Last news in Fakti

4 Декември, 2019 14:45 3 606 25

Работодател въведе 4-дневна работна седмица в Русе

  • работна седмица-
  • служители-
  • консултантска фирма

Служителите в офиса вече дори и не могат да си помислят, че ще се върнат към стандартната работна седмица

Работодател въведе 4-дневна работна седмица в Русе - 1
Кадър Нова тв

Преди половин година собственик на консултантска фирма въведе четиридневна работна седмица, като запази заплатите и бонусите на служителите си.

Шест месеца по-късно експериментът е оценен не просто като положителен, а и като единственият възможен начин на работа в тази фирма, съобщи Нова ТВ.

Когато през юли Петър Петев решава служителите му в офисите в Русе и Бургас да почиват с един ден повече през седмицата, не е много сигурен за резултата. Днес вече няма никакво колебание - ползите от 4-дневната работна седмица са безспорни.

„Спокойно можем да отчетем експеримента като успешен, тъй като работата не изостава, а атмосферата в офиса е невероятна”, споделя Петев. Той не намира недостатъци в този модел, защото колегите му сами си правят графика за почивките.

„Имаме постоянно присъствие в офиса, но пък хората се редуват. Понякога сливат петък с понеделника от едната и от другата седмица и им стават дори четири почивни дни”, обяснява бизнесменът.

Въпреки по-малкото работни дни, заплатите и отпуските на служителите във фирмата не са намалени, а бонусите дори са се увеличили.

„Имаме система, по която възнаграждаваме експертите по повод на конкретна работа, определено мероприятие с по-голям интензитет на натоварването, така че нищо не се е променило”, обяснява директорът на фирмата.

Служителите в офиса вече дори и не могат да си помислят, че ще се върнат към стандартната работна седмица.

„Даже не стои на дневен ред въпросът за отмяна на този начин на определяне на работното време”, категоричен е шефът.

Служителите са доволни не само, че успяват да се справят с планираните си задачи за по-кратък период, но и защото им остава време за развлечения и хобита.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел

    16 21 Отговор
    Най - добре е: 2 дена работиш, 5 почиваш.
  • 2 Последния софиянец

    24 10 Отговор
    В тия офиси един се гърби, а другите само скатават. Така че и да ги няма никой няма да забележи.
  • 3 Сашо Диков дика

    6 14 Отговор
    Мразя бг
  • 4 браво

    46 3 Отговор
    браво, един свестен
  • 5 Калоян

    44 6 Отговор
    Това е бъдещето.В САЩ от няколко години има компании с същото работно време за служителите им.
    В момента масово хората работят,за да живеят.Това не е нормално.
    Адмирации за този човек,че смело е поел тази отгорност за себе си и бизнеса си с това решение.
    Българина като цяло е тесногръд за промени като цяло и поради това често рязко отрича всяка нова форма за промяна на управление на човеш.ресурс в компаниите.

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Селянин

    53 2 Отговор
    Браво пич, голям си! Да си жив и здрав, че уважаваш работниците си! И те така ще те уважават повече и няма да ти бягат. Успех в бизнеса!
  • 7 Мисля , ч е...

    6 15 Отговор
    Това е някоя фирма на Домуса и я рекламира по неговата си телевизия... Успех по американски...
  • 8 Име

    7 19 Отговор

    До коментар #5 от "Калоян":

    За жалост единствената дума която мога да използвам за тебе е НАИВНИК. Защо си мислиш, че всичко което лети се яде. От къде идвате такива неориентирани. Ако имаш добра заплата може и един ден да работиш, ама тия си клатят краката цял ден. В сферата на услугите може да е гъвкаво работното време, обаче в производството не става, там спреш ли умираш прав. Като си толкова кадърен и даваш акъл щедро отвори си фирма и работи 4/7, но като знам ситуацията 5/7 няма да ти стигнат, тогава друга песен ще запееш. Айде у лево.

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    10 1 Отговор
    Виж филмите за америанците и бедните хора там. Работещи бедни, които спят в колите си по паркинги и успяват да зарабоят колкото да преживеят. Разболеят ли се и са дотам, пропадат. Има 12млн. души под прага на бедността, които живеят в несигурност и всеки момент могат да бъдат изхвърлени от жилището или пък са вече бездомни и само няколко дни могат да си позволят нощувка в мотел с нормално лего и душ.

    Коментиран от #21

  • 10 Пламен

    6 1 Отговор
    Колко служители работят в тази "фирма"? И какво точно произвежда " фирмата"?Нали знаем,че има фирми с непрекъснат процес на производство?

