Last news in Fakti

25 Декември, 2019 16:17 9 592 16

Историята на една успяла българка в Германия

  • живка овчарова-
  • конкултант-
  • информатика

Мечтата ѝ да е сред най-добрите е сбъдната

Какво общо имат Лао Дзъ, Питагор и Демокрит с изкуствения интелект и дигитализацията? Може би ще си кажете, че нямат нищо общо. Ако попитате обаче професор Живка Овчарова, ще чуете съвсем различен отговор, а най-вероятно ще бъдете и въвлечени във вдъхновяваща лекция за предизвикателствата на дигиталния свят, възможностите на виртуалната реалност и що е то „интелигентна икономика“. Живка Овчарова е консултант на редица известни германски фирми и мнозина се възползват от напредничавите ѝ идеи, знания и ерудиция. Думите ѝ рядко биват подлагани на съмнение и това не е случайно - 62-годишната българка отдавна е достигнала върховете на професионалното си поприще, като е успяла да осъществи детската си мечта – да е "сред най-добрите“ в науката. Дори само бърз поглед върху богатата ѝ биография обяснява защо преди няколко години директорката на Изследователския институт по информатика и ръководител на Института по информационен мениджмънт в инженерството на Технологичния институт в Карлсруе бе обявена от специализираното издание „Edition F“ за една от „25-те лидерки на дигиталното бъдеще“ в Германия.

Как обаче една толкова фина дама решава да се занимава с технически науки и да се превърне в безспорен предводител в тази основно мъжка област? Самата тя разказва, че интересът ѝ към техниката възникнал още в детските ѝ години - след като прочела тритомното издание „100 000 години техника“. На 14 години вече била убедена, че иска да следва техническа специалност. И до днес вярва, че това е било най-правилното решение за нея. Първоначално се записала в Техническия университет в София, после спечелила конкурс и продължила следването си в Москва в специалността „Топлоенергетика и управление на атомни централи“. След дипломирането си започнала работа в БАН, но малко по-късно едно събитие изцяло преобърнало живота ѝ. На 1 май 1986 година до Живка Овчарова и колегите ѝ достигнала новината за ядрената авария в Чернобил. „На следващия ден трябваше да измерим радиоактивността. Времето беше прекрасно, хората бяха излезли на разходка, но когато включихме гайгеровия брояч, той започна да отчита много висока радиация. Никой не си даваше сметка за скритата опасност около нас. В този момент аз осъзнах, че не мога и не искам да упражнявам повече тази професия“, спомня си проф. Овчарова.

"Скочих в дълбокото и се научих да плувам"

Не след дълго се отваря възможност да продължи академичната си кариера извън България. Благодарение на международна програма за обмен на научни специалисти, тя получава докторантска стипендия и заминава за Германия. „Никога не съм имала желание да уча в Германия, но знаех, че с тази професия нямам шанс за развитие в България“, разказва проф. Овчарова. Заради отказите от много университети се налага да се преориентира към специалността „Компютърна графика“ в Техническия университет в Дармщат. “Нямах абослютно никаква представа от компютърна графика. Скочих в дълбокото и се научих да плувам, защото знаех, че това е единственият ми шанс“, споделя проф. Овчарова.

След завършване на докторантурата амбициозната дама става шеф на отдел в автомобилния концерн „Опел“. Работата в тежката промиленост изисква голяма отговорност и себеотдаване - точно затова много жени в бранша са изправени пред избора между професионалното развитие и семейството. Самата тя решава да се отдаде на кариерното израстване, но според нея именно липсата на гъвкаво работно време отблъсква много млади жени от техническите специалности. Това може да се промени, ако работодателите предлагат индивидуални модели, позволяващи съчетаване на семейството и професията. Макар да не изключва проявите на дискриминация в по-мъжките професии, тя е убедена, че „в Германия, когато са компететни и автентични, жените винаги са ценени“. Доказва го и нейният собствен професионален път. През 2003 година Живка Овчарова кандидатства за професорско място в Техническия университет в Карлсруе и успява да впечатли журито, преборвайки се с конкуренцията на останалите 29 кандидати. Така тя става първата професорка в историята на факултета по машиностроене, който има близо 200 годишна история.

