Last news in Fakti

13 Януари, 2020 21:58 8 252 43

Къде в България са най-високите заплати

  • заплати-
  • заплата-
  • софия

Вдигнаха с 200 лв. възнагражденията в София

Къде в България са най-високите заплати - 1
Снимка: Shutterstock

Заплатите в София нараснаха с 200 лв. за година. През септември средното възнаграждение в столицата е 1711 лв., при 1513 лв. за същия месец на миналата година, сочат последните официални данни на НСИ, пише в. "Труд". Това представлява ръст с 13,1%. Заплатите в София не само са най-високи, но и нарастват най-бързо като абсолютна сума спрямо останалите райони на страната.

Софиянци взимат с 445 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което е в размер на 1266 лв. Но ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва че средната заплата за останалата територия на страната е малко над 1000 лв., а столичани взимат със 70% повече. Основната причина за това са инвестициите. София привлича над 50% от всичките инвестиции в страната. В резултат, въпреки че всяка година хиляди хора се местят от по-малките градове в София, безработицата в града е най-ниска.

На второ място по ръст на заплатите е област Силистра. Увеличението на възнагражденията там е със 155 лв. за година, или с рекордните за страната 19,4%. Въпреки това средната заплата в Силистра остава сравнително ниска – само 954 лв. На трето място е област Добрич, където месечните възнаграждения са нараснали със 148 лв., или със 17,1% за година до 1011 лв. Всичко това става благодарение на инвестициите в тези области.

Сериозен ръст от 130 лв. има и на заплатите в област Варна. Това представлява увеличение с 12,3% до 1189 лв. Челната петица се допълва от област Перник със 115 лв. допълнително на месец. Заплатите в Перник са нараснали с 13% за година средно до 1002 лв. Това се дължи на близостта на Перник до София и факта, че много хора от областта работят в столицата.

Възнагражденията нарастват в цялата страна. Но само в 10 от 28-те обрасти увеличението е с над 100 лв. за година. В топ 10 влизат и областите Русе (+111 лв.), Габрово (+109 лв.), Търговище (+105 лв.), Хасково (+102 лв.) и Враца (+101 лв.).

За страната средното възнаграждение е нараснало за година със 131 лв., или с 11,5% до 1266 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    18 3 Отговор
    У село Чемиш . Северозападна България
  • 2 Цветан Цветанов

    41 13 Отговор
    Аз пък имам мезонет за 2 милиона лева и пия шампанско моет за 800 лева бутилката.

    Коментиран от #13, #20

  • 3 Глупости

    56 9 Отговор
    Щом Силистра и Талбухин са на второ място смятай колко е достоверна тая извадка.
    Те в талбухин водопровод нямат като хората.

    Коментиран от #28

  • 4 Боко богатия

    44 9 Отговор
    В Гербестан няма високи заплати, Хау! Пунта Мара Главанациии !
  • 5 НСИ изватка

    52 7 Отговор
    Абсолютна лъжа , колко хора ги вземат тия пари , това заплатите в администрацията и на чиновниците.
  • 6 К.К.

    17 1 Отговор
    За западните провинции няма данни, там да не са още в 2017

    Коментиран от #11

  • 7 Кирия под масата

    16 2 Отговор
    Митниците и депутатите са на един кантар по заплати!
  • 8 Истината

    38 3 Отговор
    Относно за Силистра това са пълни измишльотини драги ми сънародници!
  • 9 Наблюдател

    39 3 Отговор
    Поредното фелацио за Боко и откровена подигравка с българите .
  • 10 Неразумни юроде

    31 2 Отговор
    Това е лъжа.
  • 11 Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "К.К.":

    Там са в 2010-та
  • 12 Анонимен

    26 1 Отговор
    Де ги дават тия заплати че да идем на работа там....... Вземат дребните служители в администрации те ..... Що не дойдете да питате мен колко вземам......още даже съм на 560 лв... Това е,,,, ако искате вярвайте ако не.....ваша си работа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лудогорец8

