Last news in Fakti

14 Януари, 2020 23:28 30 622 68

1000 търговци под ножа на НАП всеки месец

  • нап-
  • запечатан обект

Списъкът за подлежащи на запечатване магазини и заведения се обновява почти ежедневно

1000 търговци под ножа на НАП всеки месец - 1
Снимка: бТВ

Около хиляда са търговските обекти, които Националната агенция по приходите (НАП) посочва всеки месец в списъка за подлежащи на запечатване магазини и заведения, показва проучване на „Монитор". В някои месеци техният брой е между 700-800 обекта, докато в други той надвишава 1000 магазина.

Списъкът за подлежащи на запечатване магазини и заведения се обновява почти ежедневно, като в него може да се открие името на търговския обект, адресът, вид на продаваните стоки или услуги. Понякога в рамките на само един месец броят на посочените обекти се мени като се обхващат все повече нарушители. Списъците служат както за информиране на гражданите, така и за известяване на търговеца, който е направил нарушение. До крайна мярка, а именно затваряне на обект се стига, когато не е спазено условие от Закона за данък добавена стойност (ЗДДС).

Нарушенията включват от неправилно издаден документ за продажба и нерегистрирано в НАП фискално устройство до неодобрени от агенцията електронни системи с фискална памет, които позволяват прекъсване на връзка между отделните модули. Търговецът пък се счита за уведомен, когато види своя обект на интернет страницата на НАП и когато на мястото е поставено съобщение за запечатването.

Така през 2019 г. всеки месец по около 1000 обекта биват посочени като подлежащи на запечатване. Най-много нарушители има в големите градове като София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    194 11 Отговор
    Когато бившата държава ти е Враг!

    Коментиран от #3, #23

  • 2 И с какво им помагат

    286 12 Отговор
    Като им вземат хляба на търговците , всяка година нови правила ново оборудване , електроника , програми . Плащай и да мре дребния търговец.
  • 3 Йосарян

    140 5 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Интересно е, защо дечицата на Управленците не са на Територията?По точно. Къде са Слуги де.
  • 4 ВАТМАН

    305 6 Отговор
    Защо не сложат патентен данък на малките търговци,а ги отстрелват като дивеч?Унищожаването на малкия бизнес е престъпление с тежки и дълготрайни последици.В България предприемаческия дух е в деменция.Предстои скорошна смърт.

    Коментиран от #62

  • 5 Бсп

    36 271 Отговор
    Браво. До кога ще ни лъжат и мамят търговците. Докога ще плащаме данъци а те ще крият и богатеят.

    Коментиран от #6

  • 6 На леля ти

    158 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бсп":

    Гербаджииски фарисей- щавите за апартаментите на управляващите и екскурзиите на Боко ненаситния.
  • 7 Калхи

    215 6 Отговор
    В БГ да почнеш бизне те прави престъпник. Двадесетпроцентовото ДдС е прекалено голямо и за да оцелеят хората са принудени да нарушават закона. В Румъния ДДС то е 5% и бизнеса работи спокойно. Там крадът по малко и такива, като Горанов исие са в затвора. Това е Вг
  • 8 циганин

    191 9 Отговор
    Имам две прекрасни момчета, които запалих по IT и в момента големия който е на 22г има фирма за уеб дизайн. Ще останат в БГ защото са патриоти, нищо, че са от цигански произход. Всичко това благодарение на магазинчето, което ни храни. Ако ми го затворят заради някоя глупава разпоредба, аз лично обещавам държавата да разбере по много лош начин, че не трябвало да закачат малкия бизнес. Докато не излезем по улиците, нищо няма да се промени.

