Last news in Fakti

1 Януари, 2020 14:12 8 374 34

От „Турски поток“ потече газ за България

  • газ-
  • турски поток

България ще пести около 81 млн. лева от новата точка на доставка на природен газ

От „Турски поток“ потече газ за България - 1
Снимка: БГНЕС

България получи достъп до руски газ от "Турски поток", съобщи "Булгаргаз".

Според компанията на 30 декември беше подписано допълнително споразумение с "Газпром експорт". Документът предполага промяна в пункта на доставка на газ за България - не през Негру Вода в Румъния, а през Странджа. Газът ще идва от Турция.

"Финансовите ползи от промяната на точката за доставка се оценяват на приблизително 81 милиона лева. Тази икономия се дължи на елиминирането на разходите за достъп и транзит през територията на Румъния в размер на около 76 милиона лева, които няма да бъдат изплатени от компанията "Булгаргаз" и българският потребител на природен газ ".

Освен това допълнителните ползи ще възлизат на 4,6 милиона лева поради по-ниските тарифи, обявени от оператора „Булгартрансгаз“ на входа Странджа в сравнение с Негру Вода.

Компанията обеща да намали цените на природния газ за потребителите през първото тримесечие на 2020 г. Освен това България възнамерява да транспортира газ до Гърция и Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    24 72 Отговор
    Как ще ни обяснят русопитеците че сме ро близо до русия от германците а плащаме най скъпия газ.

    Коментиран от #8, #9, #13, #17, #24

  • 2 Пако

    9 22 Отговор
    Урааааааа,при толкова ползи и икономии
    цената на парното ще паднее,,,,,,

    Коментиран от #11

  • 3 Олигархът

    61 8 Отговор
    Дрън-дрън ярина...кога в България са се намаляли цени за населението на територията.Да са им честити на колегите и на партиите тия 80млн....а стадото все така си блее и чака да го острижат за кой ли път. ЧНГ на овчиците и да слушкате и през новата година.Пък ние ще си ви стрижем редовно, че да не получите слънчев удар.
  • 4 Ура 2020

    15 30 Отговор
    Първата добра новина за годината
  • 5 gggw

    100 15 Отговор
    ако беше станал южен поток разликата щеше да е двойна - 160млн.. ама нали си имаме главоци от атлантически клубове и прочие... те осраха нещата. кат ги питаш що германия купува газ от русия а не втечнен американски почват да вият локуми...

    Коментиран от #10

  • 6 4925

    74 7 Отговор
    До скоро ние получавахме около 100 милиона долара за транзит на газ към Турция и Гърция. Сега... - Ние ще им плащаме! - Голяма далавера !
  • 7 висок

    18 7 Отговор
    Подписано споразумение!!!! не че е тръгнала газта! Към края на 2020 г може да почнем да получаваме газ от там, но засега си я получаваме на Исакча!
  • 8 gggw

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    нали сте все големи икономисти бре? мое ли да не знаеш отговорите на такива елементарни въпроси? кат си купиш 100 броя дъвки що ти правят отстъпка? цената винаги зависи и от количествата.. намери па сега с кво да се заяждаш..
  • 9 ???

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Не се знае какво губиш, когато печелиш. Не ти пиша за Южен поток. Ако газта идваше от Румъния за Турция, турците нищо ли нямаше да плащат за пррминаването през България?
  • 10 Олигархът

    27 6 Отговор

    До коментар #5 от "gggw":

    Ти нас не ни мисли, ние нашето сме си го взели и пак ще си го вземем. Помисли как ще изкараш зимата докато се хванеш за зелено..после помисли за лятото, когато пак ще вдигнем цените на тока, и то яко...Така че пак ще стрижем овчето стадо.