С поглед към дигиталното бъдеще

Паралелно с кариерата си в Германия проф. Овчарова не спира да поддържа връзка и с родината – „не толкова по сантиментални, колкото по професионални причини“, както споделя. От 2005 е координатор на Немския факултет към Техническия университет в София и пътува редовно до България, за да изнася доклади. Според нея, българското правителство не инвестира достатъчно в образование, а изследователските и учебните бази са в окаяно състояние. Проблем са също липсата на преподаватели и ниските заплати. „Преди германските фирми имаха голям интерес да инвестират в България, заради добре образовани кадри, но това постепенно се промени. В Карлсруе има стотици млади българи, които биха предпочели да се върнат в България, но тъй като там нямат възможност за растеж, остават на работа тук. Българската образователна система има нужда от много сериозна реформа, за да се спре изтичането на способни млади хора навън“, посочва проф. Овчарова. Тя не крие разочарованието си от институците в страната и споделя горчивия си опит: „Преди 10 години с мои дарения открихме в ТУ първата лаборатория за виртуална реалност на балканския полустров. Положиха се много усилия за нейното изграждане, имаше голям отзвук и в международен план. Понастоящем лабораторията е затворена, тъй като преподавателят по виртуална реалност се пенсионира и сега няма кой да отговаря за нея. Много е жалко."

Въпреки огорчението си, проф. Овчарова продължава да работи активно за оформянето на дигиталното бъдеще на България. Тя участва в проект за изграждане на лаборатория за виртуална реалност в Стара Загора. Мисията ѝ е „да направи невидимото видимо“, за да може по-малко хора да се страхуват от непознатия свят на изкуствения интелект и дигиталните технологии. „Дигитализацията влияе на начина, по който мислим и живеем. Вместо да се страхуваме от промените, които настъпват, единствената възможност е да гледаме напред и да се напасваме към новите условия“, смята проф. Овчарова и допълва: „Не технологиите променят света, а начинът, по който ние боравим с тях“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    29 34 Отговор
    Най големия успех в Германия е да се махнете от нея !

    Коментиран от #2

  • 2 Емил

    34 24 Отговор

    До коментар #1 от "777":

    Сигурно имаш предвид Русия?! Успели българи има навсякъде! Те няма да се върнат. защото са в ЕС (т.е. не са емигранти)! А русофилистиците само злобно ще завиждат!
  • 3 ххх до Емил

    10 2 Отговор
    Не лъжи,ти си Борето Попов!
  • 4 ужас

    24 11 Отговор
    Не можах да преброя с колко неща се е захващала и отказвала и до къде ги е докарвала. И в какво се състои нейния успех също. Най вероятно в спечелването на доста пари.
  • 5 Уффф

    16 27 Отговор
    Тая сякаш си е платила да и правят реклама, някаква посредствена, тиражирана при това грозна българка никому неизвестна читанка. Постигнала била.... какво си постигнала ма грозотийо бедна, завод ли построи, университет ли, научен център ли или изхрани хиляди гърла???
  • 6 Абе тая

    27 11 Отговор
    Да не е сестра или братовчедка на Р. Овч. Щото ако е така няма да се учудя. Една от хилядите които държавата издържаше да учат в Москва а после си вдигнаха чуковете към загниващия капитализъм. Иначе най правилно го каза коментар 1. Най големия и успех в живота ще е да се махне от Германия. Предпочела кариерното развитие , демек Стара мома. Само това ми е достатъчно да разбера що за човек иде реч. Една жена която не е гледала деца , не е бодувала по цели нощи когато са болни , не е постигнала НИЩО , ако ще да е измислила космически кораб

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Кур Доколенко

    12 1 Отговор
    Ружа Игнатова е най-успялата парично.
  • 8 Едо

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе тая":

    Много правилно! Ще добавя само: ,, Да повярва в Господ Иисус Христос, за да се спаси тя и домът й!" Защото е писано ,,Който вярва в Мене, има Вечен Живот и няма да дойде на Съд, но е преминал от смърт към Живот! Който не вярва, е вече осъден!"!
  • 9 Супер Марио