    Коментиран от #60

  • 9 Kuzmanovv

    17 95 Отговор
    То трябва не "да са посочени за запечатване" , а да се "запечатват всеки месец". Какво му дреме, че е "посочен за запечатване", нали далаверата си върви ... 🙄.
  • 10 Гражданин

    25 144 Отговор
    Предполагам, че съм един от малкото, които репортват такива малки бизнеси за неиздаване на документ при продажба и ще ви кажа защо го правя. Това трябва да бъде правено от всеки гражданин за да може да се контролират кражбите от нашите данъци. Всеки един малък или голям бизнес си е калкулирал ддс, данък и печалба в цената, което би трябвало да е достатъчно да продължава да работи! И не си мислете, че само малките страдат и големите крадат с милиони и така ще е докато вие простите, мрънкащи българи не се вземете в ръце! Така че, ако си бизнесмен и ме засечеш, знай че нап ще дойде, ако не си изряден!

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 11 Българин

    98 7 Отговор
    И какво? Чакалите, некадърниците, мързеливи те, ебливи те и журналистите се радват на затворените обекти! Типично по български!
  • 12 Чакам ги с нетърпение

    74 4 Отговор
    В момента който ми го запечатат обекта ще бъде лично екзекутиран от мен... ще уволня всичките служители ще разпродам всичко само наема ще си го плащам с цел никой друг да не го вземе и да не плащат данъци осигуровки за какъвто и да е бизнес от него
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чакам ги с нетърпение 2

    73 8 Отговор
    Витрините ще бъдат счупени...отпред от една от козирките ще виси обесен на въже макет и с големи червени букви ще пише тук беше НАП
  • 15 Чакам ги с нетърпение 3

    68 9 Отговор
    Касови апарати лично ще го разбия в земята пред краката им и ще запаля касовата книга...
  • 16 Чакам ги с нетърпение 4

    93 6 Отговор
    От списъка който е публикуван в НАП за затворени обекти Ще създам организация ще се свържа с всички които са потърпевши и ще започнем организирането на най-масовата блокада на България от предприемачите... примерно ще започне от 9-ти март... всичките предприемачи ще излезем с всичките си мпс-та които са повече от три-четири на човек и ще блокираме най-големите булеварди и улици по цялата страна само за един час... следващия понеделник за 3 часа и така нататък докато не ликвидираме правителството на Бойко Борисов... а всичките от финансови нистерство не ги вкараме в затвора до живот

    Коментиран от #25, #66

  • 17 Бг фен

    87 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданин":

    Полуидиоти ти ако знаеш къде отиват и в чии ръце тези данъци - за заплати на боковите слуги... Освен ако не си един от тях...
  • 18 иванчо

    14 117 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданин":

    Браво и аз пращам редовно сигнали за нелоялните търговци на НАП. А като фалират ще се намерят други които ще спазват правилата. Природата не търпи празни пространства.

    Коментиран от #40, #44, #47, #55

  • 19 Бсп

    17 74 Отговор
    Хем мрънкате, че няма пари за пенсии, училища , болници....Хем защитавате нелоялните и крадливи търговци. Ето затова никога няма да стигнем Германия и Европа по нищо.

    Коментиран от #26

  • 20 гост

    62 4 Отговор
    Всичко е до това за какво ще се заядат НАП-аджиите, виждал съм ги как ходят по обекти едни тлъсти лелки и излизат от магазин за месо с торби които аз, яко момче, не бих могъл да нося сигурно.
    Товарят в колата усмихнати и доволни и си тръгват.
  • 21 Някой си

    67 0 Отговор
    А някой замислял ли се е защо всичко се вдига(осигуровки,минимални заплати,данъци и пр)А ставката за минаване по ддс все още не който е 50000лв стокооборот само да спомена че в Румъния е 80000 евро,в Германия е 100000 евро

    Коментиран от #35

  • 22 Сам

    49 2 Отговор
    Само така до пълното унищожаване на дребния и среден бизнес в БГ.
  • 23 На бунт

    50 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Вдигни се народе и да ги иметим от НАП да отидем там ,точи се до дупка малкия бизнес за да има за обръчите на Доган и ББ ние или в робство или терминал 2
  • 24 Един от многото

    69 1 Отговор
    Целта е една. Безкомпромисно унищожаване на дребният бизнес с помощта на държавата, което е разчистване на конкуренцията на големите играчи!
  • 25 Потерпевша