    Коментиран от #34

  • 11 Олигархът

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Хахахахаха..ша паднат на коча мадята със сигурност...Пако ли си..глупако ли си...
  • 12 Бивш гербаджия

    42 7 Отговор
    Бойко, предател си ти на българските интереси !!!
  • 13 Русопитек

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Заради такива като теб. Фобиите не са без пари.
  • 14 Сметало

    32 3 Отговор
    Ако газта идваш директно в България и Турция и Румъния щяха да плащат поне 120милиона не да икономисваме 80 .Сърбия Гърция и Македония също щяха да плащат.Белене можеше да е построена.Оня пастора дето му викаха къде е да обяснява че имаме достатъчно мощности за ток.Да имаме ама денем и на слънчево и много скъпо
  • 15 стефан

    50 1 Отговор
    По Северен поток 2, който се строи в момента ще тече газ само от Русия за Германия, т.е няма да има други доставчици на газ в тръбата.
    Къде остана 3 енергийен пакет за диверсификация?
    Как Германците си построиха тръба само за тях ,а Гюнтер Феирхойген(германец) и Европеиската комисия спряха Южен поток за България.
    Някой да се е замислил!?

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Олигархът

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "стефан":

    Ти си с най-точния коментар, ама...оФса мое ли да мисли ..така че въпроса ти увисва във въздуха. И ако не знаеш, да ти кажа-офсата е мнооо убаво животно, кротко едно такова, дава вълна, мляко че и агънца редовно.И най-хубавото качество-овчаря като и покаже мамула и тя тръгва след него и хем блее, хем се радва че може някога да се докопа до мамула.И ако се опита някоя да се отлъчи от стадото, две кучета стигат да я завърнат...Абе много полезно животинче си е офсата и това е.
  • 17 Гостът

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Питай твоя идол Боко тиквоча.
  • 18 Моамед

    21 1 Отговор
    Вервайте ми.
    По ниска завтра.
    Пълна лъжа.
    Сега сме пак под турско робство.
    Руснаците си поправиха грешката от 1878г.Вината е на бг.безмозъчните политици

    Коментиран от #20, #26

  • 19 Гринго

    18 1 Отговор
    Не се връзва.
    По евтина при положение че бг.няма да печели както досега за транзитни такси.
  • 20 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Моамед":

    Грешка си за политиците...вж. ком.№16....има много кратък трактат на тема '' Офсете и мястото им в икономиката на територията, наречена България''
  • 21 Osman

    5 0 Отговор
    Ураааа.....Да ни е честито....
  • 22 СССРБарета

    7 2 Отговор
    да Ама тези пари са не демократични! Предлагам да не ги пестим!
  • 23 gggw

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "стефан":

    ами щото се влияят от едно тупване по рамото от някой американски секретар
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Левски

    13 0 Отговор
    Сега ще имаме награда за народа...ще ни вдигнат цената на газа.
  • 26 Левски

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Моамед":

    Няма да имаме тоз късмет.Пилето един път каца.Само ще си мечтаем за турско робство...работиш и плащаш десятък не като сега 70% за собствениците на така наречената ни държава!
  • 27 onq s konq

    6 14 Отговор
    Нека бъдем точни и обективно:Газ може ОТВСЯКЪДЕ ДА ТЕЧЕ,стига да имаш ПАРИ ДА СИ ПЛАЩАШ.Което значи,че БГ ИЗОБЩО НЯМА ПРОБЛЕМ с ВСЯКАКВИ доставки на Газ и Нищо не може да ни уплаши, при положение че МНОГО ОТДАВНА плащаме НАЙ-.СКЪПАТА ГАЗ в Европа!
  • 28 5767

    8 0 Отговор
    FROМ USA WITH LOVE .....................! ПЕДИ КРИСТМАС ЕЕЕЕВРИ ОНЕ.
    ГАЗ ОТ КЪДЕ....??????......................! Я ПАК..

