Last news in Fakti

3 Януари, 2020 23:30 8 651 54

Владислав Панев: Да махнем субсидиите за земеделието

  • земеделие-
  • субсидия

Сегашната система е пагубна, защото стимулира монокултурното зърнарство с ниска добавена стойност и гони хората от селата

Владислав Панев: Да махнем субсидиите за земеделието - 1
Снимка: Фейсбук

Нова Зеландия е единствената развита държава, на която земеделските стоки са основния експортен продукт.

Това припомня в профила си във „Фейсбук“ Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“.

Знаем, че овцете и кравите са много повече от хората, но също така се изнасят вино, мед, дървесина и много други продукти в огромни количества.

Също така Нова Зеландия е и може би единствената развита страна с нулеви субсидии в земеделието, премахнати още през 80-те години на миналия ХХ в..

Бизнесът успява да печели здраво, без каквито и да било помощи от държавата. Или може би точно заради това.

Все пак успяваме да изнасяме нишови продукти и там, както видяхме днес в една от големите вериги в Окланд. Защото потребителите изискват разнообразие и България го осигурява. Така че можем да сме конкурентни, особено когато заемаме ниши с висока добавена стойност, а не мислим само за усвояване на субсидии.

Сегашната система е пагубна, защото стимулира монокултурното зърнарство с ниска добавена стойност и гони хората от селата. И е така не само в България, но бих казал в цяла Европа. Нужно е да вървим много по-бързо към намаляване, че и премахване на субсидиите.

Със стимулиране на дейности, които щадят почвите и помагат за биоразнообразието например. Това ще ни направи жилави и успешни, и ще изгради доброто име на българските продукти, не само в Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русуфил

    74 35 Отговор
    Сигурно и поляците нямат субсидии, за това на веригите им е по-евтино да докарат пластмасовите им боклуци от другия край на Европа, отколкото родното производство. Аман от "експерти".
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    102 49 Отговор
    при соца имаше земеделие работа сигурност здраве опазване а сега МЪКА

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Робот

    67 46 Отговор
    Платен поръчков соросоид! Всякакви подобни "зелени" , са платени агенти на други държави! Да го разследват, кой го финансира!
  • 4 Русуфил

    54 96 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Имал си ми дедовия. Докато не забравите скапания соц, все ще сте си мизерници.

    Коментиран от #5, #52

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    88 13 Отговор

    До коментар #4 от "Русуфил":

    А ГЕРБ СИ Е МАФИЯ

    Коментиран от #45

  • 6 Опа

    50 36 Отговор
    Абе хора,? този нормален ли е? и е финансов анализатор? Човек лови пътя и за Нова Зеландия, аман от търсаци на слава, пълен гном
  • 7 Уаууу

    70 5 Отговор
    Плащам си данъците,за да отиват под формата на субсидия при бивши престъпници станали земеделци.Земеделците станали таксиметрови шофьори...Все повече ще се говори за добавената стойност,че с тези градинки по градовете и трева да пасем в тях ,няма да стане)))
  • 8 !!!

    128 5 Отговор
    Премахнете субсидийте САМО на мазните дебели зърнари ! Вижте им автопарковете и веднага, ще ви стане ясно защо! Стимулирайте само истинските фермери, а не оядените самоповярвали си тумбаци зърнари !
  • 9 СТАРА ЗЕЛАНДИЯ

    50 30 Отговор
    Абе бай приятелю, като махнеш субсидиите на кого ще продаваш прескъпите си продукти ? На богатите западняци ? Ами нали те субсидират земеделието си, животновъдството си и така унищожиха българското. Каква добавена стойност търсиш в българското производство, след като то няма запазена традиция ?
  • 10 Анонимен

    67 17 Отговор
    Ако се премахнат субсидиите, което може да стане в целия ЕС или при излизане на страната от ЕС, цените на храните ще се вдигнат, а евтин внос няма да има, защото ще има вносни мита. Т.е. ако някой си мисли, че ще му подаряват в магазина, се е объркал много. Който иска да се развива в земеделието, под откритото небе, да запрята ръкави. Поканата ми е най-вече към вегани, зелено мислещи, мразещите препаратите и всички останали, които скоро не са копали с мотика на 40 градуса. В офиса с климатик се работи лесно и се мислят глупости лесно.
  • 11 Eistee