    20 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чакам ги с нетърпение 4":

    Точно така
  • 26 Готин ама не съвсем

    76 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бсп":

    Личи си колко си прост! Та кажи, колко данъци са платили веригите в България?? За 10-12 години нула лева! А са с обороти от милиарди лева! За тях може но за дребния не може? Ако не платя барем и един месец и ми цъфват на главата и се почват едни проверки, ум да ти зайде! Колко пъти са проверили веригите?? Колко е платил, като данъци Нефтохим за тези години?? Нула лева. Все е на загуби! Колко са платили Енерго дружествата, а Американските Марици? А ВЕИК? Получават водата на 2 стотинки кубика и ти я продават на 3,5 лева, но са на загуба! Та много си прост!

    Коментиран от #29

  • 27 Генчо

    33 3 Отговор
    Нап да направят малките магазини да се плаща на квадрат да има цена по населени градове и по малки и да се плаща от 1 ви месец да края март и който не си плати да го затварят можи да съберат повече пари.
  • 28 Даниел

    58 4 Отговор
    Целта на тези фарисеи от НАП е ясна , ликвидация на малкия и среден бизнес , и целия поток от клиенти да влиза в Лидъл Кауфланд била и т маркет и д-р хипермаркети, който не плащат ДДС и данаци в бг , защото уж са стратегически инвеститори ,но май изглежда че са стратегически унищожители на Бг икономиката . Трябва да се дигнем на бунт това е единствената ни надежда или да хващаме самолета с едноличен билет .
  • 29 Хипер прост

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Готин ама не съвсем":

    Само бих добавил ,не "много прост " а хипер прост , като хипер маркера кафето се блъска като не видял , шоколад : ) .
  • 30 Хипер прост

    8 1 Отговор
    Извинявам се ,Хипер маркета кадето ,не хипер маркера кафето :) ,от смартфона стават грешки.
  • 31 Хипер прост

    41 0 Отговор
    НАП , съкратено от напаст , напаст която е напът да унищожи бизнеса и икономиката ни , ножа опира вече до кокала ,единствената ни надежда е да грабнем сопите, бухалките ,и квото имаме под ръце ,и пред парламента да наритаме тиквите , и лоестите г*зове. Всички заедно за България , за децата ни.
  • 32 Само

    35 1 Отговор
    Бой на нападжиите..
  • 33 българина

    42 2 Отговор
    Това е най старата игра в историята на човечеството хвани дребната риба и покажи по този начин че правиш нещо ,за да живее на спокойствие голямата риба.Тоест голямата риба е заедно с управляващия курунпиран слой на страната.
  • 34 Малчу от Факултету

    14 1 Отговор
    Че то София град ли е бре,я доколкото си знаеме то си е кварталот на Факултету.
  • 35 Все тая

    28 3 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си":

    Вече няма ставка за минаване по ДДС. Всички са по ДДС прие се закона и то за година назад. Всички от миналата 2019 година които не с били по ДДС сега дължат данъци, които дефакто не са предвидили. Малкия търговец е пътник!
  • 36 Браво на НАП

    8 30 Отговор
    На БГ питека трябва със закон да се забрани да упражнява каквато и да е дейност. Той само краде, лъже и мами.
  • 37 Ега ти дебилите

    13 51 Отговор
    Не знам дали 80% от българите са дебили, но пък виждам че 80% от коментиращите са такива. Как може да защитават собственици на търговски обекти които вършат нарушения с цел измама и неплащане на данъци и да твърдят че това е било дискриминация спрямо тях. А от тези данъци същите дебили получават заплати, пенсии и какви ли не още аванти. В белите държави търговците дори и не могат да си помислят да не плащат данъци, а у нас манталитета е непрекъснато да мислят как да укрият задълженията си към обществото. Ето затова скоро няма да се оправим. А тези които реват от нашата държава и отиват в чужбина какво, мигар там ще ги оставят да мамят по същия начин - няма, няма, направо ще им съдерат задниците.

