Last news in Fakti

6 Декември, 2019 12:12 2 633 7

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ)

  • президент-
  • румен радев-
  • германия-
  • българия-
  • икономика

Милиарди левове обезщетения могат да потекат към гражданите

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова

Приложение за компенсация при закъснение на полети беше една от иновациите, които направи най-силно впечатление на президента на България Румен Радев по време на представяне на стартъп иновации. То се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на Германо-българската търговско-икономическа камара.

Седем компании презентираха приложения, които имат отношение към подобряване на градската и околната среда, автоматична компенсация при закъснение на полет над 1 час, дистанционно отваряне на бариери и мобилно плащане при излизане от паркинг, иновативни детски площадки, с които вниманието на децата, а и на техните родители да бъде привлечено за по-дълго време.

„Видяхме много талант, интелект, нестандартно, може би щуро мислене в някои отношения и смелост в тези идеи. Но с всичко, което правите ни пренасяте в една нова държава – държава в бъдещето. Екоситемата, колкото и да е крехка, е и изключително силна, защото дава идеята и представа за бъдещето“, каза президента Радев след като се запозна с иновативните идеи на българските стартъпи.

Най-силно президентът беше впечатлен от приложение, което дава възможност на пътниците да получат бързо автоматична компенсация при закъснение на полет. В него са имплементирани нормите на европейската директива за правата на клиентите. Президентът Радев доразви приложение, като го насочи към държавната администрация. „Ако пренесем този опит и се сключи такъв договор (такова мобилно приложение) с българската държавна и общинска администрация и граждани се чарджват за закъснения и лошо качество на услуги, трябва да потекат милиарди левове към това приложение в полза на обществото и на всички граждани. Днес приложение за авиопрезовач, утре приложение за община, за правителство, за нарушаване на обществения договор. Мислете в тази посока. Ще дойде време, защото не може до безкрай да има непрозрачност, липса на отчетност и отговорност. С това, което правите, възпитавате тази култура у хората да търсят много по-добра среда, ефективност, отговорност и да ги изискват. Това е един вид и излизане от апатията и събуждане на хората и търсене на бъдещето в една много по-добра среда за всички нас“, заключи президентът.

През последните 10-тина години България се разпознаваше от чуждестранните предприемачи като аутсорсинг дестинация. Днес тя вече спокойно може да се пренасочи към един от главните аутсорсинг центрове в Европа, след като София се нареди в ТОП на европейските столици за стартиращ бизнес. През последните 5 години у нас са създадени над 2000 компании в този бранш и са разкрити 15 000 работни места.

Финансиране и разбиране от страна на държавата. Това са предизвикателствата за почти всички компании, които представиха днес своите приложения. Част от тях вече действат не само на територията на Българи, но и в чужбина. Други ще заработят директно на международния пазар, в частност германския в средата на декември 2019 г., а трети усилено работят за навлизане на чуждестранния пазар още в началото на следващата година.

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ)

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ)

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ)

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГосТ

    8 0 Отговор
    Оф и тоя почна да се впечатлява от глупости. 2000 стартъпа за точене и пране на пари...и къв е резултатът- приложения за смартфони 😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.