,парно,кабелна,интернет а работя на 2 места
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    Всъщност не си прав. По никоя друга телевизия не съм виждал реклами на кредити. Ха познай защо. Ясно, че който взема кредит трябва и да си го връща, но нямат никаква работа да рекламират по телевизията. У нас явно всичко може, щом е изгодно на определени хора.
  • 18 Бачо Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Казуар":

    Всъщност си много далеч от това как работят кредитите. За връщането спор няма, който взема, трябва да връща. Но кредитите не са пари, които се връщат от другите хора. Кредитите са несъществуващи пари, които ти превръщаш в истински. Една банка има право да дава кредит до 6х колкото са парите и. Когато ти дава кредит всъщност създава виртуални пари, които ти с връщането си превръщаш в истински. Конвенцията с кредитите мисля датира от 68-а или 73-а, не се сещам точно. Точно тогава подаравят света на банкерите. По силата и, държавата вече няма право да взема кредит от държавната банка (за да не прекаляват разни лидери с кредитите ... ), затова пък частната банка като си стигне лимита може да вземе евтин кредит от държавната банка и да даде по-скъпо примерно пак на същата държава. Цялата система е направена за да печели банката естествено, това мисля е очевадно за всеки.

    Коментиран от #29

  • 19 Eвгени Суванджиев ИЗМАМНИКА

    8 1 Отговор
    Мене цяла Варна ме знае,няма банка или фирма за бързи кредити дето да не съм я ударил.Всичко под ножа и който ми даде кредит,взимам и нищо на никой не връщам.Важното е да има пари за игри/КОМАР/
  • 20 пинко

    16 12 Отговор
    Преди 3години когато реших да емигрирам в Холандия -за довиждане праснах от всякъде бързи кредити.
    Разбира се като за начало почнах от банките-първо минах през дск-за съжаление ми дадоха само 10хил.лв.Изтеглих ги и минах през TBI-2000ЛВ от там през париба 2000лв ,после през профикредит и изи кредит с по 1000лв ги праснах, същия ден ударих кредисимо,нет кредит и вива кредит ,на следващия ден сити кеш и кеш кредит,викам си малко е това тъй и тъй съм ги метнал ще продължавам до край,от там минах през макс кредит и иест кредит ,ама последните бяха многа стиснати едвам 500лв дадоха,викам си ааааа още фирми има, отварям интернет ,айде заявих си и бяла карта с 500лв да има за из път хахахахахаха,по едно време се сещам за теленор айде и от там един самсунг на изплащане за 1800лв все пак 10години им бях абонат,абе общо взето към 40бона ги изпрасках имаше и още две или три фирми ама вече не им помня имената,след две седмици тия като почнаха да звънят да ме плашат за вноските умрях от смях --викам им в Холандия съм елате ще ви платя вноската ,ама никой не идва вече 3години ,че и с холандска карта съм вече ,бая си помогнах с тия пари,сега остава да видя как ще ме осъдят.

    Коментиран от #40, #49

  • 21 Павлин

    3 3 Отговор
    Най напред е че българинът не е научен на финансова култура и то умишлено, за да работи за държавата, а не за себе си. По този начин той заменя ценното си житейско време за малко паро(колкото да оцелее), а не знае как да накара парите да работят за него. Но който желае получава нужната информация финансова навреме. Казвам го именно в в момент в който се включих във иновативна финансова компания и вече от та научих как и сега си оправям потребителските кредити към три банки, като ще покрият много по-малко отколкото съ м взел. Тук работят най-добрите финансови специалисти, затова получих най-точната информация. До този момент на вярвах, че някога ще мога да си оправя кредитите, защото вече ми еха 10години откакто спрях да ги плащам. Наистина компанията ми помогна и сега дори помагам на други със своя пример. Ако някой желае да чуе повече закомлексните финансови услуги на компанията, да звъни на 0894210862..

    Коментиран от #24

  • 22 Birena shynka

    2 3 Отговор
    Teglete teglete shtom vi davat zamaite te rano ili kasno shte falirat

    Коментиран от #23

  • 23 Age

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Birena shynka":

    "Teglete teglete shtom vi davat zamaite te rano ili kasno shte falirat".
    Ама преди да фалират, тебе щ'та оста'ят на улицата да спиш.
  • 24 Age

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Павлин":

    "...Но който желае получава нужната информация финансова навреме...".
    Ето го разковничето, Павлине, ти сам го каза, има желание-има начин.
    Да, държавата в някои случаи (не)съзнателно парира достъпа до такава информация, но това не оправдава факта, че на българина не му се работи, днес той има шанс поне да си стъпи на краката, ако поиска, но той не иска да работи, той иска друг да работи вместо него, пък той само да се излежава, да опъва пиячката, салатата и дотам, а на избори предполагам си виждал к'во пра'и народа-кибабчита, кифтета, 50-тачки, сещаш се, но той не (иска да) проумява, че тези избори са неговият шанс да реши проблемите си, да каже истината, че тук вирее корупция, кражби безспирни има и т.н., да, вярно е, че са малко, но свестните политици си ги има.
    Вместо това, той предпочита да си стои кротко в ъгъла, на изборите да взема еднократните благинки, да тъгува за социализма(не съм живял през тази епоха, за да знам дали е било хубаво), да реве, че няма бъдеще и...толкоз'.
    А за това с изборите не са само цигани и турци, (в последни години) и българи го правят.
  • 25 Лихварчето еврейче