    Коментиран от #39, #41, #43, #45

  • 38 Гост

    37 0 Отговор
    И накрая НАП да си направи едно харакири,защото накрая не виждам от кого ще взема пари и кой ще робува на подобни измишльотини,през седмица промени и затягане на контрола.
    Нека повече българи да се замислят какво получават от държавата и за какво си плашат и до кога ще живее под стрес?
  • 39 Анонимен

    25 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ега ти дебилите":

    От години спазваме едни правила и вечно няма пари,вечно нещо не е както трябва и сега искам да попитам,като няма пари и те се печатат,защо постоянно вдигат цени,данъци и измислят нови служби и дейности и пак всичко се свежда до липсата на пари?
    Нормално ли е да ти определя някой друг кое колко струва,твоят труд колко пари е и понеже някъде нещо независи от нас,вдигат цените и ти като нямаш достатъчно пари и нямаш възможност да харчиш,след толкова години увеличение на цените защо проблема отново се свежда,че все няма и се търсят пари?
    Всичко има на пазара,но няма пари.
    Къде са парите питам?
  • 40 Какво са парите без хората?

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "иванчо":

    Доста фирми близки до управляващите печелят проекти и привличат държавните средства за да се разпределят по собствени сметки след това,а и не напразно е казано-Докато има държава и данъци,винаги ще има какво да се краде.
  • 41 стоян

    34 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ега ти дебилите":

    До 37 ком =Явно не си разбрал че дребните търговци в Румъния плащат 5 % ддс а тук е 20 % - И защо е толкова усложнено счетоводството за малките търговци и производители като може само с патентен данък за малките обекти =и държавата ще събере повече пари от патенти отколкото от нови касови апарати и компютри и принтери нужни за малък търговец от провинцията
  • 42 Сашо

    42 1 Отговор
    Не ви ли е срам. Хората се чудят как да изкарат хляба.хубаво да се плаща ддс, ама държавата с какво е помогнала на частния бизнес та иска ддс да взима. Това май няма да се търпи дълго
  • 43 Виж сега да те светна

    30 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ега ти дебилите":

    Когато тези хора плащат данъците си и знаят че тези данъци например в размер на 500 милиона уж ги предвиждат за ремонт на язовири а те вземат че изчезнат като дим в джоба на някой тарикат. Е Ами много ясно че няма да искат да плащат
  • 44 Сали

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "иванчо":

    Е па те българите са на изчезване и сега ние ромите като въртим дребния бизнес па да видим
    Дали че се пробват да заемат някоя стотинка
    Е тогава че има трепане
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай Иван

    29 1 Отговор
    НАП всъщност как точно решават какви закони да си приемат, за да рекетират българите? За чии интереси работят, защото със сигурност не е за нашите! Време е народа да се вдигне и да помете тази измет, дето като паразити ни пият кръвта!
  • 47 Lev

    27 1 Отговор

    До коментар #18 от "иванчо":

    Пращай Пращай сигнали на НАП накрая ще умреш гладен
  • 48 Българи стойте в България

    24 1 Отговор
    Държавата мисли за вас ..................Ще бъдете старателно изцуцуркани докрай................Недейте да бягате в чужбина................Останете в блатото и умрете от мизерия с достойнство.
  • 49 Lev

    27 1 Отговор
    Уважаеми търговци Уважаеми колеги тази мръсна държава ще ни съсипе ще ни съсипе нас които всеки месец внасяме ДДС внасяме осигуровки с приемането на тази наредба на никой няма да му се прави повече бизнес първата година след приемането на тази наредба 10% от всички търговци ще си намалят капацитета на работа ще направят съкращения
  • 50 Lev

    29 2 Отговор
    След още 12 месеца други 10% ще затворят убиват търговците убиват желанието на човек да прави бизнес ще станат големи съкращения до 24 месеца младите които са около 25 30 години те също нямат желание да правят бизнес процента на хората които излизат извън България завинаги ще се увеличи държавата погубва не само бизнеса а целия народ
  • 51 Дребен Бизнес

