Last news in Fakti

15 Януари, 2020 20:37 20 630 76

Вече дори няма кого да обучаваме

  • австрия-
  • българия-
  • икономика-
  • търговия
Вече дори няма кого да обучаваме - 1
Снимка: М. Богданова ©

Проблемът с липсата на кадри не е от вчера. Ако допреди няколко години рекламирахме България като дестинация с евтина работна ръка, за да привлечем чуждестранни инвестиции, то днес това вече не е възможно. Причината е, че дори няма кого да се обучава. Това е едно от големите предизвикателства, които описват австрийските компании, инвестирали в България. Разбира се, основният инструмент за привличане на кадри е заплащането. Чуждестранните компании са готови да платят необходимото, но понякога се получава така, че „вместо да платим на един служител 2000 лв., плащаме на трима по 800 лв.”, казва представител на голяма австрийска фирма, която от 1993 г. е на българския пазар.

От друга компания посочват, че прилагат максимално гъвкави условия на труд, за да могат да запазят квалифицираните си кадри. „Имаме страшно много майки. Те поемат дори повече отговорности след връщането си. Предлагаме гъвкаво работно време. Имаме хора на 4-дневна работна седмица. Така, че вече стандартните средства за мотивация на служителите стават все по-широки”, допълва управител на друга австрийска търговска компания.

Именно осъзнаването на големия проблем с кадрите може би е основната причина австрийската програма за дуално обучение да се ползва с успех. За последните 5 години в нея участват 21 училища, като през есента на 2020 г. ще се включат още три.

И все пак, основният проблем според австрийските компании остават корупцията и престъпността. Това показват резултатите от годишната анкета сред 88 компании с австрийски капитали, които работят у нас. За 50 от тях този проблем остава №1. На второ място е липсата на правна сигурност 48 фирми. За 39 компании важен фактор е наличието на предвидима икономическа политика – нещо, което у нас трудно може да се каже, че има. Под предвидимост и стабилност участниците в проучването визират нормативна сигурност, т.е. законите да не се променят "ден за ден", както се случва в момента. Те искат нормативните поправки да се правят след провеждане на консултации с представители на бизнеса, с експерти и със самото общество.

През идните 12 месеца икономическият климат в България ще остане същия като през миналата година, прогнозират 59% от анкетираните компании. 16% очакват подобрение, а 25% - влошаване. Голяма част от австрийските фирми у нас не планират да разширяват състава си през 2020 г. От 23 на 20 намалява броят на тези, които планират да го направят през тази година. От 7 на 9 се увеличават фирмите, които ще съкратят част от персонала си.

Годишните данни за стокообменът между България и Австрия ще излезе през март месец, но ако направим съпоставка на база 9-месечие се наблюдава ръст. При българският износ на стоки той е 1.3%, а при българския внос той е 13.7%. Обменът а услуги също нараства, съответно с 5.2% и 4.2%.

С ниво на инвестициите от 4.041,4 млн. EUR (по данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са А1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit. В последната година имаше запитвания от различни австрийски фирми, които разглеждат България за потенциални инвестиции. Традиционно, страната ни се конкурира със съседните на Австрия страни за нови чуждестранни инвестиции. Предимствата на България – ниските данъци и изгодната работна ръка, вече не са достатъчни, за да компенсират трудностите (липса на кадри, недостатъчна правна сигурност, слаба инфраструктура).

Големият въпрос е дали ще има нови австрийски инвестиции у нас. Според 57 от компаниите през 2020 г. те ще са същия обем като през изминалата година. От 26 на 18 спада броят на фирмите, които смятат, че инвестициите ще се увеличат, а от 5 на 13 нараства броят на тези, които прогнозират, че австрийските инвестиции у нас ще се свият през следващите 12 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как няма?

    122 10 Отговор
    В Англия е пълно с индийски специалисти! Тук нямаме ли индийци? Рекламирайте ги, и инвестициите ще завалят!

