4 746 47

Храната у нас e сред най-скъпите в ЕС

Храната у нас e сред най-скъпите в ЕС

През 2018 г. домакинствата в Европейския съюз (ЕС) са изхарчили над 1.047 трлн. EUR за храна и безалкохолни напитки, сочат данните на Eurostat. Това е 12.1% от общите разходи за потребление и е третата най-голяма категория разходи на европейските домакинства след тези за „жилища, вода, електричество, газ и други горива“ (24% от разходите) и за „транспорт“ (13.2%).

Близо 30% от месечният доход на румънците отива за хранителни продукти. В Латвия този процент е 20.9%, а в Естония 19.6%. България е на четвърто място в класацията, като ние харчим 19.1% от месечната си заплата за препитание. През 2018 г. сме дали на сектора 6.7 млрд. EUR.

За периода 2008-2018 г.

Между 2008 и 2018 г. делът от общите разходи на домакинствата за храна намалява или остава без промяна. Най-силен спад е отчетен в Литва – от 24.8% през 2008 г. до 20.9% през 2018 г. Следва Полша с понижение от 3.4 процентни пункта и Малта с 3 процентни пункта.

В 10 от страните членки на ЕС разходите за храна през последното десетилетие са се увеличили. На първо място са Чехия и Словакия с 1.4 процентни пункта. Следват Холандия и Унгария, съответно с 1 и 0.8 процентни пункта. В другия край на класацията с малко под 10% са спаднали разходите във Великобритания – 7.8%, Ирландия – 8.7% и Люксембург – 9.1%.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 El chochone

  72 8 Отговор
  Това е така, защото сме НАЙ-БЕДНИТЕ в ЕС !!! :(
 • 2 Капитана

  69 7 Отговор
  Кажете нещо което е най-евтино при нас ?

  Коментиран от #6, #29, #30, #36

 • 3 Иванчо

  50 7 Отговор
  Добро утро!
 • 4 prizrak

  91 5 Отговор
  Браво.Открихте топлата вода. От десет години се говори това.Откакто хората започнаха да емигрират се знае това.

  Коментиран от #10

 • 5 киро

  92 3 Отговор
  ........... И НАЙ-НЕКАЧЕСТВЕНАТА !
 • 6 Боцмана

  60 2 Отговор

  До коментар #2 от "Капитана":

  Ракия,цигари,бело и к...ви, все неща водещи до високи интелектуални устои на обществото

 • 7 Така е

  86 3 Отговор
  Но за сметка на това е най-некачествена! Браво. Имаме най-скъпата, най-некачествена храна. Важното е да сме номер 1.
 • 8 Фен на България

  90 2 Отговор
  Незнам,отивам в супера и с 20лв взимам провизий за вечеря.И с още 10лв закуска за децаза.Дефакто: За 25 лв на ден се храним в нас (средно).Това е без дневните за децата на ден и за нас.Трябват ми средно по 60лв на ден да ПРЕЖИВЯВАМЕ.Аз работя на две работи но незнам докога и постоянно сме без папосСъпругата ми работи за 600лв на месец.-Така: в къщата влизат 2100лв на месец .И в края на месеца нямам лев.Почивки и лукс -Ха ха .Писна ми
 • 9 Ivan

  72 9 Отговор
  Така е благодарение на нашите мъдри управници от ГЕРБ. Геноцида е в хода, прочистване на територията от българите с любезното съдействие на родолюбеца Борисов.
 • 10 Още през 1994 г

  77 7 Отговор

  До коментар #4 от "prizrak":

  бях във Виена, тогава най скъпият град в света. Още тогава бях шокиран като видях, че основни хранителни продукти са по евтини от тези в България.

  Коментиран от #28

 • 11 мани мани

  14 43 Отговор
  скъпичко е защото не ги произвеждаме тия неща, а ги внасяме, слага им се мито и ддс, а това е от нашият джоб! виновна е държавата демек всички ние, но в частност най-виновни са управляващата измет! не могат чуждите производители да се съобразяват, че стоката им заминава при някакви си бедни българи и все да я продават на безценица! и ония искат да печелят, а стоките минават през посредници - банка, държава, голям търгове като кауфланд, лидл и т.н. и дребни търговци също, и за крайният купувач е естествено тая стока да е прескъпа :) а относно качеството, то може много да се спори... каквото произвежда производителя, то е за всички еднакво! глупости са това, че за нашият пазар са друго качество, а за западния пазар е по-хубавото :) но все пак има разлика от качество за роден пазар и за износ, като във всяка страна си е различно и всеки производител различна политика си води, зат'ва е и трудно да се долавят тия неща... вие гастербайтерите само т'ва гледате -парите, храната... пф! гледайте инфраструктурата там поне хаха сгради, култура, но нееее ганьо гледа колите, жените, парите, рънътъ да не изпусне там и все сравнява ли сравнява :) мишки!
 • 12 ....