    26 0 Отговор
    Имах петима служители....сега останаха двама.Съкращения ......а НАП да го плюнчат целия.
  • 52 nnn

    41 4 Отговор
    На маймуните трябва да им се обяснява б а в н о !Излез малко от тоя кенеф наречен държава и се огледай.В Испания отваряш заведение и плащаш патент.ДДС в Румъния 15%,на хр.стоки 5%.Навсякъде в нормалния свят ДДС на туризма,заведения,хотели 4-9%.Никаде няма праг на регистрация по ДДС 25000 евро.КАК ДА ОЦЕЛЯВАШ В КЕНЕФА АКО НЕ КРИЕШ ОБОРОТ?ТОВА Е ВЪПРОСА!НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В СТРЕС И ДА СЕ КРИЕ,НО НЯМА ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ,ЗАЩОТО В ТИКВОСТАН УБИВАТ ДРЕБНИТЕ НАРОЧНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО.
  • 53 Тиквар

    25 1 Отговор
    Ами събират за новия аероплан на Боко
  • 54 този

    31 0 Отговор
    Защо не проверяват зъболекари и натариуси?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Таратор

    15 0 Отговор
    Абе, кво стана с оня НАП-аджия, дето го гръмнаха в колата му ?? Разкриха ли нещо, или "се работи" послучая ?
  • 57 Lev

    16 0 Отговор
    Мръсна държава народа едвам оцелява l Каква е тая държава която хората се притесняват дали ще им стигат пари за тока и даже за храна
  • 58 Храна за размисъл

    14 1 Отговор
    НАП да създаде работа на ромите и да търси от тях после пари,да събира и да пълни бюджета,че както вървят нещата скоро в България те ще останат за работна ръка.
  • 59 Търговец

    26 1 Отговор
    Такъв геноцид от държавата към малкия и среден бизнес никога не е имало. Скоро ще се вдигнат хиляди хора и ще си върнат държавата от мафията.
  • 60 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "циганин":

    Браво един човек от ром ски произход да разсъждава трезво.... Прав си човече.... До като се делим на етноси ще ни мачкат.... Но ако се обединим и излезем всички ще ги тресе страхът яко.... Те и на това залагат да сме раз единени .... Щото така ни управляват по лесно и ни мачкат.... Какво бихте направили вие ромите срещу стратегията за детето.... Ще излезете ли на улицата да защитим отнемането на деца и давани в приемни семейства и бог знае още за какви опити с тях...

    Коментиран от #67

  • 61 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Гласувайте още за герб и без гащи ще останете.... Нап са Ал
    Капоне ,,,, във нов вариант.... До сущ са като неговите рекитьори.... Тия ни убиват желанието да живеем даже.....
  • 62 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВАТМАН":

    Щото после ще се окаже , че Техномаркет е малък търговец! Докато не станем нормално мислещи, само така ще вървим напред.
  • 63 НАП пиявици

    5 0 Отговор
    В БГ. Докато не се стигне до крайности няма да има оправия. Мълчанието е знак на съгласие.
  • 64 Аааа

    6 1 Отговор
    Ще се стигне до там , че и малкото останали в бг млади хопа ще хванат за чужбина. Пък после съм любопитен от кои ще събират пари за осигуровки и пенсий . От раздута до безкрайнос администрация ли ?
    П.с. отдавна ми е мечта да се евакуирам в Канада 😎
  • 65 onq s konq

    5 0 Отговор
    И какво сега, така както я караме да оставим само Кауфланд и Лидъл, Метро и Била, а останалите "под ножа"?! Плащат малко ли ?!
  • 66 Десо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чакам ги с нетърпение 4":

    Да,но ние сме българи,не гърци!Ще те боготворя,ако успееш!!!
  • 67 Тиква

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Прав е циганина. Трябва да се започне със :Стани стани юнак балкански,,,,," а за финала "Шуми Марица".
  • 68 браво

    0 2 Отговор
    Така се прави ! Докато не се научат да плащат данъци !