    ТОВА ПОНАМИРИСВА НА АМЕРИКАНОФОБСКО БАРБЕКЮ - СЛАГАТ БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАТИ ОТ ТУРЦИЯ ЗА ДА ИЗГОРЯТ ДОБРЕ ПОНЕ В ТОВА ДА НЕ СИ ЛИЧИ ТУРСКИЯ ГУМЕН ЕТИКЕТ НА ХАМЕРИКАНСКОТО МОНСАНТО...

    ЕХАААА. .. ТА СЕГА И ГАЗ - БЪЛГАРСКИ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ !!! ШЕДЬОВЪР. В СРАВНЕНИЕ СЪС ВСИЧКИ МИРИШЕЩИ НЕЩА ДЕТО СЪТВОРИХА И НАШИ И ТЕХНИ - ТОВА Е ПЪРВАТА БЕЗПОРНА ПОБЕДА НА ЕСТЕСТВЕНО ВОНЯЩАТА ДЕМОКРАЦИЯ В БГ И ВОЕННИЗИРАНИЯ ШОВИНИЗАМ В ТУРЦИЯ... АМА КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК .. АБЕ ДА ДЕ, АМА ИМАТ ГАЗ... КОЙТО И ЩЕ ПРОДАВАТ Т.Н.. ПРИ ТЯХ ЦЕНИТЕ ЩЕ НАМАЛЯВАТ А ПРИ НАС ЩЕ СКАЧАТ. Е, НЕМА ЛАБАВО НАЛИ СКАЧАХМЕ И НИЕ.
    А ПОСЛЕ И НЕЩО БЪЛГАРСКО... НО ОТ ТУРЦИЯ.
    ДА ВИ Е ЧЕСТИТА АМЕРИКА, НАТО ЕС И ТУРЦИЯ !!
    АМА ЩЯЛО ДА ПОСКЪПВА ЛИ... Е, УАУУУУКАЙТЕ. АМЕРИКА БДИ, АМЕРИКА НЕ СПИ...
  • 29 Османска империя

    2 6 Отговор
    Наздраве, роби!
  • 30 Към 5767 или N:28

    4 0 Отговор
    Седи си в USA, бе гъз пробит. Знаеш ли колко такива като теб познавам, които когато се върнат в България на три-четири години със 1000 долара за почивка си мислят, че са велики! Живей си там в измисленият ти свят, в къща която никога няма да бъде твоя, защото е собственост на банката и кола на лизинг! Нас тук не ни мисли, Имаме същите неща, не толкова нови, ама са си наши. И предпоследно:хора, които не живеят в България не може да коментират! И сега последно:
    ПИСАНЕТО С ГОЛЕМИ БУКВИ Е РАВНОСИЛНО НА ПОВИШАВАНЕ НА ТОН И ПРОСТАЩИНА! А сега си покани гости на купон на чай с пуканки и си лягай!
  • 31 Иван

    3 0 Отговор
    Цената пада за фабриките на ГРОБ,в които работи ЗАРОБЕНИЯТ за 400-500 Е народ!!
    ...За обикновенните потребители ЦЕНАТА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ!!
  • 32 Няма да е все така

    6 0 Отговор
    Шефа на Гаспром Милер веднъж беше казал защо германците плащат по евтин газ от нас.... просто те инвестират милиарди евро в добива му и съответно получават облекчения!Просто е!
  • 33 Трол

    4 0 Отговор
    №27-Не е най-скъпата! Виж цените на Португалия и Испания-това за хамериканската газ! Виж цените за Щвеция, Дания и Финландия! По-евтина руска газ има при Литва, Латвия, Германия, Гърция, Румъния, Унгария и Италия. От тях Италия купува и LNG и то на по-високи цени от руската а Румъния има свой добив. Дори Сърбия плаща по-скъпо газ на руснаците от нас! Кобилкин, отвори специализираните икономически сайтове, прочети и не цвили на хавая!
  • 34 pasi

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Олигархът":

    Великия концесионер КЕБР скуби данъкоплатците а раздава на частните чифутски фирми по електриката и ВЕЦ-овете безплатни бонуси една от тях е ВЕОЛИЯ