    8 0 Отговор
    Никой по света не обича да си връща борчовете. Българите не правят изключение. Като се прибави към това, че живеят в крайна бедност, не е чудно, че не си връщат борчовете. Вижте че в северозапада се теглят най-много кредити и най-малко се връщат. Не е случайно, като се има в предвид абдикацията на държавата от тоя район.
    Прави ли ви впечатление, че най-много кредите теглят хората от 40 до 50 години? Това е защото те са работоспособни и смятат, че ще могат да връщат, но се оказва, че остават без работа и......
  • 26 Окир

    5 1 Отговор
    Вместо да си хабите времето да правите анализи кой каво върнал можеше това време да го използвате да се повишат заплатите колкото са в нормалните европейски държави и тогава нямаша да има невърнали заеми
  • 27 ЧСИ

    7 3 Отговор
    Нямам против не връщайте кредити, теглете още, оня дето избегал в Холандия също - одобрявам, продължавайте така! Когато кредитното ви досие покаже, вие всъщност сте извън кредитната система на България, скоро и на Европа. Ако ви се наложи да теглите за болест или спешен проблем - вратите навсякъде са затворени вече. търсите близък - ако има балъци, вземате, но напоследък хората се научиха да не дават пари назаем, защото ако искаш назаем, значи не връщаш и си с кофти досие. Накрая за едни 5-6 хил си извън гражданския оборот, не можеш да заемаш никакви длъжности, скоро следва и закона за частния фалит, тогава няма да можеш да правиш нищо вече. Така ще се оформят новите класи в обществото и ще се официализират. пък вие се радвайте че не сте върнали вноските за айфона - поне ще се снимате безплатно, докато не ви го блокират с новия софтуер ха ха ха

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Един

    1 1 Отговор
    Правилно! Като знаеш какъв е вътрешния дълг на американците - как да върнеш няколкото хиляди!
  • 29 7525

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    И цялата тази сложна схема се крепи на това дали аз и ти ще вземем кредит, нали? Ми, никой не те бие по главата да задлъжняваш. Изкушаващо е да искаш нова кола, компютър и телефон, но нали затова имаш глава и да мислиш трябва или не да си купиш? А не после да ревеш колко били лоши банкерите, лихварите, колекторите, рептилите, евреите и ББ.
  • 30 фатмак

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "ЧСИ":

    И какво като ми покаже в кредитния регистър, че съм длъжник? Ето аз от 9 години съм длъжник, с досие в регистъра. Имах да връщам 4 бона, осъдиха ме, блокираха ми сметките и си ги взеха. Но ЧСИ-то, си сложи 2000 лв такси за него и съда, по дело, по което даже не знаех.

    И вече 9 години, не им давам тези пари, продават ми дълга на разни фирми, звънят ми някакви лелки да ме заплашват как щели да ме вкарат в затвора ))) а аз се забавлявам. В същото време си работя в България официално и получавам 4 бона заплата, за която даже и вие умниците с кредитния регистър не знаете )))

    Системата ви е толкова глупава, че даже не можете да ме намерите и да си вземете парите )))) направих си банкови сметки в няколко европейски държави и си получавам парите там. Не само, че ще ми дадат кредит там, ами и сами ми предлагат. Така, че с твоите приказки как и какво и не знам си що, само плашиш гаргите )))

    Ах, да! Още една година остава само, след 10 години дълга заминава в канала, нали знаеш... по закон е така, няма вечни длъжници )))

    Коментиран от #34

  • 31 Гуен

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Аз внасях за дъщеря си по 40 лева месечно. Застраховка до 18 год. Започнах май 89. Колко време непомня вече. Нищо не намериха, когато питах. Бяха мн.пари тогава. В ДЗИ откраднаха всичко.
  • 32 писна ми от бойковци и цветановци

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "ЧСИ":

    Бухахахаха глупости на търкалета.
    Аз банките и бързите кредити ги уших още през 2014г и си плюх на петите в Англия, над 80хиляди лв дръпнах кредити преди да си набия шута от тая скапана държава,звъняха ми търсеха ме заплашваха ме,аз им казах да дойдат в Лондон ще им платя,но никой не дойде и на всичко отгоре сега изтеглих нов кредит 25хил паунда, и ако един ден ми писне ще си хвана чукалата и ще забия другаде.Един мой авер пък си купи на лизинг чисто ново BMW-530D от Норвегия преди 4години и го домъкна в България и го продаде на 40% от стойноста му на едни играчи и пак изчезна в странството.
  • 33 Валка