    21 1 Отговор
    От силистра съм и не съм чул нещо подобна да има!
  • 15 Никой

    22 2 Отговор
    Кой ги ръси тия глупости? Във Варна един ми каза, че давали 650лв за една служба, за която изискват два езика и висше. Какви средни заплати ми гледат, изобщо не е показателно. Бай Иван яде пържоли, аз картофи, двамата какво ядем, мусака ли?
  • 16 Парцалесите

    6 3 Отговор
    На някой цял живот не му достигат заплатите,допълнително доходи от други дейности(кой каквото умее....!)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да да

    12 2 Отговор
    Интересно ми е обаче ако хората, които пишат коментарите споделят колко взимат какви ще са резултатите. Животът в България не е изобщо евтин. Ако трябва да си купиш жилище как ще стане? Да не говорим за здравната система, инфраструктура, уреденост на кварталите като цяло... ако не си човек на човека, малко трудно....
  • 19 Народ

    16 3 Отговор
    Поредната нагласена статистика, нямаща нищо общо с действителността и опитваща се да излъска имиджа на правителството. Както се казва, добре, че пускат такива новини да не забравяме колко добре живеем
  • 20 Курнела Импексова

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Цветан Цветанов":

    Какво имаш ти бе скъсаняк?Аз имам Техноимпекс!Къде си тръгнал ти бе?
  • 21 Хахахаха

    10 16 Отговор
    Сега червените тролове ще скочат да пишат как никой не взимал повече от 600лв заплата и всички били на минималната.Само няма да обяснят как даже децата носят телефони за стотици левове, на всяка крачка има коли за по 20000лв, всички се състезават кой е по-добре облечен и всеки се хвали във Фейсбук с поредната екскурзия за уикенда и кръчмите са пълни с тези, които взимали 600лв заплати.

    Коментиран от #38

  • 22 Заплати в България

    19 2 Отговор
    Пълни глупости! И в Труд бяха публикували тази статия. Бих искала заедно с този човек,който я е написал само за 1 седмица да ходим по интервюта с работодатели. За кол центрове,за офиси,за физически труд ..за различни дейности.
    Бих искала да чуе и види колко от работодателите ще предложат заплата над 1000лв(в по-добрите случаи).
    Да,ако живееш в по-малък град или село и взимаш такава заплата ще си живееш сравнително приемливо,но по дяволите - 21в в София?!?!
    При положение,че само наемите на жилища често са половината(дори и повече) от половината на заплатата за какви ръстове говорим изобщо?? Ръст има само на материалистите,на простотията и наглостта.
    Как ще задържиш млад,работлив с опит и чужд говорим език човек в родината ни,когато предлагаш 850лв?!?!?! Да не говорим за хората,които тепърва искат да се развиват в дадена сфера!!
    Заради лъжливите статии,че в София имало пари всички сега са тук и се бутат,и наглеят за 20лв отгоре. И всички са озлобени и нервни..
    Какъв е проблема един кол център да е в по-малкия град и да разпределите парите и хората в цялата ни държава??
    Много му пука на човека с проблема от някоя си страна ти откъде му отговаряш,от Ямбол или от СОФЕТО. Важно е да се действа!
    По дяволите,как лъжете хората с такъв тип статии. Съгласна съм с коментара всеки да напише заплатата си,какви европейци - ти да видиш!!!
  • 23 Червен трол

    10 5 Отговор
    Аз взимам 300лв заплата за 12 часов работен ден, без право на платен годишен отпуск.Какви са тези лъжи за заплати по 600лв?Никой не взима такава заплата.Всеки втори проси и е безработен.