    Коментиран от #15

  • 2 Fidd

    55 16 Отговор
    Местим...
  • 3 ГЛУПАКА БАТЕ

    183 16 Отговор
    БАТЕ ТАКА И НЕ РАБЗРА 10 ГОДИНИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ВДИГНЕ ПЕНСИИТЕ, ТЕЗИ ПАРИ СЕ ВРЪЩАТ В ИКОНОМИКАТА, БАБИТЕ И ДЯДОВЦИ ДЪРЖАТ ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО, ДОКАТО ПО-МЛАДИТЕ ХАРЧАТ ГЛАВНО ЗА ЦИГАРИ, АЛКОХОЛ, АВТО ИНДУСТРИЯ, ЕЛЕКТРОНИКА / ВСИЧКО ТОВА ЧУЖДО ПРОИЗВОДСТВО/ ТО ПЕНСИОНЕРИТЕ ХАРЧАТ САМО ЗА РОДНИЯ БИЗНЕС - ХРАНА, ТОК, ВОДА, ПАРНО, ДАНЪЦИ . . . В БГ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИ ВИНАГИ СА БИЛИ ПО-ВАЖНИ И ОТ РОДИТЕЛИТЕ

    Коментиран от #4, #22, #33, #56

  • 4 Ххх

    124 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГЛУПАКА БАТЕ":

    Тези неща, които си писал иди-дойди. Ами, ако помислим от моралната и хуманната стеана нс въпроса. Тези хора такива мизерни старини ли заслужават? Това е пълен срам.
  • 5 МИЛЕНЧИ

    150 2 Отговор
    ТЕЯ ВИЦОВЕ ХИЧ НЕ СА СМЕШНИ ! ПОДИГРАВКАТА С РАБОТНИЦИТЕ НИ Е БЕЗКРАЙНА ЧАК СЕ РАДВАМ МАЛКО ,ЧЕ НАМАЛЯВАТ. ПЧЕЛА ОТ МЕД НЕ БЯГА !
  • 6 Сух

    98 6 Отговор
    "Чуждестранните компании са готови да платят необходимото, но понякога се получава така, че „вместо да платим на един служител 2000 лв., плащаме на трима по 800 лв.”, казва представител на голяма австрийска фирма", как да се разбира това? "С ниво на инвестициите от 4.041,4 млн. EUR (по данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори" 4милиона за второ място.. Какво става тук, това ли ни е развитието?! И по прогнози на болшинството, щели да намаляват.. България е глътнала вода! Направо си е за опело..

    Коментиран от #9, #30, #45

  • 7 Палко

    130 2 Отговор
    Както казва един мой приятел" напълнете гьола с вода и жабите сами ще дойдат"! Дано да са разбрали работодателите!?
  • 8 Боко българоубиеца

    218 8 Отговор
    За десет години ви построих десето качество пътища, пострих ви спортни зали в села с 10 жителя, изтеглих най - големия заем в историята ви, унищожих дребния и среден бизнес, защото поддържам олигарсите. Неграмотен съм и назначавам неграмотници на всички високи постове. Гласувайте за мен и скоро ще ви затрия. Само още един мандат, а знам, че сте прости и пак ще ме изберете 🎃🎃🎃

    Коментиран от #13

  • 9 Браво

    39 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сух":

    Така се получава като не си учил математика и не знаеш колко точно е 4.014,4 млн.EUR

    Коментиран от #12, #14, #46, #68

  • 10 Тези фирми

    72 2 Отговор
    Дет предлагат 4 дневна работна седмица, защо не ги споменете? Няма да им направите лошо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сух

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Грешката е моя, прав си в случая.
  • 13 Госあ

    38 16 Отговор

    До коментар #8 от "Боко българоубиеца":

    Сложих ти +, въпреки че напротив, малкия и среден бизнес е олигархията. Да,точно така. Големите технологични корпорации осигуряват работни места, средни заплати и данъци. Румъния направи точно това по време на прехода и дръпна толкова- освен че осигури ядрени мощности, привлече корпорации
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    39 9 Отговор

    До коментар #1 от "Е как няма?":

    Къде се намираш бе момче ? Ти имаш ли представа к'ва е разликата между индийски и български специалисти ?

    Коментиран от #54

  • 16 Анонимен

    77 1 Отговор
    Според вожда цъфтим и скоро ще връзваме Според чуждите компании няма квалифицирани работници.Е как да има като 1/3 от хората в работоспособна възраст работят в чужбина.
  • 17 ???