  25 0 Отговор
  Ааааа добър ден
 • 13 Рошко

  33 1 Отговор
  Аааа добър ден, заплатите и те, оператори енергия услуги банки, а бе номер 1 сме в света, задминахмр китайците даже,
 • 14 Последователи...

  26 1 Отговор
  По техно качество в такъв случай, цените са без значение, защото тази храна и животните не я желаят...! (отвратена съм...!!)
 • 15 Онзий

  54 1 Отговор
  Най скъпата,най не качествена с най ниска средна заплата и пенсия ,но от нова година ще имаме по високи данаци,застраховки,такси и още по високи цени ....... Ч Н Г
 • 16 Любовницата на Минчу

  7 0 Отговор
  Хахаха....! 🦍☎️📷🚾🤯
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Маркиз дьо Отзад

  29 0 Отговор
  Ай стига уе, тва ни мой да е истина, Бойко Тиквата казва, че това не е вярно, вие не му ли вярвате!?
 • 19 Пролапс на ректуума

  18 0 Отговор

  До коментар #17 от "Шефа на кауфланд":

  Викаш, да карат на фотосинтеза, а?

  Коментиран от #31

 • 20 Васил

  14 1 Отговор
  Откриха топлата вода
 • 21 До Минчу, любимеца ми

  1 1 Отговор
  Минчу,научи плашило ту на емотикони и ги слага на път и под път, още повече и се изпарил🤯...! (на какво ли се дължи...!?) - сетих са, на,, себеотдайноста..!
 • 22 Пако

  17 3 Отговор
  Най-скъпата!!!!! и с най-лошо качество
 • 23 ГосТ

  15 3 Отговор
  И не само. Много стоки са сравними с Токио. Заплатите- по никакъв начин . Разбира се
 • 24 цачо

  22 2 Отговор
  Защо говорите "глупости"бре? Бате Боко обяви ,че сме с повишен БВП,значи сме д о б р е.С нетърпение чакам да дойдат избори,че да си го изберем пак!
 • 25 Гост

  10 1 Отговор
  Защото според Ванчо и Светлото ток парно и вода не се отразяват на цените на стоките
 • 26 стоян георгиев

  12 1 Отговор
  къде е заглавието ,къде е статията?от заглавието става ясно че статията лъже или пък обратното.няма как да имаме наи-скъпата храна и да харчим пропорционално по-малко за нея от румънци и балтиици.ако храната ни е скъпа при тия ниски доходи трябва да водим убедително в класацията с наи-голям дял пари за храна от доходите!
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Гига

  8 19 Отговор

  До коментар #10 от "Още през 1994 г":

  Не е точно така, аз живея във Виена от 10 години.И тука не е чак толкова евтино,ама нали ние Българите малко така сме свикнали,все да се оплакваме,все някой или нещо друго да са ни виновни и все да гледаме чуждата чиния.И тука не на всеки му стигат парите,но просто хората и културата им са други.Не се оплакват,а търсят начини да увеличат бюджета и да подобрят стандарта на живот на семейството си.И тия проценти, дето ги описват,са малко относителни, защото тука много рядко ще видиш някой да отиде в магазина и да си купи колбас или сирене или каквото и да било по килограм примерно. Аз работя в магазин за хранителни стоки и идват хората и си купуват 100,200,300 гр. И дори ако отрежеш малко повече без да искаш,да речем с20,30 грама повече,и правят проблем. Така че,това с тия проценти,не определя колко е скъпо,а колко се пазарува. С и тука има неща като например осигуровки, данъци,паркместа и мноооого, много други, които са в пъти по - скъпи от България.Защо обаче никой не казва за тях,а само гледаме кое е по евтино. Просто в България искат европейски заплати и комунистически цени.Е, няма как да стане.
 • 29 Рангел

  24 2 Отговор

  До коментар #2 от "Капитана":

  Труда на хората в бг е най евтиния в европа
 • 30 Евтино

  17 0 Отговор

  До коментар #2 от "Капитана":

  Заплатите,заплатите са ни най-евтини
 • 31 Гига

  7 5 Отговор

  До коментар #19 от "Пролапс на ректуума":

  Еми то не да карат на фотосинтеза,ама и да пазаруват според джоба си.Аз като се прибера в България на почивка,гледам кафетата,баровете, ресторантите, кръчмите фул,ще се пръснат по шевовете.Всички баровци и гъзари.Със скъпите коли,марковите дрехи,а иначе безработни и те за 700,800 лева нямало да работят.Абе я наистина да нямаш пари,ще работиш,че даже и ще се молиш за работа.

