6 Декември, 2019 23:30 2 211 5

Saudi Aramco с най-голямото IPO в света

  • сауди арамко-
  • саудитска арабия-
  • ipo-
  • saudi aramco

Новини от Саудитска Арабия

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco набра рекордните 25.6 млрд. долара в най-голямото публично предлагане в света в Риад, съобщи "Би Би Си".

Държавният петролен гигант определи крайна цена на акциите си от 32 риала (8.53 долара), което оценява компанията на 1.7 трлн. долара. Получените оферти бяха за обща стойност от 119 млрд. долара.

За саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман продажбата на акции от дружеството може да помогне за възстановяване на доверието, което беше подкопано след неуспехите в неговия план да реформира икономиката на страната, както и след убийството на журналиста Джамал Хашоги и войната в Йемен.

Saudi Aramco предложи само 1.5% от акциите си и избра листване на местната борса, разчитайки на средства основно от съседните арабски монархии. При предлагането близо 5 млн. души физически лица са дали заявка за придобиване на акции. Институционалните инвеститори са подали оферти на обща стойност от 397 млрд. риала, коментира „Инфосток“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дай на Мангала пари и гледаи

    7 4 Отговор
    Богати цигани спонсори на тероризма,Алах Акбар абичат да го чуват
  • 2 Ох бе

    4 2 Отговор
    Уплашиха се тарамбуките от електричните и хоп арамко на пазара. Като има будали - да купуват

    Коментиран от #3

  • 3 1180

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ох бе":

    ТЕ УМИШЛЕНО ЗАБАВИХА ЕЛЕКТРИЧКИТЕ С 20г. ИМА ВИДЕО ОТ САЩ ПРЕЗ 2001г ОТ ИЗЛОЖЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧКИ, КОЕТО ПО ЗАПОВЕД НА БУШ Е ЗАКРИТО И ЕЛЕКТРИЧКИТЕ БЪРЗО СА ИЗВОЗЕНИ С КАМИОНИ. Американските компании са имали готови прототипи още тогава
  • 4 гост

    3 1 Отговор
    80% от акциите са купени от местни шейхове и компании под заплахата на "принца" за ново принудително "гостуване " в хотел от затворен тип като предишното , след което се събраха към 100 милиарда "дарения" за хазната !!! Целта е изкуствено вдигане на цената на акциите , до 6 месеца ще има пропадане поне 2-3 пъти !!!
  • 5 Иван

    1 1 Отговор
    Тока е бъдещето!