    52 1 Отговор
    Хората даже се примиряват и с такъв материал да работят. По важно е друго. Проблем номер едно е корупцията и престъпността.
  • 18 Свиня

    25 0 Отговор
    От цвик не бяга,то се знае,прост и хрантутник,да се нарече пчела е срам,да държи тон на образован е срам,но наистина няма кого да се образова..!
  • 19 практик

    67 2 Отговор
    Обучавайте циг....те, те са много и са неангажирани! Ако можете!
  • 20 Миризлив пор

    67 4 Отговор
    Нека да погледнем нещата от гледна точка на работника инвестирал в себе си, 17 години учене западен език и съответната квалификация. Отива и му дават с 20-30% повече от този дето едвам си пише името. Ръсват му куп задачки и отговорности а насреща само наказания. Това се вижда от всички, и никой не иска да го работи това, обявяват курсове ама всеки вижда какво е и не иска да се захваща. Да диференцират заплащането и ще има хора.
  • 21 Peci kupona

    52 1 Отговор
    Образование, самосъзнание, ценностна система! Това са нещетата, които са необратимо увредени в държавата!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Япа Я

    19 5 Отговор
    Инвестирайте в Северозапада,ще ви научат на акъл
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тъпчето

    46 3 Отговор
    И къде отиват разходите на баба и дядо ?
    Софийска вода : 60% фира на водата + 15% неплатена вода от циг.ните. А да, има и един заем от 100 милиона, който 2025г. като свърши концесията ще плащаме ние.
    Храна - Кауфланд и други промоции и боклуци на масата.
    Ток - ЧЕЗ храни чешките пенсионери от поне 5 години.
    Данъци - кой събра данъците и тази година ?
  • 26 Станчо

    57 2 Отговор
    Бизнеса го чака бавна и мъчителна смърт ако не мине в ръце на професионалисти, защото сега е ченгеджийска история...
  • 27 Отрицателна селекция

    94 2 Отговор
    Ако плащаш на трима по 800лв , след 30 дни ще имаш един напуснал и емигрирал , втори избягал , да си търси късмета другаде , и един останал, селектиран умствен инвалид , на който който ако му размениш обувките, лява и дясна , няма да може да се обуе.

    Коментиран от #71

  • 28 Каспо

    101 0 Отговор
    Що за глупости пишете. Дават на хората минимални заплати и се оплакват че няма кой да им работи. Идва "големия" инвеститор от Германия прави завод обещават по над 1000 лв заплата, хората започват работа и им дават 700лв и най естествено е да си напуснат. После реват че има текучество и няма работници това е истината....а те си взимат няколко десетки хиляди заплати и печелят милиони.
  • 29 На издихания

    102 1 Отговор
    В момента се изчерпва поколението на 45-60 годишните . Тези които са придобивали функционална грамотност , и трудови навици , а за чужбината са малко дъртички . След тях ще остане черна дупка , и няма дори да има , кой да предаде знания и натрупан опит на младите . Младите от друга страна ще са двойно по-демотивирани да го правят , след като могат да берат аспержи за 110 паунда на ден.
  • 30 патриот

    57 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сух":

    Работа за трима(задължения) изкат да я работи един за 2бона,ама не е физически възможно.
  • 31 Спас скитника

    35 0 Отговор
    Китайците може да са дребни и с криви зъби, но са много "прости". В Китай можеш да инвестираш всичко и навсякъде при едно МАЛКО условие: освен данъците, определен процент от печалбата остава в страната ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕСА!
  • 32 Мартин

    44 0 Отговор
    Германците дори не ти наемат на постоянен трудов договор, а за по три месеца.
  • 33 Шошо

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "ГЛУПАКА БАТЕ":

    Никът ти е много верен за теб самия.
  • 34 123

    55 2 Отговор
    Ижзнасяме хора внасяме боклук обучаваите го ха ха ха
  • 35 безпартиен

    57 1 Отговор
    Има 1 млн.цигани без образование и без трудови навици!ЗАпочнете от там и резултата ще го видите след поне 20 години!Ако има такъв!Интеграция?До сега такава няма в нито една страна за този етнос.
  • 36 иван

    48 1 Отговор
    Жалкото е, че черните паразити ще умрат. когато умре гостоприемника.
  • 37 IYI

    43 1 Отговор
    Безкомпромисна дециганизация и децентрализация на капитала извън София ще бъдат в пъти по-ефективни от всякакви мерки и програми.
  • 38 Ана тема

    46 2 Отговор
    Бих попитал Сашо Нереза,СУЛЮимама Паси-Безродника и КостУФ-Ай дука,гордеят ли се,че ни докараха до тука.
  • 39 Ашкенази

    25 0 Отговор
    Така е, което не може да се купи с пари, се купува с много пари.
  • 40 666666

