19 Декември, 2019 21:33 4 185 22

Селското ни стопанство в криза за втора година

  • селско стопанство-
  • криза-
  • животновъдство

Статистиката отчете 3.6% спад при животновъдството

Според първата оценка на икономическите сметки за селското стопанство крайната продукция по базисни цени от отрасъл "Селско стопанство" през 2019 г. възлиза на 8 318.0 млн. лв., което е с 1.7 на сто по-малко в сравнение с предходната година, съобщи Националният статистически институт. Намалението се дължи на спад в обемите с 1.9 на сто.

Стойността на продукцията, произведена от растениевъдството, е 5 708.7 млн. лв. и отбелязва намаление спрямо 2018 г. с 1.1 на сто. Намалението е в резултат на спад в обемите - с 0.8 на сто, и спад в цените - с 0.3 на сто. Продукцията, произведена от животновъдството, достига 1 917.8 млн. лв. и също отбелязва спад с 3.6 на сто спрямо 2018 година. Намалението се дължи на спад в обемите с 5.6 на сто.

Стойността на вложените в селското стопанство през 2019 г. средства за текущо потребление достига 4 577.4 млн. лв., което е с 4.5 на сто по-малко от предходната година и е в резултат на намаление в обемите с 6.2 на сто.

Брутната добавена стойност по базисни цени, създадена в селското стопанство през 2019 г., достига 3 740.6 млн. лв. и е с 2.1 на сто по-висока от 2018 година. Нарастването е в резултат на увеличение на обемите - с 3.8 на сто, което компенсира понижението в цените - с 1.6 на сто.

Смесеният индекс на нетния доход по факторни разходи намалява с 1.9 на сто, а на нетният опериращ излишък/смесен доход - с 3.2 на сто, което е в резултат на намалените обеми на продукцията и субсидиите в селското стопанство спрямо 2018 година.

Смесеният индекс на нетния предприемачески доход в селското стопанство през 2019 г. намалява спрямо 2018 г. с 8.8 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не вервам

    32 1 Отговор
    Aуууу какъв просперитет,какви успехи,какъв растеж.
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    26 2 Отговор
    Дреме ни, инвестирайте в строежи: половин народ , в 2-3 града.Цар Киро - президент
  • 3 Maf1ata BG

    47 3 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМАТА МАФИЯ и лапачка на пари Е ПРИ ЗЪРНАРИТЕ!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Обективен

    8 1 Отговор
    Стстистика-Стъкмистика....
  • 5 Станчо

    17 0 Отговор
    Няма лошо, нали внасяме, който иска истинско да си отглежда...
  • 6 SOS

    26 1 Отговор
    При толкова селяни - криза !?!? Ама, как няма да е един ял филийка с мас станал премиер, друг тичал из Учундол иска да стане премиер, някаква лапала патки, пардон пасла на село и станала "миска" и т.н. и т.н. Ми то кой да работи на нивата, всички искат да са ВИП Столичани, ама са в повече !
  • 7 Дон Цеци

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Maf1ata BG":

    Най-големите паразити са зърноядите!
  • 8 Кризисния

    24 0 Отговор
    Кое ни било в криза?! Селското стопанство ли ?
    Държавата е в криза. И понеже няма как да е в криза нещо, дето 30 години го няма, така че, няма криза!
  • 9 onq s konq

    5 0 Отговор
    Възможно ли е намалението на Крайната продукция по Базисни цени с 1,7%/не 17,не 27%/ в сравнение с миналата Година да се представя от Журналиста като "Криза"?Ами явно че е във Възможностите на Автора,защото ТВЪРДО Е РЕШИЛ да привлече Внимание към "Творението" си с подобно Заглавие.
  • 10 ТКЗС

    8 5 Отговор
    През 1985- 1987 изхранваме - тоест произвеждахме повече, отколкото можехме да усвоим! А сега точно обратното! Внасяме повече селскостопанска продукция, отколкото можем да произведем! А 8 МЛН са капка в морето!

    Коментиран от #14

  • 11 Наблюдател

    13 0 Отговор
    Как бе нали инвестират в къщи за гости...
  • 12 Боко

    12 0 Отговор
    Ми нали ви изтепахме прасетата, отците, козите, кратките, какво животновъдство търсите, бря?
  • 13 Пенчо Питанката

    2 2 Отговор
    А бре коментиращите,някой знае ли какво е “зърнояд” ,че сте дали толкова плюсчета на Дон Цеци???
  • 14 Да да

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "ТКЗС":

    А нещо като цифри или повече, много, изхранваме целия СИВ са точните! Плод- зеленчука през тези години работеше по 2 часа, през ден!На СеСеСеРе не можехме да си платим само петрола с консервите със скапана продукция! И що ли при толкова развито СС, 1989 г. фалирахме отново?
  • 15 Един

    4 1 Отговор
    Не за втора - за 30-та година и то "в реални граници"!
  • 16 боцмана

    14 3 Отговор
    И в най лошата година , зърнопроизводителите печелят , минимум 50 лв. от декар ,след като са си изплатили , ренти , гориво и труд. Субсидиите от Европа са отделна печалба , сами можете да сметнете за какво става въпрос.
  • 17 пламен

    5 0 Отговор
    В криза е, има поръчани с 200 мерцедеса по малко, успокояват се на Малдивите и др. за кризата
  • 18 Боне край Неновица

    2 0 Отговор
    И като намаляха субсидийте с глобалното затопляне, настана криза .. та цели две години ... Оправи се време - само за грабене
  • 19 Щ+×Щ

    2 0 Отговор
    Кризата не само във земеделието,но и във всички сектори на живота,я живеем всички...... докога...
  • 20 кючук чобан Калитко

    4 0 Отговор
    Бившите соц.-страни (Чехия и Словакия, Унгария) не ликвидираха техните си ТКЗС-та, а постъпиха много по-умно и модерно – преобразуваха ги в акционерни дружества и по този начин бързо и безболезнено извършиха прехода към условията на пазарната икономика.
    Нарочно не споменавам Полша – там частната собственост на земеделската земя и частното селското стопанство съществуваха и по времето соца,
  • 21 незнайко

    2 0 Отговор
    Разбила се, че ще намалее ! Колко животни ИЗБИХА ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЕС !!! Сега ни тъпчат с дълбоко замразени меса !!! Докато дме ДУПЕДАВЦИ НА ЕС така ще бъде !!! По времето на СОЦА да е имало случаи на такова масова избиване на животни ??? НЕ !!!
  • 22 123

    4 0 Отговор
    ЕС унишожи селското стопанство и животновъдството. Сега внасяме продукция със съмнително качество, ГМО, старо месо а вече и отпадъци от запада. Колкото по-бързо излезем от извратения ЕС по-добре за нас.