  Коментиран от #33

 • 32 Тегавар

  10 0 Отговор
  Скъпо е,защото всичко е вносно. Мляко, масло,месо, а оттам кашквали, сирен и т.н. А и няма как да не е скъпо, например ако едно масло например Президент, което е френско (в Англия е 1.50 паунда 200 гр ) тук е 8 лева. Но понеже ние сме още по-евтини като хора и общество си избираме политици, които са същите като нас и освен скапани магистрали друго не може да се измисли, да не говорим за земеделие, животновъдство и т.н.
 • 33 Катър

  9 1 Отговор

  До коментар #31 от "Гига":

  Ами хората като не работят като, вас полубожествата за иляду паунда на месец дай да се самоубиват. Като сте европейци трябва освен "европейските" заплати да прихванете и малко европейски порядко, като например да не сте злобни и да не ви интересува какво правят "подчовеците" в държавата, в която сте родени

  Коментиран от #37

 • 34 АнтиЕвро

  7 3 Отговор
  Ма, стига ВЕ! Ма, как е възможно да се "пробутват" такива, хибридни атаки от руШНЯЦИТЕ, бе? Къде е Борислав Попов да ни обясни как мрази каскетите, и славяните и то "безплатно" ? Къде е Сеееееееерем-что да обясни, как така се получва в БГ и да натърти, че сме "лоша порода" и зи заслужавме съдбата. В същност, тия, горните, те от коя порода са като пишат на кирилица? И стават ли те по-англосаксонци (кръвно), като плюят народа си? Ей, тролове от всички полове! Нета ви помага да тролите и да заработвате, ама и на нас помага да видим какво се случва по света! Белене, Скравена, Слънчев Бряг ще заработят отново и след това не ми се правете на "репресирани, прогресивни хора", защото такива като вас- предатели ги мачкаше Народния Съд преди много години!

  Коментиран от #41

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор

 • 36 007

  2 4 Отговор

  До коментар #2 от "Капитана":

  Бирата ни е евтина... По Никулден бяха пуснали в КАУФЛАНД двулитрова Каменица за 1.85 🤟🍺🍻👍
 • 37 Гига

  2 7 Отговор

  До коментар #33 от "Катър":

  Ти май наистина си Катър, щом не си разбрал какво гласи това което съм написала. А относно това,дали ни интересува за държавата,фактите говорят.Вдяка година българите в чужбина внасят милиони в държавата,а кажи ти като си в България, какво си направил ти за нея,и колко си внесъл в хазната "ЕВРОПЕЕЦО"?
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор

 • 39 гоуст

  3 0 Отговор
  Moderatore da ti eba maikata

 • 40 Пепа

  8 0 Отговор
  Храната е скъпа и още по скъпа ще става ,но да са живи и здрави китайците че те ни хранят. Българите се оказаха лош материал, не стават и сами да си произвеждат храната ами копират вносни простотии - палмова мазнина блъскат във всичко. Как да си купуваме българска храна като повечето е менте, даже чесъна е от Китай.
 • 41 Борето Попофф

  4 0 Отговор

  До коментар #34 от "АнтиЕвро":

  Плющят ме едни каскети в момента, ще пиша после.
 • 42 Монтреал

  9 0 Отговор
  Като дойда на посещение в БГ ми прави впечатление огромното несъответствие между статистическите доходи и реалните възможности на голяма част от населението. Очевидно има процъфтяваща сива икономика, краде се здраво, дават се рушвети, доходи не се декларират, данъци и държавни такси не се плащат и за този които не се вписва в тази картинка има два избора, мърморещ лумпенизиран бедняк (напр. пенсионерите) или Терминал 2 (по младите).
 • 43 Ивайло

  8 0 Отговор
  Но за сметка на това пък заплатите ни са най-ниските в ЕС!!! Найс, а?!? Хахаха!!! ;)))
 • 44 иван

  5 0 Отговор
  80 - 90 процента от това което ядем е внос, а субсидираме с по няколко милиарда на година земеделието. Пълен абсурд.
 • 45 Дон Педро

  8 0 Отговор
  Сред най-съпите е, но за това пък е сред най-негодните. Важното е, че "бизнеса дърпа напред", че "икономиката е в подем", че "мадите си потрошиха краката да се завръщат от чужбина", а най-вече,, че "кабинета се стабиУЕн".
 • 46 Димитър Попов

  2 0 Отговор
  За бога братя ...не купувайте
 • 47 daniel

  0 0 Отговор
  ako ne proizvejdame taka schte e samo vnasqame

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.