    50 1 Отговор
    Значи искат един да работи за трима !?!?
  • 41 Стефан фарашев

    45 2 Отговор
    Няма кадри? Защо няма ами дават африкански заплати искат много работа. За същата работа в чужбина заплащането е в пъти а разходите 1 към 1. Да оправят заплатите и здравето и тогава евентуално някой може да се пребере в България.
  • 42 Отчето

    19 3 Отговор
    Има серсеми дето още се молят на шефовете да ги вземат на 800лв (дето не стават за нищо) за това няма да плащат и няма и да имат кадри
  • 43 шперца

    40 0 Отговор
    къде са чуждите фирми плащащи 2 бона да се наредим на опашка

    Коментиран от #69

  • 44 Колко 800 BGN

    19 0 Отговор
    То тва само за наема или ипотеката ми другите сметки ток вода данъци ми за храна дрехи семейство кола почивка и черни дни, тогава се работи и се върнат всички или ги е страх че кат се върнат............
  • 45 шперца

    36 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сух":

    работих в 2 австрийски фирми и в двете ме гърчеха от бачкане а пари колкот в сомалия -никога вече в анстрийска
  • 46 Гошо

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Аз ужким съм я учил и такова число 4.014,4 не съм срещал пък и на калкулатора не мога да го изпиша! Явно бая е дръпнала математиката за 25-30г.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 .....

    7 2 Отговор
    Написах истината от собствен опит що триете
  • 49 Васил

    36 0 Отговор
    Няма никой защото вече и 1000 лева да вземаш е нищо всичко отива за сметки храна и данъци
  • 50 Селянин

    45 2 Отговор
    Работа за без пари колкото искаш, дреме ми, че няма кадри " балъци". Това е истината. Нито ти плащат осигуровки нито ти дават прилична заплата. Само експлоатация на макс. И кой ще ви работи. Ще чакате от умрел писмо. Съветвам младите да се ориентират по-бързо към Терминал 2 и да приключват с БГ. Номера е да се измъкнеш по-рано от блатото и да заживееш нормално в чужбина. Това е истината, който остане в БГ му е спукана работата. Да останат да работят отрочетата на управляващите ни капиталисти мародери.
  • 51 kjl

    44 0 Отговор
    Били готови да плащат! Ами то винаги е така. Когато има хора, не плащат. Когато са готови, вече няма на кого. Тоест са готови да плащат защото няма хора, логично. Когато БЪлгария беше пълна до горе с качествени млади хора, желаещи да се реализират и да живеят добре, всички които имаха възможност им се подиграваха. Включиетлно и тези австрийци. Сега обаче обратния процес е много труден, да не кажем невъзможен.
  • 52 Аз негодника

    59 0 Отговор
    Ситуацията към момента...Обява - Търсим стругар,който може да работи на фреза,борверг,карусел,шлайф,да може да работи и като шлосер,електротехник,заварчик,кранист, да има шофьорска книжка D.C.E за 1200лв/бруто/..Приемаме и пенсионери...Познайте какво си мисли кандидат стругаря,четейки обявата...А що не ми ядете к.ра .

    Коментиран от #62, #63

  • 53 въпросче

    25 1 Отговор
    Причината е, че дори няма кого да се обучава. КОЙ,А НЕ КОГО,БЕ АЛООУ! Да обучават дедовия. С тия ниски заплати. Защо на запад дават високи заплати и обучават хора,а идват в България за да им работим за смешни пари? До кога ще продължава това и българите ще тънат в мизерия?
  • 54 Значи Байо

    28 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Разликата е, че съвсем скоро индийците ще са по-квалифицирани от българите, но след като затриха и образованието тъй ще е.
  • 55 Нане

    33 0 Отговор
    Няма и да има! Едно време когато алчнеехте замазвахте очите на работниците с някакви скромни заплатки. Хората които работиха за вас ви направиха богати за сметка на къртовския труд който полагаха. А вие не се наядохте.... ! Да ви пикая на жалките бг фирми!
  • 56 Хич не е глупак баце

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЛУПАКА БАТЕ":

    И си казва за кво да им давам пари като после да се чудя как да им ги взема😂😂😂😂
  • 57 РАДОСТ

    35 0 Отговор
    Радвам се че вече няма дори кого да обучават . Само така, аз съм доволен . Работодателите и държавата знаят защо ! ! ! И ДАНО ВЕЧЕ ИЗОБЩО НЯМАТЕ РАБОТНА РЪКА ! ДАНО !
  • 58 Аха

    20 0 Отговор
    Нема и да намерите оти всите дет имат някакво занятие и малко акъл избегаа.
    Са,че обучавата мигрантите дет шъ настанят у нас кат падне кака Меркел.
    УСПЕХ.

