Last news in Fakti

12 Декември, 2019 22:30 2 256 9

Фермерските пазари настояват да падне забраната за продажби на свинско и колбаси

  • бабх-
  • фермерски пазари-
  • свинско месо
Фермерските пазари настояват да падне забраната за продажби на свинско и колбаси - 1
Снимка: Локалфууд.БГ

Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските пазари в страната, поискаха в писмо до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) техните организатори. Рестрикциите бяха наложени през лятото, за да се ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Със заповед № РД 11-1419/19.07.2019 изпълнителният директор на БАБХ забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна.

„Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна фермерски пазари“, казват от фондация „Локалфууд.БГ“, организатор на Фермерски пазари „Пендара“ в София и Пловдив, ДЗЗД „Фермерски пазар Варна“, Фондация за биологично разнообразие „Биоселена“, организатор на Фермерски пазар "Произведено във фермата" пред МЗХГ, както и Обединение за местен пазар и занаятчии ДЗДД, което организира Фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив.

„Предприемането на мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете е необходимо, за да се спре незаконната и неконтролирана продажба на свинско месо от нерегистрираните животински обекти. Провежданите от нашите организации фермерски пазари в цялата страна са надлежно регистрирани в компетентните областни дирекции на БАБХ, провежда се непрекъснат контрол по отношение подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на БАБХ. Всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в нашите фермерски пазари, разполагат с пълната документация, системи и мерки за самоконтрол“, изтъкват в писмото си до БАБХ организаторите на фермерските пазари.

От Фермерски пазар „Натурално“ настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така, че да се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани – достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо“, изтъкват от Обединение „Натурално“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вносители...

    15 1 Отговор
    Я не ни подбивайте пазара! Яжте дълбоко замразено и третирано и много не се обаждайте! Кой ви слуша вас?
  • 3 Рошко

    16 1 Отговор
    Ще ядете 20 годишно хамериканско дълбоко замразено, то агенцията по храните е затова, как тъй ще ядете българско
  • 4 Бай ганю

    17 2 Отговор
    Тая година чума, догодина ще има болест по говедата, кокошките по догодина, абе само внос, мутрите начело с тиквата да пичелят, трай си робр трай, наведена глава сабя не я сече
  • 5 свиневъд

    5 8 Отговор
    А кой ще контролира леля Хвуйна да не ти пробута наденица или бахур на пазара със листерия или други гадости ? Или всеки да си продава квото има и може пък квото стане ? Карай да върви , ДГД бедните.

    Коментиран от #8

  • 6 666

    5 2 Отговор
    Всички хранителни вериги месото е прясно българско охладено . Да ви е честито.

    Коментиран от #7

  • 7 Да само е охладено в бьлгария

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    А е дошло от борсите по света...
  • 8 Вий свиневъдите гледате хиляди прасета

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "свиневъд":

    С двайсетина работника.А бабата гледа едно и си го гледа като писано.По голям самоконтрол и контрол няма и така е от ВЕКОВЕ......
  • 9 Гачо от Тарамбуково

    1 0 Отговор
    Агенцията по храните да задължи всички магазини да слагат етикет на месото и за пише Задължително държавата Производителят
    .На българското месо фирма. Така ще се отсее хубавото от лошите. Нещата ще си доведат на място.