    Коментиран от #13

  • 11 Русенец

    7 15 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Абсолютно си прав. В производството това няма да е добре. За да работят хората 1 ден по-малко, трябват други хора, които да ги покрият. Това са още разходи за заплати. Себестойността на продукта се качва а от там и цената му. Фирмата става неконкурентна и почва да затъва, докато фалира. За да не стане така, може да минат на 4 към 3 дни, но да им намалят заплатите, според заработените часове. Иначе няма как. При услугите може. В производството не.

    Коментиран от #12

  • 12 Име

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    Както казах може да минават на колкото си работни дни искат, проблема е в заплащането, не стига. А ти предлагаш да намалят заплатите. Това е действителността у нас и не само. Тия номера не стават, тука хората имат нужда от работа и заплащане. Който му е широко около врата ще работи както си иска докато се отпусне и изхарчи парите. После и той ще има нужда от работа и заплащане, така че не е практична тая схема.

    Коментиран от #16

  • 13 Име

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пламен":

    Консултантски услуги извършват хората. При цените си може да си позволят и един път на две седмици да идат на работа. Дори могат и от дома да си вършат работата. Какво сравняват кон с кокошка? Това е некоректно, меко казано.

    Коментиран от #17

  • 14 Без име

    18 1 Отговор
    Умните шефове първо са хора и след това шефове. И много добре знаят че най-добрата инвестиция е в персонала.
  • 15 Да бе, да

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калоян":

    Точно в САЩ ! ХА ХА ХА.!

    Коментиран от #18

  • 16 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Име":

    Не предлагам да намалят заплащането. Казвам, че е вариант, до който може да прибегнат, като видят че не излиза схемата.
  • 17 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Сега всички в сферата на услугите ще ревнат за такова работно време. Най-вече държавните слуители. После ще трябва да ни вдигнат данъците, че да им плащат времето, през което не работят. Всички ще искат да кацнат на такъв медоносен гербер. Вместо да развиваме производство, ще развиваме услуги. Вместо майстори и инженери, ще си пращаме децата да учат за служител на гише.
  • 18 CapedCrusader

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе, да":

    Точно в САЩ да, но както тук така и там са само иноватори, хора с модерно мислене, които за жалост са много малък процент от населението, но ги има! В Google и Best Buy от край време се работи по подобен модел, като в Best buy е идилия. Ходиш на работа когато и както (облечен) си искаш. Имаше репортажи с хора които по халат и джапанки са в офиса. Шефовете ги интересува работата която имаш да се свърши, пък как и кога ще работиш си е твой проблем. Покриваш ли си целите нямаш грешка. Иначе масово си е гърбене, но там поне всеки час работа ти се заплаща и имаш сметка да работиш, ако имаш цели и си амбициозен. Тук получаваш потупване по рамото освен ако нямаш фирма и не работиш за себе си.
  • 19 Ушев долен бандит на пастет

    9 1 Отговор
    80% от държавата (без Софиту) се гърби по 6 дни в седмицата за 200-300 евро. За каква 4-дневна работна седмица говорим изобщо?

    Коментиран от #23

  • 20 Бай Хой

    1 4 Отговор
    Къв е тоя офис проститутки ли 😁😫😫
  • 21 ЪРП

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    МОЖЕШ ЛИ ДА ДАДЕШ ЛИНК КЪМ ТЕЗИ ФИЛМИ?
    МИНАЛАТА ГОДИНА ГЛЕДАХ ПО "НЕШЪНЪЛ ДЖИОГРАФИК" НЯКАКЪВ ФИЛМ В КОЙТО ПОКАЗАХА НЯКАКЪВ СРЕДНО ГОЛЯМ АМЕРИКАНСКИ ГРАД В КОЙТО ГИГАНТСКИ ПРОЦЕНТ ОТ ГРАЖДАНИТЕ БЯХА ТЕЖКО ЗАВИСИМИ НАРКОМАНИ И ДИВА ШИРЕЩА СЕ УЛИЧНА ПРЕСТЪПНОСТ!!!!!!!!!
  • 22 Хабиб

    0 4 Отговор
    Тука Ганьовците пак ревнаха за производството, та производството.

    Да бе учЕл, сега нямаше да се гърбиш на поточката, Ганьо.

    *Това го пиша от офиса, в който ми плащат евраци, за да ви чета глупостите.
  • 23 Ушев долен бандит на пастет

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ушев долен бандит на пастет":

    Тоя дето е дал минус, кръв да сере! Каквото лошо може да се случи на човек, на него да се случи!
  • 24 българина

    1 0 Отговор
    Русе е най скапания град който съм видял през живата си.
  • 25 ядосан

    1 0 Отговор
    И сега инспекцията по труда като го почне с едни проверки през ден за спазване на социалистическото трудово законодателство та отиде и се не види ....