    51 48 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Младежо, като ти е мъка за соца, пАли към Северна Корея - и там има сигурност - сигурността, че червени велможи се тъпчат с вносни стоки, докато ти си на шепа ориз. И там има земеделие, защото друго няма. Работа има дори в повече, защото няма механизация, а където има - няма гориво. Има и здравеопазване, защото хората умират здрави, средно на по 50-55 от недохранване или разстрел. МЪКА, както си забелязал обаче няма, защото всеки, който си позволи да демонстрира мъка в най-прогресивния обществен строй много бързо освобождава системата на здравеопазването от грижи - по най-бруталния начин. Едно време при соца и при нас беше така. Не толкова зловещо и драстично, защото прекъснахме експеримента и нещата започнаха постепенно да се нормализират, но дълбоките увреждания в социалната тъкан и в умовете на хората все още не могат да се изличат - виж себе си. Още пишеш небивалици и точиш сълзи и сополи по един обществен строй, в който не би издържал 6 месеца. Като ти спрат Интернет, пуснат ти само две телевизии, цензурират всичко, от радио, телевизия, вестници, списания, книги до филми и театрални постановки и в магазините се извият опашки от по 60-70 човека за кисело мляко, а по бензиностанциите хората спят в колите, за да са сред първите на сутринта, когато дойде цистерната от Нефтохим-а, за да напълнят един резервоар за месеца и когато децата ти рупат "Байкалчета", защото не са виждали истински шоколад от 7 години, тогава ще те питам пак искаш ли си Соца и сигурн

    Коментиран от #12, #21, #41, #44

  • 12 Един ....

    31 28 Отговор

    До коментар #11 от "Eistee":

    Тези ги разправяй на унучето си , ако ти обърне внимание , заето 24часа с телефона си !
  • 13 onq s konq

    31 22 Отговор
    В цяла Европа и Америка Земеделието СЕ СУБСИДИРА,Тоя иска да ни прави "Нова Зеландия"?!Има и една Подробност- че Субсидиите за БГ в Земеделието СА ДОСТА ПО-МАЛКО отколкото за Страните от Зап.Европа,вкл. и ГЪРЦИЯ,като Надеждата е да се изравнят когато влезем в Шенген.Обвинява Индивида Производителите на Зърно че изнасяли Продукция с "Ниска принадена стойност",което Обезлюдявало Селото...А някой да пречи на Мераклиите да купуват Зърно/Пшеница,Царевица,Слънчоглед/,да ПРЕРАБОТВАТ и пакетират Брашно,Олио е Фуражни смески примерно и да ги ПРОДАВАТ където си искат?Ами нали ако се премахне Субсидията,цената на въпросното Зърно ще СКОЧИ ЧУВСТВИТЕЛНО,защото си има СЕБЕСТОЙНОСТ?...Което пък ще направи Продукта след Добавяне и на "Добавената стойност" АБСОЛЮТНО НЕПРОДАВАЕМ дори в България,защото ЕВТИНИЯТ/И СУБСИДИРАН/ ВНОС ще го убие?И да каже Зеленият Индивид:Знае ли той,че ТОЧНО въпросните"Зърнари" ПЛАЩАТ РЕНТА на собствениците на Земя И НИКОЙ ДРУГ?Затова и според мене Такива хора като тоя "Зелен Съпредседател" трябва ДА СЕ ЕКСПУЛСИРАТ от България.

    Коментиран от #38

  • 14 Владиката

    24 8 Отговор
    Това отдавна трябваше да спре.

    Коментиран от #39, #46

  • 15 Вельо

    21 32 Отговор
    Ако няма субсидии ще има още 500 хиляди емигранти за Германия и Англия.
  • 16 Вельо

    15 20 Отговор
    Ако няма субсидии ще има още 500 хиляди емигранти за Германия и Англия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Петър

    59 13 Отговор
    Сегашната система на субсидиране убива селското стопанство и го криминализира . Половината от т.нар. “Земеделци” са просто крадци на средства от данъкоплатеца !!!

    Коментиран от #24

  • 19 Пео

    29 10 Отговор
    Абсолютно вярно
  • 20 ежко

    32 11 Отговор
    Отдавна трябваше да стане тази работа!Никакви субсидии!Субсидиите цени не свалят, а само изкривяват пазара!Нека продукта струва -20% по-скъпо, но хората да имат пари да си го купуват!Тези субсидии не са от нищото, те пак са взети пати от потребителите и за какво?
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 13 Отговор

    До коментар #11 от "Eistee":

    нито съм ти младеж нито син нито си ми баща А ГЕРБ СТЕ МАФИЯ
  • 22 Rtw

    39 7 Отговор
    Ако махнат субсидията ще се намали потреблението на луксозни возила от висок клас. Освен това ще останат без работа доста тирикати.