    Коментиран от #64

  • 59 Политиците

    12 0 Отговор
    Са виновни защото наложиха нисък корпоративен и подоходен данък, а високи осигуровки, които станаха пряк данък, за да пълнят НОИ за сметка на невнесени осигуровки на бюджетните. Да не са глупави работодателите да плащат скъпи осигуровки, за този който духа, като могат да платят малък корпоративен? Къде го има това?! Но е в интерес на назначените шумкарски наследници! Факт!
  • 60 Crime ....men!

    16 0 Отговор
    Най-добре в България са банките и мутрите!
    Работим за сметки и за храна(ГМО)
    Колко обещаваха само да лапнат кокала и после край.
    Незнам до кога ще се въртим в кръг!
  • 61 За 800 лв.

    17 3 Отговор
    Няма изобщо да си вдигна задника и да си губя времето там, аз имам разходи от 2000 лв месечно, ако ходя на работа откъде ще дойдат другите?
  • 62 Някой

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "Аз негодника":

    Забрави вишист и английски език
  • 63 Може

    11 0 Отговор

    До коментар #52 от "Аз негодника":

    Горе долу се вписвам, на за по-малко от 8000 нема си дам задника под наем ;)

    Коментиран от #67

  • 64 Не е така

    16 0 Отговор

    До коментар #58 от "Аха":

    Който може и има акъл работи за себе си, не за хората.
  • 65 Ruthless

    21 0 Отговор
    За това милиони да избягат от България имат най голям принос алчните работодатели! Ходят си по почивки по няколко пъти в годината, копуват си апартаменти които дават под наем и кво ли още не , а на бачкатора му хвърли трохите! Ей затва няма хора тука. Ма и вие си траете, в перник много хора се събираха на кукерските празници чак от села далечни, а ся един протест няма кой да напрай на площада инак мн са ербаб. МЕГА ОЧВЧЕДУШИЕ, а овцете ги стрижат!

    Коментиран от #66

  • 66 Овцете

    15 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ruthless":

    Овцете ги доят, стрижат и накрая ги колят
  • 67 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #63 от "Може":

    А сега цапни една пърцуца в кръчмата на Подгумер и се успокой...скоро от бързи кредити ще те посетят споко
  • 68 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Много голям праз
  • 69 Хо хо

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "шперца":

    В писанията на тия дето "са пробили" с 650...тук те са много ербап...х еее хе
  • 70 Бай хой

    20 1 Отговор
    Да го духате олигуфрени че някой ще ви работи за 700 800 лева по добре гладен ала починал отколкото изморен и гладен аз като прос багерис във франция вземам 2600 евро плюс бонуси кога в мутроландия ще има такива заплати
  • 71 хаха

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Отрицателна селекция":

    Извинявай че не мога да турна повече от един + ... Заслужаваш поне 10! Искаха до ме направят бригадир за 30 лева над другите галфони, а аз им пуснах предизвестието. После затанаха здраво защото нямаше кой да им свърши по-тънката работа. Не тези австрийци а наши си тикви...
  • 72 видинлиика

    6 1 Отговор
    Да не говорим за заплащането на труда на лекари и специалисти по здравни грижи във видинската болница. Хора упражняващи квалифициран труд, сигурно имат заплата по- ниска от някои, които работят във фирми. В България трудът на хората нищо не представлява - експлоатация до"сто и едно и обратно". Затова българите бягат в чужбина и страната обезлюдява.
  • 73 Edin

    3 0 Отговор
    Слава на "демокрацията"!
  • 74 Österreich

    3 0 Отговор
    Българите са една шепа хора и се видя как не могат сами да си направят държава. Развалиха си работеща държава, сега ще си правят нова. Да де, ама държава не се строи от днес за утре. Поканете швейцарци, германци, австрийци да ви управляват и да ви направят държавата. Може и шведи и датчани. Кралство България със някой техен принц начело, щото за царство сте малки.
  • 75 Народен Съд

    6 1 Отговор
    След 30-годишно, умишлено опростачаване на подрастващите и не само, след настървено пропагандиране на "западни ценности", наркомания, джендъризъм, деградация.................Ами вие какво очкавате да стане?
    Оглеждали ли сте се скоро в околните по улицата? В частност в младежите?
    Нещо да ви прави впечаление? Не?! Ами тогва няма какво да си говорим, да гасим лампата и затворете врата, ако обичате!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.