    1 0 Отговор
    Достоен наследник на Андрешко.
  • 34 CapedCrusader

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "фатмак":

    Имах един такъв приятел като тебе дето мислеше, че му е хванал цаката и не трябва да връща нищо на никого игнорирайки подобни обаждания. Та сега въпросния приятел е в инвалидна количка.. Ако някой ден не можеш да си стъпиш на краката в буквалния смисъл или не можеш да се храниш сам защото нямаш здрава кост в ръцете недей да се чудиш ама защо, ама как и да псуваш държавата :)). Всичко се плаща на тоя свят по един или друг начин. Много неща може да измами човек, само едно не :). Айде със здраве!

    Коментиран от #36

  • 35 boiko pedala

    1 1 Отговор
    kva finansuva kultura sus 700 leva zaplata ... koe po napred hladilnika toka vodata benzina deteto jenata klosharska rabota i tei sha budi i vse po zle sha budi
  • 36 фатмак

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "CapedCrusader":

    Хахаха, ти си точно като леличките дето ми звънят и те така ме заплашват, че няма да мога да ходя, здрава кост няма да ми остане по тялото, утре съм в затвора, бла-бла-бла... същия жмольо си... пък аз си обикалям по света, жив и здрав ))) а и тя монетата винаги има две страни... не си мисли, че вие сте с железни кости и на вас това не може да ви се случи...

    Коментиран от #37

  • 37 CapedCrusader

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "фатмак":

    Ти пак си обикаляй света, жив и здрав да си. Справедливосста обаче има много измерения. И не знам на кои викаш "вие"... нито съм лихвар,нито заеми съм взимал, нито заеми давам, просто споделям история. Такива като теб мислят обаче ,че са хванали Господ за шлифера, а всъщност дърпат дявола за опашката. Та пак си обикаляй ти света, само един ден да не се чудиш кое, как и защо така става. Жив и здрав :)
  • 38 123

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен 123":

    Абе, айде стига си дрънкал глупости. 5 %. Ти кога си ходил на запад. Германеца със средна заплата от 2500 евро, от които чисто взема 1800 има 400 евро ток, вода, отопление (зима двустаен) такса вход, още 100 евро - телефон, телевизия, нет. Още поне 100 за ползването на колата - ГТП, ГО и други. Дори не говоря за данък сграда, кола, такса смет и т.н. Та, какво стана ето ти 30 % само за консумативи. В България, при средна заплата 1200 лева, чисто към 1000. 240 лева отопление, вода, ток, такса вход, 30 лева - телефон, телевизия, нет. 30 лева - ГТП и ГО. Общо към 300 лева, на 1000 - 30 %. Какво стана едно и също. Ама пуста завист, само заплатата гледа, разхода го няма.. или съпоставен с нашенския..
  • 39 гарантирано от ГЕПИ

    2 0 Отговор
    И Бойко Вмирисов и съучастниците ми не обичат да си връщат дълговете. Затова като се накрадат, 20 милиарда лева нови дългове, ще му ги връщаме ние.
  • 40 321

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "пинко":

    Не знам дали си забелязал, ама в ЕС обмена на информация се разширява. Да не ти развалям настроението, ама особено от разните бързи кредити тези 2-3 хил. лева които си изтеглил след някоя година ще станат 20-30 хиляди. Те не бързат, лихвичките се трупат, тези 40 000, които си взел за няколко години ще станат 200-300 хиляди. Страните вече въвеждат взаимното признаване на съдебни решения. Да не се учудиш, като ти цъфне някое холандско ЧСИ, което да ти прибере неизплатената къща и колата в двора, за да ти погаси глупавите, ненужни разходи, които си направил като типичен бай Ганьо.
  • 41 888

    0 1 Отговор
    Да не са ги молили да им дават

    Коментиран от #43

  • 42 Спрени

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кабагайдаров":

    Напълно.
  • 43 Като нямаш кво да ядеш

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "888":

    Ще видиме кой те е молил да взимаш.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Петко АЛКОХОЛЕТКО

    0 0 Отговор
    Само ще ви кажа,че съм взимал сумати и бързи кредити.
    На никой нищо не съм върнал,живея на квартира по лична карта съм на друг адрес,вече толкова съм претръпнал ,че и наемите спрях да плащам ,като ме изгонят ,отивъм в нова квартира и хич не ми дреме.Пък бързи кредити си ги пляскам без да се замисля.
  • 46 моля за съвет

    0 0 Отговор
    ами ако сте дал пари на познат и той ви лъже че сте върне парите,как да се постъпи.....някакви идеи откъде да се наемат биячи или такива,които по нсилствен начин да съберат сумата, примерно 2500лв
  • 47 :::::::::::::::::::: Ж :::::::::::::::::

    1 0 Отговор
    Да, защото са ми сасипали живият живот със заклинания и проклинания от преди години и така !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.