    Коментиран от #30

  • 24 123446

    7 0 Отговор
    Писачите, които се титулуват журналисти, трябва да разберат значението на думата "високи" и да я употребяват само когато е необходимо.
  • 25 123446

    4 0 Отговор
    Писачите, които се титулуват журналисти, трябва да разберат значението на думата "високи" и да я употребяват само когато е необходимо.
  • 26 Във

    5 0 Отговор
    Парламента.
  • 27 България

    8 0 Отговор
    Това са заплати БРУТО. Чистата или НЕТО заплата е 30% по - ниска .
  • 28 321

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости":

    Напротив, напълно достоверна е. Силистра е от най-малките областни градове, почти няма работа и заетост. Тоест огромен фактор са държавните служители. Малък град - а е областен - тоест имат областна администрация, районен съд, окръжен съд, ОДМВР и разни други подобни институции. Там покачване на заплатите има и заплатите им са доста високи. Сигурно от 15-те хиляди работещи поне 5000 са от въпросните институции и това оказва огромно влияние на средните стойности.
  • 29 Антропо Глог

    3 0 Отговор
    В главите ни, къде другаде...
  • 30 Ред Вол

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Червен трол":

    Имаш ли първо отделение завършено?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 киро

    3 0 Отговор
    Най-шисоките - ЯСНО ! А най-ниските , и гордее ли се БИЗНЕСА с тях !!!???
  • 33 Morgoth

    1 3 Отговор
    На фона на това софиянци са станали най-големите мрънкачи!
  • 34 Чичо Ви

    3 0 Отговор
    Не разбрах заплатицата на Мунчо горкия с колко е пораснала.
  • 35 :))

    0 2 Отговор
    Той капиталист от бкп дс да може и тия 420 няма да ти даде. Същото е било и преди. С налъмки и скъсани панталони са ходили, но добре че е бил бай Тошо и днес десните да го плюят. Да има в много къщи едните са десни плюят комунисти и обратното и такива, които ви казват някои неща на не родените по живково. Лошо бе, но сега е много по лошо в някои смесени региони. От 30 години навсякъде си назначиха техни хора, а те са пред пенсии.. Идват други, Ромео, свиквайте, избирателите на пеевски и Данчо и много от новите българи са при тях зачислени. Без гръб в бг няма как да успееш и е време обратно към ссср е че от 30 години не е същото, бкп, дс, кпсс
  • 36 :))

    5 1 Отговор
    Целият свят е шаштисан, яж, пий и си носи новите дрехи
  • 37 Ушев долен бандит на пастет

    5 1 Отговор
    Аз получавам чисти 500 лв, ти получаваш 2500... да кажем, че и двамата сме от Монтана - средно възнаграждение за Монтана = 1500 лв. Факти-те нищо не казват за сивата икономика... колко хора работят без договори само и само да си прибавят някой лев отгоре, пък и за малкия бизнес по-добре, защото не плаща осигуровки. Не плаща, защото постоянно му се увеличават цените на ток и суровини, да не говорим за постоянните и безумни регулации и закони, гласувани от гербопитеците. Спасил се е само онзи, който е избягал от ш*баната прасешка крадлива и изнасилена от местните м*нгали територия!
  • 38 Az neznam nishto

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Маняк ли си извратеняк ли си ти живееш в чужда реалност.
  • 39 Е Ал съм ви майката

    0 0 Отговор
    Аз пък имам три кила монети от костово време и една бонова книжка.
  • 40 qwerty

    1 0 Отговор
    Абе, тез луди ли са? Управител на хотел 700...сервитьора 1000...
  • 41 qwerty

    2 0 Отговор
    В Happy без бакшиша минава 1500. Юрисконсулт в отдел закрила на детето 700-800
  • 42 ърт

    3 0 Отговор
    къде ги тия 1700 кинта в софия.Виж те обявите за работа заплатите не си ги вдига ли от няколко години 1000-1300 това са парите.
  • 43 Няма такава държава

    3 0 Отговор
    Пълни глупости, в София заплатата може да е около 1000 средно, но не и 1700 лв. Само за ИТ сектора това може важи, но не и цялостно. За останалата част от страната рамката е 550-800 лв средно на месечно възнаграждение. Това че в София заплатите са по високи с 50% е пълен мираж. Само данъците се повишават, но не и заплати тук.