    Коментиран от #23

  • 23 Данъкоплатец

    22 5 Отговор

    До коментар #22 от "Rtw":

    👍 абсолютно точно
  • 24 Тошо

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Петър":

    👍 абсолютно вярно
  • 25 fermera

    13 15 Отговор
    С колкото намалят субсидиите,с толкова ще намалим и рентата.Пазара е свободен и е разграден и в България ще влезнат безмитно стоки от Полша.Поляни и ливади ще бирената и много от слабите ниви.Печалбата в зърнопроизводсвото вече е в порядъка от 10%
  • 26 fermera

    16 11 Отговор
    Проблема е че рентите от порядъка 40-80 лева на декар не се облагат с данък.А собственици са основно фондове и хора с високи доходи.Незнайно защо всяка година Менда Стоянова пропуска този сигурен доход в хазната?
  • 27 Недоумяващ

    19 9 Отговор
    Има едно голямо недоразумение в земеделието. Рентите се отчитат като разход и
    и по този начин намалява печалбата на производителите, съответно се плащат по-малко данъци. От друга страна получателите на рента не плащат данъци.В държава като нашата, където те гонят до дупка за пет лева,
    как така тази възможност за пълнене на хазната не се използва? Въпросът ми е донякъде риторичен.

    Коментиран от #30, #34

  • 28 боцмана

    15 11 Отговор
    По принцип големите зърнопроизводители , при най лошата година , след като премахнат всичките си разходи (гориво , труд , плащане на ренти , амортизация) , чистата им печалба от декар е минимум 50 лева , без субсидиите. Но ако се премахнат субсидиите познайте от първия път кой ще е потърпевш , отново малкия човечец притежаващ от 20 до 100 декара дал ги за обработка на големите зърнари , които веднага ще намалят и без това нищожните ренти , оправдаващи се с отнетите субсидии. И те пак ще си карат скъпите коли и купувайки си трактори и комбайни ще им връщат вместо ресто по един "Форд Рейнджър" , а мучо ще си кара 20 годишния дарак и когато дойде време за данък ще го втриса от притеснение от къде да намери парички.
  • 29 Верига

    22 5 Отговор
    Ниски субсидии . ниски ренти. Евтина земя. Сульо и Пульо продава. Мафията изкупува. Субсидии наново.
  • 30 боцмана

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Недоумяващ":

    Най вероятно и това ще стане в най скоро време. Което ще доведе до поевтиняване и продажби и отново ще го отнесе малкия човек.

    Коментиран от #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Реалност

    1 3 Отговор
    За малки хора доста голямо его имате...
  • 33 Икономист

    17 5 Отговор
    Субсидирането изкривява нормалния пазар не само в земеделието. Субсидиите независимо под каква форма са те се раздават от съответните правителства и това води до жестока корупция в резултат на която се изкривява пазара. Вижте шашмата "къщи за гости" и си представете какво става с всички оперативни програми. И това е само видимото. Има програми като "Човешки ресурси" например където кражбите са 100% защото не остават следи. Европейските субсидии са по-голямо бедствие от социалистическата икономика.

    Коментиран от #50

  • 34 анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Недоумяващ":

    Това е така поради много проста причина.На времето, след като върнаха земята, много хора направиха фалшификации и се сдобиха или директно със земя, която не им се полага или с компенсаторни бонове, с които накупиха земя. Друг момент е, че всички пари от рушвети се вложиха пак в земя, която беше купена по данъчна оценка, т.е. успешно си изпраха парите, защото по документи са купили 100декара за 3000лв, а те реално струваха 12-13 000лв(говоря за около 2000-на год.). Тези същите хора си гласуваха да няма данък върху рентите, защото имат сериозни приходи, има софиянци от по-горе изброената група, които имат над 2000-3000 декара,че и повече и взимат в Добруджа по 300 000лв рента всяка гоидна. Отделно, това е начин големи производители, които са подставени лица на същите хора, да не плащат данъци, защото обработват земята си чрез фирма и плащат рента на себе си в такъв размер, че да излязат 0 на 0 и да не плащат данък печалба, а парите са по сметките им като физически лица, върху които не дължат данък, защото рентите не се облагат. Накратко това е причината все още да не се облагат.
  • 35 Европейско безумие

    11 2 Отговор
    Субсидиите изкривяват европейския пазар. Полша си е извоювала високи субсидии и поради тази причина наводнява другите пазари, включително и българския. Да не би земята или климатичните условия да са им по-добри от нашите? Ако нямаше субсидии нашите селскостопански продукти щяха да са на полския пазар а не техните на нашия.
  • 36 Кирил