    9 5 Отговор
    Виях, че пише Дойче веле. Тия не ги чета, ама понеже става въпрос за успяла българка реших да видяа статията.
    Ми, кво да ви кажа?! Нито става ясно тая жена, аджеба какво е направила,какво написала, кои са признали нейните трудове (ако ги ма) и с какво е допринесла за ЧОВЕШКИЯ свят?!
    С две думи- порената степендианка на Сорос.
  • 10 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Абе тая":

    Не е,тя е от провинциален град. Познавам я, следвах по това време в Карлсруе и жената се опитваше да помага на българската общност там, имаше си сдружение на българите, към 500 бяха преди 15г. Просто жената се е отдала на науките и е уважаван преподавател в университета, но като човек не е за завиждане. Имам и други познати, които след дипломирането останаха да преподават както тя е направила, получаваха към 45х.евро нето, за професорите се започваше от 60х.евро нагоре като истинската черешка се крие в проектите с големи концерни, които пристигат в университета и организират работни групи. Така се разработват много от подобренията в наличните технологии, работил съм в такъв проект и базирано на моя труд например моя ментор получи награда през 2008. Не са за завиждане, пари има, постижения има, но хората са много самотни, душевно ощетени и преминават към едни делови отношения навсякъде, както се вика ще си умреш сама с котките.
  • 11 лмсдф

    8 5 Отговор
    От Институт в институт, от специалност в специалност, от държава в държава и не разбрах какви успехи има.
    Вече е досадно това "европейско" говорене за дигитални предизвикателства, интелигентна икономика, умни градове...
    Пошли, евтини клишета.
  • 12 Отлично запознат

    5 0 Отговор
    " . Тя нe криe рaзoчaрoвaниeтo cи oт инcтитуцитe в cтрaнaтa и cпoдeля гoрчивия cи oпит: „Прeди 10 гoдини c мoи дaрeния oткрихмe в ТУ първaтa лaбoрaтoрия зa виртуaлнa рeaлнocт нa бaлкaнcкия пoлуcтрoв. Пoлoжихa ce мнoгo уcилия зa нeйнoтo изгрaждaнe, имaшe гoлям oтзвук и в мeждунaрoдeн плaн. Пoнacтoящeм лaбoрaтoриятa e зaтвoрeнa, тъй кaтo прeпoдaвaтeлят пo виртуaлнa рeaлнocт ce пeнcиoнирa и ceгa нямa кoй дa oтгoвaря зa нeя. Мнoгo e жaлкo." "

    Пълна лъжа! Лабораторията си работи! А пенсионираният преподавател си "създаде" последователи, които да го наследят. А самият той ръководи такава лаборатория в ТехПарк.
    А за дарението - германска служба ѝ даде парите за да си направи лаборатория в Карлсруе, която в последствие тя "дари" на ТУ - София, защото вече не и трябваше.
    А за Немския факултет ... това е вече съвсем друга приказка .. за съжаление.
  • 13 ОТВАРЯ ВРАТИ

    1 1 Отговор
    МНОГО ХУБАВО И ОТВАРЯЩО ВРАТИ Е ФАМИЛНОТО ИМЕ ОВЧАРОВ
  • 14 ПРОФЕСОРЧЕХ

    4 0 Отговор
    ИМА ДРУГА ИЗВЕСТНА БЪЛГАРСКА ПРОФЕСОРКА ПРЕПОДАВАЛА В ТРИ ТЕХНИЧЕСКИ НЕМСКИ УНИВЕРСИТЕТА И ЕДИН АВСТРИЙСКИ И ИМЕТО И Е МИГЛЕНА ДОНЧЕВА...ЗАВЪРШИЛА СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ НЕМСКАТА ГИМНАЗИЯ В СОФИЯ, ТЕХН.УНИВЕРСИТЕТ В ДРЕЗДЕН,ДОКТОРАНТУРА В БАЙРОЙТ И ПРАКТИКА В ЧЕТИРИ УНИВЕРСИТЕТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20г.
    НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕУКИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНЖИНЕРИ НО ОБИЧА И МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Ставри

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "ПРОФЕСОРЧЕХ":

    ИНЖиНЕРИНО, ти си прост и неук човек. Стой си там долу и не коментирай тези над теб.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.