    8 3 Отговор
    Видяхме.Субсидирането от Европа просто РОДИ още една мафия.Видяхме.Субсидирането от Европа просто опропасти една добра идея,но не защото помогнаха,а защото Българина не е за тази работа.Ние,трябва,а и ще си останем роби !
  • 37 Курти Къртев от Куртово Конаре

    4 5 Отговор
    Мдааа...пък аз предлагам за по-лесно да премахнем земеделието..
  • 38 Плямпа за пари

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Ами той си е в Нова Зеландия. Затова така плямпа.
  • 39 Кого визираш

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Владиката":

    Него или неговата секс играчка? А самозадоволяване с хранителни продукти от софийските градинки няма ли да ни препоръча умникът от България в Нова Зеландия?
  • 40 Така ще стане

    16 3 Отговор

    До коментар #30 от "боцмана":

    Целта на агитатора за самоубийство на българите и на земеделието в България е точно тази - премахнат ли се субсидийте в българското земеделие и въведе ли се данък върху рентата на арендодателите, СЛЕДВА ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ ЗА РАДОСТ НА ВЕЧЕ НАТРУПАЛИТЕ ПАЧКИ КРУПНИ АРЕНДАТОРИ, КОИТО СА И ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА НА ТУРЦИ, ЕВРЕИ И АРАБИ.

    ЦЕЛТА Е ВТОРИЧНО ДООГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЛИШАВАНЕТО ИМ И ОТ МАЛКОТО НАСЛЕДСТВЕНА ЗЕМЯ, КОЯТО ИМ Е ОСТАНАЛА И ДОПЪЛНИТЕЛНО И ОКОНЧАТЕЛНО ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.

    В ЗАМЯНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАСЕЛЕНА С ЧУЖДЕНЦИ И С ОСТАТЪЧНОТО ЦИГАНСКО НАСЕЛЕНИЕ.

    БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СТАНЕМ НЕ САМО МАЛЦИНСТВО, НО И ОТЧУЖДЕНИ ОТ РОДНАТА СИ ЗЕМЯ.

    За това агитира мизерникът, продажният и зелен анти-българин.
  • 41 стоян

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Eistee":

    До 11 ком =Браво -хубаво си го уписал социализъма макар че още много може да се пише
  • 42 Лален

    9 3 Отговор
    Цял живот работя градините на село ама до сега и стотинка субсидия не съм взел. Последните години и аз не знам защо ги подържам овошките и другите градини. Да ви плюя на демокрацията на субсидирането и на ценностите. Пфуу
  • 43 Лален

    5 3 Отговор
    Обаче знам защо няма няма да се махна от България, първо цял живот съм работил земите ни, второ -искам да видя как евроатлантиците умират, трето -искам да видя как демокрацията ви изчезва и ще помогна с каквото мога за това.
  • 44 отто

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Eistee":

    лъжи! а,байкалчето си беше по-добро от днешните ,,шоколади,, !
  • 45 Ново

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Едно си баба знае едно си бае козлодуи знаем за приватезацията за лагерите в белене за народничестве съд Стига си ги повтаряи
  • 46 Попа

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Владиката":

    И аз мисля че субсидиите на депутапите трябва да се махнат спина да пият народна кръв
  • 47 АГРОНОМ

    11 3 Отговор
    Дано да не спират субсидиите. Дано да не облагат рентите със данък. Голяма завист ги тресе лузърите. А който си държи на земята няма да я продаде на никой и за злато. Целта на дeбилитe е да заграбят земята на България за без пари и за това допускат ******** да пишат такива дивотии.

    Коментиран от #49

  • 48 домата

    6 0 Отговор
    Много е прав експерта. субсидиите които се дават на така наречените земеделци не отиват за техника и разнообразяване на засажданите култури а за джипове и екстри. садят само жито , че е по бързо и по малко работа има
  • 49 работник

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "АГРОНОМ":

    Не се прави на агроном. ти си един от зърнарите и те тресе страх да не спрат субсидиите та да гушкаш пари с малко труд. От мойте данъци ти дават субсидии. дано се задавите
  • 50 Цецо

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Икономист":

    👍абсолютно вярно!!!!
  • 51 сламчо

    3 0 Отговор
    Субсидиите, както и търговските вериги, изкривяват пазара - едните за сметка на кражбите, другите за сметка на вноса...
  • 52 fgh

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русуфил":

    Марка ти деева мръсна деева в очиде педалзки деева!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.